Cum să facem din oameni mari, nişte copii

Mama m-a învăţat să citesc la 6 ani, înainte să ajung la şcoală. Mama m-a învăţat să nu pun “toate prostiile pe faţă”. Mama m-a învăţat să iubesc petrecerile în familie. Însă… acestea au fost acum 28 de ani. Fără să fie influenţată de internet, televizor sau presa de scandal.

Predarea se mută în online

Astăzi procesul de învăţare este mult tehnologizat. Mulţi copii şi adolescenţi sunt lipiţi de câte un dispozitiv electronic. Cu toate acestea, ei sunt documentaţi, socializează, îşi testează cunoştinţele şi aptitudinile. Toate acestea în detrimentul activităţii fizice. Însă, prin ţopăiala sau deplasarea aleatorie prin casă, găsesc varii produse necesare unui cămin curat şi locuitori dichisiţi.

produse farmec pentru casaCa marca de scrisoare

Mama a fost spirit inovator. A mers pe ideea de “hai să încercăm şi pe asta”, idee ce mi s-a lipit ca timbrul de plic.

Mamă sunt şi eu astăzi şi observ că îmi este mai uşor să exemplific sau să îmi justific anumite explicaţii prin intermediul tehnologiei moderne. Un alt timbru lipit de plicul meu este telefonul cu al lui Google minunat. Pe telefon copiii mei văd animăluţe la fermă, peisaje superbe, mici tutoriale pentru lucru manual.

Așa vad eu ,, Săptămâna altfel”

Nu vreau să fac referire la “acest corona-cediu”, însă observ de la an, la an cum evoluează “Săptămâna altfel”. Poate nu mulţi profesori reuşesc să facă o vizită la fabrică, fermă, atelier, radio, tv. Însă, ar fi frumos ca să transforme clasa într-un loc unde se fac demonstraţii în fel şi chip.

clasa de gradinita
pixabay.com

Aş lua de exemplu firma Farmec. Să rebotezăm “Săptămâna altfel” cu numele “Şcoală cu Farmec”. Voi scrie o serie de exemple ce poate nu sunt într-o ordine firească, dar înţelegeţi voi. Sunt 11 idei, dar pot să continui cu 10 sau 100.

1. O dimineaţă bună începe cu o gustărică bună. Mici feliuţe de baghetă cu unt şi miere autohtonă dau startul unei zile minunate. Educatoarea/învăţătoarea/diriginta poate invita copiii să îşi ungă singuri mierea pe pâinică. Va fi gălăgie, veselie şi… vase de spălat. Un bun prilej pentru a exersa spălatul vaselor cu un detergent  potrivit.

nufar verde
2. O mică lecţie de istorie dermato-cosmetică Farmec .

Se prezintă câteva slide-uri pe un proiector,

profesor si tehnologia
pixabay.com

fără a se omite istoria de aproximativ 130 de ani, certificatul ISO 9001 sau faptul că în 1967 FARMEC devine primul producător de creme şi emulsii Gerovital H3 prof. Dr. Ana Aslan din România.

gerovital h3
Se precizează şi faptul că acum, în 2020, îşi poate adapta producţia produselor pentru implicarea în comunitate

farmec-2

şi realizarea de produse noi necesare pe piaţa de dezinfectanţi.

produse-igienizante-noi-farmec-4-1024x1024

Nu ar fi drăguţ dacă lecţia ar fi ţinută LIVE, pe un canal media de către un angajat Farmec?
3. După o concentrare mare asupra istoriei Farmec, cu precădere despre grija pentru frumos și sănătate, trecem la activităţi fizice. Un mic concurs cu patine sau role se poate termina cu julituri. Spray-ul emolient  pentru răni este numai bun de luat în parcuri sau excursii.

spray emolient
4. Lecţie de psihologie cu tema “Grija este o manifestare a iubirii “. Nu ar fi frumos ca ai noştri copii să ne spună seara înainte de culcare vorbe precum:” Mami, ai grijă de mâinile tale. Vreau să fie mereu moi şi lângă mine, seară de seară”?
5. Şmotru cu dichis- Lecție de citit etichetele produselor pentru curăţenie în casă. De pus accentul pe protecţia ochilor, mâinilor şi a căilor respiratorii. Recunoaşterea desenelor de pe produs şi încurajarea copiilor de a cere informaţii adulţilor din preajmă. Explicarea măsurilor de urgenţă în caz de intoxicaţie sau uz în exces de produs. Totuşi, se recomandă cunoaşterea dozajelor recomandate pentru activitatea specifică produsului. În acest fel să se ştie când s-a făcut supradozaj.
6. Pupici ţepoşi sau “Grija stă în gesturi mărunte”. Lecţie despre cum îl apreciem pe taţi, cei care uită să se bărbierească. Dar şi când o fac, este ziua pupicurilor dulci cu miros de loţiune după ras.
7. Tenul, prieTENul meu. Lecţie despre tipurile de ten. Cu accent pe perioada adolescenţei şi cu influenţe din partea anotimpurilor.
8. Grija pentru mediul înconjurător- Lecţie despre reducere, reciclare selectivă şi reutilizare recipientelor și ambalajelor ca participare la diminuarea risipei și a poluării. Explicarea importanţei containerelor separate dar şi lecţii de tipul DYI cu recipientele produselor Farmec.

reciclare farmec

Ex. Pepiniere pentru seminţe  din cutiuțele de creme , vaze pentru flori, lopețele pentru grădinărit, pâlnie.

