honda alba

O HONDA se conduce cu simţ civic

„Pe locuri, fiţi gata… START!”

Asta este tot ce aşteptam să aud. Mă uit în dreapta mea şi îl văd pe el atât de calm şi de sigur pe el. Îmi face semn ca totul este OK. Îmi aud inima cum bate peste cei 68 de db din interiorul maşinii.

Deşi au trecut numai 20 de secunde de la START încep să mă încălzesc din cauza adrenalinei. Ce bine că maşina are discuri ventilate pe faţă şi prize de aer pentru răcirea frânelor.

discuri de frana ventilate

Bine, nu mă pot plânge nici de capota fabricată din aluminiu, ventilată şi cu evacuare centrală triplă. Ce mă bucur că maşina are sisteme de protejare a pasagerilor deşi producătorul “a pus” şoferul pe locul întâi.

evacuare tripla honda
Nu mă gândeam eu că voi ajunge vreodată pe un circuit auto. Acum, cu volanul în mână, simt husa din piele şi conştientizez secundă după secundă şofatul sportiv. Sistemul de asistare a menţinerii benzii de circulaţie numit Lane Keeping Assit System este de un real folos.

Sunt trezită din “lumea mea” de către Titi. Îmi arată indicatorul de schimbare treaptă de viteză. Pentru alte informaţii pentru şofer mă uit în interfaţa cu ecran color şi tactil de 7 inch.

Uită-te la el, acum şi-a găsit să îşi încarce telefonul wireless. Bun copilot mi-am ales… Să nu spui că vrea să folosească şi portul HDMI?! Bine că am geamuri fumurii. Presa ar vedea tot ce face Titi ăsta… Nu înţeleg de unde atâta siguranţă pe el. Oare sunt eu o bună şoferiţă sau maşina este cea care îl bine dispune? Cu siguranţă este viteza mare. Este renumit pentru toate manevrele pe care le face la viteză mare. Uite, pe cadran îmi arată 270 km/h. Ne-a luat numai 5,8 secunde pentru a o atinge. Cu toate acestea maşina este foarte manevrabilă datorită suspensiei de pe faţă de tip Mac Pheson ce este setată pentru reducerea cuplului de torsiune.

Titi îmi face semn că ar putea să stea lejer şi în spate, pentru că are priză de accesorii dar şi sistem de climatizare automat cu două zone. Frate, ăsta mă perturbă de la competiţie. Cum naiba să dobor recordul de viteză pentru categoria din care face parte Honda Type R dacă Titi îmi atrage atenţia la toate modernismele maşinii? Cumva o crede că din cele trei moduri de conducere, Confort, Sport și +R, orientat spre pilotaj eu practic acum modul Confort? Da, ştiu că fiecare mod setează răspunsul accelerației, amortizoarele adaptive, forța direcției şi senzația la schimbarea treptelor de viteză, ca să ofere noului Type R trei personalități diferite.

Uite, cu gândul aiurea văd că sistemul de avertizare a coliziunilor frontale (Collision Mitigation Braking System) îmi dă avertizări. Nu-i nimic, fac exces de mânerul pentru schimbarea de vitezei şi a pedalelor din aluminiu.

Alo, Doamne-Doamne, Titi citeşte gânduri? Alt fel nu îmi dau seama cum de a început deodată să îmi vorbească de jantele de aluminiu şi kit-ul de reparaţie pană. Iete… acum se apucă să îmi explice ce înseamnă Pneuri 245/30 ZR20…

“Deşi datele maşinii arată că poate încărca o sarcină relativ mică, anvelopele sunt create pentru o rezistenţă mai mare, fiind notate de la valoarea de 90, echivalentul a unei mase de sarcini de peste 600 kg. Indicele de masă exact al unei Honda type R ar fi de 71 până la 74.”

Bun aşa, poate acum tace din gură şi mă lasă să mă concentrez pe antrenamentele pentru doborârea recordului de viteză pe circuitul Nurburgring.

