Ce facem cu resursele? Le păstrăm sau le consumăm iresponsabil?

Întreb pentru că am prins momente când eram la ţară şi rămâneam fără apă în fântână. Am căutat smochine şi mi s-a spus că nu a fost vremea potrivită pentru ele. Am aşteptat zăpada pentru derdeluş, dar nu a nins. Poate sunt nesemnificative aceste motive, dar pe lângă ale mele, mai sunt încă 1000 de la alţi 4-500 de oameni.

Încă de mici mi-am învăţat copiii să nu rupă frunze şi crenguţe de copaci (Încă lucrăm la asta 😀 ). Le-am arătat care sunt puieţii de copaci şi răsadurile de plante. Au admirat minute în şir o ghindă ce prinsese rădăcini în grădina noastră improvizată pe beton. Şi erau tare mândri de faptul că în toamna trecută ei au fost cei care au adunat ghinde din parc şi le-au pus în pământul din curtea noastră.

Asta după ce le-am explicat că din toamnă până la prima zăpadă este bine să ajutăm puţin pământul din curte. În acest fel ei au adunat ghinde şi le-au pus în pământ alături de cotoarele şi cojile de fructe şi legume rămase de la diferite preparate culinare. În acest fel am dat îngrăşământ natural pământului. În primăvară a fost simpatic cum am admirat şi minunat o tufă ce părea regina gradinei printre răsaduri firave de gladiole. Târziu ne-am dat seama că era o tufă de cartof, crescută fix din cojile şi mugureii adunaţi ca şi compost.

Decoraţiuni naturale

Tot anul trecut am început o activitate de îmi doresc să devină tradiţie în familia mea: adunatul de conuri de brad, coloratul şi sclipicitul lor pentru a împodobii bradul de Crăciun. Brad ce va fi ecologic, căci ţinem prea mult la copacii din pădure.

Apreciem apa

Cel puţin eu, căci copiii se bucură precum raţele pe baltă de fiecare picătură sau neatenţie a noastră de a lua robinetul de la cişmeaua din curte. Dar ştiu că trebuie să udăm florile din ghivece şi să îi dăm apă căţelului, chiar dacă asta înseamnă să îi pună apă în vaporaş. Vaporaşul este jucăria lor de nisip. După ce bea apa căţelul se vor juca mai departe cu vaporaşul.

Tomberonul galben

După multă joacă şi diverse experimente (efectiv experimentează de la greutate la gust) o mare parte din jucării sau obiectele folosite pentru joacă ajung de neutilizat. Aici intervine tomberonul galben cu care am avut ceva dificultăţi. Nu în acomodare şi învăţat ce fel de deşeuri punem în el conform recomandărilor date de la firma de salubritate. Ci prin faptul că ni s-a furat plin de la poartă şi nu am găsit altul în Bucureşti de cumpărat. Zilele trecute am dat comandat pe un site şi aşteptăm livrarea. Ieiiiii! 😀

Însă am constatat că multe obiecte ce eu le consider demne de gunoi copiii le vor ca jucării noi şi preţioase. Tot ce înseamnă hârtie, cutii de carton, pungi, aţe, funde, celofan colorat, castroane şi crătiţi. Nu ştiu dacă amânând aruncarea deşeurilor contribui la dezvoltarea imaginaţiei lor sau fac economie necumpărate alte jucării noi.

Eu ştiu teorie, dar şi practică

Practic eu ştiu să fac economie de curent, apă, căldură, mâncare, haine, etc. Ştiu să fac reciclare selectivă, să colectez uleiul ars, să donez hainele ce stau plictisite în şifonier, să fac mâncare din nimic.

Am mers la evenimente de ecologizare, de voluntariat şi multe altele.

Dar acum eu îmi propun să fac mici lecţii în care să învăţ copiii aceste lucruri. Să le devină obicei şi normalitate. Să înţeleagă de ce îl doare burtica pe Pământ şi de ce plânge sau nu plânge cerul. De ce plutesc peştii pe ape alături de PET-uri şi de ce ursul vine în oraş.

