Dragă Tit cel mic

     „Eu sunt Alin, fratele lui Denis, dar şi piul lui mami şi al lui tati. Şi tu eşti puiul lu mami tău şi tati tău. Ştiu că în România vei veni în iunie şi vei primi numele de SUV electric Mercedez EQC. Mami şi tati te aşteaptă cu mare drag. Spun că eşti visul multor oameni care a devenit realitate.

     Am înţeles că întâi ai fost un vis, apoi un desen, ca mai apoi peste ani şi ani să devii realitate. Şi mie îmi place să visez, să desenez şi să mă joc de-a Nenea Meşterul. Am văzut la tati că un ciocan şi un fierăstrău ajută la reparat lucruri.

     Până ajungi tu în România, aş vrea să fac un loc de joacă lângă fiecare loc de alimentare auto. Cât timp tu papi, noi ne jucăm cu moriştile sau la moara cu apă. Chiar te rog să nu te grăbeşti.

     Mami spune că ţie îţi ia mai mult timp să papi. Te înţeleg, doar eşti copil mic ca şi mine. Uneori şi mie îmi ia 40 de minute să mănânc o ciorbiţă şi un piure. Poate la tine ciorbiţa este mai mare, la fel ca şi burtica ta de maşinuţă.

Tati spune că uni nenea s-au gândit la tine încă din secolul IXX dar costurile de realizare erau mult prea mari. Acum, alţi nenea s-au gândit la tine ca la o alternativă la maşinile ce consumă combustibil şi produc acel fum înnecăcios pentru noi oamenii şi animalele şi plantele din jurul nostru.

     Am auzit ieri la radio că acum este la modă să fi e-Mobility. Adică tu, Tit cel mic să fi e-Mobility. Nenea de la radio a spus că acest proces de e-Mobility este parte din viitor, iar la dezvoltarea acestui proces trebuie să contribuie şi companiile producătoare de electricitate, petrol, gaze naturale şi maşini. Cu siguranţă mami şi tati tău au înţeles ce înseamnă dacă te-au creat pe tine. Cu siguranţă s-au gândit la viitor şi la accesibilitatea ta prin procesul de vanzari auto, la elementul de educaţie şi la utilitatea pentru persoanele cu dizabilităţi.

Tit cel mic, pot să îţi spun un vis al meu?

     Aş vrea ca maşinile acestea noi cum eşti tu, să aibă o voce de nenea sau de tanti care să vină de acolo de la radio şi care să ceară anumite informaţii despre şofer. Să fie o condiţie obligatorie, fără de care nu pleacă maşina.

     Aş vrea să întrebe pe nenea sau tanti şoferul vârsta, de cât timp are permisul, de cât timp este treaz şi adresa de destinaţie. În acest fel să îi seteze un timp orientativ pentru distanţa de parcurs, cu pauzele necesare recomandate.

     Dar aş vrea să aibă senzori pentru puls, umiditatea palmelor şi vapori de alcool expiraţi peste volan. În funcţie de puls şi valoarea alcoolului în aerul expirat să recomande întreruperea şofatului şi eventual să anunţe un serviciu de urgenţă.

     Tit, şti că ţi-am spus mai devreme că aş vrea să construiesc un loc de joacă lângă fiecare punct de alimentare auto. Aş vrea ca mulţi nenea să se gândească să facă un întreg centru comunitar în preajma alimentatorului tău. Mami a spus că te consideră deja un produs casnic, precum frigiderul, cuptorul cu microunde, cafetiera, feonul sau aspiratorul. A spus că îi place tare mult ca o maşină să se încarce cu curent electric. Metodele de obţinere a curentului electric sunt mult mai simple şi mai ecologice, rămânând de cercetat mai bine numai metoda de înmagazinare.

     Şti Tit, mami îmi povesteşte deseori despre tati ei şi despre pasiunea lui pentru cactuşi. Zicea de tataie că îşi cultiva mulţi cactuşi ca să neutralizeze câmpul magnetic emis de curentul electric. Zicea că aproape pe lângă fiecare priză avea câte un ghiveci cu cactuşi, dar şi pe televizor, frigider sau maşina de spălat rufe. Pe acel tataie al meu nu l-am cunoscut, cred că nu a avut organismul suficient de puternic cât să reziste până am venit pe lume eu şi frăţiorul meu…

masina electricaMă gândeam Tit să facem şi noi o mică grădiniţă în preajma alimentării cu curent a maşinilor electrice. Dar pentru asta, trebuie neapărat să iau măsurători unui Mercedes-Benz EQC.