Ok, încălzirea a fost făcută. Primul tur al circuitului am făcut-o în 10 minute. Titi nu pare a fi mulţumit. Îmi vine să îi spun că eu sunt mamă şi soţie, pe mine să mă întrebe de ciorbă şi friptane, nu de eleron aerodinamic. Pe cine încerc eu să mint, sunt mândră că am fost aleasă drept pilot al noului model Honda Type R şi foarte entuziasmată de parteneriatul cu această mașină, proiectată cu un ADN sportiv. Ai auzit Titi, ADN sportiv, nu confort precum schiţezi tu.

Stai puţin, ce face domne ăsta cu semnele de circulaţie pe margine? Opreşte-te omule, maşina are Traffic Sign Recognition, adică recunoaște semnele de circulație şi îmi taie timpii câştigaţi. Bun aşa, am pierdut 35 de secunde. Dau să spun ceva şi văd că Titi “al meu” se joacă pe Timer cu funcţia Coming home/Leaving home. Na, ce să spun, zici că omul nu are jucării acasă şi s-a găsit taman acum să se joace în loc să îmi fie copilot în această competiţie. Bine, nici eu nu pot să spun că nu mă simt un şofer fericit. Honda a aşezat şoferul în centrul atenţiei ei. I-a dat şoferului volan reglabil pe înălțime și adâncime, scaun cu reglare manuală pe înălțime, consolă centrală cu cotieră glisantă și compartiment, toate completate de materiale tactile premium, şi anume tapițerie din velur roșu și stofă. Personal aş fi ales albastru safir dar na…

tapiterie honda rosie
Opa… şi-a revenit Tătişor. Zice ceva de transmisie manuală. Cică are șase trepte şi este extrem de precisă. Nimic nou, în Europa aproximativ 70% din automobilele în circulaţie sunt echipate cu cutii de viteze manuale. Dar cum turaţia minimă stabilă este relativ mare (600 … 800 rot/min) cred şi eu că această maşină are nevoie de 6 trepte pentru a putea suporta cele 2.500-4.500 rpm.

“Detaliile aerodinamice contribuie şi ele la optimizarea fluxului de aer și mărirea forței deportanţe, oferind manevrabilitate îmbunătăţită şi stabilitate la viteze mari” mai spune Titi. Ce ţi-e şi cu omul acesta. I-a trebuit două ture de circuit pentru a fi un copilot bun şi a explicat câte ceva folosindu-se de experienţa lui. Uite că nu am fost atentă la ultima lui frază. Nu am înţeles de cât că “suspensie independentă spate multi-link sporeşte stabilitatea la frânare”.

E, tot este bine când ajungem la FINISH cu 9 minute şi 57 de secunde pe tur de circuit Nurburgring. Cobor din maşină şi Titi Aur mă anunţă oficial că am stabilit un nou record de viteză. Nu termină bine de vorbit că fuge la reprezentanţa HONDA România să întrebe ceva de camera video pentru mers în marşarier. Este decis să întrebe ce Honda Civic este de vânzare şi că ar vrea personalizare de culoare, ceva cu Championsship White.

honda type r

La cât de interesat l-am văzut în timpul cursei, sigur nu va întreba de modele Honda ci direct de Type R.

Acum să vă spun şi de ce am ales pe Titi Aur ca şi copilot în cursa mea pentru stabilirea unui nou record de viteză.

De palmaresul lui ştiam de ceva vreme, însă nu ştiam că a făcut şi o secţiune dedicată protejării copiilor.

despre titi aur

Prima dată am auzit de această oportunitate oferită de el la inaugurarea Centrului de siguranţă auto pentru copii. Am scris aici despre acest subiect. La acel eveniment am auzit şi de cursurile dedicate părinţilor, cursuri organizate împreună cu Poliţia Rutieră.

Mama fiind, cu doi copii mici în spate este musai să particip şi eu şi tatăl copiilor mei la cursuri de condus pentru părinţi.

cursuri de condus

logo hondaUn condus defensiv, completat cu o maşină cu ADN sportiv dar cu sisteme de siguranţă pentru pasageri precum Honda Civic Type R cred că este tot ce îşi doreşte orice părinte posesor de carnet de conducere.

Acest articol a fost scris pentru proba 2 din SuperBlog.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

49 de comentarii

 1. Ioana M spune:

  Foarte misto ales titlul. Imi place initiativa celor de la Honda!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Ma bucur

 2. albusteluta spune:

  Succes in competitie! Honda este una dintre masinile bune, Intr-un timp chiar voiam sa ne luam si noi masina de la ei. Eram in dubii intre Honda si Opel.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc pentru urari.

