Află cum să alegi corect jantele pentru mașină

 

     Ansamblul roților de la vehicul are pe langa anvelope de vară, iarnă sau all season, și jante. Cu toate că mulți șoferi atribuie primelor componente menționate partea practică, iar jantelor un rol mai mult estetic, ambele sunt de fapt la fel de importante, contribuind la funcționalitatea vehiculului în timpul rulării.

   

      Am putea spune despre jante că sunt și un accesoriu exterior de styling, cu rol în partea de tunning a unei mașini. Preferabil este să nu vă lăsați păcălit de imagine, ci să alegeți în vederea dotării bazându-vă mai ales pe considerentele de funcționalitate.

     Se disting două mari categorii de roți: originale și aftermarket.

Jantele OEM, la rândul lor, sunt de mai multe tipuri:

*de foarte bună calitate și rezistente,
*de competiție (performante),
*mai puțin calitative.

Acestea din urmă, din segmentul mediu, sunt în general destinate pentru echiparea mașinilor low-cost, fiind accesibile oricărui buzunar.

     Criteriul de selecției al jantelor potrivite este simplu: șoferii trebuie să decidă în funcție de mașina pe care doresc să le monteze. Dacă vă interesează să achiziționați un set de jante auto noi, KPARTS vă pune la dispoziție o gama diversificată de modele.

  • Mașini de familie.
    În acest caz, având în vedere că este vorba despre un autoturism pe care probabil îl conduceți zi de zi, trebuie în primul rând ținut cont de dimensiunile propuse de constructorul vehiculului, adică dimensiunile din fabrică, din varii motive: în primul rând, pentru a suporta greutatea roții și un anumit balon al anvelopei. Jantele mai mari decât trebuie au ca efect îngreunarea roții, ceea ce poate determina apariția de vibrații și șocuri. Cu siguranță nici un sofer nu dorește să meargă prea des la service!

      Dacă nu intenționați să luați parte la competiții, o calitate foarte bună nu este obligatorie, deoarece mașinile de familie nu necesită jante din aliaj ultra-ușor, cu o super rezistență.

  • Masini de motorsport.
    Raliurile, competițiile de tip viteză în coastă ori diverse alte sporturi pe 4 roți impun dotarea cu jante speciale, pentru utilizare sportivă. Criterii după care să vă ghidați:
    greutate, rezistență, dimensiuni.
    De asemenea, materialul trebuie sa fie unul mai dur, mai rezistent.

     Un șofer responsabil nu va neglija nici faptul că jantele au un impact și asupra consumului de carburant. În mod logic, un vehicul echipat cu jante și anvelope grele, în jur de 100 de kg, va avea un consum mai ridicat în comparație cu o mașină ce dispune de jante cu anvelope ușoare.

 POATE TE INTERESEAZĂ ȘI ARTICOLUL-Când cumperi piese auto, cauți și filtre?

 

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: