resurse

Ce facem cu resursele? Le păstrăm sau le consumăm iresponsabil?

Întreb pentru că am prins momente când eram la ţară şi rămâneam fără apă în fântână. Am căutat smochine şi mi s-a spus că nu a fost vremea potrivită pentru ele. Am aşteptat zăpada pentru derdeluş, dar nu a nins. Poate sunt nesemnificative aceste motive, dar pe lângă ale mele, mai sunt încă 1000 de la alţi 4-500 de oameni.

Încă de mici mi-am învăţat copiii să nu rupă frunze şi crenguţe de copaci (Încă lucrăm la asta 😀 ). Le-am arătat care sunt puieţii de copaci şi răsadurile de plante. Au admirat minute în şir o ghindă ce prinsese rădăcini în grădina noastră improvizată pe beton. Şi erau tare mândri de faptul că în toamna trecută ei au fost cei care au adunat ghinde din parc şi le-au pus în pământul din curtea noastră.

Asta după ce le-am explicat că din toamnă până la prima zăpadă este bine să ajutăm puţin pământul din curte. În acest fel ei au adunat ghinde şi le-au pus în pământ alături de cotoarele şi cojile de fructe şi legume rămase de la diferite preparate culinare. În acest fel am dat îngrăşământ natural pământului. În primăvară a fost simpatic cum am admirat şi minunat o tufă ce părea regina gradinei printre răsaduri firave de gladiole. Târziu ne-am dat seama că era o tufă de cartof, crescută fix din cojile şi mugureii adunaţi ca şi compost.

Decoraţiuni naturale

Tot anul trecut am început o activitate de îmi doresc să devină tradiţie în familia mea: adunatul de conuri de brad, coloratul şi sclipicitul lor pentru a împodobii bradul de Crăciun. Brad ce va fi ecologic, căci ţinem prea mult la copacii din pădure.

conuri de brad

Apreciem apa

Cel puţin eu, căci copiii se bucură precum raţele pe baltă de fiecare picătură sau neatenţie a noastră de a lua robinetul de la cişmeaua din curte. Dar ştiu că trebuie să udăm florile din ghivece şi să îi dăm apă căţelului, chiar dacă asta înseamnă să îi pună apă în vaporaş. Vaporaşul este jucăria lor de nisip. După ce bea apa căţelul se vor juca mai departe cu vaporaşul.

Tomberonul galben

După multă joacă şi diverse experimente (efectiv experimentează de la greutate la gust) o mare parte din jucării sau obiectele folosite pentru joacă ajung de neutilizat. Aici intervine tomberonul galben cu care am avut ceva dificultăţi. Nu în acomodare şi învăţat ce fel de deşeuri punem în el conform recomandărilor date de la firma de salubritate. Ci prin faptul că ni s-a furat plin de la poartă şi nu am găsit altul în Bucureşti de cumpărat. Zilele trecute am dat comandat pe un site şi aşteptăm livrarea. Ieiiiii! 😀

Însă am constatat că multe obiecte ce eu le consider demne de gunoi copiii le vor ca jucării noi şi preţioase. Tot ce înseamnă hârtie, cutii de carton, pungi, aţe, funde, celofan colorat, castroane şi crătiţi. Nu ştiu dacă amânând aruncarea deşeurilor contribui la dezvoltarea imaginaţiei lor sau fac economie necumpărate alte jucării noi.

Eu ştiu teorie, dar şi practică

Practic eu ştiu să fac economie de curent, apă, căldură, mâncare, haine, etc. Ştiu să fac reciclare selectivă, să colectez uleiul ars, să donez hainele ce stau plictisite în şifonier, să fac mâncare din nimic.

praz 1

Am mers la evenimente de ecologizare, de voluntariat şi multe altele.

Dar acum eu îmi propun să fac mici lecţii în care să învăţ copiii aceste lucruri. Să le devină obicei şi normalitate. Să înţeleagă de ce îl doare burtica pe Pământ şi de ce plânge sau nu plânge cerul. De ce plutesc peştii pe ape alături de PET-uri şi de ce ursul vine în oraş.

Recalificare la domiciliu

De când cu această stare extra deosebită (Coronavirus) am ajuns “calificată la domiciliu”. Noua mea meserie este cea de educator personal pentru copiii mei de 4 ani.

123026486 1000905010392047 6884115353880114724 n

Am avut o perioadă în care aşteptam să văd ce înseamnă la grădiniţa noastră şi grupa noastră educaţia în stil “grădiniţa online”. Când am văzut acest lucru şi mi-am dat seama câtă muncă implică asta din partea mea, am spus măcar să fac un lucru calitativ. Şi mi-am jurat să fac “lecţii” despre mediul înconjurător, corpul uman, improvizaţie, curăţenie şi gătit.

mascute de copii

Şi am investit ceva în cărți şi caiete speciale de am ajuns să primesc constant oferte personalizate de la site-uri şi edituri.

carti pentru grupa mijlocie 2
povesti de seara

Tema “reciclarea selectivă”

Până acum mă declar mulţumită cu tema “reciclarea selectivă”. Având şi în casă o cutie de carton vopsită în galben acolo ajung în prima fază deşeurile reciclabile.

cutie galbena pentru reciclare selectiva

De acolo le mai iau copiii la joacă o tură apoi le pun tot în cutie. Este tare simpatic să îi auzi cum întreabă: “Mami, pot să iau de la cutia galbenă cartonul să mă joc cu el? Îţi promit să îl pun tot acolo când termin de jucat sau ţi-l dau ţie să îl duci la tomberonul galben de afară.” Logic să mai sunt 3 cuvinte pocite şi poate îi ia cam 5 minute să spune ideea.