 3. Desi sunt fana al masinilor nemtesti, trebuie sa recunosc ca este o masina destul de faina si de dotata!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Foarte dotata pentru gustul meu 😛

 4. Interesantă mașina!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Foarte interesanta 🙂

 5. Dupa ce l-ai luat pe Titi Aur cu tine o sa ma gandesc de doua ori inainte sa intru pe circuit, fie el si Nurburgring. 🙂

  1. Ordine sau dezordine spune:

   SI cel din Romania pare interesat. Academia Titi Aur are un domeniu intreg.

 6. Frumos articol, frumoasa mașina! Iubesc adrenalina la volan!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc.
   Eu nu suport viteza mare. Mi se face rau.

 7. barbierucristina spune:

  Asata tare bine! Mi-ar placea sa am o astfel de masina.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Daca o si iei pe masina ne scoti la o plimbare pana in Vama 😛

 8. Adriana Ivan spune:

  Ai dreptate. Îmi doresc o Honda de ceva timp.

 9. Andreea spune:

  Este necesara pentru uzul familiei 😊

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Asa este. La ce dotari are, dormi lejer pe acele scaune.

 10. Ce faina e masinuta asta! Nici n-ar mai conta cine ar fi copilot, daca as avea-o. :)))

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Te incumeti la un drum cu ea? Ca soferita ma refer 🙂

 11. Vali Stefan spune:

  Bune alegeri ai facut! Si masina si instructor!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc. 🙂

  2. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc

 12. nu sunt sofer, dar mi-as dori o portie de adrenalina cu bestia asta

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Te rog sa o alinti Bestiuta. Eu nu conduc betii 😀

 13. Haide bre, că mi-ai omorât toată fantezia…
  
Păi ai început perfect. La „piele” am închis ochii și mâna mi-a alunecat în jos. Am presat-o încet și am simțit textura catifelată a husei. Parfumul de piele mi-a înnebunit gândurile.
  Am deschis ochii pentru o clipă și în ochi mi-a fulgerat un câmp de flori într-o dimineață de vară.
  Tocmai intram în derapaj și matale te țineai de volan cu toate puterile.
  Ce să îți fac, Honda ți-a trebuit! Habar nu aveai matale că japonezii sunt germanii orientului.
  Așa, și derapajul mi-a forțat pleoapele în jos cu o forță de G9. Aici am simțit că amețesc.
  M-am uitat la. tine, dar nu erai tu. Era Titi a-l matale, care se uita la mine scoțându-și mănușile din mâini.
  I-am simțit privirea trecând ca un laser prin capul meu.
  „Bă, trezește-te!” Zise acesta trăgându-mi două perechi zdrahoane de palme peste bot…

  Și uite cum mă trezii eu singur singurel, exact ca în banc.
  
Bun, mi-a plăcut! Puteai totuși să pui un pic mai mult accentul pe acțiune. 

  Frumos articol, dar am o întrebare, că mă cam mănâncă limba…
  Erau necesare amănuntele acelea, sunt sarcini în probă?

  Oricum, frumos!
  Felicitări, Georgiana, ai un 9,98 de la mine.
  Penalizarea e pentru că nu ai îndrăznit mai mult.
  Succes în concurs!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc pentru apreciere. Detaliile tehnice au fost trecute pentru ca asa am simtit eu contextul. Pentru fantezii erotice, te rog sa imi vizitezi blogul „De la sex la dragoste”, sigur iti va satisface necesitatea unui alt el de literatura.

   1. Uh, dar cine a zis bre ceva de erotism?
    Nici vorbă! Voiam doar să văd copacii de pe traseu, panourile publicitare, uralele lumii și d-astea.
    Atât, dar pe matale te-a interesat detaliile tehnice, nu să ne creezi nouă experiența de la volan.
    Oricum, ți-am spus, mi-a plăcut, dar man, puteai mai mult!
    Felicitări oricum, Georgiana!

    1. Ordine sau dezordine spune:

     Pe un velodrom de categoria celui din articol nu vei vedea copaci. Experienta de sofat nu o pot descrie pentru ca… nu sunt soferita 😛

     1. Ouu, cam dură afirmația, nu crezi? Eu cred că ai imaginație suficientă și lasă-mă să te contrazic. Mie mi-ai lăsat impresia că ești o șoferiță foarte experimentată. Și da, la volan.
      Hai, măhi Georgiana, tu ai scris articolul, știi bine că asta ți-ai dorit, să te vedem la volan. Mie asta mi-a plăcut, doar că eu am îndrăznit să trag cu ochiul un pic prin parbriz și ghici ce. Nu am văzut nimic, ceea ce m-a surprins. Nu te plânge, că știi bine că poți scrie. Recunoaște că ți-a fost un pic lene și ai căutat o scăpare ușoară.
      Ți-a ieșit, dar știi cum se spune, „întotdeauna se poate mai bine”. Acel „mai bine” era la degetul tău mic de la mâna stângă…
      Mult succes în concurs!

     2. Ordine sau dezordine spune:

      Pai cu geamuri fumurii, ce sa vezi Alex? Multumesc pentru urari.

 14. Mi-a plăcut abordarea subiectului. Și câți termeni tehnici ai inserat, Doamne, tu ai făcut inginerie mecanică, ceva pentru mașini?
  Felicitări și succes!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc pentru apreciere.
   Ca si pregatire am asa:
   1. Liceu cu profil mate info- unde se presupune ca am invatat tot ce inseamna Turbo Pascal si Fox Pro.
   2. Facultatea de Filosofie si Jurnalism cu licenta in Stiintele Comunicarii
   3. Modul pedagogic facut in facultate cu Licenta data
   4. Am lucrat aproximativ 2 ani in service auto
   5. Ambitia de a mai invata cate ceva despre masini in momentul cand masina de familie se strica si „sugea” lejer 1500 de lei.

 15. Marcu Daniela spune:

  Doamna ”Ordine sau Dezordine” nu se dezminte și ne încântă din nou cu un articol extrem de interesant. Deși, recunosc, nu sunt topită după mașini, acuratețea stilului ei și numeroasele date tehnice presărate cu pricepere în articol m-au captivat și m-au făcut să citesc cu interes fiecare cuvințel. Evident că nu mi-aș fi închipuit-o pe Irina pe un velodrom la START-ul unei curse de această talie, mândră de bolidul ei. Însă a însăilat atât de bine povestea unei minuni de HONDA încât e aproape imposibil să nu crezi că ea însăși ar fi copilotul, schimbând locul cu pilotul Titi Aur! Bravo Irina, succes mai departe!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc mult Daniela. Poate vede cine trebuie si asa apar sustinatorii scriitorilor romani. Iti diresc la cat mai multe carti tiparite si la cat mai multe volume vandute.

 16. Un articol jos pălăria!
  Categoric, aia de la Honda ar trebuii sa-ti ofere o colaborare, sa scrii pentru ei.
  Iubesc mașinile, sunt o șoferița vitezomană dar nu prea le am cu termenii tehnici. Tu le-ai explicat intr-un mod atât de captivant, am fost curioasa și am înțeles totul.
  Ai făcut o descriere a unei mașini atât de bine prin aceasta povestioara. Începând de astăzi de câte ori voi vedea o Honda, voi povesti despre articolul tău.
  Bravo! Felicitări!
  Mari succese in competiție 💪👍

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc pentru aprecieri. Daca ti se pare ca am facut o povestioara se datoareaza si Mirelei MC.

 17. Crys spune:

  Un text foarte frumos și detaliat despre dotările mașini.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc 🙂

 18. Cristina spune:

  Bine scris articolul, detaliile sunt mai mult decat suficiente. Usor de citit si pt persoane care nu au ca si principala pasiune mașinile sport.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc pentru aprecieri.

 19. Siguranta este pe primul loc, iar Honda cred ca ofera o atentie sporita acestui detaliu

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Asa este numarul mare se sisteme de siguranta o demonstreaza.

 20. Maria spune:

  Fain textul, jos pălăria!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc 🙂

 21. Elrna Gorun spune:

  Ce faina e! Iti multumesc pentru articol!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Cu mare placere

 22. Ioana Fodor spune:

  Foarte frumos este articolul!Felicitari!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!