Program social de vacanţe (P)

    Vin sărbătorile de iarnă. Toată lumea va fi prinsă în febra cumpărăturilor, organizării de eveniment pentru firme sau zile speciale în familie. Bine, cine are FAMILIE. Dar s-a gândit cineva la copiii din Căminele de Copii? Sau SOS Satele Copiilor? La acele suflete care văd marea şi muntele la televizor? Asta dacă au un televizor funcţional sau dacă li se dă voi la el. Ştiu ei de vacante?

     Se spune că în perioada sărbătorilor, magia este peste tot şi lucruri bune se pot întâmpla. Aş vrea să pot profita de această magie şi să creez un Program Social de Vacanţe Speciale pentru copiii instituţionalizaţi sau mai concret pentru copiii abandonaţi de părinţi. Motivele sunt multe şi dureroase şi nu le voi menţiona.

     Magia mea, aş vrea să fie cu de toate: transport, cazare, relaxare, activităţi de instruire şi dezvoltare personală. Din experienţă, pot spune că un eveniment de acest tip se poate face lejer cu aproximativ 100 de copii şi un personal de 20-25 de oameni dedicaţi cauzei. Transportul va fi asigurat prin circuite cu autocare. Ca locaţie, aş prefera Poiana Braşov şi Predeal, cu cazare la cabane. În camere vor sta  3-4 copii,  doar

 fete sau doar baieti.

     Programul acestei vacanţe speciale 

    Va începe la 7 dimineaţa cu exerciţii de înviorare în natură, pe pajiştea verde din spatele cabanei. Aerul rece şi curat va contribui la bună dispoziţie a copiilor. Micul dejun va fi la ora 8 până la 8.40. La ora 9, se face adunarea la careu, unde se va spune destinaţia primei vizite. De preferat castele vechi din zonă, cu ghid special pregătit. Uneori, acesta poate fi pus la dispoziţie de către firmă care organizează evenimentul sau circuitul. O astfel de firma este şi CND Turism.logo-vacante-nou Pentru o mai bună

Reuşită a ieşirii cu copiii, un trainer în dezvoltare personală poate organiza jocuri prin metoda joc-joacă pentru a verifica atenţia, capacitatea de a reţine informaţiile şi de a le reda cu cuvintele lor proprii. La ora 13.00 va fi prânzul, iar la ora 14.00 vor avea o prezentare despre istoria şi geografia locului, cu pauză pentru gustare, o plăcintă regională. La ora 19.00 va fi cina, iar prima zi la munte se va încheia cu 2 ore de muzică şi dans, adică vechea „discotecă”    😀

După tiparul primei zile, vor fi şi restul, doar înlocuind activităţile şi ieşirile cu altele mai elaborate, mai practice şi mai antrenante. Lucrul în echipă, schimbul de membri şi micile şedinţe de grup sunt o parte din activităţile pe care le pot învăţa acei copilaşi.

Un itinerariu bine definit, poate include circuite turistice cu autocarul sau cu avionul, cazare în mai multe locaţii şi intrarea în contact cu diferite medii de viaţă. Nu ştii cum dai de Sărbătoarea cartofului, Serbarea vinului sau hramul satului şi te distrezi ca pe vremea bunicilor la hore şi scărmănat de lână. Ar fi frumos ca ofertele turistice să includă agroturism, ateliere de meşterit şi terapie în natură sau cu animale.

Încurajarea turismului aduce un plus în economie, începând de la produsele locale vândute, petrecerile câmpeneşti şi peisajele seculare.

     Revenid la magia mea de sărbători

     O vacanţă specială de tipul celei prezentate mai sus, poate avea un impact puternic asupra psihicului unui copil. Astfel, el îşi poate dori să fie în pielea trainerului, bucătăresei de la cabana sau a ghidului de la firma CND Turism. Poate viaţa îi rezervă ceva prin programele Work & Travel. Poate odată ajuns adult, cu capul pe umeri, se va implica mai mult în viaţa copiilor ce cunosc prea puţin gustul vacanţelor speciale.

Acest text a fost scris pentru SuperBlog 2016

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: