Mult timp am participat la campanii Apidava. Ştiam că participă la târguri în toată ţara şi acordă o mare importanţă evenimentului de la Blaj, numit şi “sărbătoarea mierii,,. Cu chiu, cu vai, am reuşit să merg la un târg în Băneasa, unde am avut plăcerea să o cunosc pe Alina Mateș.
Am văzut cât de implicată este. Cunoaşte clienţii, deşi nu sunt din localitatea ei. Este activă şi productivă precum o albinuţă. Părul ei blond este tare drăguţ. Pare o mică prințesică stilată printre albinuţele muncitoare.
Tot la Alina Mateș am auzit mereu Blaj. Blaj în sus, Blaj în jos. Mult timp am crezut că este numai localitatea unde are loc cel mai mare târg apicol din ţară. Însă, când am văzut că în spatele Apidava este Apis-Blaj, am spus să cercetez.
Când am fost la târgul din Băneasa am văzut multe obiecte destinate apiculturii. De la produsele rezultate prin prelucrarea mierii, polen, ceară şi produse dermato cosmetice, până la lemn din care să îţi faci stupii. Costume, cazane, centrifugi, instrumente şi… mâncare pentru albine.
Fără să mă documentez, ştiam din auzite că albinele se hrănesc iarna pentru a trece peste vremea rea. Că uneori li se mai dă zahăr, iar mierea produsă nu ar fi chiar miere ci un simulacru din zahăr.
Acum îmi pare rău că nu am zăbovit mai mult la standurile cu mâncare pentru albine. Să întreb ce se dă. De ce? Când și pentru cât timp… Însă, recent am dat de site-ul apis-blaj.ro. Acolo am văzut şi încercat să analizez cu mintea mea de mamă obosită. Mâncarea petru albine este una dintre subcategoriile din seria “Lucru în stupină”.
Până să mă opresc la subcategoria “Hrană pentru albine” am căutat să văd utilajele folosite pentru ambalare, centrifugare, dozare, distilatoare, mase de lucru, etc. Am rămas surprinsă de preţurile mari şi încercam să mă gândesc dacă micul apicultor are aşa ceva, dacă îşi permite sau dacă a improvizat după cum am învăţat el să lucreze cu albinele sale.
Din câte am văzut pe site-ul apis-blaj îmi dau seama că hrănirea albinelor ar fi printre cele mai uşoare acţiuni după afumare.
Pentru a înţelege mai bine “cu ce se mănâncă” hrana pentru albine, am decis să fac o selecţie de produse destinate acestui scop. Specific că încă nu ştiu nimic, singura mea documentare este site-ul apis-blaj.ro
Primul produs este destinat familiilor de albine în perioadele critice de dezvoltarea a acestora.
Este din zahăr invertit ce conţine vitamine, minerale, extracte vegetale şi profilul complet al aminoacizilor. Produsul se numeşte Turtă Api-Vit proteic și este hrana perfectă şi completă pentru nevoile nutriţionale ale familiilor de albine. Produsul Api-Vit îşi păstrează starea de pastă fină semisolidă chiar şi după deschiderea ambalajului.
Produsul cu numărul 2 se oferă albinelor după efectuarea zborurilor de curăţie. Asigură hrănirea proteică şi are ca bază activă monozaharide 100%: fructoză şi glucoză.
Conţinutul este bogat în vitamine de tip B, vitamine, aminoacizi şi minerale necesare dezvoltării şi protejării familiilor de albine. Produsul se numeşte Turtă Dulcofruct cu vitamine.
Produsul cu numărul 3 a fost realizată pentru a asigura hrana albinelor în sezonul rece. Adică în momentele când florile nu sunt disponibile.
Iar ca o hrană de albine să fie bună, conţine 10 plante diferite precum cimbrișor, muşețel, urzică, mentă, coada șoricelului, sunătoare, gălbenele, roiniță, busuioc, pelin, pe lângă fructoză, glucoză, alte zaharuri şi apă.
Produsul cu numărul 4 este o hrană ce se dă tot după zborul de curăţare. Însă, pe acesta l-am ales pentru are şi un filmuleţ în care se arată cum se pune în stup această mâncare.
Practic eu nici măcar nu am ştiut că se pune în stup mâncarea. Aveam impresia că o fărâmiţezi ca miezul de pâine la porumbei şi ei ies din căsuţa lor la ciugulit.
Produsul numit Turtă Beefonda cu polen conţine 5% polen şi rest zaharuri.
Gata, am terminat cu mâncarea. Dar, un alt produs mi-a atras atenţie şi anume unul de protecţie împotriva pesticidelor.
Mi se pare şi logic ca din moment ce ai inventat pesticidele pentru a proteja plantele de dăunători, să creezi şi un antidot pentru albine. Produsul este recomandat de Asociaţia apicultorilor din Polonia pentru 10 familii de albine. Nu ştiu să explic acest 10 familii, dar îi cred pe cuvânt. Probabil cei în domeniu ştiu.
Produsul se numeşte VITAEAPIS- protecţie împotriva pesticidelor. Este sub formă lichidă şi conţine extract de hamei obişnuit, cu conținut crescut de flavonoide de hamei, etanol și apă. Mai precis are aşa: proteine, fibre brute, uleiuri și grăsimi brute, calciu, sodiu, magneziu şi fosfor.
Mai departe în explicarea variantelor de utilizare nu mă bag.
Şi uite cum am ajuns la finalul unui articol în care am învăţat cât de complexă este extragerea şi prelucrarea muncii albinelor. Nu pot spune că pun mai multă valoare pe miere acum, însă, admir apicultorii care investesc în aparatură profesionistă şi care reuşesc să nu renunţe la această îndeletnicire.
Interesant articolul,multumiri,chiar nu stiam despre aceste lucruri,dar mierea e buna si albinutele harnice.
Cu mare placere. Cunoasteti preparatul cu miere, suc de catina si polen?