Lucrăm la partea de voinţă

Vreau să lucrez la partea de voinţă: să vrea să facă, să facă, să nu fie comod, să nu spună că îi este lene, să nu aleagă mersul cu maşina până la cel mai apropiat parc sau magazin alimentar. Să vrea să îşi ducă singur de acasă plăsuţa de bumbac pentru cumpărături sau adunat conuri, ghinde, castane sau pietre. Să îşi amintească că trebuie să îşi ia sticluţa cu apă de acasă, să nu cumpărăm de fiecare dată.

Emoţii de copii

Emoţiile sunt cele ce urmează. Învăţând regulile de bun simţ şi curăţenie acasă să nu se arate scandalizaţi când văd mizeria lăsată de alţii pe stradă sau să nu ţipe la un părinte că face X chestie ce ştie că nu este bine (Da, am avut situaţii când au ţipat la mine de la distanţă să îmi arate ce face un părinte 🙁 ) Tonul vocii şi felul cum gesticulează când văd mizeria sau lucrurile stricate în oraş încă sunt tragicomice.

Schimbarea începe cu noi şi implicit cu copiii mei. Lucrând acum cu ei pe partea de protecţia mediului vreau să cred că le rezerv un viitor mai bun lor, ca adulţi, cât şi copiilor lor.

Moravuri mici şi mari

În general este greu să lucrezi cu oamenii, să le dezveţi moravurile. Dar cel mai uşor este să începi cu tine. Până la urmă tu eşti cel mai important iar reuşitele tale sunt cele pe care le admiri şi apreciezi. Deci “eu pot”, “eu fac acum” şi “haideţi copii să facem asta” sunt vorbele ce ne activează şi diferenţiază de restul ce ştiu să facă dar aşteaptă schimbarea în alţii.

O altă problemă de comportament agresiv în cartier m-a determinat să îmi activez toate facturile electronice. Singura factură ce încă mai vine în curia poştală este cea de la apă, dar asta printr-o eroare a celor de la Apa Nova, pentru că eu am factură electronică şi am făcut destule sesizări pentru anularea celei printate. Practic şi copiii ştiu că atunci când este ceva în cutia poştală acel ceva este factura de apă.

Tehnologia ajută iar copiii apreciază şi recunosc tehnologia

Cu iluminatul am cam rezolvat în casă: becuri economice cu lumină caldă şi rece. Da, copiii ştiu diferenţa dintre lumini şi o adoră pe cea caldă. Pentru iluminatul de siguranţă folosim ghirlande de beculeţe simpatice de la Pepco. Bateriile le colectăm pentru centrele ce oferă baterii noi pe X baterii consumate.

Avem aspirator pentru geamuri pe acumulator. Ustensilă-jucărie adorată de către copii. Şi datorită dimensiunilor reduse şi a greutăţii mici. Mai că îşi doresc să cureţe mai multe geamuri decât avem.

Aspiratorul “de casă” este de tipul 2 în 1: mop şi aspirator. De când l-am primit tot gravitează în jurul lui şi cer să îl folosească şi ei. Cu această ocazie recomand şi folosirea produselor de tipul 2 în 1 sau 3 în 1 pentru dimensiunile reduse. Însă, mare atenţie la puterea lor, indiferent că este aspirator, aparat de bărbierit şi tuns, epilator, aparat de masaj…

Aaaaaaaa, să vă spun faza cu epilatorul meu, acum decedat!

Eram în bucătărie şi frământam aluat de pâine. Vine unul din copii să îmi spună că frati-său caută curentul din fir cu foarfeca. Că a tăiat firul de două ori şi nu curge curent, NU îl vede. Şi cu o mimică de zile mari. Ajung în casă cu mâinile pline de aluat şi copilul 2 îmi arată firul şi foarte contrariat mă întreabă cum funcţionează epilatorul, căci el nu înţelegea unde este curentul. Ză end… aşa am ajuns să transform un obiect bun într-un deşeu electric 🙁

Sistemele eoliene ne iau ochii

Altă tehnologie pe care au înţeles-o rapid copiii şi pe care vrea să o vadă în acţiune este legată de eoliene. Mai ales turbina ce este în drumul nostru către Parcul Comana. Mereu cere să mergem cu maşina cât mai aproape de ea să vadă dacă se învârte sau cât de tare se învârte. Alte elici dar mai micuţe sunt cele din intersecţia cu Parcul Orăşelul Copiilor. La o parte din semafoare sau stâlpi sunt mici elice cu palete în formă de jumătate de mingie. De fiecare dată când prindem semaforul imediat se întorc pe geamuri să caute elicele să vadă dacă se învârt.

Tot ei au învăţat să recunoască becurile şi semafoarele ce funcţionează cu energie solară, calculatorul de socotit cu încărcarea solară şi staţiile de reîncărcare auto electrice.

Deşi locuiesc în capitală, cartierul meu este spre periferie, denigrat şi sfidător în ale legilor. Parcul Humulești deşi a fost şi încă este în renovare, este practic distrus de teribilişti şi vandali.

parcul humulesti

Puţini se încumetă să facă activităţi în Ferentari şi acelea pe mediaţii şcolare şi trupe de teatru.

Ce aş face eu în Ferentari

Aş merge constant în parcurile şi locurile unde se adună copiii şi vecinii la o bârfă.

la joaca in Ferentari

Aş încerca să îi motivez să adune selectiv gunoaiele, oferindu-le saci, mănuşi şi măşti, dar şi ceva simpatic precum 1-2 cafele la X cafenea, voucher de cărţi sau legume şi fructe. De, nimeni nu lucrează nemotivat.

Când au apărut zvonurile cu cazanele pentru reciclarea selectivă începusem să mă îngrijorez pentru aurolaci şi vagabonzi. Ştiam zone care erau efectiv curăţate de ei pentru a duce la centrele de colectare PET-uri, doze şi hârtie. Îi admiram cum îşi improvizau cărucioare imense pe care cărau mii de gunoaie adunate efectiv de pe străzi. Ei erau nu ecologişti, ci supravieţuitori cu gunoiul turmelor de dobitoci…

Tot ei adunau şi obiectele de mobilier scoase la porţi sau la colţ de străzi tot de dobitoci. Cu siguranţă le considerau mult mai bune şi curate decât ceea ce aveau ei în locurile unde îşi odihnesc oasele.

Însă, mulţi oameni nu îşi dau seama că mobilierul vechi poate fi recondiţionat folosind poate numai puţină culoare lucioasă sau lacuri în nuanţe moderne. Sau, se pot căuta acele firme ce cumpără mobilier vechi pentru filmări. Îl plătesc şi ţi-l iau de acasă. Afacere, ce mai…

Dacă tot am pomenit de afacere, haideţi să vă spun ce fac cei de la E.ON pentru a ne oferii un viitor mai verde, mai sustenabil prin Campania „WE has no limits’’

campanie e.on

*În primul rând recomandă setarea facturii electronice → economisim 2 copaci pe an
*Recomandă panourile solare, turbinele eoliene şi alimentarea cu energie verde a maşinilor electrice
*Folosirea “trucurilor” de bucătărie şi instrumentelor ce ajută la prepararea mai rapidă a mâncărurilor→ plita electrică stinsă cu 5 minute mai devreme, oala sub presiune, mărunţirea legumelor şi a cărnurilor, etc.

+Construiesc kilometri pe Via Transilvanica şi promovează un stil de viaţă sănătos→ “Am marcat și trasat 100 km din drumul care străbate Transilvania, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin, fiind amenajate pe teritoriul a 12 comune din zona Sibiului trasee de drumeție, poteci și drumuri de munte. În plus, încurajăm mișcarea în aer liber și îți recompensăm fiecare kilometru parcurs și marcat în aplicația E.ON Myline, secțiunea Green Steps, cu 5 lei reducere pe factură.” Sursa -E.ON
+Promovează responsabilitatea socială şi implicarea prin:

–>Proiectul concurs Şcoala verde

concurs
etape concurs e.on


–>În ultimii 5 ani au dăruit 1 milion kWh de energie celor care au avut nevoie de ajutor
–>650 de echipe E.ON sunt gata să intervină imediat, acolo unde este nevoie
–>Sprijinul financiar acordat Spitalului Clinic Județean Mureș care a achiziționat un echipament complet de testare specific COVID-19 reducând astfel timpul de diagnostic prin prelucrarea a 50 de probe simultan
–>“Donaţiile strânse de către angajații E.ON vor fi dublate la finalul campaniei de către companie” – Manfred Paasch, CEO E.ON România

Sper ca toate cele povestite mai sus de către mine şi cele puse deja în practică de către E.ON România să te facă şi pe tine să iei parte la acest proces de a crea un viitor mai verde. Mai mult, te invit să îmi spui în comentarii ce faci tu pentru a proteja natura şi resursele ei.

Dacă doriți să vedeți și un alt punct de vedere despre sustenabilitate și implicarea oamenilor din alte localități și județe, puteți să citiți articolul ,,Impreuna construim un viitor nelimitat de verde si sustenabil pentru generatiile viitoare,,.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

221 de comentarii

  1. Ce frumos! Cu pasi mici si siguri vom reusi. Si noi reciclam plasticul si sticla de mai bine de 2 ani la aparatele speciale din Kaufland. De asemenea, am inlocuit definitiv pungile din plastic cu traistute din bumbac.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ce drăguț 😊

      1. Miruna spune:

        Foarte bun articol!Felicitari!!

        1. Ordine sau dezordine spune:

          Mulțumesc

  2. Andreea Cristea spune:

    Felicitări 🤗

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc

  3. Corina spune:

    Superb.succes

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc

  4. Alexandra spune:

    Reciclam si Respirăm.
    Bravo Georgiana.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc

  5. Achim A spune:

    Foarte bun articolul. Cu pași mici încerc și eu să reciclez. Am început cu sticla de de sticla, de plastic, uleiul uzat și le duc toate în centre speciale unde se colectează. La mine la serviciu dna care face curățenie ne-a pus în fiecare birou cutie pt hârtie. Și are foarte mare grijă să nu se amestece cu deșeurile menajere.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ce draguta doamna 🙂
      Sper sa invete si colegele de la dumneaei 🙂

  6. Vanghele Cristina spune:

    Foarte frumos articolul. Sper sa fie un bun exemplu pentru cei care inca nu se ingrijesc de planeta noastra si, fiecare sa imbunatateasca, pe cat posibil, conduita personala de pastrare, reciclare, recuperare a resurselor folosite. Un comportament generalizat, ne ajuta in timp sa fim mai cumpatati si mai putin costisitori in consumul energetic al planetei.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Asa este. Dar schimbarea incepe cu noi, familia noastra, cartierul nostru 🙂

  7. Gisela spune:

    Excelent articol. Eu am norocul de a trai intr-un oras care colecteaza selectiv, asa ca am copii care stiu dintotdeauna cum se face asta. Bine, mai avem de lucrat la becurile uitate aprinse 🙄😊, dar ne indreptam in directia buna

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur. Noi avem doua veioze pe senzori, se aprind cand simt intunericul sau ca trece cineva.