Recalificare la domiciliu

De când cu această stare extra deosebită (Coronavirus) am ajuns “calificată la domiciliu”. Noua mea meserie este cea de educator personal pentru copiii mei de 4 ani.

Am avut o perioadă în care aşteptam să văd ce înseamnă la grădiniţa noastră şi grupa noastră educaţia în stil “grădiniţa online”. Când am văzut acest lucru şi mi-am dat seama câtă muncă implică asta din partea mea, am spus măcar să fac un lucru calitativ. Şi mi-am jurat să fac “lecţii” despre mediul înconjurător, corpul uman, improvizaţie, curăţenie şi gătit.

Şi am investit ceva în cărți şi caiete speciale de am ajuns să primesc constant oferte personalizate de la site-uri şi edituri.

Tema “reciclarea selectivă”

Până acum mă declar mulţumită cu tema “reciclarea selectivă”. Având şi în casă o cutie de carton vopsită în galben acolo ajung în prima fază deşeurile reciclabile.

De acolo le mai iau copiii la joacă o tură apoi le pun tot în cutie. Este tare simpatic să îi auzi cum întreabă: “Mami, pot să iau de la cutia galbenă cartonul să mă joc cu el? Îţi promit să îl pun tot acolo când termin de jucat sau ţi-l dau ţie să îl duci la tomberonul galben de afară.” Logic să mai sunt 3 cuvinte pocite şi poate îi ia cam 5 minute să spune ideea.

Lucrăm la partea de voinţă

Vreau să lucrez la partea de voinţă: să vrea să facă, să facă, să nu fie comod, să nu spună că îi este lene, să nu aleagă mersul cu maşina până la cel mai apropiat parc sau magazin alimentar. Să vrea să îşi ducă singur de acasă plăsuţa de bumbac pentru cumpărături sau adunat conuri, ghinde, castane sau pietre. Să îşi amintească că trebuie să îşi ia sticluţa cu apă de acasă, să nu cumpărăm de fiecare dată.

Emoţii de copii

Emoţiile sunt cele ce urmează. Învăţând regulile de bun simţ şi curăţenie acasă să nu se arate scandalizaţi când văd mizeria lăsată de alţii pe stradă sau să nu ţipe la un părinte că face X chestie ce ştie că nu este bine (Da, am avut situaţii când au ţipat la mine de la distanţă să îmi arate ce face un părinte 🙁 ) Tonul vocii şi felul cum gesticulează când văd mizeria sau lucrurile stricate în oraş încă sunt tragicomice.

Schimbarea începe cu noi şi implicit cu copiii mei. Lucrând acum cu ei pe partea de protecţia mediului vreau să cred că le rezerv un viitor mai bun lor, ca adulţi, cât şi copiilor lor.

Moravuri mici şi mari

În general este greu să lucrezi cu oamenii, să le dezveţi moravurile. Dar cel mai uşor este să începi cu tine. Până la urmă tu eşti cel mai important iar reuşitele tale sunt cele pe care le admiri şi apreciezi. Deci “eu pot”, “eu fac acum” şi “haideţi copii să facem asta” sunt vorbele ce ne activează şi diferenţiază de restul ce ştiu să facă dar aşteaptă schimbarea în alţii.

O altă problemă de comportament agresiv în cartier m-a determinat să îmi activez toate facturile electronice. Singura factură ce încă mai vine în curia poştală este cea de la apă, dar asta printr-o eroare a celor de la Apa Nova, pentru că eu am factură electronică şi am făcut destule sesizări pentru anularea celei printate. Practic şi copiii ştiu că atunci când este ceva în cutia poştală acel ceva este factura de apă.

Tehnologia ajută iar copiii apreciază şi recunosc tehnologia

Cu iluminatul am cam rezolvat în casă: becuri economice cu lumină caldă şi rece. Da, copiii ştiu diferenţa dintre lumini şi o adoră pe cea caldă. Pentru iluminatul de siguranţă folosim ghirlande de beculeţe simpatice de la Pepco. Bateriile le colectăm pentru centrele ce oferă baterii noi pe X baterii consumate.

Avem aspirator pentru geamuri pe acumulator. Ustensilă-jucărie adorată de către copii. Şi datorită dimensiunilor reduse şi a greutăţii mici. Mai că îşi doresc să cureţe mai multe geamuri decât avem.

