Haine de plajă cu protecție UV pentru copii

Vara mea nu se aseamănă cu vara copiilor mei. Soarele, deşi este acelaşi astru pe cer, şi-a schimbat proprietăţile şi este mai mult nociv. Cu toate acestea, ne dorim zile de plajă, bronz şi bălăceală.

Produse dermatocosmetice cu FPS vs protecție textilă UV

Părinţii conştienţi vor folosii produse dermatocosmetice cu protecţie solară. Însă, numărul de reaplicări după contactul cu apa, nerăbdarea copiilor de a plonja în nisip şi incapacitatea de a sta locului 3 minute cât durează cremuirea sau fâsâirea corpului cu produsul dermatocosmetic ne ia cam un sfert din timpul de plajă.

kit de protectie solara

Un părinte practic foloseşte ţinute de protecţie solară. Nu pot să spun numai costume de plajă pentru că această gamă este destul de variată şi nu se referă numai la plajă.

Activităţi precum motociclismul, ciclismul, drumeţiile, ieşirile în deşert, sporturile nautice şi activităţile de pe plajă sunt totalitatea activităţilor ce au nevoie specială de protecţie textilă.

Dar să începem cu începutul. Fiecare tip de piele are un anumit timp de autoprotecţie. Aceste este de la infim la acceptabil. Conform raportului standardUV801 acest timp de autoprotecţie variază între 5 minute şi 40 de minute, începând cu fenotipul de piele 1 şi până la 4. Tipurile 5 şi 6 de piele nu au în mod normal tendinţa de a suferi arsuri solare dar nici nu le vom întâlnii prea des în România. Apoi, se ţine cont de gradul de ultra violete din atmosferă. Valoarea se poate verifica pe site-urile de prognoza meteo.

indice radiatii ultraviolete in romania in 6 iunie 2020

Tot de acolo am luat şi următoarele explicaţii:

Indicele radiaţiei ultraviolete (indicele UV) reprezintă valoarea maximă estimată a nivelului radiaţiei ultraviolete pentru ziua curentă, la orele 12:00.
Valoarea indicelui UV în condiţii de cer senin este estimată în funcţie de concentraţia stratului de ozon, localizarea geografică, poziţia Soarelui, albedoul suprafeţei terestre, aerosoli.” Sursa -meteoromania.ro

Pentru crearea celor mai bune materiale anti UV, s-a înființat inclusiv Asociaţia internaţionala de testare pentru protecţii aplicate împotriva radiaţiei UV. În acest fel avem standarde fixe.

În funcţie de ţară de provenienţă a textilelor sau ţara de testare, avem 5 standarde:

1.UV STANDARD 801-determinarea UPF este luatî după ce se ia în considerare intensitatea maximă a radiaţiei cu spectrul solar din Melbourne, Australia, la 1 ianuarie al anului şi tipul cel mai sensibil de piele, adica fenotipul 1.

2.Standardul australiano-neozeelandez (AS/NZS 4399)– testează numai la materialul textil nou, în stare neîntins şi uscat, în Melbourne la data de 1 ianuarie.

3.Standardul european EN 13758/EN 13758-1/EN 13758-2– se utilizează spectrul solar din Albuquerque din New Mexico, SUA, care corespunde aproximativ cu cel din Europa de Sud iar măsurarea se realizează la materialul textil nou, neîntins şi uscat.

4.Standardul american AATCC 183 – foloseşte spectrul solar din Albuquerque/New Mexico iar măsurarea se realizează la materialul textil nou.

5.Ultimul standard apărut în 2018 este (EU) 2016/425. Detalii aici.

Aceste testări de fac atât pe materialele textile de tip haine, cât şi pe obiecte folosite pentru protecţia solară precum prelate, umbrele, etc.

Acum revin la vara copiilor mei. Ştiind că am această posibilitate de protecţie, pot merge cu încredere în locurile de plajă şi bălăceală. Restul activităţilor ce necesită haine anti UV încă nu luăm în calcul. Poate de la anul cu drumeţiile.

Cu toate că putem să folosim şapcă şi haine speciale, încă mai rămân zone de piele expuse direct la soare. Pe acestea încă este recomandat să folosim produse dermatocosmetice cu un SPF potrivit tipului de piele.

