Când graviduța nu doarme…

Nu ştiu cum sunt alte gravide, dar când vine vorba de dormit, la mine este problematic: (. Mă învârt, număr oi/pisici/reptile, tocesc butoanele de la telecomandă sau citesc cărţi întregi pe noapte. Gândurile vin grămadă, toate odată, ca şi cum se termină timpul şi nu ajung la fiecare în parte. Şi încep să mi se prindă în horă gânduri de economie, de reutilare electrocasnică, de făcut alte proiecte pentru reţelele de utilităţi. Acum nu mai contez eu şi soţul meu, vor conta bebeluşii din burtică şi tot ceea ce ţine de confortul şi bunăstarea lor.

Şi uite aşa, încep să mă iau de „moştenirea” de familie. Cele 2 case din aceeaşi curte. Una făcută de bunicul meu, una de străbunicul. Ambele pe tip „vagon”, cu trecere dintr-o cameră în alta. Utilităţile sunt pe ambele case cu o singură factură. Dar consumul pe familie, logic nu este acelaşi. Eu, am o casă mai micuţă cu 2 camere, hol, bucătărie şi baie. Sora mea, are cealaltă casă, cu 3 camere, hol, baie şi bucătărie. Fiecare are dotările şi modificările ei. La plata facturilor, nu prea ai cum să împarţi corect sau egal consumul. Totul rămâne cu un mare semn de întrebare, care în fiecare lună nemulţumeşte pe una din noi. Şi uite aşa, m-am pornit pe modificat tot ce se poate modifica.

Cum prima care făcea probleme era soba pe gaze, am hotărât să o scoatem din peisaj. Ocupa şi ceva spaţiu pe 2 camere, fiind cam jumătate în fiecare cameră. Apoi, am decis să punem calorifere şi să ne legăm la centrala montată în casa surorii mele. Am vrut să scot şi uşile duble, pentru că erau umflate şi oarecum deformate. Aveau mici porţiuni pe unde intră curentul în camere. Reţeaua electrică are peste 40 de ani vechime şi nu ştiu cât de sigură mai este. Vreo 3 geamuri sunt îmbătrânite rău şi trebuiesc schimbate. Aragazul a fost al bunicii mele iar maşina de spălat este a surorii şi o folosim în comun, dar trebuie să ies din căsuţa mea să mă duc la ea în baie, fie ploaie fie iarnă: (.

     Mă uit la ceas și văd ora 1.43. Trag aer adânc în piept și mă ridic din pat. Iau tabletuța și încep să „gugălesc” 😛 . Bag câteva „cuvinte cheie” ce le consider esențiale și găsesc următoarea frază: „Este obligatoriu să dețineți un certificat energetic pentru clădirile care se construiesc, se vând (chiar și prin programul prima casă sau cu credit bancar), se închiriază, sau sunt supuse unor renovări majore.” Un „Opa” se aude în capul meu. Nu știu ce este acela și caut mai departe „certificat energetic pret„.certificat.jpg Găsesc site-ul, care mă și lămurește, dar recomandă și „termoviziune” un alt termen pe care nu îl înțeleg. Tot la ei, găsesc și explicația: „Prin termografie se obțin informații suplimentare certificatului energetic, identificându-se zonele cu pierderi de căldură sau cu infiltrații ridicate de aer.”pret-certificat-energetic-avizez-proba-superblog.jpg

 Pare destul de interesant și exact ce am eu nevoie. Să descopar hibele din căsuța mea, să primesc ajutor de specialitate, de la doctori ingineri 😀 cu o vechime în domeniu de 18 ani, pare un vis 😛 . Sau, mai bine spus, este tot ceea ce își dorește o viitoare mamă de gemeni să le ofere copilașilor ei când vor veni în căsuța lor, locul unde vor crește, vor face năzbâtii și vor crea amintiri. <3 <3 <3

Citesc mai departe pe site-ul www.avizez.ro și descopăr că  termenul de eliberare este cuprins între 4-24h, cu posibilitatea de a-mi fi trimis direct acasă. Super încântată, simt cum și bebeii din burtica aprobă. 3 Inimioare bat la unison și simt cum o căsuță veche de paiantă, devine căminul NOSTRU mult iubit. Aflu de clasele de energie și încerc să îmi încadrez „coșmelia” într-una din ele 😛 . Îmi dau seama că nu reusesc, decât dacă adaug și ultimele litere din alfabet. 🙁 

   

Mă uit iar la ceas şi văd ora 3.02: P. Timpul trece, somnul nu vine. Decid să mai aprofundez. Caut care sunt paşii de urmat în această procedură. Contactare, vizitare domiciliu, examinat locaţie şi acte, elaborat certificat şi plată, livrare la cerere la domiciliu a certificatului. Deodată, aud vocea soţului: ” Da dragă, facem cum vrei tu, dar pe timpul zilei. Şi acei oameni dorm la ora asta!: (.” Arunc o privire la el şi văd cum se întoarce cu faţa la perete şi începe obișnuitul sforăit. Puţin invidioasă pe capacitatea lui de a dormi şi a readormi imediat, bombăn ceva doar pentru mine şi mă întorc la tableta mea. Trimit un mail către locaţia din Bucureşti şi abia aştept să fiu contactată.

Vine ziua cu pricina. Vine domnul doctor inginer: P şi analizează căsuţa mea. Cere informaţii legate de cea a surorii şi de utilităţi. Recomandă să împărţim fiecare utilitate în parte pe contoare proprii, să schimb aragazul bunicii cu ceva nou, să îmi montez calorifere economice dar de o putere calorică potrivită pentru fiecare cameră, în consecinţă o centrală proprie, să schimb geamurile vechi din lemn şi uşile umflate, dar şi să îmi achiziţionez o maşină proprie de spălat, cu clasa energetică A+++, cu setare de apă în funcţie de greutate şi tip de material. Rămân oleacă pe gânduri şi în mintea mea şi aşa stresată, îmi sună numai a bani… lipsă. Dom’ doctor şi inginer, îşi termină treaba şi mă anunţă că urmează să îmi primesc certificatul acasă şi speră să îmi fi fost de ajutor. Îi mulţumesc din suflet şi îl conduc la poartă. Apoi, rămân proptită de gard, cu faţa la soare şi meditez la cele spuse de el. Omul mai mult mi-a dat nişte sfaturi şi recomandări pe care nici nu i le-am cerut, dar de care ştiu sigur că am, pardon, avem nevoie în cămin. Ştiu că vor costa caloriferele, centrala, aragazul, maşina de spălat şi geamurile, dar sunt o investiţie care ne va ajuta pe viitor.

Ajunge şi soţul acasă, îi prezint situaţia, şi decidem să începem cu gazele, adică să căutăm o firmă autorizată care să facă proiectul de separare a celor 2 case şi cu montarea de contoar individual. Tot ei o să ne monteze şi autorizeze centrala. Pentru calorifere, avem deja persoane specializate. În maxim 2 săptămâni, avem modificarea făcută. Urmează reţeaua electrică, la care chemăm iar o firmă autorizată. Pentru a nu face prea mare deranj, stabilim de comun acord să anuleze pe etape vechea reţea şi şi să facă găurile potrivite doar pentru noile prize, întrerupătoare şi doze. Cablurile vor fi trase la suprafaţă fie pe colţurile camerelor şi pe marginea de jos, acoperite cu tije speciale. Noul contuar va avea siguranţe pe fiecare cameră sau pe consumator mare. Am primit chiar sfaturi despre unde să poziţionăm centrala şi maşina de spălat, pentru o economie de spaţiu.

În acelaşi ritm, au urmat geamurile de tip termopan, uşi potrivite, tencuiala cu produse antialergice şi ioni de argint, aragazul dintr-o gamă eco şi maşina de spălat cu economie de apă şi energie. Programul de 15 minute este ideal pentru o familie măricica: P.

În maxim două luni, am trecut de la categoria G cu indulgenţă, la un C cu posibilitate de îmbunătăţire. Efortul financiar şi munca depusă, au fost destul de consistente, dar rezultatele încep să se vadă tocmai când bebeii noştri vin pe lume. Se putea un moment mai fericit? Mulţumim avizez.ro, sunteţi ceea ce au nevoie oamenii de rând.

Articol scris pentru Sprin Super Blog 2016

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

2 comentarii

  1. Conform noului Cod fiscal 2016 dacă ai certificat de performanţă energetică şi ai izolat casa pe banii tai NU datorezi impozit.
    Cladirile pentru care NU se datorează impozit sunt clădirile la care proprietarii au executat pe cheltuială proprie lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice, justificate pe baza procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în condiţiile legii, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenţie recomandate de către auditorul energetic în certificatul de performanţă energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic.
    https://www.likeconsulting.ro/certificat-energetic/
    https://www.likeconsulting.ro/noutati/cladirile-pentru-care-nu-se-datoreaza-impozit-conform-noului-cod-fiscal-2016-sunt-cladirile-la-care-proprietarii-au-executat-pe-cheltuiala-proprie-lucrari-de-interventie-pentru-cresterea-performantei/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.