Aspiratorul “de casă” este de tipul 2 în 1: mop şi aspirator. De când l-am primit tot gravitează în jurul lui şi cer să îl folosească şi ei. Cu această ocazie recomand şi folosirea produselor de tipul 2 în 1 sau 3 în 1 pentru dimensiunile reduse. Însă, mare atenţie la puterea lor, indiferent că este aspirator, aparat de bărbierit şi tuns, epilator, aparat de masaj…

Aaaaaaaa, să vă spun faza cu epilatorul meu, acum decedat!

Eram în bucătărie şi frământam aluat de pâine. Vine unul din copii să îmi spună că frati-său caută curentul din fir cu foarfeca. Că a tăiat firul de două ori şi nu curge curent, NU îl vede. Şi cu o mimică de zile mari. Ajung în casă cu mâinile pline de aluat şi copilul 2 îmi arată firul şi foarte contrariat mă întreabă cum funcţionează epilatorul, căci el nu înţelegea unde este curentul. Ză end… aşa am ajuns să transform un obiect bun într-un deşeu electric 🙁

Sistemele eoliene ne iau ochii

Altă tehnologie pe care au înţeles-o rapid copiii şi pe care vrea să o vadă în acţiune este legată de eoliene. Mai ales turbina ce este în drumul nostru către Parcul Comana. Mereu cere să mergem cu maşina cât mai aproape de ea să vadă dacă se învârte sau cât de tare se învârte. Alte elici dar mai micuţe sunt cele din intersecţia cu Parcul Orăşelul Copiilor. La o parte din semafoare sau stâlpi sunt mici elice cu palete în formă de jumătate de mingie. De fiecare dată când prindem semaforul imediat se întorc pe geamuri să caute elicele să vadă dacă se învârt.

Tot ei au învăţat să recunoască becurile şi semafoarele ce funcţionează cu energie solară, calculatorul de socotit cu încărcarea solară şi staţiile de reîncărcare auto electrice.

Deşi locuiesc în capitală, cartierul meu este spre periferie, denigrat şi sfidător în ale legilor. Parcul Humulești deşi a fost şi încă este în renovare, este practic distrus de teribilişti şi vandali.

Puţini se încumetă să facă activităţi în Ferentari şi acelea pe mediaţii şcolare şi trupe de teatru.

Ce aş face eu în Ferentari

Aş merge constant în parcurile şi locurile unde se adună copiii şi vecinii la o bârfă.

Aş încerca să îi motivez să adune selectiv gunoaiele, oferindu-le saci, mănuşi şi măşti, dar şi ceva simpatic precum 1-2 cafele la X cafenea, voucher de cărţi sau legume şi fructe. De, nimeni nu lucrează nemotivat.

Când au apărut zvonurile cu cazanele pentru reciclarea selectivă începusem să mă îngrijorez pentru aurolaci şi vagabonzi. Ştiam zone care erau efectiv curăţate de ei pentru a duce la centrele de colectare PET-uri, doze şi hârtie. Îi admiram cum îşi improvizau cărucioare imense pe care cărau mii de gunoaie adunate efectiv de pe străzi. Ei erau nu ecologişti, ci supravieţuitori cu gunoiul turmelor de dobitoci…

Tot ei adunau şi obiectele de mobilier scoase la porţi sau la colţ de străzi tot de dobitoci. Cu siguranţă le considerau mult mai bune şi curate decât ceea ce aveau ei în locurile unde îşi odihnesc oasele.

Însă, mulţi oameni nu îşi dau seama că mobilierul vechi poate fi recondiţionat folosind poate numai puţină culoare lucioasă sau lacuri în nuanţe moderne. Sau, se pot căuta acele firme ce cumpără mobilier vechi pentru filmări. Îl plătesc şi ţi-l iau de acasă. Afacere, ce mai…

Dacă tot am pomenit de afacere, haideţi să vă spun ce fac cei de la E.ON pentru a ne oferii un viitor mai verde, mai sustenabil prin Campania „WE has no limits’’

*În primul rând recomandă setarea facturii electronice → economisim 2 copaci pe an
*Recomandă panourile solare, turbinele eoliene şi alimentarea cu energie verde a maşinilor electrice
*Folosirea “trucurilor” de bucătărie şi instrumentelor ce ajută la prepararea mai rapidă a mâncărurilor→ plita electrică stinsă cu 5 minute mai devreme, oala sub presiune, mărunţirea legumelor şi a cărnurilor, etc.

