Camy are un băieţel AUTIST „Povestea mea este despre Darius”

     Fiecare mămică îşi consideră puiul speciat, pentru toată viaţa ei. Ţin minte când l-am văzut pe bebe Denis la Terapie Intensivă, conectat la oxigen şi cu o măscuţă pe ochi. Toată lumea mea devenise lichidă şi nisipuri mişcătoare invizibile mă cuprinseseră. Totuşi, pentru noi, după aproape 8 luniţe, totul este recuperat şi fără sechele. Nu mai suntem consideraţi prematuri.

     Sunt alte mămici, care, deşi au copii speciali, nu au încetat să se dezvolte ca om, ca îndeletniciri, ca mame. O mămică de copil special este o super fiinţă care nu spune „NU MAI POT”. Spune :”TREBUIE”, aşa îmi pot ajuta puiul puţin câte puţin.

     O super mami este şi Camelia. Mămică de 2 copilaşi, ce a început să lucreze de acasă pentru a suplini puţin veniturile familiei. Aţi spune că nimic nu este neobişnuit. Vă las să aflaţi povestea.

-Bună Camy. Ai răspuns mesajului meu de pe grupul WATH Romania. Te rog să te prezinţi.

-Mă numesc Poenaru Camelia, sunt mama a doi copii superbi, aşa cum sunt toți copiii pentru părinții lor. Răzvan are 14 ani. El este deja mare. Darius în schimb are 6 ani. Povestea mea este despre Darius.

-Ne plac poveştile. Te ascultăm.

-Darius s-a născut într-o zi de duminică, pentru că nu voia nici măcar să se nască. Aveam 41 de săptămâni și el nu avea nici o intenție, aşa ca doctoriţa noastră a fost nevoită sa îmi facă cezariană. S-a născut perfect sănătos, avea 3.800 kg și 55 cm. Totul a fost perfect până la vârsta de 1 an și 8 luni. Am început să observ că eram invizibili pentru el. Nu arăta obiectele dorite cu degetul, nu se uita la noi când era strigat. Cuvinte a început să zică ,,mama, tata, baba,, la 6 luni, pe urmă pauză. Am început să îmi fac griji. Am mers la un medic psiholog unde mi s-a spus că nu vede nimic în neregulă cu el și că este mic, să mai așteptăm. Am așteptat până la 2 ani și jumătate și nici o schimbare. Din contră, el prefera singurătatea şi nu compania copiilor, deși mergea la creșă. L-am dus la alt psiholog, același răspuns ca și la primul. Nu mai știam ce să fac, unde să mă duc, mă culcam seara plângând, mă trezeam în toiul nopții plângând. El nici noaptea nu dormea liniștit, se trezea și plângea și eu nu știam ce are. Am trecut prin multe chinuri până la 3 ani. Atunci am văzut la TV o emisiune cu Piedone care deschisese un centru performant la noi în sector pentru copiii cu probleme. Primul lucru a fost să mă îndrept acolo să cer sfaturi. A fost un lucru foarte util, căci am fost trimisă la un medic psihiatru infantil la spitalul Obregia. Acolo a fost diagnosticat cu Autism Atipic. Din nou ceaţă pentru mine. Dar am fost ajutată foarte mult de medic. Mi s-a explicat fiecare pas ce trebuia să-l facem. Ce terapie să urmăm și cu cine să luăm legatura. Acum după 3 ani de terapie, pot spune că suntem pe drumul cel bun, dar încă avem  de luptat. Ar trebui ca în toamnă să mergem la școală, dar nu suntem suficient de pregătiți pentru asta.

-La ce şcoală doriţi să îl daţi, normală sau specială?