  8. Mihaela Irinela Ercolino spune:

    Multumesc pentru acest articol! De curand am inceput sa reduc cat pot de mult deseurile plastice, de hartie sau cel menajer. Prin aceasta conduita, incerc sa aduc un aport cat de mic la mentinerea vie a resuselor naturale de care inca mai dispunem.

    Bateriile de orice tip le strang intr-o cutie, dupa care saptamanal le depun in recipientele de strangere al acestor baterii din magazinele supermarket. Cutiile de la pastilele pentru masina de spalat vase (din plastic) le curat si le folosim in continuare pentru a depozita diverse obiecte de interes pentru copiii (spre exemplu piesele lego). Sticlele de la Lenor sau Cocolino le transform in suporturi ghiveci pentru flori decorative. La cumparaturi, legumele si fructele le pun in saculeti reutilizabili si arunc anbalajul de plastic sau carton.

    Recipientele de sticla (borcane, sticle, sticlute) le strangem intr-o sacosa, dupa care mergem sa le aruncam in tomberoanele speciale puse la dispozitie de primarie in diverse locatii. Si aici sortarea se face pe culori, pentru a evita sortarea la fabrica de reciclare a sticlei din oras.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ce dragut. Nu ma gandisem sa refolosesc cutiile de la detergenti. Ma gandeam ca sunt destul de toxice de la detergenti.

      1. Mihaela Irinela Ercolino spune:

        Dupa o spalare in masina de spalat vase, nu mai simti nici un miros de detergent. Ma gandesc sa folosesc o astfel de cutie sa pun toate cuie, suruburi , piulite si alte maruntisuri de-ale sotului sa imi eliberez sertarele de la o noptiera.

        1. Ordine sau dezordine spune:

          Aaaaaaa, asa si mai bine. Ca tot ii reprosez sotului ca magazia este un dezastru 😀

      2. Foarte frumos articolul😃. Recunosc faptul ca nu ajut suficient planeta: reciclez selectiv o parte din gunoi🙊si uleiul ars, am becuri economice si donez hainele si jucariile pe care nu le mai folosim.

        1. Ordine sau dezordine spune:

          Mulțumesc pentru aprecieri. Totul are un început. 🤗

  9. Dobrica Dorina spune:

    Foarte bun articolul! Schimbarea începe cu fiecare în parte! Felicitări, Georgiana!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc.

  10. Pas cu pas, om cu om, impreuna facem treaba sa fie treaba. imi plac mult activitatile si sugestiil tale. Tine-o tot asa!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc 🙂

  11. Investitia in carti mi se pare cea mai grozava mai ales ca in felul acesta cei mici invata sa fie responsabili si sa se autoeduce. Daca iubesc cartea vor fi si mult mai deschisi spre toate celelalte solutii oferite de tine!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Sper 😊

  12. Elena Sorina spune:

    Felicitări!!! Schimbarea vine din fiecare! Daca contribuim cu toții, câte puțin, se va vedea în timp.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Asa este. Astăzi am făcut curat în magazie. Am împărțit pe plastic, lemn, metale și sticlă.

  13. Incerc sa ma mobilizez si singura nu numai colectiv impreuna cu Let’s Do It, Romania! ; Act for Tomorrow; Fără Plastic; Cu Apele Curate; Mai Mult Verde; și Zero Waste Romania

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Am participat si eu la un eveniment cu Let’s Do It Romania, fix in anul cand am aflat de ei. Apoi… de fiecare data s-a intamplat ceva si nu am mai ajuns.

  14. Vali stefan spune:

    Foarte frumos articolul! Felicitări! Pastram resursele desigur!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur. 🙂

  15. Incet, incet, putem sa fim mai chibzuiti cu resursele noastre. Recunosc ca nu sunt un cetatean model, dar am si partile mele bune. Acasa mi se spune „electricianul de serviciu”… banuiti voi de ce.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Tot este bine ca recunosti defectele. Ai de unde sa incepi schimbarea.

  16. Claudia spune:

    Felicitari pentru demersurile tale si mai ales ca ii implici si pe copii! Este extrem de valoros, educatia ecologica incepe din copilarie, deja ca adulti le va fi mai usor sa practice ce au invatat acasa.
    Noi am redus pungile de plastic, mereu mergem cu propriile traistute la cumparaturi, refolosesc tot ce pot, dar in continuare se aduna multe ambalaje de plastic (rar gasesti alimente ambalate in ceva mai sustenabil) si in zona nu avem nicio alternativa de colectare selectiva – a existat un Sigurec care s-a desfiintat fix acum, in pandemie, inca un punct amenajat de primarie unde este vesnic inchis, iar lumea fie le arunca peste gard de-a valma, fie le lasa imprastiate alaturi, pe jos. Iar cand vin masinile de gunoi tot la gramada le arunca, pacat de efortul de a le sorta! 🙁
    Tot asteptam sa se implementeze o solutie reala de reciclare selectiva la nivel de bloc sau macar in apropiere. Am facut presiuni la administratorul blocului, si el asteapta tot de la primarie. Cred ca trebuie sa fim obligati cumva ca sa ne mobilizam in masa, cum se intampla in Elvetia: daca sunt mari taxele de gunoi, esti fericit cand poti sa reciclezi gratuit. Important e sa perseveram.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Imi pare rau ca uneori primaria nu face nimic. Dar incercati sa va grupati in comunitati si contactati firmele din zona, cele care au contract cu cei de la salubritate . Poate fi o solutie. De ex, ctoitoria X, are contract cu firma Y de colectare a deseurilor reciclabile.

    2. Andra spune:

      Felicitări pt articol! Foarte interesant 🤗

      1. Ordine sau dezordine spune:

        Mulțumesc 🤗

    3. Raicu Florina spune:

      Foarte bun articolul. L am citit cu drag. Așa este. Mobilizarea in masă e soluția. Și din păcate, uneori se face lucrul asta doar prin taxe mari. Așa ne educam. E trist, dar nu cred că este altă soluție.

      In orice caz, rezultatele vor fi pe măsură. Eu inca mai sper la o Românie curățată de noi, cei care i-am făcut atâta rău.

      Zi faina!

      1. Ordine sau dezordine spune:

        Și eu sper sa o curatam. Și sunt pentru sancțiuni. Dacă se poate în munca în folosul comunității.

  17. Elena Gorun spune:

    Frumos si util articol!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc 😉

  18. Adelina spune:

    Eu chiar am multe de invatat si articolul tau e genial!
    Multumim de ponturi!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Cu mare placere 🤗

  19. Florentina Baloș spune:

    Ce articol fain ai scris! Iar la partea de vointa ma regasesc total, incerc si eu.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc 🤗

  20. Neamtu Luana spune:

    Super articol ! Chiar am avut ce invata ! .Vointa si randarea imi lipsesc cu desavarsire

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Pai hai sa începi cu ceva mic. Cu sacodike de pânză. Ai vreuna?

  21. Cristina spune:

    De 3 ani locuiesc intr-o țara care a înțeles importanta resurselor și a investit in domeniul reciclării deșeurilor. In momentul de fata am 4 coșuri de gunoi in casa: hârtie, plastic, resturi alimentare și deșeuri nereciclabile. Pe lângă astea, mai reciclam și sticla pe culori la pubele special amenajate la orice supermarket.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Interesant. As vrea sa imi trimiti poze. 🙂

  22. simonerentea spune:

    Super util articolul tău, chiar m-ai inspirat pentru niște activități cu copilul meu. Cred că e atât de important să îi creștem (și să ne creștem, nu?) în acest spirit de dragoste pentru planetă…

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc pentru apreciere. Inca mai am de lucru cu ei, dar si cu domnul sot 😀

  23. Ana Nicolescu spune:

    Și noi iubim natura, reciclăm plastic mai ales, stingem luminile când nu stăm în cameră, nu aruncăm la chiuvetă uleiul, donăm cărțile care nu ne mai trebuiesc și încercăm să reducem risipa de mâncare.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Eu mai am de lucru cu uleiul si sotul. Nu il arunca in canalizare, dar il pune la gunoi cu resturile menajere.

  24. Super idei, multumim!. Imi place ideea cu cutia galbena, poate o imprumutam si noi.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Spor la treaba. Eu am constatat ca mai am nevoie de una in bucatarie, sa nu ma plimb prin casa cu ambalaje 😀

  25. Alex spune:

    E.ON are initiative foarte faine. Iar tie ar trebui sa iti ridicam o statuie, pentru tot efortul si rabdarea de care dai dovada. Eu ma amuz de fi-meu care vine si sa ditamai palma peste intrerupator spunand „e zi afala”. :)) trebuie sa mai lucrez cu el la reciclare. Ai idei foarte faine.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ai mei spun ca nu au nevoie de ajutor sa aprinda lumina in bucatarie si lovesc cu coada de matura in intrerupator. Este singurul intrerupator din casa pe care nu pot sa il mai jos.

  26. Ioana Marinescu spune:

    Noi încercăm sa învățăm câteva reguli simple și sa ne ținem de ele: stingem lumina când nu stam în camera, închidem apa de la dus cât ne sapunim sau ne spălăm pe dinți, folosim foile pe ambele fete, etc. Am încercat și colectarea selectiva, dar cu atâtea mutări și schimbări, am cam renunțat pt moment. Fain articol 🙂

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc. Stiu cum este cu mtarea… In noiembrie anul trecut ma mutam in Dr Taberei. Dupa o saptamana eram acasa. In decembrie ma mutam in casa surorii, in aceeasi curte. La sf de dec ma mutam inapoi. Pe 2 ianuarie o luam pe mama din Dr Taberei in casa ma sor-mea unde ne-am mutat cu totii pentru ca sunt 3 camere. Inca sunt tot acolo….

  27. Magdalena Aldea spune:

    Reciclam chiar si atunci cand toti in jurul nostru rad de efortul nostru. Reciclam, consumam responsabil, contribuim cu ce putem. E de datoria noastra.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Apreciez 🙂

  28. Și noi ne-am setat toate facturile electronice, reciclam acasă: hartie, plastic și sticlă. Am plantat cativa pomi in fata blocului. Incercam sa facem tot ce putem. Copilului cel mare ii place sa recicleze!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ca dragut, 🙂

  29. Mi-a placut, Nazdravanii tai sunt tare simpatici si tu esti o supermama la cum te implici in educatia lor, chiar si ecologica.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc pentru aprecieri <3
      Sper sa ne revedem sanatosi cu totii. 🙂

  30. daniela margineanu spune:

    Succes! Sa iti reuseasca toate!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc 🙂

  31. Banea Irina Mihaela spune:

    Frumos și util.și noua ne place sa reciclam.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur 🙂

  32. Andrea kovacs spune:

    Super articolul! Pupici😘

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc 🙂

  33. Mat a spune:

    Un articol foarte bun🥰.Felicitari😘

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc 🙂

  34. Ana C spune:

    Bravo! Si baietii mei stiu sa recicleze selectiv, pacat doar ca dupa ce sunt ridicate de compania de gunoi, ajung toate in acelasi loc 🙁 In schimb, am renuntat la facturile tiparite si asta inca de acum 10 ani. Cat despre economisirea energiei, cel mai mult imi place sa gatesc in cuptor 3 feluri de mancare in acelasi timp, cu ajutorul cuptorului Beko 😉

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Spune-mi si mie cum reusesti 3. Maxim 2 imi ies mie.

  35. Tonef Cristian spune:

    Partea cu adunatul de conuri si apoi colorate acasa este foarte interesanta.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc 🙂

  36. Filip Ionut spune:

    Reciclarea este benefica pentru toti. Ar trebui ca toata lumea sa fie un exemplu pentru cei mici.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Asta ar trebui 🙂

  37. Kodori Teodora spune:

    Super articolul ! Și noi reciclam gunoiul, am renunțat la pungile de plastic și plantam pomi. Succes la salvarea planetei

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc 🤗
      Unde ați plantat?

  38. Viscardi Liliana spune:

    Foarte interesant si util articolul tau!! Felicitari ca ai astfel de preocupari si încurajezi si pe altii sa ti urmeze exemplul!!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc🤗

  39. Ana Todor spune:

    Foarte interesant articolul. Și noi reciclăm gunoiul, ne folosim cât putem de pungi din bumbac, diverse trăistuțe sau de hârtie. Împreună reușim!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Asa este:Împreună 🤗

      1. Pop Semida spune:

        Foarte interesant și adevărat!

        1. Ordine sau dezordine spune:

          Mulțumesc

  40. Mimi spune:

    Felicitari pentru articol ! Noi reciclam de vreo 4 ani de cand am ales sa locuim in alta tara unde nu se sta la discutie la capitolul asta. In rest, facturi electronice demult, becuri economice si cu senzor, sacose din bumbac, nu apa imbuteliata ci cana filtranta, nu masina la cumparaturi daca e cat de cat aproape de casa, etc. 🤗😘

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Sa ști ca în general plec de acasă cu sticla de apa filtrata. Copiii consuma multă apă.

  41. Georgiana spune:

    Foarte fain articolul. Sper să înțeleagă cât mai mulți oameni importanta reciclarii și a „economiei” de orice fel dar mai ales când vine vorba de natura.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc 🤗
      Chiar acum sunt în drum spre natura. O sa raportez când ajung 😊

      1. Georgiana spune:

        Cu drag! Aștept „raportul”! ;)) 😊🤗

        1. Ordine sau dezordine spune:

          Încă suntem pe drum. Avem doua obiective de vizitat.

  42. Loredana spune:

    Mult succes!!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  43. Maria spune:

    Foarte faină abordarea, felicitări!
    Și noi încercăm sa fim cât mai prietenoși cu natura.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc
      Important este sa încerci.

  44. Butnarica Irina spune:

    Dacă înaintașii noștri s-au gândit la noi,avem nu numai un exemplu de urmat ci și datoria noastră de a lăsa urmașilor noștri o planetă curată, felicitări tuturor celor implicati.Articolul este de nota 10

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc 🤗
      Încerc sa implic cât mai mulți apropiați 🤭

  45. Roberta spune:

    Felicitari ! Un articol pe care multi ar trebui sa-l citeasca , sa se inspire . Si noi reciclam si ajutam natura , fiecare trebuie s-o faca ! Haideti sa pinem fiecare umarul , sa nu distrugrm ceea ce avem deja !
    Noi avem gunoiul ( plasticul ) saptamanal si ne sperirm cat se aduna , in conditiile in care incercam sa limitam consumul in caserole , pungi sau altele din plastic Aaaa si sticlele din plastic le ducem in magazin 😥

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Și eu vad multe ambalaje din plastic sau caserole ce cu greu le găsesc o reutilizarea.

  46. Mitrofan Adina spune:

    Felicitări pentru articol, cu multa voință și răbdare putem schimba multe.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      As vrea ca voința sa se transforme în putință 🤭

  47. Cristina spune:

    Felicitări pentru articol, foarte bun.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  48. Raluca Ciobotaru Grigore spune:

    Foarte dragut, fericitari

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  49. Ioana Ghetu spune:

    Felicitări!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  50. Adrian Neculesei spune:

    Și noi reciclam din casa și fetele știu culorile pungilor și ce se pune in fiecare! Succes

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc 🤗
      Cate culori aveți voi?

