Conform site-urilor de știri în Sebeș urmează să se execute următoarele lucrări: se recondiționează o punte pietonală, revin lucrările la barajul abandonat și se construiește o creşă modernă. Recent s-au terminat lucrările de restaurare a Turnul semicircular construit în anul 1634.
Pentru cine nu știe, orașul Sebeș a fost întemeiat în secolul al XII-lea de coloniștii sași. De-a lungul timpului a evoluat, a stagnat și și-a pierdut statutul de oraș de mai multe ori. Statutul de oraș și revenirea cu o economie dinamică se datorează în mare parte investițiilor externe făcute în ultimul deceniu. Prelucrarea lemnului, confecțiile și marochinăria constituie principalele domenii ale industriei, ceea ce aduce aminte de cele 19 bresle cu 25 de branşe din trecutul vestitului târg Sebeș.
În prezent, orașul Sebeș de află la o distanţa relativ mică față de importantele oraşe din inima Transilvaniei, cum ar fi Alba Iulia la 15 km, Deva la 63 km, Sibiu la 55 km şi Cluj la 75 km.
Această proximitate dar și investitorii străini impun unele modificări sau noi construcţii. Acesta este și motivul pentru care se recondiționează o punte pietonală. Pentru această punte se vor fi efectuate următoarele lucrări:
*recondiționare pilon susținere
*recondiționare cablu principal de susținere și elemente verticale de susținere
*recondiționare profile și grindă de susținere
*înlocuire cale pietonală
*recondiționare și înlocuire balustrade.
Termenul de finalizare preconizat este 24.10.2022, cu mențiunea că acesta este condiționat de situația meteo.
O altă situație este cu noua grădiniță. Vineri, 2 septembrie 2022, primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a fost prezent la sediul Companiei Naționale de Investiții din București pentru semnarea contractului de finanțare prin care va fi construită creșa în Parcul Arini din Sebeș.

Creșa va avea capacitatea de a primi aproximativ 40 de copii. Clădirea va fi eficientă energetic și va beneficia de toate facilitățile prevăzute de reglementările legale:
-camere de joacă
-dormitoare
-spălătorie proprie
-bucătărie
-sală mare funcțională
-cabinet medical
-spații administrative.
Termen de finalizare va fi anul 2025.
Ajung și la lucrările la barajul abandonat, lucrări ce sunt de ani de zile o pată neagră pe economia regiunii. Compania de stat Hidroelectrica a decis, după mai bine de 10 ani, să continue un proiect abandonat pentru care s-au cheltuit deja zeci de milioane de lei. Asta după ce tot ea, Hidroelectrica, intrase în procedură de insolvenţă în 2012, lucru care a afectat şi barajul Sebeş.

Obiectivele inițiale și posibil actuale ale barajului erau regularizarea debitelor de apă provenite de la hidrocentrala şi lacul de acumulare Petreşti, situate în amonte și realizarea unei microhidrocentrale care să furnizeze energie electrică în Sistemul Energetic Național. Proiectul este destul de complex și nu are încă o dată oficială de finalizare. Din acest motiv trec la ultimul obiectiv turistic din Sebeș restaurat și gata de vizitat.
Lucrările la Turnul semicircular din Cetatea Sebeşului au fost finanţate de Clubul Rotary Sebeş. Conform Adevărul.ro
„Turnul este amplasat pe latura de vest, între turnul Porţii de Jos şi cel al cizmarilor. Este un turn bastionar, semicilindric, scund, cu două niveluri, având zidurile groase, realizate din piatră şi cărămidă. Turnul este unul dintre puţinele componente ale fortificaţiei Sebeşului adaptate folosirii pieselor de artilerie, care, în perioada secolelor XVI şi XVII, erau utilizate curent atât la asedierea, cât şi la apărarea cetăţii.”

Turnul semicircular din Cetatea Sebeşului a fost construit în anul 1634 și poate fi un motiv bun de a vizita localitatea și împrejurimile. Dacă dorești, poți să cauți cazare Sebeș pentru a avea mai mult timp la dispoziție pentru vizitat. Eu sunt genul de om care ar merge la lucrările barajului, chiar și neterminate. La finalizare cine știe la ce distanță medie de siguranță voi putea să văd barajul.
Tot cu iz de istorie îți pot propune hotelul la „Leul de Aur”, hotel ce a fost construit în anul 1417.

Poți vedea aici ce facilități oferă apoi ai liber la vizitat obiectivele turistice din Sebeş, dar nu uita să te întorci la ora mesei, masă ce poate fi luată și pe acoperiș .

Vezi în imaginea de mai jos un exemplu de preparat ce îl găsești la hotelul „Leul de Aur”.

Am terminat pe ziua de astăzi cu Sebeșul. Revin curând cu alte localităţi ce merită vizitate.
Vezi aici ce am mai scris despre Sebeș.
Înainte de a pleca, poți să îmi lași în comentarii ce lucrări de renovare, reabilitate sau construcții noi sunt în orașul tău?