-Normală. Nici nu mă gândesc la specială. El acum merge la o grădiniţă normală, cu profesor însoţitor.  La ora actuală facem terapie 13 ore pe săptămână. Plătim lunar suma de 3000 și ceva. Eu muncesc de acasă bijuterii hand made ca să mai suplinesc veniturile, căci de avut un serviciu chiar îmi este peste puteri deoarece Darius îmi ocupă tot timpul. Muncind acasă, am doar un supliment referitor la venituri.

-Ce lucrai înainte să apară Darius?

-Am muncit ca bijutier în aur și argint.

-Îl poţi implica în activitatea ta?

-Deși suntem aproape mereu împreună nu îl pot implica în activitatea mea pentru că la el totul, absolut totul se percepe mai greu. Însă, are înclinații spre desen. Chiar acum în preajma mărțișorului, am făcut o pagină specială pentru el, în care pot vinde mărțișoare special pentru a ne ajuta cu banii pentru terapie.

 Multă lume nu știe ce înseamnă să fii autist și atunci sunt întrebată ” dar nu pare să aibă nimic” sau ” dar ce are? Nu aude? „. Dar acest crunt adevăr este că ei aud și nu le trebuie etichetă. Dar trăiesc ca într-un glob de sticlă din care trebuie sa îi scoatem noi, căci altfel suntem un alt fel de mobilă pentru ei. Dacă el știe că eu muncesc de acasă, sincer nu cred. Dar de când am rămas în concediu îngrijire copil cu nevoi speciale îl simt mai aproape de mine, mai drăgăstos. Acum a început să și vorbească și să întrebe, „unde este mama” dacă nu mă vede prin preajmă.

-Cum este cu terapia?

-Noi mergem zilnic la terapie, iar când suntem acasă chiar îmi pot face treaba fără să fiu neapărat îngreunată de el. E adevărat că am puțin timp la dispoziție să fiu acasă, căci terapia ne ia destul din timp, dar ne descurcăm. În general, lumea este sceptică și din păcate sunt destui oameni răi. Deși nu înțeleg cu ce ne confruntăm, mulţi nu întreabă de ce nu se dă jos de pe tobogan când i se spune acest lucru și ţipă la el că e obraznic. Cel mai rău a fost când o femeie la 50 ani, vecină cu noi, care își omoară timpul în parcul copiilor, l-a îmbrâncit din simplu motiv că ea nu i-a dat voie să stea pe o bucată de iarbă și el nu a băgat-o în seamă când ea vorbea. E greu, e foarte greu, când el ţipă că ușa nu e închisă când el vrea, sau că nu îi dau voie să ia hârtia de jos.  Sau nu îi dau voie să se cațere pe spătarul scaunului. Lumea îmi spune că nu știu să îl educ. Ne trebuie răbdare de fier, atât pentru copii cât și pentru lumea din jur.

-Văd că ne-ai trimis destul de multe poze.

-Aşa este. Ultimele sunt cu terapeuta, fratele lui mai mare şi cu mine.

-Dragă Camy, văd că ai o răbdare fără margini. Ai doi băieti frumoşi, ca doi prinţi. Sperăm ca cititorii să vă caute nu numai cu ocazia mărţişorului. Am înţeles că mai colectezi şi formularul cu cei 2% din venitul pe anul trecut. O să rog pe această cale cititorii care încă nu au redirecţionat acei bănuţi, să vă ajute pentru terapie. Consider că sunt mult mai folositori decât într-un cont la stat, de unde se plătesc mese îmbelşugate demnitarilor.

Camy, multă răbdare, sănătate  şi curaj mami. Eşti o super mami cu un bebe super special.

Acesta este interviul cu numărul 3 din seria WAHM România.

L.E. Recent mamica a creat un grup pe Fb cu licitatii de produse, pentru a aduna suma necesara tratamentelor. Suma deloc modica, situata undeva la 5000 de lei pe luna.

.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

1 comentariu

  1. […] ai de învăţat multe de la WAHM(comunitatea mămicilor ce lucrează de acasă), Ludotech, Centrul Comercial Drumul Taberelor, […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!