Un sistem, îl vinzi mai bine dacă îl desfaci în bucățele

     Mult timp, am fost client. Unul dificil de mulţumit, mai ales că nu reuşeam să vorbesc aceeaşi limbă cu Consilierul de Vânzări. Indiferent că doream un credit bancar, sau un telefon, nu reuşeam să fiu pe aceeaşi lungime de undă. Mi s-a întâmplat să cer un credit de 1100 de lei şi să mă trezesc cu unul aprobat de 6000. Am cerut un telefon cu anumite date tehnice, mi s-a prezentat unul cu valori duble şi la preţ şi la tehnologie. Mulţi Consilieri de Vânzări vor să facă target de sume sau de cantitate, dar oare câţi ascultă cu adevărat clientul? Oare câţi înţeleg care este nevoia reală a lui?

     Am avut o perioadă când am lucrat pentru firmă P, producătoare de electrocasnice. Am avut parte de un curs de vânzări, văzut din punctul lor de vedere. Când am ajuns în magazin la raftul cu produse, povestea nu se lega. Clienţii nu voiau să cumpere ultimul model apărut, sau cel mai performant. Toţi căutau ceva roz, ceva ieftin, ceva mic, pentru că locuiesc în garsonieră sau cu chirie împreună cu alte 5 fete. Fie în rate, fie cu card cadou sau bonuri nu ştiu cum. Am încercat să mulţumesc pe toată lumea, cum am putut. Să aflu nevoile clientului şi să îi întind bugetul cât mai mult posibil. Nu cred că au suferit vreo parte implicată în acest proces.

     Cei care lucrează în vânzări, cu siguranţă aţi avut parte de teste stupide la angajare, de tipul: „Vinde-mi o barcă în deşert!”, sau „Eu folosesc pix/stilou să scriu, determină-mă să cumpăr creioane de la tine!” Am urât acele momente şi numai bună cuviinţă m-a ţinut pe acel scaun să nu scot vreo perlă.

     Trecând ceva timp de când lucrez în vânzări, completând teoria uşoară de la birou cu partea grea, adică în faţa clientului, am ajuns la concluzia că nu ţine numai de tine să faci targetele de vânzări.

     Recent, Edifier au anunţat că vor să devină şi mai buni în vânzări şi solicită ajutorul clienţilor. Vor să facă un fel de joc de rol şi să ofere locul Consultantului în Vânzări, clientului nemulţumit. Imediat mi-au atras atenţia şi m-am prezentat la locul testării. Produsul implicat în acest test, este sistemul audio S2000Pro.

 sistemul audio S2000Pro

     Cei dornici să participe, au primit două prezentări: Povestea Edifier din anul 1996 până în prezent şi prezentarea tehnică a sistemul audio S2000Pro, adică noua tehnologie. Partea cu vânzarea produsului au lăsat la aprecierea fiecărui fost client, actual „Consilier în Vânzări”. Apoi… linişte. Fiecare participant în testare a vrut să aibă parte de o perioadă de asimilare a informaţiei.

     sistemul audio S2000Pro     După aproximativ o oră, primul nou „Consilier în Vânzări” s-a prezentat la raftul cu produse şi a început să întoarcă sistemul audio S2000Pro pe toate părţile. Ba chiar să îl desfacă în componente cât mai mici şi să le întindă pe jos. Imediat a venit un reprezentant de la magazinultau.ro, puţin cam supărat.

– Bună ziua! Zise acesta puţin tăios.

– Bună ziua. Puteţi să mă ajutaţi puţin? Văd că sunteţi interesat de acest sistem.

– Sunt chiar foarte interesat. Cu ce crezi că te pot ajuta? Spus pe un ton indecis..

– Am nevoie de acea şurubelniţă. Am demontat sistemul de boxe S2000Pro, pentru a face o probă pe înţelesul meu. Vreau să văd cum arată diafragma din aluminiu, acel planar magnetic deosebit, dar şi multiplele conexiuni cu intrări de optic, coaxial, aux, balance și Bluetooth.

– Că bine zici, nu am apucat să văd acele componente.

– Ok, atunci ia un loc lângă boxa nedesfăcută. Până meşteresc aici pentru probă, poţi să verifici dacă este o construcţie robustă şi datorită finisajului complet din lemn la panoul lateral? Uneori un design elegant și luxos nu se prea asociază cu produsele robuste.

– Interesant punct de vedere.

Zâmbind şi cu şurubelniţa în mână, noul Consilier părea că citeşte de undeva:

– Edifier, originală din China, dar extinsă în America de Nord, America de Sud, Europa, Orientul Mijlociu și în regiunile Asia-Pacific, este o companie integrată pe verticală.

Un puşti impresionat de descompunerea sistemului, se apropie stingherit şi întreabă nedumerit:

– Ce înseamnă „companie integrată pe verticală”?

sistemul audio S2000Pro

– Ţine puţin acest difuzor şi ia loc aici. „Companie integrată pe verticală” înseamnă că EDIFICE și-a dezvoltat prin propriul departament de cercetare și dezvoltare secții ce fac ca un produs să fie realizat în totalitate în „curtea” proprie.

– Păi nu toate companiile îşi fac produsele în totalitate în fabricile lor?

– Nu, se părea că unii au externalizat câte un departament. Însă, Edifier îşi fac singuri de la design de produs, mase plastice, producție PCB, asamblare şi până la serigrafie.

– Ce este „serigrafie”?

     Surprins de nouă întrebare adresată de tânăr, reprezentantul magazinultau.ro pare mulţumit şi schiţează un zâmbet poznaş. Parcă începe să înţeleagă se face noul „Consilier în Vânzări”.

– Serigrafia este un procedeu de imprimare pe suprafețe netede care constă în aplicarea pe materialul pe care se imprimă a unui strat de cerneală printr-un șablon cu decupări acoperite cu o sită fină. Imaginea realizată prin imprimarea serigrafică este formată dintr-un număr de puncte care este dat de numărul de ochiuri al sitei din care se realizează masca. Imprimarea se poate face pe materiale textile sau pe materiale solide. (Wikipedia)

– Adică vrei să spui personalizare. Ca şi cum mi-aş face un tricou cu versurile melodiei mele preferate.

– Exact aşa. Isteţ eşti. Cu sistemul de boxe S2000Pro, EDIFICE intră în domeniul producției muzicale. Adică vei putea înregistra și mixa acasă melodiile preferate. Ai maximă claritate oferită de cele două boxe cu putere de 130 watt, folosind un bass de 5.5” şi un set de înalte de ultimă tehnologie.

– Pot să mai chem un tovarăş să vadă şi el?

– Sigur, poate aduce şi un cd cu o muzică bună. Nu cred că au aici ceva nou. Zâmbeşte complice la puşti şi se întoarce către angajatul magazinultau.ro şi îi pune în braţe diafragma din aluminiu.

– Uite, ce zici de piesa asta? Pare o minunăţie. Iar multiplele conexiuni la boxe, sunt destul de solide şi greu de casat.

Întorcând pe toate părţile diafragmă, cântărind-o şi analizând-o minuţios, angajatul magazinultau.ro devine din ce în ce mai încântat de produs, dar şi de interacţiunea lui cu fiecare componentă desfăcută din întreg.

– Dacă reuşeşti să îl faci la loc şi să fie şi funcţional, ţi-l dau acasă. Deşi a fost spus mai mult pe ton de provocare, pe Consilierul nostru nu l-a deranjat.

     Vine şi puştiul de mai devreme cu tovarăşul lui. Se aşează amândoi în genunchi lângă diafragmă şi planerul magnetic.

– Pot să te ajut la asamblare? Întreabă entuziasmat adolescentul.

– Sigur. Am văzut o schiţă în acea cutie. Te rog să o aduci. Apoi cere de la recepţie un imbus şi încă o şurubelniţă electrică, să terminăm mai repede. Văd că ai adus şi un cd să îl testăm.

– Da, am un cd cu muzică mai mult decât nouă. Tovarăşul meu l-a înregistrat zilele trecute, dar zicea că nu are sunet destul de cristalin. Sincer nu am înţeles la ce se referă.

– Vedem ce calitate are imediat ce îl asamblăm. Ai grijă la acele cipuri.

Untitled3.jpg Dar dacă este atât de şmecher acest sistem, de ce aratăt atât de simplu? Nu are şi el un aspect mai modern, plin de eleganță?

– Pentru că pentru prima dată, EDIFIER a încorporat tehnologia de sunet de ultimă generație într-un design clasic, mixând stilul clasic cu sensibilități și progrese moderne.

 

     Untitled1.jpg     De asemenea, sistemul are 4 presetări, şi anume vocal, monitor, clasic și dinamic. Toate acestea, pentru că Brandul EDIFIER este definit de trei concepte: pasiunea pentru sunet, pasiunea pentru design și pasiunea pentru calitate. Ţine te rog carcasa dreaptă. Roagă-l pe prietenul tău să aducă un prelungitor şi apoi să pună acel cd.

– Aduc eu un prelungitor, zise angajatul magazinultau.ro. Tu vezi să nu rămână 3 fire şi 2 şuruburi în plus, cum făceau odată românii la Dacie…

– Eu cred că m-am descurcat destul de bine cu noii mei prieteni. Voi ce spuneţi? Făcând cu ochiul către cei doi de lângă el. Deşi… inima îi bătea ca toba la canibali. Se anunţa un test final şi nu era examenul la electronică din facultate, era vorba de un test în public, cu un obiect la prima vedere.

– Uite, am băgat eu în priză. Tu… vezi dacă funcţionează.

     O linişte deplină s-a lăsat în tot magazinul. Să fie curiozitate, sau dorinţa de a nu greşi acest om îndrăzneţ? Puştiul puse cd-ul în sistem şi îl pornii de la telecomandă. Sunete clare şi un stil de muzică modern a început să răsune din acele boxe. Un ropot de aplauze au pornit imediat.

     Prietenul puştiului, vizibil mai mare ca vârstă, a mai pus câteva întrebări legate de garanţie, preţ şi transport. Angajatul de la magazinultau.ro a vrut să îi răspundă, dar acesta a refuzat şi şi-a îndreptat atenţia către noul „Consilier în vânzări”.

– Sincer, nu cred că mai are garanţie, având în vedere faptul că l-am desfăcut pe bucăţele. Preţul şi transportul îl pot afla imediat, dar dacă doriţi acest sistem, vă recomand că luaţi unul nou, încă în ţiplă.

– Nicidecum. Acesta este mai mult decât perfect pentru studioul meu de acasă, spuse tânărul entuziasmat.

– Ok, atunci vă rog să mergeţi la recepţie pentru a face actele.

     Plăcut surprins de efectele tupeului noului „Consilier în vânzări”, după achitarea sistemului vândut, angajatul magazinultau.ro a venit cu valoarea produsului către aşa zisul Consilier.

– Uite, aceasta este răsplata pentru munca ta. Am învăţat multe azi. Dacă vrei, ai şi un loclogo-magazinultau_1504192561 (1) de muncă la noi. Dar te rog să nu dezasamblezi mai mult de un produs pe lună.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017

 

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

1 comentariu

  1. […] Un sistem, îl vinzi mai bine dacă îl desfaci în bucățele […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!