  51. Timea Man spune:

    Felicitari!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  52. Popescu Mirona spune:

    Bravo! In ultimii ani am inceput si eu sa fiu preocupată de ecologie si reciclare si imi învăț cele 3 fiice sa recicleze tot ce se poate.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur 🤗😘

  53. Adriana Nicuta spune:

    Felicitări! Și noi incercam sa reciclam.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur 🤗

  54. Mioara spune:

    Felicitări pentru articol!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  55. Mihaela spune:

    Felicitări! Si noi recilam!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur 😘

  56. Tampau Georgiana spune:

    Foarte util articolul. Felicitari!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc ☺️

  57. Veronica Croitor spune:

    Super articolul ! Si eu incerc de cativa Ani să fac atentie la tot ce consumam, să facem mici gesturi pentru a Salva planeta.
    Traiesc in Belgia de 20 Ani si gunoiul aici l-am triat mereu. Plastic, sticla, carton decheuri menagere, ulei ars, etc. De 4 ani de cand stau la casa, mi-am facut si un compost in fundul gradinii unde arunc resturile alimentare, iarba care tund gazonul, compost care mai tarziu va fi ingrasamant pentru grădina.
    De cand avem gradina am făcut si un mic potager unde cultivam de toate cate un pic. Am plantat si 3 pomi fructiferi. Si avem in plan să luam si 4 gaini.
    Tot de cand stam la casa, folosim apa de ploaie pentru toalete, masina de spalat, udat in grădina, spalat masina, etc. Ajuta enorm !! Am redus drastic factura de apa si consumul de apa distribuita de la comuna. La electricitate la fel, am pus becuri economice peste tot, avem majoritatea aparatelor electrocasnice A +++, nu lasam nimic aprins daca nu folosim.
    De cativa Ani mi-am lipit pe cutia postala ca nu doresc publicitate, plus majoritatea facturilor le primesc prin email. Asa ma lipsesc de tona de hartii ce o primeam saptamanal in cutia postala.
    Imi place la nebunie să bricolez, reconditionez, asa ca mobila decat să merg la ikea sa-mi cumpar o mobila de proasta calitate, prefer să reconditionez o mobila veche de lemn masiv.
    De cum da frigul facem focul in semineu mult ( lemne le-am primit gratuit) si asa reducem si consumul de mazout(motorina).
    Fac mare atentie la ceea ce cumpar alimentar. La magazin merg mereu cu sacose, pungi de panza de acasa care le reutilizez mereu, pentru a pune fructele, legumele.
    Cam atat imi amintesc acum.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Felicitări 😘😘😘 pentru toate acestea.
      Putini se gândesc la utilizarea apei de ploaie 😊

      1. Veronica spune:

        Multumesc 🤗 da, apa de ploaie, e mana cereasca ! Am redus factura anuala de la 800 euro la 300, plus ca de cand folosesc apa de ploaie numai folosesc balsam pentru rufe,économie si aici 😁

        1. Ordine sau dezordine spune:

          Interesanta partea cu balsamul. Înseamnă că nu este apa dura la voi.

          1. Veronica spune:

            Ba da, este foarte dura apa distribuita de la comuna. De asta ma bucur ca pot folosi apa de ploaie la spalat. Apa de ploaie face rufele atat de moi, nu are rost sa mai pun balsam, chiar Nu-i vad rostul.
            Acum avem o cisterna de 3000l unde adunam apa de ploaie, dar vara asta a fost cam seceta si de 2 ori am ramas fara apa, de asta soțul are in plan pana in primăvara sa-mi mai puna 2 cisterne a cate 1000 l, asa o să am mereu apa de ploaie.

          2. Ordine sau dezordine spune:

            Ce ingenios este soțul. Felicitări 🥳🥳🥳

  58. Mioara spune:

    Felicitări

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  59. Suciu Andrea spune:

    Felicitări pentru articol. Recunosc, am de învățat de de pus în aplicare multe, dar mă străduiesc.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur. Începe cu ceva ușor.

  60. Valentina spune:

    Super articol! Mulțumim pentru idei!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Cu plăcere 😊

  61. Popa spune:

    Felicitări pt articol!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  62. Oana Zubasc spune:

    Sper ca aceasta perioada, cea pe care o tranzitam cu totii acum, sa ne dea ragaz la meditatie in ceea ce priveste mediul nostru inconjurator… trebuie sa ne ingrijim, atat de suflet, cat si de trup… iar tu ai explicat, despre ultima parte, excelent ! Bravo ! 😉

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc 😘🤗

  63. Ana spune:

    Wow… Excelent articol. Schimbările încep cu noi, și eu învăț copii importanta resurselor.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur 🤗

  64. Denisa B spune:

    Foarte util articolul! Si noi refolosim tot ce putem si selectam deseurile….insa din pacate, ghenele de gunoi nu sunt facute pentru deseuri selective 🙁 ma supara f tare acest lucru pentru ca ne straduim sa le selectam si in final le aruncam pe toate la gramada….dar nu ne dam batuti! 🤗

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Puteți cere tomberoane separate?
      Sau căutați o firma de salubritate care va da în custodie tomberoane.

  65. Raluca spune:

    Foarte bun articolul, multumim de sfaturi!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Cu plăcere ☺️

  66. Ade spune:

    L-am recitit iar deoarece , sunt multe lucruri pe care imi doresc sa le retin..
    Spre rusinea mea, am momente cand ma grabesc foarte tare si tin mai mult la confortul meu decat la planeta.
    Ai dreptate! Educatia incepe cu noi! Cu mine mai intai si apoi cu cei mici 😘..
    Bateriile musai sa le reciclez si eu..
    Si cu apa o sa am mai multa grija.
    Baietii tai sunt minunati si sunt mai responsabili decat multi adulti..

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc 🤗
      Si noi mai avem de lucru. Tocmai mi-a amintit un comentariu nai sus cineva de apa de ploaie.