+Construiesc kilometri pe Via Transilvanica şi promovează un stil de viaţă sănătos→ “Am marcat și trasat 100 km din drumul care străbate Transilvania, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin, fiind amenajate pe teritoriul a 12 comune din zona Sibiului trasee de drumeție, poteci și drumuri de munte. În plus, încurajăm mișcarea în aer liber și îți recompensăm fiecare kilometru parcurs și marcat în aplicația E.ON Myline, secțiunea Green Steps, cu 5 lei reducere pe factură.” Sursa -E.ON
+Promovează responsabilitatea socială şi implicarea prin:

–>Proiectul concurs Şcoala verde


–>În ultimii 5 ani au dăruit 1 milion kWh de energie celor care au avut nevoie de ajutor
–>650 de echipe E.ON sunt gata să intervină imediat, acolo unde este nevoie
–>Sprijinul financiar acordat Spitalului Clinic Județean Mureș care a achiziționat un echipament complet de testare specific COVID-19 reducând astfel timpul de diagnostic prin prelucrarea a 50 de probe simultan
–>“Donaţiile strânse de către angajații E.ON vor fi dublate la finalul campaniei de către companie” – Manfred Paasch, CEO E.ON România

Sper ca toate cele povestite mai sus de către mine şi cele puse deja în practică de către E.ON România să te facă şi pe tine să iei parte la acest proces de a crea un viitor mai verde. Mai mult, te invit să îmi spui în comentarii ce faci tu pentru a proteja natura şi resursele ei.

Dacă doriți să vedeți și un alt punct de vedere despre sustenabilitate și implicarea oamenilor din alte localități și județe, puteți să citiți articolul ,,Impreuna construim un viitor nelimitat de verde si sustenabil pentru generatiile viitoare,,.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

221 thoughts on “Ce facem cu resursele? Le păstrăm sau le consumăm iresponsabil?

 1. Ce frumos! Cu pasi mici si siguri vom reusi. Si noi reciclam plasticul si sticla de mai bine de 2 ani la aparatele speciale din Kaufland. De asemenea, am inlocuit definitiv pungile din plastic cu traistute din bumbac.

 2. Foarte bun articolul. Cu pași mici încerc și eu să reciclez. Am început cu sticla de de sticla, de plastic, uleiul uzat și le duc toate în centre speciale unde se colectează. La mine la serviciu dna care face curățenie ne-a pus în fiecare birou cutie pt hârtie. Și are foarte mare grijă să nu se amestece cu deșeurile menajere.

 3. Foarte frumos articolul. Sper sa fie un bun exemplu pentru cei care inca nu se ingrijesc de planeta noastra si, fiecare sa imbunatateasca, pe cat posibil, conduita personala de pastrare, reciclare, recuperare a resurselor folosite. Un comportament generalizat, ne ajuta in timp sa fim mai cumpatati si mai putin costisitori in consumul energetic al planetei.

 4. Excelent articol. Eu am norocul de a trai intr-un oras care colecteaza selectiv, asa ca am copii care stiu dintotdeauna cum se face asta. Bine, mai avem de lucrat la becurile uitate aprinse 🙄😊, dar ne indreptam in directia buna

 5. Multumesc pentru acest articol! De curand am inceput sa reduc cat pot de mult deseurile plastice, de hartie sau cel menajer. Prin aceasta conduita, incerc sa aduc un aport cat de mic la mentinerea vie a resuselor naturale de care inca mai dispunem.

