Mulţi se gândesc să îşi construiască o casă. Asta dacă îşi permit financiar. Când încep să viseze cu ochii deschişi, încep să spună că ar vrea în casa lor toată tehnologia. Când spun toată, păi toată să fie. Şi să fie şi folosită de pe telefon, aşa ca o aplicaţie ce poate da comenzi la centrala termică, aerului condiţionat, jaluzelelor, televizorului, maşinii de spălat rufe, încalzirea mâncării copiilor de la distanţă, sau chiar cuptoare cu abur care pregătesc mâncarea înainte să ajungi acasă. Ba vor şi gadgeturi fiţoase, precum oglindă inteligentă şi interactivă ce îţi spune cum stai cu pulsul şi temperatura sau masa din sufragerie să se ocupe de printarea fotografiilor preferate, ştiind de pe ce dispozitiv vine imaginea. Ar fi în stare să folosească un server central la care este legată aparatura din casă, căutând un model ce acceptă un număr minim de 60 de dispozitive.
Eu, la rândul meu îmi doresc o casă proprie și personală în viitorul nu prea îndepărtat. Dar casa mea vreau să fie pactică, luminată cât mai natural, prietenoasă cu mediul înconjurător şi să nu înghită un buget foarte mare. Mai am idei de senzori, seră internă, colectator de apă şi compartimentat cât mai util spaţiul de locuit. Dar pentru o mai bună punere în practică a ideilor şi o eventuală completare cu altele la fel sau mult mai utile, am apelat la cei specializaţi în proiecte de casă.
Tot ei îmi vor face proiect autorizaţie . În acest fel, voi pune cât mai bine în valoare spaţiul construibil, natura şi amplasarea casei. Deasemenea voi opta pentru anexe precum garaj, terasă şi un loc de relaxare.
Începând de la structură, dacă tot vreau ceva rezistent şi modern, o să optez pentru BCA-ul Ytong A+, care nu mai necesită izolare la exterior, se poate izola doar la interior cu plăci Multipor. La exterior pot izola cu fibră de lemn ce este un material 100% natural și ecologic care are multiple avantaje față de materialele izolatoare tradiționale. La interior, am de gând să folosesc încălzire prin serpentine, dar nu sunt decisă dacă va fi prin pardoseală sau prin perete. Ambele pot acoperi o suprafaţă mare ce încălzeşte şi distribuie căldura uniform în încăpere, ambele sisteme au o durabilitate de până la 35 de ani. De asemenea se poate colecta căldura extrasă de hota din bucătărie. Pentru o mai bună reglare a temperaturii, este mai bine dacă am folosi un sistem de reglare a temperaturii în fiecare cameră.
La capitolul verdeaţă, sera internă ajută la oxigenarea şi aerisirea casei, eventual la reglarea umidităţii, folosirea efectului de seră pentru încălzire fiind din ce în ce mai folosit.
În baie, o porţiune de perete va avea inserat muşchi natural, ce absoarbe umiditatea şi care redă la rândul ei umiditate când este nevoie de aceasta. Tot la capitolul baie, se poate recicla apa menajeră consumată prin colectarea ei în containere speciale şi refolosirea ei la toalete şi chiar la spălat pavajul curţii.
Mie îmi mai plac o serie de senzori, printre care utili îi consider pe cei de temperatură şi senzorul de mişcare, ideale în caz de cutremur, senzorii de fum ce comunică direct cu centrala şi poate suna la 112, dar şi senzorii de inundaţie conectați la electrovalvă ce închid apa imediat.
Ca sursă de energie pentru buna funcţionare a electricelor din casă, avem energia eoliană şi cea solară.Panourile solare pot produce energie electrică şi spre vânzare înmagazinată într-o baterie de rezervă.
La exterior, putem colecta apa meteorică şi o putem de asemenea reutiliza după bunul plac.
Pentru o mai bună atmosferă, temperatură şi culoare, este recomandat să plantăm copaci a căror umbră să cadă asupra casei în aşa fel încât să nu supere, ci să fie ca o oază de relaxare umbra acelui copac.
Deşi casei mele din viitor îi mai trebuie mobilă, pisici şi oameni ce îî vor spune acasă cu siguranţă va fi mai apreciată decât una venită de-a gata.
- Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2016