pasca familiei Țonef-Filip

Rețeta de pască a familiei Țonef-Filip 😉

Nu am înțeles niciodată marea zarvă din bucătărie din preajma sărbătorilor mari creștine. Dar, am îndrăgit mult un dulce și un fel de mâncare pentru fiecare în parte.

Am crescut în familia tradițională, mamă, tată, soră și o pereche de bunici mai apropiați de casă. Bunica bucătărea de cu 3 zile înainte de sărbătoarea mare, mama se scuza cu faptul că lucra mult și chiar o făcea, dar tot mai bucătărea și ea fix cu o zi înainte de sărbătoare, în general cu mult stres și nervi.

Niciodată nu am avut o poveste a produselor culinare ci fraza ”Așa se face, maică!”. Deși uneori eram curioasă să văd sau să înțeleg cum se fac anumite preparate, eram ușită imediat din bucătărie, căci tatăl sau bunicul era prezent pe locul osânditului ce era și ajutor de bucătar.

Anii au trecut și odată cu îmbolnăvirea mamei și moartea bunicii am simțit nevoia să am fix acele două preparate îndrăgite de mine la sărbătorile mari. Nimic mai mult, pentru că familia noastră este micuță și nu poți da copiilor mici fripturi și sarmale și alte preparate grele pentru stomăcelul lor. Dar, cumva Dumnezeu a pus poveste în preparate și așa au rămas reținute. 🥰

Povestea cu pască…

Era primăvară și multă reticență în jur. Era pandemie și recomandarea de a face vaccinul anti Covid 19/ușurarea formei de Covid 19/etc… era pe toate posturile tv, radio și presa scrisă. Împreună cu soțul am decis să facem și noi acest pas, pentru că era o condiție pentru a ne primii pe litoral la cazare.

Nu spun că am fost reticentă, ci că eu am fobie de ace și am avut nevoie de mult curaj și pregătire psihică pentru acest pas. Ironia momentului a fost și faptul că punctul de vaccinare era într-o clinică psihiatrică desființată și reorganizată către procesul de vaccinare.

Frica mea era legată de copii, pentru că nu aveam cu cine să îi lăsăm eram nevoiți să îi luăm cu noi. Mai precis îmi era teamă să nu fac eu vreo criză legată de fobia mea de ace și să fiu văzută de către copii. Într-un final am decis să intrăm pe rând în clinică, soțul rămânând în curtea betonată a clinicii îngrădită de gard verde. Până la urmă totul a fost bine și am plecat vaccinați către casă.

De bucurie că totul a fost ok, fără crize, reacții și supărări prea mari din partea copiilor, am luat-o pe jos spre casă, deși eram la muuuulte stații distanță. În drumul nostru ne-a ieșit un parc și o patiserie ce mirosea dumnezeiește a cozonaci și pască. Nu am rezistat să nu iau pască, deși îmi plac și cozonacii, dar la Crăciun și Sf Mărie au mai mare însemnătate pentru mine.

Așezați pe o bancă în micul parc, cu copiii în stânga și dreapta mea, cu soțul în față, am împărțit frățește o pască caldă de patiserie. Și ne-a plăcut. Am cumpărat-o și pe a doua. Apoi copiii au întrebat de ce nu facem și noi acasă din asta, că este bună rău. Bucuria mi-a fost mare, căci era dulcele meu preferat de Paște, alături de drobul de miel pe care de multe ori îl mănânc singură 😛

După ce am plecat de la locul de joacă și am ajuns acasă nu am făcut pască pentru că în joaca lor copiii m-au lovit din leagăn la mâna cu vaccinul și lumea mea s-a întors pe dos. Efectiv mâna mi-a devenit străină de corp și o durere cruntă exploda la fiecare mișcare milimetrică, motiv pentru care a trebuit să îmi caut un loc și o poziție cât mai fixă pentru a evita durerea pe cât posibil. Dar pască am făcut zilele următoare, și încă multă de tot, chiar și cu blat roz.

pasca mare patrata

Făcusem și o postare pe Facebook în care îmi spuneam mie ”Să gătesc numai pentru mine (și familia mea), nu pentru toată strada!” 😀

am gatit mai multe pascute
felie de pasca


Ideea este că pasca cunoscută în parc a fost bună și cerută de copii să o facem acasă, neînțelegând că este un produs legat de sărbătoarea Paștelui. Bineînțeles că au mâncat și când erau mai mici, dar nu își aminteau pentru că era zarva cu bucătăria bunicii, cu ușitut tuturor din bucătărie și cu ideea preconcepută a bunicii ”că vai ce slabi sunt”, apoi le îndesa în gură imediat după pască și niște şniţel de porc cu pâine. Păi cum să rețină copilul gustul la pască dacă molfăie 10 minute la o gură de șnițel…

Au mai trecut 2 ani și acum copiii cer singuri ”plăcintă din aia bună, cu brânză dulce” 😀 Diferența este acum în aluat, în formă și în felul cum o gătim. Ne ajută mult și Faina Băneasa.

faina baneasa

Practic aluatul este un aluat de tip cozonac iar Faina 000 Băneasa este perfectă pentru această pască.

Trebuie să recunosc că am primit o provocare în cadrul concursului Spring SuperBlog 2023 și anume de a împărtăși rețeta + povestea + fotografii cu pasca preferată de familia noastră.

Ca un decor roz, în amintirea primelor păscuțe făcute cu copiii după ce au dat de gustul bun de pască am folosit zmeură congelată, zmeură crescută în curtea noastră și păstrată pentru ocazii deosebite. Dacă vă întrebați de ce zmeură, vă spun imediat:

Nu puteam să mă las mai prejos când am văzut pe pagina de Facebook Paste Băneasa o minunăție de Pască Băneasa cu afine, decorată cu floricele.

pasca cu afine facebook Baneasa


Bine, eu nu pun flori, căci acum numai căpșunile îmi sunt înflorite și nu vreau să stric rodul, mai ales că este prima dată când plantez căpșuni într-o formă (idee personală) adaptată după serele verticale în mare trend acum.

Dar cum acest articol este despre rețeta noastră de pască, voi începe cu partea dulce, de care sunt responsabilă, și anume compoziția. De partea cu aluatul este soțul, motiv pentru care trebuie să aștept să vină de la muncă 😛 hi, hi, hi 😀

ingredienta pasca 2023


Pentru pasca familiei Țonef-Filip ediția 2023 am folosit 800 de grame de brânză proaspătă, la care am adăugat 7 ouă medii, 70 gr griș, 100 gr zahăr brun, 100 gr stafide, 120 gr smântână grasă, de 20% grăsime, un praf de sare, esență de vanilie și coaja rasă de la o lămâie mare.

Toate ingredientele le-am pus împreună, pentru a se înmuia stafidele, mai puțin grișul.

ingrendientele pentru compozitia cu branza

Am păstrat compoziția la frigider și am lăsat soțul să facă aluatul cu Făină pentru cozonac

De la soț transcriere 😛

Cel mai curios lucru este faptul că acest aluat are în componența sa un singur ou, alături de 500 gr făină Băneasa, 250 ml lapte, 80 gr zahăr, 8 gr drojdie uscată, 60 ml ulei.

compozitia pentru foaia de pasca


Se amestecă laptele, zahărul și drojdia, poi se lasă puțin la reactivat drojdia.

Uleiul se amestecă cu oul, apoi se toarnă peste lapte.
La final se pune făina, se amestecă până la omogenizare și se lasă la crescut aproximativ o oră sau până își triplează volumul.

framantat aluat pasca

După ce a crescut frumușel aluatul, susținut de căldura caloriferului 😀 , revenim în bucătărie unde scot din frigider compoziția peste care adaug grișul și amestec până la omogenizare.

Pe masă este deja foaia de silicon pentru a lucra soțul aluatul.

se intinde aluatul de pasca


Îi frământă puțin, îl întinde, apoi îl pune în formă de copt ce are deja pusă hârtia de copt la dimensiunea potrivită.
Tăie aluatul până în buza formei de copt, apoi torn eu compoziția de brânză.
Pun zmeură sub forma unui cerc și le apăs puțin în compoziție.
Din aluatul îndepărtat tai fășii de decor, pe care le pun pe deasupra compoziției de brânză, evitând zmeuricile.

Pasca cruda


La copt am ales varianta cuptorului electric, pentru că poate coace atât sus, cât și jos, dar nu am folosit această opțiune de la început, ci numai coacere jos, cu o tavă de apă sub forma în care am pus pasca. Această tavă ajută la o coacere la aburi evitând să se ardă partea de jos.

coacere cu aburi


După aproximativ 30 de minute la o temperatură de 180 de grade am mutat cuptorul electric pe opțiunea sus-jos, pentru a rumenii atât partea de sus a păscuței noastre, cât și partea de jos, îndepărtând tava de apă.

pasca coapta


Rezultatul a fost o pască mare, cât pentru o familie numeroasă. Să fi avut peste 1,5 kg pasca, dar toți eram tare mândrii de ea.

Ști care a fost partea cea mai apreciată? Fix coaja, asta au spus copiii. Aluatul moale, tip cozonac, întins relativ subțire și semimuiat de compoziția de brânză, a fost perfect, putea fi considerat în sine un desert. 😀

pasca taiata, coapta la interior


Am pus poze făcute pe furiș, căci cum se auzea ușa de la frigider cel puțin o voce spunea că vrea și ea pască.

Pentru la anul mă gândesc să facem o pască cu aspect mozaic, adică să punem și cacao în aluatul tip cozonac și să punem fâșii îmbinate de aluat peste care să turnăm compoziția de brânză. Ce voi păstra neschimbat este  Faina pentru cozonac Baneasa.

Tu ce fel de pască faci de sărbătorile pascale, tradițională sau reinterpretată?

Vezi aici ce alte preparate am mai făcut cu produse Băneasa 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!