  Bateriile de orice tip le strang intr-o cutie, dupa care saptamanal le depun in recipientele de strangere al acestor baterii din magazinele supermarket. Cutiile de la pastilele pentru masina de spalat vase (din plastic) le curat si le folosim in continuare pentru a depozita diverse obiecte de interes pentru copiii (spre exemplu piesele lego). Sticlele de la Lenor sau Cocolino le transform in suporturi ghiveci pentru flori decorative. La cumparaturi, legumele si fructele le pun in saculeti reutilizabili si arunc anbalajul de plastic sau carton.

  Recipientele de sticla (borcane, sticle, sticlute) le strangem intr-o sacosa, dupa care mergem sa le aruncam in tomberoanele speciale puse la dispozitie de primarie in diverse locatii. Si aici sortarea se face pe culori, pentru a evita sortarea la fabrica de reciclare a sticlei din oras.

  1. Ce dragut. Nu ma gandisem sa refolosesc cutiile de la detergenti. Ma gandeam ca sunt destul de toxice de la detergenti.

   1. Dupa o spalare in masina de spalat vase, nu mai simti nici un miros de detergent. Ma gandesc sa folosesc o astfel de cutie sa pun toate cuie, suruburi , piulite si alte maruntisuri de-ale sotului sa imi eliberez sertarele de la o noptiera.

   2. Foarte frumos articolul😃. Recunosc faptul ca nu ajut suficient planeta: reciclez selectiv o parte din gunoi🙊si uleiul ars, am becuri economice si donez hainele si jucariile pe care nu le mai folosim.

 6. Investitia in carti mi se pare cea mai grozava mai ales ca in felul acesta cei mici invata sa fie responsabili si sa se autoeduce. Daca iubesc cartea vor fi si mult mai deschisi spre toate celelalte solutii oferite de tine!

  1. Am participat si eu la un eveniment cu Let’s Do It Romania, fix in anul cand am aflat de ei. Apoi… de fiecare data s-a intamplat ceva si nu am mai ajuns.

 7. Incet, incet, putem sa fim mai chibzuiti cu resursele noastre. Recunosc ca nu sunt un cetatean model, dar am si partile mele bune. Acasa mi se spune „electricianul de serviciu”… banuiti voi de ce.

 8. Felicitari pentru demersurile tale si mai ales ca ii implici si pe copii! Este extrem de valoros, educatia ecologica incepe din copilarie, deja ca adulti le va fi mai usor sa practice ce au invatat acasa.
  Noi am redus pungile de plastic, mereu mergem cu propriile traistute la cumparaturi, refolosesc tot ce pot, dar in continuare se aduna multe ambalaje de plastic (rar gasesti alimente ambalate in ceva mai sustenabil) si in zona nu avem nicio alternativa de colectare selectiva – a existat un Sigurec care s-a desfiintat fix acum, in pandemie, inca un punct amenajat de primarie unde este vesnic inchis, iar lumea fie le arunca peste gard de-a valma, fie le lasa imprastiate alaturi, pe jos. Iar cand vin masinile de gunoi tot la gramada le arunca, pacat de efortul de a le sorta! 🙁
  Tot asteptam sa se implementeze o solutie reala de reciclare selectiva la nivel de bloc sau macar in apropiere. Am facut presiuni la administratorul blocului, si el asteapta tot de la primarie. Cred ca trebuie sa fim obligati cumva ca sa ne mobilizam in masa, cum se intampla in Elvetia: daca sunt mari taxele de gunoi, esti fericit cand poti sa reciclezi gratuit. Important e sa perseveram.

  1. Imi pare rau ca uneori primaria nu face nimic. Dar incercati sa va grupati in comunitati si contactati firmele din zona, cele care au contract cu cei de la salubritate . Poate fi o solutie. De ex, ctoitoria X, are contract cu firma Y de colectare a deseurilor reciclabile.

  2. Foarte bun articolul. L am citit cu drag. Așa este. Mobilizarea in masă e soluția. Și din păcate, uneori se face lucrul asta doar prin taxe mari. Așa ne educam. E trist, dar nu cred că este altă soluție.

   In orice caz, rezultatele vor fi pe măsură. Eu inca mai sper la o Românie curățată de noi, cei care i-am făcut atâta rău.

   Zi faina!

   1. Și eu sper sa o curatam. Și sunt pentru sancțiuni. Dacă se poate în munca în folosul comunității.

