Bucătărie pentru mari şi mici

     Doamne cât te mai schimbă copiii. Mobila nu mai este bună pentru că are colţuri, parchetul este prea rece pentru picioruşele lor, bucătăria este prea accesibilă pentru copii. Stai nopţi în şir să calculezi bugete, să cauţi culori şi materiale potrivite pentru casă şi neagresive cu burticile copiilor în caz de ingerare. Da… se mai întâmplă şi din astea…

Cu cât cresc copiii mai mult, cu atât explorează casa mai mult. Bucătăria este locul suprem unde pot să facă atât de multe zgomote în atât de puţin timp, încât ar fi în stare să îşi mute păturica de somn în bufet şi să scoată toate vasele şi accesoriile adunate cu conştiinciozitate. Acest lucru mi-a dat de gândit, mai ales că locuim într-o casă nouă.

Reamenajarea bucătăriei după bunul plac al copiilor

 

     Având în vedere că alor mei pici le place ideea de spaţiu unde se face mâncare, bobo şi compot iar ei se “joacă de-a bucătăria” m-am gândit să reamenajez şi utilez acest loc şi să îl transform în două bucătării în aceeaşi cameră. Vom avea “bucătăria lu mami” şi “bucătăria copiilor”.

Voi profita de cei 20 m2 şi voi amenaja spaţiul în aşa fel încât să îi implic pe cei mici dar să se simtă şi ei utili. Momentan voi amâna alegerea electrocasnicelor şi mă voi axa pe bucătăria tradiţională, mobilier, veselă şi ustensile.

Voi pune un mobilier micuţ pe o latură a bucătăriei şi acolo voi aşeza lucrurile mai colorate, mai uşoare şi veselă pentru copii. Voi pune o poliţă cu câteva cărţi de bucate ce vor fi pline cu poze ale felurilor de mâncare gătite. Vor avea un sertar cu tacâmuri, dar şi cu forme pentru prăjituri, fursecuri sau brioşe. Va fi sertarul cu şervete textile pentru bucătărie, dar şi şorţuleţe pentru gătit.

cofrag cu cartofi
pixabay.com

Voi confecţiona un copac pictat şi bricolat, de unde copiii vor lua fructe şi legume pentru a pregătii mâncarea. În partea de jos, unde vor fi pictate rădăcinile, voi lipi bucăţi de cofraje de ouă, în care voi pune cartofi, ceapă, morcov şi usturoi. În partea de sus la crengi voi improviza şi câteva crenguţe ce vor ieşii din perete de care voi prinde câteva cârlige. Cu aceste cârlige copiii vor prinde fructele de codiţă şi le vor atârna în copac.

 

În zona trunchiului voi pune o poliţă pe care vom aşeza diverse ghivece micuţe în care vom semăna diferite plante aromatice pentru mâncare.

plante
pixabay.com

Undeva pe la mijlocul bucătăriei vom avea masa de frământat aluatul, locul unde ni se vor aduna mânuţele pentru a crea mereu ceva bun.

masa de framantat
pixabay.com

     Deasupra mesei, dar la înălţime lăsat, voi pune un dulăpior pentru paste colorate, ce poate fi lăsat în jos sau urcat pe un sistem de scripeţi.

dulapior paste
pixabay.com

Partea de “bucătăria lu mami” va avea corpuri de bază dar şi corpuri suspendate. Unul din dulapurile suspendate va fi plin de condimente pentru mâncare,

recipienta condimente
pixabay.com

iar un altul cu condimente şi cele necesare pentru dulciuri, gemuri şi compoturi.

Corpurile de jos vor fi compartimentate pentru a găzduii tot felul de cutiuţe şi pachete cu consumabile pentru bucătărie, dar şi veselă, oale şi crătiţi preţioase.

sertare depozitare
pixabay.com

Undeva la geam, voi agăţa plante aromatice pentru uscare, dar şi pentru parfumarea bucătăriei. Busuiocul, pătrunjelul, leuşteanul şi cimbrul sunt preferatele mele.

plante uscate
pixabay.com

Pe frigider vor fi magneţi cu animăluţe, peşti şi legume, pentru a alege copiii ce anume vor să mănânce la următoarea masă.

