Afla cum sa alegi corect jantele pentru masina

     Ansamblul rotilor de la vehicul are pe langa anvelope de vara, iarna sau all season, si jante. Cu toate ca multi soferi atribuie primelor componente mentionate partea practica, iar jantelor un rol mai mult estetic, ambele sunt de fapt la fel de importante, contribuind la functionalitatea vehiculului in timpul rularii. 

     Am putea spune despre jante ca sunt si un accesoriu exterior de styling, cu rol in partea de tunning a unei masini. Preferabil este sa nu va lasati pacalit de imagine, ci sa alegeti in vederea dotarii bazandu-va mai ales pe considerentele de functionalitate.

     Se disting doua mari categorii de roti: originale si aftermarket. Jantele OEM, la randul lor, sunt de mai multe tipuri: de foarte buna calitate si rezistente, de competitie (performante), mai putin calitative. Acestea din urma, din segmentul mediu, sunt in general destinate pentru echiparea masinilor low-cost, fiind accesibile oricarui buzunar.

     Criteriul de selectiei al jantelor potrivite este simplu: soferii trebuie sa decida in functie de masina pe care doresc sa le monteze. Daca va intereseaza sa achizitionati un set de jante auto noi, Hilserv va pune la dispozitie o gama diversificata de modele.

  • Masini de familie. In acest caz, avand in vedere ca este vorba despre un autoturism pe care probabil il conduceti zi de zi, trebuie in primul rand tinut cont de dimensiunile propuse de constructorul vehiculului, adica dimensiunile din fabrica, din varii motive: in primul rand, pentru a suporta greutatea rotii si un anumit balon al anvelopei. Jantele mai mari decat trebuie au ca efect ingreunarea rotii, ceea ce poate determina aparitia de vibratii si socuri. Cu siguranta nici un sofer nu doreste sa mearga prea des la service!

      Daca nu intentionati sa luati parte la competitii, o calitate foarte buna nu este obligatorie, deoarece masinile de familie nu necesita jante din aliaj ultra-usor, cu o super rezistenta.

  • Masini de motorsport. Raliurile, competitiile de tip viteza in coasta ori diverse alte sporturi pe 4 roti impun dotarea cu jante speciale, pentru utilizare sportiva. Criterii dupa care sa va ghidati: greutate, rezistenta, dimensiuni. De asemenea, materialul trebuie sa fie unul mai dur, mai rezistent.

     Un sofer responsabil nu va neglija nici faptul ca jantele au un impact si asupra consumului de carburant. In mod logic, un vehicul echipat cu jante si anvelope grele, in jur de 100 de kg, va avea un consum mai ridicat in comparatie cu o masina ce dispune de jante cu anvelope usoare.

 

Lasă un răspuns