plantatie de catina

Beneficiile uimitoare ale consumului de Cătină – un elixir de sănătate şi energie

Cătina a ajuns pe la urechile mele într-un moment când nu mai știam ce să fac pentru a mai scădea numărul de răceli ale copiilor. Financiar nu îmi permiteam mai nimic din acele suplimente alimentare scumpe și lăudate de multe mămici pe grupurile de Facebook. Însă, când am auzit de cătină și am recunoscut-o în două tufe din parcul unde duceam copiii după ce ieșeau de la grădiniță, mi-am dat interesul să aflu cum pot folosi acele boabe ce stau și zac inutile în parc.

Să vă spun reacția oamenilor când m-au văzut la cules de cătină? Mulți au fost șocați, alții nici măcar nu știau ce plantă este acea bobiță portocalie.

Pentru ei și pentru cei ce doresc să se informeze scriu acest articol despre cătină.

Dar ce este cătina?

catina culeasa

Cătina este un fruct răspândit în întreaga lume, care a câştigat în popularitate în ultimii ani datorită proprietăţilor sale uimitoare pentru sănătate. Din acest fruct se poate obţine un suc natural, bogat în vitamine şi nutrienţi esenţiali.

Iată 5 avantajele consumului de suc de cătină

1.Bogăția de vitamine şi antioxidanţii: Cătina este o sursă bogată de vitamina C, E şi A, care au proprietăţi anti-îmbătrânire şi ajută la prevenirea apariţiei ridurilor şi a altor semne ale îmbătrânirii premature. De asemenea, cătina conţine antocianine, carotenoide şi acid elagic, toate acestea fiind puternici antioxidanţii care luptă împotriva radicalilor liberi şi ajută la prevenirea apariţiei bolilor de inimă şi a cancerului.

2.Îmbunătățește sistemul imunitar: Vitamina C şi alți nutrienţi din cătină ajută la întărirea sistemului imunitar, la prevenirea infecţiilor şi a bolilor. Consumul regulat de suc de cătină poate ajuta la prevenirea răcelii, gripelor şi a altor boli respiratorii.

3.Echilibrează nivelul de zahăr din sânge: Sucul de cătină conţine un amestec unic de zaharuri, pectine şi acizi organici, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate fi de ajutor pentru cei care suferă de diabet sau pentru cei care doresc să menţină un nivel sănătos de zahăr din sânge.

4.Ajută la pierderea în greutate: Cătina este o sursă naturală de fibre, care poate ajuta la controlul poftei alimentare şi la reglarea digestiei. De asemenea, consumul de suc de cătină poate ajuta la arderea grăsimilor şi la pierderea în greutate.

5.Energizează organismul: Sucul de cătină este o sursă de energie naturală, care poate ajuta la reducerea oboselii şi la creşterea nivelului de energie. De asemenea, poate ajuta la prevenirea apariţiei stărilor de oboseală şi a durerilor de cap.

În concluzie, consumul de suc de cătină poate fi un adevărat elixir de sănătate şi energie. Acest fruct minunat poate oferi o mulţime de beneficii pentru întregul organism şi poate ajuta la prevenirea apariţiei unor boli şi afecţiuni.

Dacă vrei să te bucuri de toate aceste avantaje cel mai bine este să consumi sucul de fructe destul de repede de la stoarcerea lui, însă din propria experienţă îți spun că procesarea manuală este greoaie, consumă multă energie umană și nu scoate cantitatea maximă de suc din boabe.

În ajutorul doritorilor de produse pe bază de cătină au venit magazinele, plafarele și producătorii locali. Ceaiul de cătină este cel mai ieftin produs ce poate fi cumpărat, urmat de siropul de cătină, produs de câteva branduri românești de produse alimentare.

Ceea ce recomand eu este nectarul de cătină cu miere. Am aflat de el de la un mic fermier care din greșeală mi-a trimis un mesaj acum 2 ani. De atunci iau miere și peşte de la el, plus nectar de cătină și miere. Fiind mic fermier nu produce mult, ci la cerere câteva sticle de 500 ml, după recoltarea cătinei.

Știu că nu mulți au norocul meu să dea peste un astfel de producător local, din acest motiv vă recomand un site al unui producător de cătină cu ștate vechi. Site-ul se numește nectarcatina.com și reprezintă partea online a unei plantații cu cătină veche din anul 2011, situată în județul Albă, pe dealurile Gârbovei.

cules de catina

Plantația de cătină avea în anul 2011 aproximativ 9.000 de copăcei, proveniți din soiurile Mara și Cora. Astăzi găsești pe site o varietate de produse pe bază de suc de cătină.

Vă recomand în primă fază produsul de bază, Nectar de cătină cu miere

nectar de cătină

Dar, evident că puteţi să încercați și restul produselor 🙂

ptoduse suc catina
nectare cu catina

Dacă mai aveți nevoie de dovada socială a consumului de suc de cătină, aruncați o privire pe contul lor de Facebook Dacă mă credeți pe mine, vă mulțumesc. 🙂

Acum vă las și merg să îmi fac un ceai cu cătină 😀 de, nu mai am suc 😛

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!