Până să fiu mamă, am mai avut momente în care credeam că nu mai pot. Muncă la serviciu, muncă acasă, muncă la neamuri, muncă cu rezolvarea diverselor probleme. Deşi mereu am fost calculată, o fracţiune din creieraşul meu tinde către autonomie. Se crede „Ţinutul Secuiesc” din corpul meu. Mereu am avut momente de „deraiere” de la traseu. Deşi nu am avut multe momente goale, programul meu era încărcat de dimineaţă până seara.
Acum, fiind mamă, îmi vine să mă laud cu ceea ce am reuşit să fac în scurt timp. Era şi o reclamă la tv: „Ce poţi să faci în 3 minute?” Ei bine… destul de multe. 🙂
Ştiu sigur că multe mame devin atât de organizate după ce apare bebe în viaţa lor, încât ceasului îi spune „Leneşule”. Dacă înainte de apariţia bebeluşului aveau viaţă socială, cheltuieli bine drămuite şi prea puţine surprize neplăcute, acum se schimbă prioritatea lucrurilor şi numărul lor, persoanele de care are grijă şi un buget uneori mai mic. Toate acestea se petrec în acelaşi interval orar ca şi înainte.
Dar ce spuneţi de mămicile care îşi caută şi un job suplimentar pe lângă creşterea lui bebe, îngrijire casă, soţ, facturi/rate şi murături? Dar de mămicile care nu au 1, ci 2 sau 3 mini job-uri?
O astfel de mămica este şi Cazacu Monica. Vă invit să citiţi un interviu despre o mămică ce vrea să facă atât de multe lucruri, încât te întrebi dacă chiar îi reuşeşte.
Monica Cazac- mămică model
– Bună Monica. Te rog să te prezinţi.
– Eu sunt Monica, mămică mândră de doi năzdrăvani. De profesie sunt inginer economist. Lucrez în domeniul financiar-bancar din anul 2011. Înainte de acest job, am lucrat într-un magazin de obiecte decorative.
– Este mare diferenţa de la un magazin, la sistem bancar.
– Lucrez cu oamenii de când mă ştiu şi îmi place asta. Îmi place să cunosc oameni noi, să răspund la noi provocări.
– Care a fost prima mare provocare pentru tine?
– Prima provocare a fost dorinţa de a-mi suplimenta veniturile când am intrat în concediu de creştere copil.
– Care a fost varianta încercată de tine?
– Atunci când am rămas însărcinată cu primul băieţel, am cunoscut produsele Life Care. Am început cu o cremă pentru burtica în care se afla minunea. I-am văzut efectele şi am încercat şi alte produse. După naştere, am căutat să-i ofer copilului produse de îngrijire mai uşoare, cu cât mai puţine chimicale. Acum, folosim numai produse de îngrijire bio, atât pentru noi, pentru copii, cât şi pentru casă.
– Este un început bun în vânzări. Puterea exemplului atrage omul, ce ulterior îţi poate devenii client. A fost greu să îţi găseşti alţi clienţi, înafară de familie?
– La vremea aceea, aveam 9 ani lucraţi în vânzări. Am prezentat produsele oamenilor pe care îi cunosc şi nu sunt puţini. Atât experienţa mea, cât şi calitatea produselor, i-au convins că sunt produse bune şi mai ales accesibile. Oricine îşi doreşte un stil de viaţa cât mai sănătos. Vor să combată oboseala, stresul şi mai ales afecţiunile fizice. La mare căutare sunt produsele antireumatice şi antiinflamatoare.
– Cum a fost trecerea de la concediul de creştere a primului copil şi întoarcerea la locul de muncă?
– După primul concediu, am fost nevoită să mă întorc la serviciu. Însă acum, fiind în concediu cu cel de-al doilea băieţel, îmi este tot mai greu să mă întorc la acesta. Din acest motiv, am căutat o altă soluţie şi am descoperit grupul Wahm. Acolo am cunoscut oameni minunaţi, deschişi, mame care îşi doresc ce-i mai bun pentru copilul lor. De asemenea, aici am găsit susţinere şi mame încrezătoare în mine şi în produsele Life Care. Mă bucur enorm când cineva cumpără o cremă, o foloseşte şi apoi mă caută să-mi spună că a fost de un real folos. Asta îmi dă satisfacţie şi convingerea că ceea ce fac este bine.
– Ce spune familia de activitatea ta? Copiii înţeleg ce faci?
– Familia mă susţine şi chiar i-am „acaparat” pe toţi cu produsele. Cei mici înţeleg destul de bine ce fac. Cel puţin conceptul de serviciu, este destul de clar, mai ales pentru cel mare. Stă tot timpul cu mine când desfac comenzile, mă întreabă ce creme sunt şi mă ajută să fac coletele pentru expedierea comenzilor. Cel mic, are 1 an şi 10 luni, dar tot nu plânge după mine când îi spun că am de făcut ceva. Încă nu-l las să mi se bage intre produse, pentru că are obiceiul de a mai trânti lucrurile şi astfel evit să-mi spargă vreun recipient. Se joacă doar cu produsele pe care le avem noi şi sunt destule.
– Cum te simţi în acest moment?
– Acum, la cei aproape 32 de ani, sunt hotărâtă să nu mai ratez nici o şansă. Avem în construcţie o viitoare pensiune. Sperăm să-i dăm drumul într-un an şi jumătate. Intenţionez să includ într-un mod cât mai natural şi produsele Life Care. Sper să pot organiza întâlniri şi ateliere cu mamele din WAHM din zonă, şi de ce nu, de peste tot.
– Sună destul de bine viitorul tău. Bănuiesc că este nevoie de o bună organizare.
– Organizată eram şi înainte, însă, venirea lor pe lume mi-a schimbat ordinea. Dacă nu aş fi organizată, nu ştiu cum aş face faţă la tot ce fac şi cu ei doi.
– Cum vezi viitorul tău?
– Vreau să îmbin abilităţile în vânzări în cât mai multe domenii. Pe lângă Life Care, urmează să mă înscriu şi la Usborne. Vreau să pot ţine întâlniri cu mame, dar să participe cu tot cu copii. Nu vor lipsii activităţile turistice pentru întreaga familie.
-Revenind la pensiune, în ce zonă este situată?
– În Bucovina. Mai exact în Suceviţa, judeţul Suceava.
– Ai o poză cu pensiunea, aşa cum arată ea în acest moment?
– Da, sigur că am.
– Arată promiţător. Dar cu timpul, cum o să te descurci? Ai un plan de care vrei să te ţii?
– Deşi voi lucra la pensiune, o să mă pot ocupa şi de copii. Cel mare va începe clasa 0 atunci când ne propunem noi să-i dăm drumul. Voi putea promova şi mai mult produsele Life Care, profitând de spaţiu nou. Voi ţine întâlniri combinate sau complementare despre produsele Life Care şi cărticele Usborne. Toate astea vreau să le includ cumva în mersul pensiunii. Abia atunci vreau să pot spune că într-adevăr sunt o WAHM ca atare.
– Sună impresionant.
– Ştiu că este un proiect mare, dar nu mă mulţumesc cu puţin şi chiar cred în ceea ce fac. Comunitatea WAHM mi-a dat curaj şi ştiu că se poate. Atâta timp cât vrei ceva mai mult pentru copiii tăi, se poate.
– Mai ai ceva ascuns în mânecă? Mai faci alt ceva de care încă nu am aflat?
– Aaaa, am uitat să spun că şi croşetez când pot păturici pentru copii. Sper să ţin ateliere şi în acest sens.
– În cât timp faci o păturică?
– Cam în 3 zile dacă este pentru nou născut, şi până la 3 săptămâni pentru pat mare. Dar cel mai probabil o să crească timpul de execuţie după întoarcerea la serviciu.
– Să fac un rezumat: Life Care, păturici, pensiune în construcţie şi în curând cărticele Usborne. Nu pot spune decât că ai toată admiraţia mea.
– Cei interesaţi, unde te pot găsii?
– Pe pagina de Facebook.
– Îţi mulţumesc pentru timpul acordat şi aşteptam cu nerăbdare să îţi trecem pragul.
Sunt curioasă câte dintre voi și-au dat seama în acest moment de câte lucruri noi și antrenante sunt în stare. În WAHM România, zilnic avem mămici noi.
„WAHM România este o inițiativă socială menită să vină în sprijinul mamelor active și conștiente de importanța lor vitală în cadrul familiei. S-a putut numi o comunitate încă din primele zile de la lansarea ideii, datorită sutelor de persoane care au aderat cu entuziasm la pagina Facebook dedicată curentului” work at home moms” în țara noastră.
Ulterior, proiectul s-a cristalizat în înființarea Asociației Work At Home Moms.
Mesajele de susținere și celelalte reacții aprobatoare nu au venit doar de la mămicile interesate de desfășurarea unei activități lucrative la domiciliu, dar și dinspre celelalte categorii sociale. Lucru firesc, de altfel, dacă luăm în considerare impactul pozitiv general pe care reușita acestui demers îl va avea.” wahm.ro