 9. De 3 ani locuiesc intr-o țara care a înțeles importanta resurselor și a investit in domeniul reciclării deșeurilor. In momentul de fata am 4 coșuri de gunoi in casa: hârtie, plastic, resturi alimentare și deșeuri nereciclabile. Pe lângă astea, mai reciclam și sticla pe culori la pubele special amenajate la orice supermarket.

 10. Super util articolul tău, chiar m-ai inspirat pentru niște activități cu copilul meu. Cred că e atât de important să îi creștem (și să ne creștem, nu?) în acest spirit de dragoste pentru planetă…

 11. Și noi iubim natura, reciclăm plastic mai ales, stingem luminile când nu stăm în cameră, nu aruncăm la chiuvetă uleiul, donăm cărțile care nu ne mai trebuiesc și încercăm să reducem risipa de mâncare.

  1. Eu mai am de lucru cu uleiul si sotul. Nu il arunca in canalizare, dar il pune la gunoi cu resturile menajere.

  1. Spor la treaba. Eu am constatat ca mai am nevoie de una in bucatarie, sa nu ma plimb prin casa cu ambalaje 😀

 12. E.ON are initiative foarte faine. Iar tie ar trebui sa iti ridicam o statuie, pentru tot efortul si rabdarea de care dai dovada. Eu ma amuz de fi-meu care vine si sa ditamai palma peste intrerupator spunand „e zi afala”. :)) trebuie sa mai lucrez cu el la reciclare. Ai idei foarte faine.

  1. Ai mei spun ca nu au nevoie de ajutor sa aprinda lumina in bucatarie si lovesc cu coada de matura in intrerupator. Este singurul intrerupator din casa pe care nu pot sa il mai jos.

 13. Noi încercăm sa învățăm câteva reguli simple și sa ne ținem de ele: stingem lumina când nu stam în camera, închidem apa de la dus cât ne sapunim sau ne spălăm pe dinți, folosim foile pe ambele fete, etc. Am încercat și colectarea selectiva, dar cu atâtea mutări și schimbări, am cam renunțat pt moment. Fain articol 🙂

  1. Multumesc. Stiu cum este cu mtarea… In noiembrie anul trecut ma mutam in Dr Taberei. Dupa o saptamana eram acasa. In decembrie ma mutam in casa surorii, in aceeasi curte. La sf de dec ma mutam inapoi. Pe 2 ianuarie o luam pe mama din Dr Taberei in casa ma sor-mea unde ne-am mutat cu totii pentru ca sunt 3 camere. Inca sunt tot acolo….

 14. Și noi ne-am setat toate facturile electronice, reciclam acasă: hartie, plastic și sticlă. Am plantat cativa pomi in fata blocului. Incercam sa facem tot ce putem. Copilului cel mare ii place sa recicleze!

 15. Bravo! Si baietii mei stiu sa recicleze selectiv, pacat doar ca dupa ce sunt ridicate de compania de gunoi, ajung toate in acelasi loc 🙁 In schimb, am renuntat la facturile tiparite si asta inca de acum 10 ani. Cat despre economisirea energiei, cel mai mult imi place sa gatesc in cuptor 3 feluri de mancare in acelasi timp, cu ajutorul cuptorului Beko 😉

 16. Super articolul ! Și noi reciclam gunoiul, am renunțat la pungile de plastic și plantam pomi. Succes la salvarea planetei

 17. Foarte interesant si util articolul tau!! Felicitari ca ai astfel de preocupari si încurajezi si pe altii sa ti urmeze exemplul!!

 18. Foarte interesant articolul. Și noi reciclăm gunoiul, ne folosim cât putem de pungi din bumbac, diverse trăistuțe sau de hârtie. Împreună reușim!

 19. Felicitari pentru articol ! Noi reciclam de vreo 4 ani de cand am ales sa locuim in alta tara unde nu se sta la discutie la capitolul asta. In rest, facturi electronice demult, becuri economice si cu senzor, sacose din bumbac, nu apa imbuteliata ci cana filtranta, nu masina la cumparaturi daca e cat de cat aproape de casa, etc. 🤗😘

 20. Foarte fain articolul. Sper să înțeleagă cât mai mulți oameni importanta reciclarii și a „economiei” de orice fel dar mai ales când vine vorba de natura.

