Nu, eu nu sufăr de depresie. Nu sufăr de comparaţie între copii (între mine şi sora mea, să fim clari). Nu am avut părinte alcoolic şi unul co-dependent. Nu am avut parte de evenimente tragice cu urmări grave. Nu! Şi cel mai important, chiar dacă am avut sau am trecut prin aşa ceva nu am fost la psihoterapie. Doamne fereşte să recunosc ceva, dacă zice lumea că sunt nebună?! Cum să spun că la 18 ani mergeam la psiholog la un cabinet de consiliere pediatrică
Nu este un nume pompos, este numai un cabinet care este destinat celor mai mici probleme de ordin psihiatric şi psihologic. Nu ştiu dacă doamna doctor mi-a pus un diagnostic clar, căci mie nu mi-a spus iar medicaţie am refuzat categoric. Nu a insistat, dar am venit regulat. Era locul unde îmi deversam “deşeurile emoţionale” şi plecam eliberată şi goală de greutăţi imposibil de explicat acum.
Trecând prin acea etapă de psihoterapie, acum ştiu să fac diferenţa între cu şi fără ajutor de specialitate în cazul problemelor de ordin psihic.
Să fim clari: Nu te naşti cu depresie şi nu apare din senin.
Nu are legătură cu astenia de primăvară/toamnă
Nu este o denumire de fâţe pentru momentele când nu vrei să faci faţă vieţii.
Unele afecţiuni pot fi declanşate de tiroidă, atacuri de panică netratate, medicaţie complexă sau diverse evenimente din viaţa noastră.
Uneori când spunem că am vrea să ne luăm câmpii şi să plecăm departe, de fapt ne dorim să găsim acel loc care să ne permită să ne detaşăm de cele ce ne împovărează şi să încercăm să ne tratăm (deşi ne vom exprima cu “ne vom relaxa”).
În prima fază vă recomand să mergeţi la medicul de familie. Să îi spuneţi sincer trăirile şi gândurile voastre iar acesta vă va îndruma către un medic de specialitate. Fiţi fără grijă, medicul de familie nu vă va critica viaţa sau gândurile. Vă doreşte de pacient încă mult timp de acum în colo.
Dar revenind la recomandările unui medic de specialitate, acesta poate să lucreze chiar şi într-un centru special dedicat. Unul situat în vârf de deal, de munte sau în pădurea verde cred că este locul ideal pentru a trata orice fel de depresie.
Centrul Medical “Laura Cătană”
Un centru interesant este localizat în Judeţul Albă, în apropiere de Sebeş în localitatea Pianu de Jos. Acesta este primul centru specializat în tratarea pluridisciplinară a bolilor psihice. Centrul medical Doctor PSI este şi prima unitate privată de recuperare psihică, dezintoxicare, dezalcoolizare.
Cu ce este mai special acest centru veţi întreba. În informaţiile de pe site-ul lor găsim răspunsul:
“Ne detaşăm de stilul conservator bazat pe medicaţia cu sedative. Ne axăm pe dezvoltarea laturilor psihomotorii ale pacientului. Am reuşit să facem un anumit confort care să asigure familia că pacientul rămâne la noi o perioadă de timp în bună stare”, declară doamna Dr. Laura Cătană.
Cu alte cuvinte, se încearcă tratarea pacientului cu metode cât mai blânde şi prin muncă de echipă.
Se doreşte :
*Construirea unei relații terapeutice puternică
*Remiterea simptomelor depresiei și revenirea la funcționalitatea normală
*Dezvoltarea unor strategii eficiente de a face față stresului
*Înțelegerea etapelor de tratament
*Menținerea relației terapeutice până la vindecare și ghidarea în vederea unor schimbări profunde în stilul de viață.
Centrul este mobilat modern, iar culori precum roz şi albastru ies în evidenţă. Terasa exterioară este similară cu cele unde vă puteţi bea sucul în oraş.
Livingul este de un bleo puternic, iar sala de mese plină de roz.
În centru se găseşte şi o masă de biliard. Vreo trei televizoare stau la dispoziţia pacienţilor numai la parter. Dar şi specialişti precum psiholog, medici psihiatri, neurologi, asistente, infirmiere.
Adresa centrului este Str. Horea, Nr. 148A, Pianu de Jos.
În speranţa că veţi apela la un specialist în momentul când situaţia vă depăşeşte, eu vă urez multă sănătate şi promit să revin cu articole interesante.
Esre foarte greu sa te ridici singur dintr-o depresie, dar din pacate foarte putini intelegem asta…și poate uneori este prea tarziu
Stiu mult prea bine ce spui…