  67. Brigitta spune:

    Un articol foarte reusit! Felicitari ❤️

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  68. Adriana spune:

    Foarte interesant articolul 😉. Fiecare dintre noi ar trebui sa ne însușim un astfel de comportament pentru ca doar asa putem avea grija de natura.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  69. Adriana Dobrila spune:

    Și eu incerc sa colectez selectiv plastic, sticla, hârtie. De curând au pus și la noi containere separate. De asemenea, uleiul ars și bateriile le duc in centre de reciclare. Electrocasnicele în stare de funcționare le-am donat. In general sunt grijulie cu privire la consumul de apă și curent.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur ☺️

  70. Ema Loredana Badea spune:

    Felicitari!!! Daca toti am face cat de putin am avea o planeta mult mai curata!! Bravo!!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Asa este. Puțin cu puțin se face mult.

  71. Anca spune:

    Felicitări !

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

      1. Zaharia Daniela spune:

        Felicitări! Succes!

        1. Ordine sau dezordine spune:

          Multumesc

  72. Mihai Alina spune:

    Super articol! Felicitări!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  73. Geanina spune:

    Felicitari!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  74. Mihaela Oprea spune:

    Bravo!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  75. Alina Davidhazy spune:

    Excelent articol! Felicitări!
    Un exemplu de urmat! 🤗

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc 🤭

  76. Monica spune:

    Foarte frumos!!!!Felicitări!!!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  77. Sandita spune:

    Daca ar gandi mai multi in felul asta, Pamantul ne-ar mai „suporta” putin! Felicitari pentru articol, dar si pentru tot ce faci!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  78. Dana spune:

    Reciclam de la mic la mare

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mă bucur ☺️

  79. Oana Dosoftei spune:

    Foarte fain articolul. Bafta sa reusesti in tot ce ti-ai propus.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

      1. Simona spune:

        Foarte fain articolul! Felicitari!

        1. Ordine sau dezordine spune:

          Mulțumesc

  80. Simona spune:

    Foarte fain articolul! Felicitari!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  81. Adelina Ioana spune:

    Minunat articolul! Inițierea celor mici în „arta” reciclării este admirabilă, astfel formăm adulții responsabili din viitor.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc 🤭

  82. Dana nicolae spune:

    Un foarte bun ajutor scriind acest articol, mulțumim!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Cu plăcere

  83. Violeta spune:

    Super articol! O sa încerc sa aplic multe din lucrurile de mai sus cu dragonii mei!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Super. Ma anunți ce iese.

  84. Cristina Zaharia spune:

    Felicitari pentru articol, este minunat!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  85. Ana spune:

    Super articolul! Felicitări și baftă in a reuși tot ce ți-ai propus!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  86. Vacar spune:

    Un articol minunat!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  87. Radu corina spune:

    Felicitări Georgiana,un articol extrem de educativ si interesant!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc Corina 🤗😘🤗

  88. Lavinia spune:

    Un articol foarte frumos…Felicitări!!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  89. Livia O spune:

    Felicitări pentru articol!👏

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  90. Petrus spune:

    Ca si parinte mi se pare ca este foarte important sa iti educi copiii pe partea de reciclare. E bine pt ei sa inteleaga ca planeta trebuie protejata pt a putea sa ne bucuram de tot ceea ce ne ofera in continue. Felicitari pt articol!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc 🤗😘

  91. Ioana Serdeanu spune:

    Felicitări. Un articol foarte bun și util!👏👏

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  92. Madalina spune:

    Minunat articol! Am multe de invatat din el!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur 🙂

  93. Lari spune:

    Baietii mei spun: “U’te mama ce ulât a făcut șineva – a luncat ticle in lac…” Fiecare dintre noi ar trebui sa incercam sa ne educam copilasii responsabili fata de mediul inconjurator.
    Un articol interesant si usor de citit, felicitari!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc. Unul din baietii astazi a tipat la mine la Cheile Dobrogei spunand ca „cred ca nenea ala a scapat pe jos servetelul cu care isi stergea pantofii.” A fost ignorat total de „nenea”.

  94. Herda Alexandra spune:

    Doar oameni ca tine mi-as dori sa am lângă mine. Felicitări pentru articol!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc

  95. Vorovei Alina spune:

    Big like pentru articol!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc

  96. DRĂGAN CARMEN spune:

    Felicitări pentru toate eforturile 🙂 si noi reciclam de cativa ani buni si speram sa reușim sa facem transferul acestei responsabilități și la copii atunci cand vor implini vârsta potrivită 🙂

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ce vârstă au ei?

  97. Cristina spune:

    Mi se pare ca procedezi corect educand copiii sa respecte planeta. Esti un exemplu pt multi părinți de copii mici. Sper sa urmeze cat mai multi etica ta. Felicitări pentru articol!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  98. Mihaela spune:

    Corect si concis! De învățat din articol. Felicitări!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mulțumesc

  99. Daniela Marin spune:

    Felicitari! Pentru articol și pentru atitudine!
    Si noi incercam, pe cât posibil , sa reciclam: plastic, hârtie, ulei, sticla.
    Cu pasi mici și cu implicarea tuturor poate vom reuși sa ajutam planeta asta care depune eforturi uriașe pentru a ne asigura lucrurile de care avem nevoie.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur.
      Cred ca ar trebui sa facem o vizita la un loc din acesta de folosește deșeuri reciclabile. Fiecare în zona lui și sa arătăm și munca celor de acolo.

  100. Castigatori "Tu cum contribui zilnic la crearea unui viitor nelimitat de verde?" - Blogal Initiative spune:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!