 21. Dacă înaintașii noștri s-au gândit la noi,avem nu numai un exemplu de urmat ci și datoria noastră de a lăsa urmașilor noștri o planetă curată, felicitări tuturor celor implicati.Articolul este de nota 10

 22. Felicitari ! Un articol pe care multi ar trebui sa-l citeasca , sa se inspire . Si noi reciclam si ajutam natura , fiecare trebuie s-o faca ! Haideti sa pinem fiecare umarul , sa nu distrugrm ceea ce avem deja !
  Noi avem gunoiul ( plasticul ) saptamanal si ne sperirm cat se aduna , in conditiile in care incercam sa limitam consumul in caserole , pungi sau altele din plastic Aaaa si sticlele din plastic le ducem in magazin 😥

 23. Bravo! In ultimii ani am inceput si eu sa fiu preocupată de ecologie si reciclare si imi învăț cele 3 fiice sa recicleze tot ce se poate.

 24. Super articolul ! Si eu incerc de cativa Ani să fac atentie la tot ce consumam, să facem mici gesturi pentru a Salva planeta.
  Traiesc in Belgia de 20 Ani si gunoiul aici l-am triat mereu. Plastic, sticla, carton decheuri menagere, ulei ars, etc. De 4 ani de cand stau la casa, mi-am facut si un compost in fundul gradinii unde arunc resturile alimentare, iarba care tund gazonul, compost care mai tarziu va fi ingrasamant pentru grădina.
  De cand avem gradina am făcut si un mic potager unde cultivam de toate cate un pic. Am plantat si 3 pomi fructiferi. Si avem in plan să luam si 4 gaini.
  Tot de cand stam la casa, folosim apa de ploaie pentru toalete, masina de spalat, udat in grădina, spalat masina, etc. Ajuta enorm !! Am redus drastic factura de apa si consumul de apa distribuita de la comuna. La electricitate la fel, am pus becuri economice peste tot, avem majoritatea aparatelor electrocasnice A +++, nu lasam nimic aprins daca nu folosim.
  De cativa Ani mi-am lipit pe cutia postala ca nu doresc publicitate, plus majoritatea facturilor le primesc prin email. Asa ma lipsesc de tona de hartii ce o primeam saptamanal in cutia postala.
  Imi place la nebunie să bricolez, reconditionez, asa ca mobila decat să merg la ikea sa-mi cumpar o mobila de proasta calitate, prefer să reconditionez o mobila veche de lemn masiv.
  De cum da frigul facem focul in semineu mult ( lemne le-am primit gratuit) si asa reducem si consumul de mazout(motorina).
  Fac mare atentie la ceea ce cumpar alimentar. La magazin merg mereu cu sacose, pungi de panza de acasa care le reutilizez mereu, pentru a pune fructele, legumele.
  Cam atat imi amintesc acum.

   1. Multumesc 🤗 da, apa de ploaie, e mana cereasca ! Am redus factura anuala de la 800 euro la 300, plus ca de cand folosesc apa de ploaie numai folosesc balsam pentru rufe,économie si aici 😁

     1. Ba da, este foarte dura apa distribuita de la comuna. De asta ma bucur ca pot folosi apa de ploaie la spalat. Apa de ploaie face rufele atat de moi, nu are rost sa mai pun balsam, chiar Nu-i vad rostul.
      Acum avem o cisterna de 3000l unde adunam apa de ploaie, dar vara asta a fost cam seceta si de 2 ori am ramas fara apa, de asta soțul are in plan pana in primăvara sa-mi mai puna 2 cisterne a cate 1000 l, asa o să am mereu apa de ploaie.