Dacă ai mei copii vor avea o mini bucătărie a lor, inclusiv cu măsuţă şi scăunele, şi tati la avea UN SERTAR într-un dulap al lui mami  😀  . Acolo îşi poate ţine toporişca pentru tăiat oase groase, toporişca pentru şniţele, ustensilele pentru grătar, cuţitele acelea mari şi pila pentru ascuţit cuţitele şi foarfecele din casă. Convenabil nu?  😛

miserie
pixabay.com

 

     După fiecare muncă făcută în bucătărie, ne mai şi murdărim. Pentru produsele de curăţenie şi dezinfectare, voi avea un dulap mai special, ce se poate deschide mai greu, ca să nu spun cu un sistem de încuietori inteligente, aviz copiilor mici.

 

 

 

 

     Şi chiuveta va fi maaaaaaaaaaaare, cu două cuve chiar. La cât de dezordonată sunt eu când fac mancareeeee, sper să îmi ajungă două cuve pentru vasele murdare…

Şi la final de organizare, îmi fac lista cu tot ce este nevoie într-o bucătărie primitoare. Pe listă am cratiță, ba nu, cratiţe, cât mai multe, ustensile de bucătărie, cuțite mari şi mici, mese și scaune de bucătărie, pentru noi dar şi pentru pici, tacâmuri de lemn, de silicon pentru copii, dar şi din inox bine meşteşugit, fețe de masă, cu flori şi legume, prosoape de bucătărie din bumbac, oale cu straturi de ceramică, tigăi de prăjit, de fript, de clătite, cărți colorate de rețete, farfurii cu model, căni personalizate, veselă veselă pentru copii şi boluri de tot soiul. Nu voi uita ulei pentru întreţinut ustensilele din lemn pentru bucătărie.

Într-un moment de respiro, decid să îmi fac un moft. Îmi doresc de mult o carte de bucate a unui bucătar străin ce a revoluţionat gastronomia. Jamie Oliver mi-a fost recomandat de către toate cunoştinţele mele ce au devenit peste noapte foarte încântate de gătit.

bucatar revolutionar
p

Mă apuc să caut o carte şi reuşesc să găsesc şi seria de vase de gătit împreună cu accesoriile de bucătărie. Site-ul vizitat este destul de ofertant şi colorat.

     Are şi aplicaţie pentru telefoanele mobile- SomProduct App, iar Showroom-ul din Bucureşti, situat în B-dul Ghencea nr. 126-132, în cadrul Home&Design Mall nu este aşa departe de noua noastră locuinţă.

Apuc să verific mai bine site-ul celor de la SomProduct şi găsesc o notificare pe contul de Facebook a celor de la 2Performant: ” Somproduct are cea mai mare creștere din top 10 în această săptămână (din 629 programe active) – 116% față de săptămâna anterioară, urcând 3 poziții în clasament, de pe locul 9 pe 6!

clasament 2persorment

     Cu alte cuvinte, clienţi doritori de produsele aflate pe site-ul SomProduct sunt, iar eu sunt pe cale să le devin cel mai nou client.

Îmi notez câteva tipuri de oale şi îmi fac un calcul. Am transport gratuit şi 3 variante de plată: cu cadrul, la livrare, în rate. Ba mai mult, primesc un Voucher de 45 LEI, valabil pentru prima comandă. În ritmul acesta… să te tot muţi în bucătărie nouă.

diferite tipuri de oale

 

logo somproductAcest articol este scris pentru proba cu numărul 3 în cadrul SuperBlog 2018.

P.S. descrierea acestei bucatării l-a încântat pe soţ, dar mi-a făcut cerere specială pentru încă un sertar al lui. Doreşte să îşi pună mini şurubelniţa electrică şi ruleta tot în bucătărie, ca să fim cu toţii fericiţi.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

1 comentariu

  1. […] Bucătărie pentru mari şi mici […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.