 

Bine, nu eu, tot acei nenea care le fac ei pe toate.

     Şti Tit, îmi place să îmi fac vise, planuri, schiţe şi să mă gândesc la materialele cu care pot să lucrez dar şi la unelte. Când voi mai creşte puţin şi chiar voi fi capabil să lucrez corect, vreau să îmi îndeplinesc toate aceste vise de când sunt copil mic. Vreau să le îndeplinesc pe toate, indiferent că trec 10, 15 sau 25 de ani.

auto-schun

     Uite Tit, şi Auto Schunn, partener autorizat Mercedes-Benz, sărbătorește 25 de ani de activitate pe piața auto din România. Deci visele lor de acum 25 de ani acum sunt realitate şi chiar au puişorii lor de idei. Uite Tit, aniversarea de 25 de ani a lui Auto Schunn este în aceeaşi perioadă cu apariţia ta. Ce? Nu şti ce este „partener autorizat”? Este o firmă care a învăţat de la o firmă mai mare să lucreze cu produsele pe care le fabrica firmă mare. Dacă dovedeşte că le poate folosi tot la fel de bine ca şi firma mare, primeşte denumirea de „partener autorizat”. Adică este ca şi cum le-ar lucra cineva din firma mare, fără să se deplaseze la adresa firmei mai mici.

     Tit, uite o poză cu Brum-Brum. Este cred un verişor de-al tău. Cândva şi el a fost un vis. La cum arată maşina sigur au creat-o un grup de oameni care merg des cu cortul. Oare ea este tot e-Mobility? Dacă tot merge în natură, nu ar fi bine să protejăm aerul şi pământul? O să o întreb pe mami dacă ea ştie mai multe informaţii despre această maşină. Dacă nu este e-Mobility, o voi ruga să mergem cu tine la apa mare cu nisip.
marco polo

Tit, mi-a venit o idee! Până ajungi tu la noi, eu îmi voi aduna bănuţi ca să îmi pot cumpăra un caiet şi creioane colorate şi un pix frumos cu care îmi voi nota toate ideile şi visurile mele. Sunt sigur că odată ce mă va aşeza mama în scaunul tău, voi şti sigur că visele mele se vor îndeplinii în viitor, aşa cum ai fost şi tu îndeplinit. Sau se spune creat?!

Maie* îmi spunea mereu să mă apuc acum de ceva ce ştiu că voi termina mult mai târziu. Deci dacă mă apuc de visurile mele acum, până voi creşte mare, voi termina de realizat şi aceste vise. Acum sunt un pui de om cu câteva pui de vise. Când voi fi mare, şi visurile mele vor fi realizări mari. Cine ştie, poate voi inventa maşina care să meargă cu apă. Ce spui Tit, eşti alături de mine în visare, voinţă şi perseverenă?”

     Această ciornă de scrisoare a fost scris de un copil de 8 ani așteptând un metrou accesibil în stația Unirii 2.

Sursa fotografi- Mercedes-Benz.ro

*Maie- este mamaia lui mami

Acest text a fost scris pentru Spring SuperBlog

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

26 de comentarii

 1. Frumos suflet de copil ! Baftă !!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc 🙂

  2. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc

 2. Să-i facem o primire frumoasă lui Tit cel mic. Mult succes!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc 🙂

 3. Ce frumos ai transpus tema data in cuvinte! Felicitari pentru idee! La mine, inspiratia lipseste cu desavarsire… deocamdata 🙂

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Sper sa vina inspiratia pana in 23,59 😛

 4. Draga Tit, mult succes in concurs. 🙂 Foarte frumos articolul tau.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc 🙂

 5. oanaroman91 spune:

  Ce frumoasă ideea ta de e-mobility. Bravo!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc 🙂

 6. Interesantă abordarea ta. Mult succes!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc

 7. carmenbartshantispirit spune:

  Inspirat puiutul mamei! Succes in competitie!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc

 8. Tit cel mic este de fapt un mare visător! Mult succes în competiție!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc 🙂

 9. Foarte draguta ideea ta pentru acest articol!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Mulțumesc

 10. Este interesant sa vezi cum gandeste un copil si cum vede el lucrurile. Un articol bine scris, felicitari

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Mulțumesc 🤗

 11. Ce imaginatie bogata poti avea <3 felicitari! Foarte bun articolul

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc

 12. Corina spune:

  Foaarte simpatic articolul, mi-a placut

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc

 13. […] Dragă Tit cel mic […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!