Iarna a început să îşi arate semnele. Cu siguranţă nu sunt singura care se visa pe malul unei ape, cazată într-o viluță complet utilată pentru turişti. Faptul că am ajuns într-una a fost o super ocazie ce nu puteam să o ratez. Ceea ce ne-a întristat puţin a fost faptul că un copil ne-a răcit în vacanţă. Cu febră, muci, tuse şi multe ifose… Acum, marea noastră provocare era hrănirea lui sănătoasă, cu multe fructe, legume şi preparate culinare cât mai puţin procesate pentru o însănătoşire cât mai rapidă.
Acum nu ştiu dacă faptul că am închiriat toată vila ne-a dat acces la grădină şi la seră sau ne-am băgat nasul unde nu ne fierbe oala. Cert este că vom vedea la predarea cheilor.
Între timp, m-am familiarizat cu bucătăria tip „open space” şi cu electrocasnicele sale. De pe masa de lucru îmi făcea cu ochiul un produs Hurom. Auzisem eu ceva de calităţile sale, dar acum era necesar de utilizat.
Am început cu un suc de morcovi, roşii şi pătrunjel. Cu pulpa rămasă am asezonat o omletă din ouţe de prepeliţă făcută la cuptor într-un vas de yena, la care am adăugat un praf de sare de mare.
Sorcatorul… are o gură mare de alimentare, ceea ce face mult mai facilă utilizarea sa. M-a bucurat foarte mult faptul că este un storcător prin presare la rece, Hurom, aşa cum auzisem eu. Modul lui de a lucra fructele, legumele şi seminţele este exact ce doream eu în acest moment când băiatul îmi este răcit.
Scotocind prin bufetul din bucătărie am dat de o pungă de migdale şi un borcan cu miere de Manuka. „Perfect!” mi-am spus. Griş cu lapte îndulcit cu miere voi face, iar storcătorul Hurom mă va ajuta să obţin cu până la 6 ori mai multe vitamine, minerale şi enzime din acele migdale preţioase. Să prepar laptele de migdale a fost atât de uşor, încât am început să mă gândesc serios să cumpăr unul pentru acasă. „Trăieşte sănătos!” nu mai vreau să fie numai un îndemn.
Până s-a limpezit puţin laptele de migdale, am căutat pe internet câteva informaţii despre mierea de Manuka. Cu o provenienţă foarte exotică, din Noua Zeelandă, acest tip de miere poate să fie folosit şi ca un antibiotic natural şi ca un înlocuitor mult mai sănătos al zahărului.
După ce am preparat omleta şi grişul cu lapte de migdale, am chemat pe toţi ai casei la masă, lângă şemineu. Pe jos trona o piele imensă de urs, alături de două de vulpe. Am făcut un picnic interesant, la care am servit porţii medii de omletă din ouţe de prepeliţă cu pulpa de roşii, morcov şi pătrunjel.
Fiecare a avut un pahar cu sucul de legume stor mi devreme şi păstrat până acum în recipientul de colectare al storcătorului Hurom. În acest fel nu se oxidează atât de repede.
La final am servit în cupe minuscule grişul cu lapte de migdale, dar ca bonus am dat din mână în mână borcanul cu miere de Manuka pentru a-şi îndulcii fiecare porţia. Cel mai încântat a fost copilul bolnăvior. Ba chiar m-a întrebat dacă mai poate să fie bolnav încă o săptămână ca să îi ceară lui Moş Nicolae încă o vacanţă cu mâncare la fel de gustoasă şi la următoarea răceală.
Una peste alta cred că un storcător Hurom este o investiţie bună într-o bucătărie. Ai garanţie 10 ani la motor şi îţi prepari alimente 100% sănătoase, inclusiv mâncare pentru bebeluşi.
Mâine predăm cheile viluței şi mă aştept la o suprataxă pentru legumele consumate din seră şi grădină. Cu toate acestea, cred că va fi prima suprataxă pe care o voi plătii cu plăcere.
[…] O vacanță puțin gripată […]