 25. Sper ca aceasta perioada, cea pe care o tranzitam cu totii acum, sa ne dea ragaz la meditatie in ceea ce priveste mediul nostru inconjurator… trebuie sa ne ingrijim, atat de suflet, cat si de trup… iar tu ai explicat, despre ultima parte, excelent ! Bravo ! 😉

 26. Foarte util articolul! Si noi refolosim tot ce putem si selectam deseurile….insa din pacate, ghenele de gunoi nu sunt facute pentru deseuri selective 🙁 ma supara f tare acest lucru pentru ca ne straduim sa le selectam si in final le aruncam pe toate la gramada….dar nu ne dam batuti! 🤗

  1. Puteți cere tomberoane separate?
   Sau căutați o firma de salubritate care va da în custodie tomberoane.

 27. L-am recitit iar deoarece , sunt multe lucruri pe care imi doresc sa le retin..
  Spre rusinea mea, am momente cand ma grabesc foarte tare si tin mai mult la confortul meu decat la planeta.
  Ai dreptate! Educatia incepe cu noi! Cu mine mai intai si apoi cu cei mici 😘..
  Bateriile musai sa le reciclez si eu..
  Si cu apa o sa am mai multa grija.
  Baietii tai sunt minunati si sunt mai responsabili decat multi adulti..

  1. Mulțumesc 🤗
   Si noi mai avem de lucru. Tocmai mi-a amintit un comentariu nai sus cineva de apa de ploaie.

 28. Foarte interesant articolul 😉. Fiecare dintre noi ar trebui sa ne însușim un astfel de comportament pentru ca doar asa putem avea grija de natura.

 29. Și eu incerc sa colectez selectiv plastic, sticla, hârtie. De curând au pus și la noi containere separate. De asemenea, uleiul ars și bateriile le duc in centre de reciclare. Electrocasnicele în stare de funcționare le-am donat. In general sunt grijulie cu privire la consumul de apă și curent.

 30. Daca ar gandi mai multi in felul asta, Pamantul ne-ar mai „suporta” putin! Felicitari pentru articol, dar si pentru tot ce faci!

 31. Minunat articolul! Inițierea celor mici în „arta” reciclării este admirabilă, astfel formăm adulții responsabili din viitor.

 32. Ca si parinte mi se pare ca este foarte important sa iti educi copiii pe partea de reciclare. E bine pt ei sa inteleaga ca planeta trebuie protejata pt a putea sa ne bucuram de tot ceea ce ne ofera in continue. Felicitari pt articol!

 33. Baietii mei spun: “U’te mama ce ulât a făcut șineva – a luncat ticle in lac…” Fiecare dintre noi ar trebui sa incercam sa ne educam copilasii responsabili fata de mediul inconjurator.
  Un articol interesant si usor de citit, felicitari!

  1. Multumesc. Unul din baietii astazi a tipat la mine la Cheile Dobrogei spunand ca „cred ca nenea ala a scapat pe jos servetelul cu care isi stergea pantofii.” A fost ignorat total de „nenea”.

 34. Felicitări pentru toate eforturile 🙂 si noi reciclam de cativa ani buni si speram sa reușim sa facem transferul acestei responsabilități și la copii atunci cand vor implini vârsta potrivită 🙂

 35. Mi se pare ca procedezi corect educand copiii sa respecte planeta. Esti un exemplu pt multi părinți de copii mici. Sper sa urmeze cat mai multi etica ta. Felicitări pentru articol!

 36. Felicitari! Pentru articol și pentru atitudine!
  Si noi incercam, pe cât posibil , sa reciclam: plastic, hârtie, ulei, sticla.
  Cu pasi mici și cu implicarea tuturor poate vom reuși sa ajutam planeta asta care depune eforturi uriașe pentru a ne asigura lucrurile de care avem nevoie.

  1. Ma bucur.
   Cred ca ar trebui sa facem o vizita la un loc din acesta de folosește deșeuri reciclabile. Fiecare în zona lui și sa arătăm și munca celor de acolo.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

3 corpuri de iluminat mai aparte

Dum nov. 1 , 2020
Fie toamna cât de rea, tot caut o nouă veioză pentru ea. În realitate toamna nu este rea. Este fix ceea ce aveam nevoie. Dar ţine de noi să ştim să ne luăm cât avem nevoie. Să nu cumpărăm prea multe fructe şi legume pentru conservele de iarnă. Să nu […]
%d blogeri au apreciat: