Uneori, pielea se supără rău pe noi. Uneori, o cremă hidratantă nu este suficientă. În completarea unei creme poate veni un săpun natural. Un săpun care să aibă o compoziţie chiar alimentară.
De ce am ales să vorbesc de săpunuri veţi întreba. Din motive personale vă răspund. Viaţa cu copii mici înseamnă multe vase murdare, multă mizerie de adunat, pisici şi căţel de spălat, o curte de curăţat, casa de dezinfectat la un virus balaur cu 7 diarei pe oră… Toate acestea atacă pielea mâinilor mult prea des spălate.
Da, spălarea foarte desă a pielii dăunează. Am testat acest lucru şi am văzut efectele. Numai intr-o zi cu gastroenterită am consunat un sfert de sticluţă cu săpun lichid. Seara nu ştiam cu ce cremă să îmi dau pe mâini mai repede. Până şi culoarea pielii se spălase şi lăsase în locul ei o nuanţă palidă, uscată şi descuamată.
Dacă într-o etapă din aceasta când mâinile ne sunt afectate destul de grav nu încercăm să le hidratăm şi să le tratăm cu produse speciale, săpunul normal, săpunurile lichide de duzină care doar miros frumos şi atât, soluţiile saline, corozive, anticalcar sau antimucegai ne pot devenii fatale.
Dacă mai sus am menţionat de săpunuri naturale cu ingrediente alimentare, acum o să vă explic de ce.
În primul rând, dacă un ulei, grăsime, vitamină, algă, miere sau sâmbure consumat de noi ne face bine la burtică, digestia este sănătoasă, energia este la cote maxime iar indicele corporal nu este la o valoare alarmantă, înseamnă că acel produs/ingredient nu are cum să facă rău utilizat pe piele, adică la exteriorul corpului.
Personal am avut o ieşire cam untoasă (unt de shea) într-o zi când am făcut exces de şmotru din motiv de vizită soacră iar la final de zi nu mai găseam pic de cremă în casă pentru hidratarea mâinilor mele trecute prin război. Drept urmare am pus mâna pe prima masă cu grăsime comestibilă şi mi-am masat cât de cât mâinile afectate. Acelaşi lucru l-am făcut cu ulei de cocos, pe care l-am folosit şi pe timpul sarcinii pe burtică. Ulei de palmier, în salate sau la gătit, ulei din sâmburi de struguri sau de orez sunt din ce în ce mai găsite în bucătăriile noastre. Deşi sunt mai costisitoare, efectele sunt mult mai sănătoase iar gustul nu este afectat. Un ulei este ulei până la capăt.
Am făcut această explicaţie a ingredientelor naturale din săpun pentru a mă calma pe mine în primul rând. După o zi petrecută la Camera de Gardă a unui spital pentru copii, nu ştiam cum să ajung acasă să mă spăl pe mâini. Zeci de părinţi, zeci de copii, tuse, muci, febră, dureri şi sirene ce sunau haotic. În acest timp ai mei copii s-au plictisit crunt şi au început să şteargă pereţii, să se aşeze în fund pe gresia rece, să deseneze imaginar pe geamurile uşilor. Cu groază mă uitam la ei când îşi atingeau faţa…
Dar cel mai tare m-a bucurat un răspuns al lor. I-am întrebat când ajungem acasă dacă vor să pape ciorbiţă sau să se uite la desene. Ei au spus că vor să facă baie. Deci la 2 ani şi 10 luni au conştientizat faptul că în acel loc nu prea era curăţenie.
Şi uite aşa vin eu să vă vorbesc despre săpunurile de la Apidava.
Săpunurile pe care le am eu sunt cu lăptişor de matcă, propolis şi ceară de albine. Aceste săpunuri fac parte din gama „Savon vegetal au Miel”, fabricate în Franţa.
Pe lângă ingredientul principal miere, aceste săpunuri mai au un alt ingredient principal, şi anume Thym, sau Thymos în denumirea originală din greaca veche.
Thymus/Thymos= Cimbrul. Este un gen de plante din familia Lamiaceae, originar din regiuni mediteraneene care cuprinde circa 48 de specii, erbacee, mai rar semilemnoase, adeseori aromatice și odorante care alungă melancolia şi migrenă. Cimbrul este bogat în vitamina C care ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor şi vitamina E ce menţine sănătatea pielii. Sursa -Wikipedia
Un alt ingredient prezent în cele trei săpunuri pe care le am eu acasă este “Linalool”. Acesta este un lichid galben foarte pal sau fără culoare, cu miros floral ce apare natural la anumite plante precum: mentă, scorţişoară, fructe de citru. Poate fi folosit în producţia de vitamina E, deci un ingredient numai bun pentru produsele de îngrijire a corpului.
Săpunul cu miere din cimbru şi ceară de albine de la Apidava are 100 de gr, o formă hexagonală şi un miros de demn de aromaterapie. Nici nu este de mirare când provine din Franţa.
“Ceara de albine prezintă însuşiri emoliente, cicatrizante, epilatoare, antiinflamatorii şi nutritive asupra tegumentului. Prezintă un efect trofic pentru piele şi de reîntinerire asupra tenului. Printre alte indicaţii terapeutice se poate menţiona şi tratarea acneei.” Sursa-Apidava.ro
Săpunul este produs de către Icko Apiculture SAS şi are ca termen de valabilitate până pe data de 19.09.2020.
Săpunul cu miere de cimbru şi lăptişor de matcă are un miros mai calmant, mai suav. Acest lăptişor de matcă are cel mai mare conținut de vitamine raportat la unitatea de volum, are proprietăți imunostimulatoare și vindecătoare excepționale.
“Lăptişorul de matcă este folosit cu succes în produsele de îngrijire a pielii, pentru tratarea ridurilor şi pentru a ajuta la combaterea procesului de îmbătrânire. De asemenea, este folosit pentru a ajuta vindecarea, refacerea şi hidratarea pielii uscate, mature şi deteriorate. Intensifică procesul de refacere naturală a celulelor, îmbunătăţind tonusul şi creând o piele cu un aspect mai tânăr şi mai catifelat.” Sursa -Apidava.ro
Şi acest săpun are forma hexagonală, un gramaj de 100 de gr şi este produs de către Icko Apiculture SAS. Ca termen de valabilitate, acest săpun are data de 07.06.2020.
Săpunul cu miere de cimbru şi propolis mai conţine şi Cinamaldehida. Aceasta este un compus organic răspândit în natură și conferă scorțișoarei aroma și mirosul său specific. Sursa- Wikipedia
Numit și clei de albine, propolisul este o substanță rășinoasă aromată, colectată de albine din mugurii și axilele frunzelor anumitor copaci. Conține un complex de antibiotice vegetale și elemente chimice de care organismul uman are nevoie (Fe, Zn, Cu, Co, Mn, Mo, Al, V, Ca, Şi, St, Ba).
Propolisul dublează efectele antiseptice şi antiacneice ale mierii. În plus, propolisul are efect cicatrizant, fiind foarte eficient în vindecarea rănilor sau iritaţiilor pielii.” Sursa- Apidava.ro
Şi acest săpun are formă hexagonală, un gramaj de 100 de gr şi este produs de către Icko Apiculture SAS. Ca termen de valabilitate, acest săpun are data de 2.11.2019.
Sper să vă fie de folos acest articol şi să ţineţi cont de el la următoarele cumpărături de săpun. Natura, alimentaţia şi lucrurile create de om trebuie să fie într-o strânsă legătură, să se completeze una pe alta şi nu să dăuneze naturii, corpului uman sau financiar.
Am mai avut o cremă de la Apidava și mi-a plăcut 🙂 cred că și săpunurile sunt faine!
Eu am avut măști de față.
Foarte fain acest tip de sapun, eu il prefer pe cel cu miere si propolis.
Si eu 🙂
Am avut, sunt f bune. Isi merita banii.
Ma bucur.
Am sine cateva astfel de sapunuri de la Apidava, made in France, si da, confirm, sunt exceptionale. Pe unul l-am folosit si pentru curatarea tenului.
Nu am curaj sa dau cu sapun. Am piticii mei legat de ten.
Nu ştiam de Apidava, dar m-ai făcut curioasă. Ador săpunurile naturale.
Si eu le ador. Poti incerca. Nu ai ce pierde.
Si mie imi plac sapunurile cu miere.
Eu am incercat sa fac acasa sapunuri cu miere, dar nu am reusit o reteta calitativa.
Sapun din acesta folosesc si eu acum. Momentan il am pe cel cu laptisor de matca si pe langa faptul ca sunt super bune, imi place taare mult si forma lor.
Si forma este simpatica. 🙂
Cred ca sunt foarte bune, mierea este un ingredient minunat! O sa le caut.
Astept pareri dupa ce le folosesti.
Sunt minunate aceste sapunuri. Imi plac foarte mult!
Ma bucur
În general produsele de la Apidava sunt foarte bune și au un preț accesibil. Folosesc și eu aceste săpunuri, cel roz este preferatul meu.
😀
Si eu am o gramada de batai de cap cu piele de pe maini, in special in lunile reci. Din fericire, nu mai sunt nevoita sa le tin toata ziua in detergent de vase, dar solutii de curatenie inca sunt nevoita sa folosesc.
Articolul tau e super util!
Mulțumesc. Să înțeleg că ai mașină de spălat vase?