9. Respectul pentru tradiţiei- Povestea unui Mărţişor modern. O cremă de mâini, un ruj sau un rimel cu şnur de mărţişor sunt apreciate cu siguranţă iar starea de bine a mamei, bunicii sau mătuşii se transformă în petrecere garantate.
10. Animalele, copiii noştri. Pentru iubitorii de animale se recomandă produse de curăţare şi igienizare specifice sau poate mai cantitativ faţă de cei ce nu au animale. Importanţa şerveţelelor antibacteriene pentru bucătărie şi baie trebuie evidenţiată.
11. Dar nu cel din urmă, ar fi lecţia “Ştiinţa corpului”. Aici vor fi menţionate regulile de igienă intimă, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi dar folosindu-se termeni anatomici. Se va menţiona metodele de autoexaminare a sânilor cât şi a prostatei, chiar dacă copilaşii sunt mici.

O nouă propunere de produs cu farmec

Poate ideea prinde, dar Farmec nu are suficienţi angajaţi care să se deplaseze la locul şi ora stabilită în cadrul “Săptămânii altfel”, aşa că propun DVD-ul cu lecţiile înregistrate şi distribuit prin programele sociale. Dar, se poate şi comercializa de sine stătător pe www.farmec.ro, la categoria PRODUSE NOI.

Părinții au fost cânda și ei copii

Însă, ce aş vrea să fac cu adevărat cu ajutorul echipei Farmec este să aduc părinţii împreună cu copiii în “Săptămâna altfel”. Să fie cu mâinile împreună în acelaşi lighenaş la spălat vasele. Să explice cum fac reciclarea. Să vorbească despre sentimente şi atenţia acordată părţilor intime.

Am scris toate aceste idei pentru că în vremuri tulburi, este esențial să ne unim forțele, la toate nivelurile, pentru scopurile nobile și găsirea soluțiilor. Nu totul se face ca prin farmec, ci poţi să ai un mare farmec dacă reuşeşti să fi om de omenie în vremuri de restrişte.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2020.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

30 de comentarii

 1. Imi place ideea de învățare de la distanta… Am scroll-uit putin, voi citi articolul complet dupa ce termin articolul cu farmec.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Idei avem, dar sper sa punem si in aplicare.

 2. Foarte tari ideile tale, se pare ca Superblogul a scos tot ce e mai bun din tine

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc Sabina.

 3. Foarte utile aceste idei. Și mie îmi plac produsele prezentate de tine

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Ma bucur 🙂

 4. Adriana Ivan spune:

  Și eu consider că este vital sa fim uniți în această perioadă. Doar asa vom trece peste cu pierderi mai puține.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Sper ca numai orgoliul sa ne fie putin sifonat.

 5. Georgiana, nu stiu cat de atractiv va fi ISO9001 in ochii copiilor de scoala dar… restul ideilor cu care vii in acest articol sunt briliante! Este adevarat… am o subiectivitate fata de Farmec deoarece s-a nascut in acelasi an cu mine. Dar, zau ca mi-ar place ca reprezentantii Farmec sa iti preia ideile si sa le puna in practica. Si. poate dupa ei… si alte companii.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Te rog numai sa te gandesti la denumirile jocurilor pe calculator. Daca sunt in stare sa pronunte corect si sa inteleaga ceea ce spun, IOSO 9001 este floare la ureche.
   As vrea sa fie un inceput. Sa fie momentul lectiilor pe dvd.

 6. Elena Chedică Mateică spune:

  Îmi plac mult ideile tale, ar fi interesant sa fie măcar o data Saptamana altfel așa cum ai descris-o tu.
  Cât despre produsele Farmec, am numai cuvinte de lauda.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Ma bucura faptul ca ideile mele sunt apreciate. Iar produsele Farmec sunt acel ceva ce a fost mereu in casa mea sub forma unui produs sau altul.

 7. Foarte faină ideea și abordarea. Vremurile se schimbă și noi trebuie să facem asta. Evident, totuși, trebuie să ne păstrăm esența la fel ca Farmec care de-a lungul timpului a evoluat, dar grija a rămas principala sa preocupare.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc pentru apreciere. Stiu ca ne schimbam mereu, dar acum este vorba mai mult si de neuroplasticitate.

 8. Ana Maria B spune:

  Și eu i-am apreciat pentru producția de dezinfectanti.
  Interesante idei.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc

 9. lucruriprivitedejosinsus spune:

  Am avut si noi ceva activitati cu Scoala altfel. Ma bucur tare mult ca Farmec se gandeste la oameni.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Se gandeste, insa as vrea sa o faca mai mult la nivelul presolar. Ei sunt lutul viitorilor oameni.

 10. Imi place ideea acestor lectii. Le caut si eu sa vad ce si cum 🙂

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Ma bucur ca iti plac ideile mele. Insa lectiile acestea inca nu exsista. Insa, sper sa le puna in practica cei de la Farmec.

 11. Gabriela Alexandra Andrei spune:

  Foarte frumos articolul, complet și plin de multe informații utile! Felicitări!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc

 12. Oana Alexandru spune:

  Interesanta ideea cu invatatul la distanta 🙂

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc 🙂

 13. Foarte frumos!! Felicitari!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc mult.

 14. mihaelanistor spune:

  Invatatul la distanta este o buna alternativa in aceste zile.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Asa este, insa necesita multa disciplina din partea elevului.

 15. Felicitări pentru sută, Georgiana!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Multumesc <3

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: