Creditul se învaţă

     Când auzim cuvântul „credit„, parcă ne crispăm. Ne gândim la comisioane, dobânda lunară, anuală, DAE… Deşi este un produs de care avem nevoie, fie îl folosim nesăbuit, fie îl „apucăm” cu două degetele şi ne uitam la el miraţi cam jumătate de lună după aprobarea lui.

     Pentru o mai bună înţelegere a produsului financiar numit generic „Credit”, am făcut o serie de întâlniri cu 3 categorii de oameni: elevi, studenţi cu profil „Financiar-Bancar” şi mici întreprinzători care are avea nevoie de o infuzie de capital. Fiecare categorie a avut un invitat special la întâlnire. Pentru o mai bună înţelegere, am ales o persoană care să le vorbească cât mai aproape de stilul lor de viaţă.

     Pentru elevi, am ales autoarea unui blog. Fiind apropiaţi ca vârstă şi entuziasm, am spus că Tulips & Sparkles  va fi uşor de urmărit şi înţeles. Pentru studenţi, am adus un reprezentant al site-ului www.prwave.ro. Informaţie diversificată, domenii interesante şi aspect plăcut al site-ului. Pentru micii întreprinzători, am adus direct un Broker financiar ce le va vorbi despre credit pentru întreprinderi mici şi mijlocii

     Am ales 3 categorii diferite de public pentru că sunt reprezentative pentru categoriile de clienţi: cei care acum învaţă informaţia şi încă mai au timp de aprofundare, cei care intenţionează să lucreze în domeniu şi cei care au nevoie de avbs-credit1credit pentru capitalul de lucru. Acest proiect a fost pus în aplicare şi cu ajutorul AVBS Credit. Produsul bancar prezentat în cele trei întâlniri a fost CREDITUL IMM.

     Cel mai adesea, a fost menţionat şi termenul de Broker financiar, ce a fost explicat de câte ori a fost nevoie. Cu siguranţă cei prezenti au reţinut „definiţia” generală care spune este un specialist în domeniul financiar-bancar, care oferă servicii GRATUITE de brokeraj bancar. De asemenea, cele mai bune soluţii de finanţare, personalizate, concepute astfel încât să îţi satisfacă nevoile financiare, dar care să nu depăşească statutul tău economic, sunt obiectivele Brokerului. El se asigură că alegi şi obţii cea mai bună soluţie de finanţare pentru tine, dar şi faptul că vei putea achită creditul fără ca nivelul tău de trai să aibă de suferit.

Creditul ÎMM prezentat a fost cel pentru Capitalul de Lucru. Elevii nu au prea înţeles partea cu posibilitatea utilizării lui pentru plata datoriilor către bugetul de stat. Studenţii au reţinut cifrele, adică durata de maximum 24 de luni şi suma de 15.000 – 25.000 EURO fără garanţie sau 100.000 – 150.000 EURO cu garanţii imobiliare. Micii întreprinzători deja îşi aşterneau pe hârtie garanțiile ce le pot folosi: ipoteci, echipamente sau maşini pentru garanţiile colaterale solide, dar şi depozite colaterale sau garanţii bancare pentru garanţiile cu gradul I de risc.

Am ales invitaţii în funcţie de stilul de prezentare a informaţiei. Deşi este greu de crezut în acest moment, elevii sunt cei care pe viitor vor fi cei ce solicita credite sau chiar creditează. Dacă li se transmite bine o informaţie şi li se explică pe înţelesul lor, creditul nu va mai fi un „bau-bau” financiar sau un rău necesar, cum mai este alintat. Lecţiile de educaţie financiară îşi pot lăsa o amprentă pozitivă asupra elevului, care transmite mai departe cu entuziasm familiei cele învăţate. Dacă din pură întâmplare, acel elev face parte dintr-o familie ce deţine o mică întreprindere ce are nevoie de un credit bancar, informaţia este deja transmisă corect familiei, iar aceasta rămâne doar să facă aprofundarea şi alegerea produsului potrivit. Suma creditului se stabileşte în funcţie de nevoile şi capacitatea de rambursare a clientului.

Cu alte cuvinte, AVBS Credit poate apela cu încredere la serviciile unui blogger pentru promovarea serviciilor sale. Acesta, bloggerul, foloseşte informaţia primită de la instituţia de creditare şi o transmite mai departe în stilul lui caracteristic, dar mult mai uşor de înţeles de către cei interesaţi.

Mulţi viitori clienţi îşi caută dublarea informaţiei în online, pe site-uri de ştiri, bloguri de profil sau generaliste, unde pot intra mai uşor în contact cu cei ce transmit informaţia. Pot vedea mesaje de la alţi clienţi, unde feedback-ul este real. Relaţia Brokerul creditează, bloggerul promovează, creditul se învaţă, funcţionează destul de bine şi poate avea rezultate optime. Promovarea se poate completa cu emisiuni radio-tv, reclame stradale sau mini-cursuri gratuite pe categorii de produs sau tipuri de întreprinderi clasificate în structuri tip CAEN.

Text scris pentru SuperBlog2016

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

3 comentarii

  1. Foarte bune ideile tale, mi-au plăcut. Însă ne vor lăsa școlile și universitățile să le vizităm? 😀
    Mulțumim mult pentru articol și mult succes!

    1. daca sti cum sa prezinti ideea te lasa. Atat timp cat nu mergi pe ideea de a vinde ceva acolo pe loc, se pot face lectii altfel. Eu asa merg cu Avon in scoli si universitati. Prezinti o tema generala la fata locului, apoi ceri prezenta cu un numer de telefon si asa ii poti chema la sediu sa le faci un curs detaliat sau introducere in job pentru cei interesati.

  2. […] Creditul se invata […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.