Tipuri de haine cu protecţie UV pentru copii

Primul obiect prezentat este şapca.

sapca anti uv copii

 Acest model protejează atât ceafa, cât şi urechile. Produsul este recomandat pentru activitatea de înot. Dar cu siguranţă merge şi pentru castele de nisip, săpat gropi şi alergat pe plajă.

Obiectul cu nr 2 este un tricou.

tricou anti un copii decathlon

 Modelul acesta este potrivit şi pentru înotul ocazional la bazin, dar nu mai mult de 100 de ore. Materialul oferă protecţie şi în apă şi nu permite reţinerea nisipului în ţesătură.

Obiectul cu nr 3 este un colant.

colanri scurti anti uv copii

  Şi acesta are rezistenţă la clor de până la 100 de ore. Materialul conţine 85.00% Poliester, 15.00% Elastan

Obiectul cu nr 4 este un combinezon.

combinezon anti uv copii decathlon

Acesta oferă confort termic. Materialul din care este confecţionat se numeşte AQUATHERMIC, conţine 81.00% Poliester, 19.00% Elastan şi reduce disconfortul resimţit la contactul cu apa.

Pentru bebeluşi sau copilaşi micuţi, există varianta de scutece inot pe două dimensiuni. 6-12 kg şi 11-18 kg.
informatii scutec inot decathlonscutec inot 6-12 kg decathlon

 Produsele nu sunt anti UV şi necesită cel puţin unul dintre produsele prezentate mai sus, pentru că până la vârsta de 3 ani pielea copilaşilor este foarte sensibilă iar expunerea la soare pe o durată mare are efecte grave.

Pentru amuzamentul copilaşilor puteţi să folosiţi la ieşirea din apă un poncho cu glugă.

poncho decathlon

Acesta este realizat din bumbac 100%. Nu se curăţă chimic şi se spală la o temperatură de maxim 30 de grade.

Produsele prezentate mai sunt sunt realizate în Hendaye, Franța şi sunt testate conform standardului EN 13758-2. Pentru mai multe detalii sau pentru a alege alte produse anti UV, puteţi să accesaţi site-ul decathlon.ro.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

12 comentarii

 1. Hainutele pentru copii pe care le-ai prezentat aici arata atat de bine, incat orice mama ar fi tentata sa le cumpere chiar daca nu ar oferi protectie uv. Faptul ca au aparut pe piata produse care ofera protectie uv e un mare plus pentru toti cei care vor sa desfasoare activitati in aer liber. Eu cred ca traiesc intr-o lume paralela, caci nu am stiut de ele pana acum. 🙂

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Eu am aflat intamplator acum 2 ani. De atunci ma gandesc in primul rand la copii, apoi la mine.

 2. mihaelanistor spune:

  La cat de nociv e soarele an de an, uneori cred ca si noi, adultii, ar trebui sa purtam la plaja haine cu protectie UV.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   In realitate nu numai la plaja.

 3. Când am auzit pentru prima dată despre îmbrăcămintea cu protecție UV mi-a venit să râd, mi-am spus că nu are cum să existe și așa ceva. Mai târziu, însă, am constatat că ea chiar există! 🙂

  1. Ordine sau dezordine spune:

   SI se gaseste in mai multe tipuro de magazine. LIDL este ultimul de unde am achizitionat ceva pentru copii.

 4. albusteluta spune:

  Avand in vedere cu ce rata de crestere a cancerului de piele ne confruntam este cea mai buna alegere pentru puiutii nostrii!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   SI eu tot de la aceeasi idee am plecat, dar am vrut sa fiu mai elicata in explrimare.

 5. Georgiana Sabina spune:

  Sincera sa fiu, nici nu stiam ca exista astfel de materiale, m ai scos din ceata

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Sper sa iti cumperi produse de acest fel. Esti inca tanara si meriti sa fi protejata pentru o viata lunga si fericita.

 6. Ramona Gheorghe spune:

  Eu abia anul trecut am auzit de hainele cu protectie solara si mi s-au parut waw. I-am luat fetitei costum de baie, bluza si un fel de slip. Am sa verific ce mai gasesc pe decathlon ca sa vad ce-i mai cumpar

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Cu siguranta vei gasi ceva util.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!