Faptul că sunt blogger m-a făcut să analizez uneori situaţiile mai mult decât era cazul. Uneori am făcut bine, uneori am pierdut timp. Instinctul încă funcţionează alături de creativitatea plecată din ideea de “nu am cu ce”.
Să vă dau exemplu acest preparat din bucătăria mea, făcut astăzi, 17 martie 2020.

Conţine o ceaşcă de orez, o mână de hrişcă, o linguriţă de sare roz, jumătate de linguriţă cu boia afumată, o conservă cu ciupercuţe întregi, un morcov, un dovlecel şi apă.
Dacă iniţial am spus că nu folosesc hrişcă, bulgur sau cuș-cuș în bucătăria mea, acum, după o bună informare din zona blogosferică şi o vacanţă prin Maroc pot spune că două din cele 3 enumerate îmi sunt indispensabile.
Un top aleator al alimentelor ce nu îmi lipsesc din bucătărie ar fi aşa:
Ulei de cocos
Cafea
Nuci
Amestec de seminţe
Ceaiuri
Cereale şi leguminoase
Miere
Paste
Sare
Ulei alimentar
Adică cam ceea ce ne trebuie dacă ne dorim un stil de viaţă sănătos.
Fiecare dintre aceste alimente pot fi parte dintr-o mâncare, dar şi dintr-un desert.
Paste cu brânză vor copiii, dar mama comunistele paste cu pesmet. Soţul cafea cu lapte şi zahăr, eu cafea cu miere. Sau pot însiropa un pandişpan marmorat cu puţină cafea. Uleiul de cocos este bun în salata mea cu multe seminţe din care vin copiii să mi le ciugulească pe cele de floarea soarelui precum vrăbiuţele. Aceleaşi seminţe sunt bune în covrigei sau susanul cu care am spart multe farfuriuţe în copilărie până am găsit reţeta şi vasele potrivite. Ceaiul merge cu miere la răceală dar şi în loc de cafea dimineaţa. Nucile sunt în general ale copiilor. Nici gând să le păstrez pentru colive, să mă scuze bunicuţele făcătoare de acest produs. Aceste nuci sunt mâncate simple, cu miere sau în crema făcută în casă cu unt, cacao, miere şi nuci. Este devorată atât pe biscuiţi cât şi simplă. Cerealele şi leguminoasele îmi plac pentru textura lor, pentru culori şi pentru capacitatea lor de a rezista mult în cămară. Deşi când mă apucă pandaliile şi combin o linte roşie cu una verde să vă ferească cel mai bucătar chef din lume. Nici combinaţia de orez cu hrişcă nu este de neglijat. Drept dovadă a stat kilogramul de ceafă de porc ce s-a lăfăit în tavă la cuptor ca şi cum ar fi fost la cel mai renumit SPA culinar. Nici cuș-cuș-ul nu este de neglijat.
Bun în ciorbă sau în friptură. Eu nu îl pun în salate. Simpatic ca aspect şi gâdilător pe gât, cuș-cuș-ul este uşor acceptat atât de către copiii, cât şi de către mama care este certată cu proteza. Moliciunea produsului nu opune rezistenţă bătrânelor ei gingii goale.
Iar la final nu pot să nu menţionez sfânta sare şi binecuvântatul ulei. Însă, folosite cu moderaţie, mai ales când nu utilizez o cratiţă sau oală din material antiaderent.
Din lista alimentelor menţionate mai sus uleiul de cocos am început să îl folosesc acum 3 ani. Atunci am încercat să dau eu lovitura cu săpun hand-made, însă mă cam speriam de lucrul cu soda. Ulterior am început să îl folosesc în tratamente cosmetice şi salate.

Ultimele intrate în bucătăria mea au fost cuș-cuș-ul şi hrişca. Restul alimentelor au fost şi în bucătăria mamei şi a bunicii (Ce tocmai am fost anunţată că a decedat. Trist moment mi-am ales să scriu şi eu.)
Dacă pe timpul sarcinii am fost o veritabilă ierbivoră, din momentul diversificării gemenilor am început să fiu puţin mai atentă la mâncare. Am introdus mai multe legume, fructe şi seminţe.


Am făcut porţii mici şi preparate ce pot fi mâncare individual din farfurie, fără să afecteze restul conţinutului. Am realizat un design tragicomic în farfurie, fie şi numai pentru a determina copiii să guste coarne de ren, mătură de la omul de zăpadă sau piure steluţă.




Oricât am încercat eu să realizez o masă săţioasă şi sănătoasă, tot am călcat pe o duzină de becuri cu ale mele 2-3 căni de 3 în 1, cu zilele în care consumam un castron de cafea cu lapte supraveghind frunţile copiilor sau cu supă la plic făcută pe repezeală pentru că nu pot mânca carne de pasăre (adică din mâncarea copiilor).
Dacă stau să mă gândesc acum (deşi nu prea vor neuronii, căci se gândesc la înmormântare…) la ultimii 4 ani de bucătărit cred că “am arso bine” cu legume, fructe, seminţe, paste şi uleiuri bio. La dulciuri am mai călcat în străchini cu borcanele de gem. Mai ales cel de mere. Toţi se ling pe degete.
Nici de acest corona nu voi renunţa la cele 10 alimente esenţiale din cămara mea. Nici de nu mă duc în centre comerciale ce au de toate pentru toţi. În valurile online-ului găseşti magazine reale ce şi-au mutat existenţa şi în virtual. Sloganul “Mănâncă sănătos, trăieşte armonios!” mi-a atras atenţia. Dar şi continuarea:
“De peste 20 de ani, Dried Fruits sprijină acest demers prin produse uşor accesibile, certificate DQS şi EcoCert, fiind unul dintre primele site-uri din România dedicat unei alimentaţii pe bază de produse naturale, nuci şi alune, fructe uscate şi cereale. “
De vreţi alimente sănătoase, nu ezitaţi să apelaţi la ei. Nu degeaba au rezistat 20 de ani pe piaţă. Fie ca magazinul online să aibă viaţă lungă şi cât mai mulţi clienţi, stocuri de produse şi livrare cât mai curată.
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2020
Aceleași alimente le am și eu mereu în casa! Foarte frumos articolul! Mult succes!
Multumesc
Multumesc.
Yummy. Imi pare bine ca am trecut prin camara ta. 🙂
Ma bucur. Azi voi mesterii paine.
Foarte interesante sunt recomandarile tale! In aceasta perioada eu am optat pentru alimentele pe care le consumam in mod constant!
Nici eu nu am facut vreo diferenta. Poate numai ideea de ami face singura paine.
Am auzit de Dried fruits dar n am dat inca o comanda.
Daca faci astept impresii.
nu am stiut de aceasta firma si de produsele lor pana acum
Sigur ai consumat ceva dar nu ai asociat numele cu firma.
La noi alimentele de baza sunt cartofii, pastele si orezul, pe care le mancam in diverse combinatii.
Am constatat in ultimele zile ca nu pot sta si fara cartofi. Nu mult, ca parca tanjesc dupa unul prajit. Mai facem piure pentru o gratar sau pestisor.
Imi ploua-n gura dupa toate preparatele tale delicioase si apetisante.
Bucatarim pe live daca vrei 😛
Am descoperit si eu o multime de produse pe care le pot combina divers pentru a obtine preparate culinare delicioase.
Ma bucur
Majoritatea acestor produse fac parte si din camara mea! Uleiul de cocos il folosesc de multa vreme si chiar este extraordinar.
Ma bucur sa aud asta.
Si eu am grija sa am cam aceleasi produse mai mereu in camara. Si incerc sa diversific mancarea cat mai mult si mai sanatos.
Ma bucur.
Am incercat si eu produsele celor de la Dried Fruit. Incerc si eu produse sanatoase desi tot mancarea nesanatoasa imi place cel mai mult si ma atrage ca un magnet
Cred ca tine de obijnuinta.
Sa fie cu spor la gatit in aceste zile! Cu asa ingrediente sigur iese ceva delicios 🙂
Multumesc.
Si noi detinem in camara aceste alimente pe care le combinam in multe mancaruri sanatoase.
Ma bucur.
Ce reteta interesante! Si eu am inceput sa gatesc cu ce am prin camara. Incerc sa nu fac cumparaturi in exces si sa folosesc tot ce am. Trebuie sa incerc si eu hrisca😀
Incearca cu porc, ceva mai impanat.
Foarte utila lista… Nici a mea nu difera foarte mult 🙂
Ma bucur