În inima Transilvaniei, un românaş muncitor şi-a făcut o mică tarabă pe care o scotea la poartă în zilele de sărbătoare. Vroia să arate turiştilor cum arată şi ce gust au fructele, legumele, seminţele şi mierea obţinută de el cu mare drag. Acesta aşeza marfa diferit de fiecare dată, dar de ceva vreme a observat că nucile ţin companie borcanelor de miere şi le protejau conţinutul ca pe cel mai mare avut al lor.
Multă vreme nucile nu au îndrăznit să adreseze un cuvintele mierii. Borcanele păreau prea mari în comparaţie cu o nucă… Şi Mierea la rândul ei era timidă, dar îşi aranjă mereu eticheta, în cazul în care nuca vroia să o strige pe nume, măcar să fie eticheta curată şi citibilă.
Cu puţin timp înainte de hramul satului, o ceată de nuci a plecat la peţit către zona borcanelor cu miere Roua Florilor. Nici nu au ajuns bine lângă borcane, că au şi început să se prezinte fiecare în parte, apoi să îşi spună proprietăţile şi efectele produse corpului omenesc:
– Îmbunătăţim funcţiile cerebrale, umplem „golurile” de memorie şi mărim capacităţile intelectuale.
O altă nucă, mai micuţă dar cu o coajă destul de solidă spuse imediat:
– Previn apariţia atacului vascular, cresc fertilitatea la bărbaţi şi tratez tulburările de ritm cardiac. Numai pe cele din dragoste nu le pot controla, mai spuse în glumă nuca. Locul ei în faţă a fost luat de o altă nucă mai lunguiaţă, ce avea şi ea discursul ei:
– Reduc riscul de diabet de tipul 2, ameliorez bolile de stomac şi intestine şi reglez funcţiile endocrine.
O altă nucă, mai masivă decât celelalte, vorbi din locul ei din grup:
– Menţin ochii sănătoşi şi protejez sănătatea oaselor şi a dinţilor.
O ultimă nucă, mai timidă, merse cât mai aproape de borcanul cu miere de salcâm Roua Florilor de 250 de gr. Îi şoptii ca şi cum avea un secret:
– Conţin grăsimi sănătoase, fibre, antioxidanţi, precum şi multe vitamine A, B, C, E şi P şi minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc şi iod. Combat cancerul de prostată la bărbaţi şi feresc femeile de cancerul mamar.
Borcănaşul de miere se fâstâcii tot, iar numele de pe etichetă i se înroşii pe dată. Suratele sale, Miere de Tei, Mierea de Mană şi Miere Polifloră au spus în cor:
– Suntem un aliment creat de albine, folosit cu veacuri în urmă în ritualurile religioase, apoi în alimentaţie, cosmetică şi medicină naturistă. Avem proprietăţi antibacteriene şi luptăm împotriva infecţiilor, ajutăm la vindecarea rănilor şi a ulceraţiilor, ameliorăm durerea de gât şi tusea.
– Bine, bine suratelor, dar vă rog să mă lăsaţi să mă prezint. Mă numesc Miere de Salcâm şi am aproximativ 30% polen în compoziţie. Sunt considerată o sursă mai săracă decât suratele mele Mierea de Tei sau Mierea de Răpită. Cu toate acestea, conţin majoritatea mineralelor esenţiale corpului uman. Pot fi consumată de către persoanele anemice, deoarece linişteşte organismul şi îi oferă o senzaţie de bine.
După ce s-au făcut prezentările, grupul nucilor şi al borcanelor cu miere au fost aranjate de către tânărul românaş pe tarabă. Din acel moment s-au legat prietenii pe viaţă. Chiar şi turiştii le cumpărau împreună. Plutea ceva în aer dom’le…
Nu a trecut mult timp iar borcanul cu Miere de Salcâm anunţa mărirea familiei în viitor. Încă odată dragostea a trecut orice frontieră şi nu a ţinut cont de coajă sau borcan, de miez sau vâscozitate.
Şi uite aşa, în anul Centenarului, din unirea liberă şi consimţită între nucă şi miere, a rezultat un borcănaş în formă de iubire… de inimă, vă rog să mă scuzaţi 😀 !!! Deci cum ziceam, un borcănaș în formă de inimă, plin cu miere de salcâm, dar şi cu nucă neaoşă.
Toată familia era mândră de acest copilaş şi aveau mare grijă de el. Ba l-au prezentat şi românaşului care i-a pus etichetă cu „100 de ani România”, legată cu o panglică în culorile curcubeului.
La botezul noului produs a venit şi o verişoară mai îndepărtată a borcanului cu miere. Turtă dulce cu miere se numea şi era tare rotofeie şi dulceeeeeee… ca mierea.
Românaşul, mândru tare de noul lui produs, i-a făcut poze micuţului borcănaş şi l-a prezentat clienţilor lui. Comenzile nu au ezitat să apară.