parchet încălzit

Încălzire electrică în pardoseală? Da, vă rog!

Încălzirea electrică în pardoseală este una dintre cele mai eficiente şi confortabile soluţii de încălzire a locuinţelor. Acest sistem utilizează cabluri încălzitoare sau covorașe electrice amplasate sub pardoseală, care transmit căldura în mod uniform, în întreaga cameră.

Oricât de paradoxal ar suna, încălzirea prin pardoseală nu este o invenţie a tehnologiei moderne. Romanii au fost cei care au perfecţionat sistemele de încălzire prin pardoseală, adică ceea ce azi numim sistemul hypocaust.

În timpurile noastre moderne, încălzirea prin pardoseală reprezintă un sistem complex bazat pe cabluri, covoare electrice sau conducte prin care circulă apa caldă.

instalare cădrură în pardoseală

De cine este luată în calcul încălzirea în pardoseală?


În acest moment încălzirea în pardoseală este luată în calcul în domicilii de către trei grupuri de oameni:

*Cei ce își construiesc acum o casă
*Cei ce au un spațiu relativ mic de locuit și vor să eficientizeze la maximum locația
*Cei ce renovează sau consolidează locuința


Cert este că pentru prima categorie de oameni alegerea încălzirii prin pardoseală este mai ușor de realizat.

Voi prezenta acum avantajele principale ale acestui tip de încălzire.

Pentru a instala într-o locație nouă un sistem de încălzire electrică în pardoseală este necesar să se aibă o pardoseală adecvată pentru instalare. Sunt recomandate pardoselile laminate, parchetul masiv sau piatră naturală. De asemenea, este important să se apeleze la specialişti în instalarea acestor sisteme, pentru a se asigura o funcţionare sigură şi eficientă.

Sistemul de încălzire recomandat de către specialiști pentru construcțiile noi este cel cu cabluri de încălzire. Cablurile se pot monta într-un strat de aproximativ 5 cm de beton.

Deasemenea, cablurile se pretează şi la renovările complete, ce includ eliminarea podelei sau a pardoselii vechi şi înlocuirea acesteia cu una nouă, atunci când încălzirea prin pardoseală devine principala sursă de încălzire.

Cablurile de încălzire se recomandă în cazul construirii, finisării, renovării apartamentelor şi locuinţelor cu necesar energetic mic. Adică și pentru spațiile deja utilizate ca locuință, dar cumva micșorate de sistemul deja existent de încălzire.

calorifere

Ca idee, încercă să îți imaginezi cum dispar caloriferele și alte obiecte mai mari sau mai mici utilizate pentru încălzirea spațiilor. Sau cum pisica nu mai stă toată iarna numai pe calorifer, ci oriunde pe parchet.

pisica si caloriferul
pisica cu coada mare
Această pisică deține Guinness World Records în 2018 pentru cea mai mare coada de pisica domestica 44.66 cmAcum imaginează-ți bebelușul cum merge de-a bușilea pe jos, dorind să ajungă la pisica întinsă pe parchetul încălzit.

copii pe parchet

Încălzirea în pardoseală oferă avantaje precum reducerea costurilor de încălzire, un grad sporit de confort termic, crește suprafața totală utilizată şi un design mai permisiv al spaţiului interior.

De asemenea, această soluţie de încălzire nu necesită instalarea de calorifere sau alte echipamente de încălzire, ceea ce permite economisirea spaţiului şi oferă un aspect mai curat şi ordonat al locuinţei.

Nu același lucru putem spune despre categoria ce are deja un spațiu în folosință, spațiu ce are implementată o altă metodă de încălzire.

Pentru spațiile unde există deja un sistem de încălzire schimbarea acestuia cu unul electric în pardoseală nu înseamnă numai schimbarea pardoselii. Ci scoaterea obiectelor ce fac parte din ansamblul de încălzire existent, renovarea spațiilor respective și montarea unui sistem nou, adecvat spațiului și nevoilor celor ce locuiesc în acel spațiu.

De multe ori numai renovarea locală nu arată bine, ci este numai o amânare a marii renovări. Totuși, pentru situațiile urgenţe de schimbare de pardoseală specialiștii recomandă covorașul electric, care deși are o montare mai rapidă, are un cost mai mare.

covoras electric

Iată 5 factorii importanți de care depinde eficienţa sistemului de încălzire în pardoseală:

Tipul de podele folosite trebuie să fie cât mai conductoroare
Alege un tip de sistem pe care să îl înțelegi
Capacitatea sistemului instalat are legătură și cu puterea maximă pe care o ai în contractul de furnizarea a energiei electrice
Prezenţa sau absenţa pierderilor de căldură
Eficienţa centralei sau a pompei de căldurăUn beneficiu important al încălzirii prin pardoseală este următorul:

Încălzirea prin pardoseală nu ridică praful şi încălzeşte uniform încăperile, fiind recomandată celor care suferă de astm sau probleme respiratorii, copiilor mici, şi persoanelor sensibile la răceli şi alergii.

În concluzie, încălzirea electrică în pardoseală este o soluţie modernă şi eficientă de încălzire a locuinţei. Dacă doriţi să vă bucuraţi de confortul termic optim şi de economii semnificative la facturile de încălzire, aceasta poate fi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.


Nu închei acest articol înainte de a vă propune un prestator de servicii în zona de încălzire electrică.

Hobbit Integral RO şi-a început activitatea în anul 1996. Află mai multe despre ei și activitatea lor și de pe pagina de Facebook.

contact hobbit

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: