Cu siguranță, anul 2024 se anunță a fi plin de schimbări și progrese remarcabile în diverse domenii. Mai jos am adunat 24 de informații ce ilustrează varietatea și dinamismul pe care le aduce acest nou an, 2024.
De la inovații tehnologice și avansuri în știință până la schimbări sociale semnificative și evoluții în domeniul mediului înconjurător, 2024 se conturează ca un an plin de oportunități și provocări. Hai să vedem cum se prezintă începutul de an 2024.
1.Anul 2024 este un an bisect.
2.India a devenit cea mai populată țară din lume, preluând titlul de la China.
3.Peste patru miliarde de oameni vor fi chemați la urne în Regatul Unit, Uniunea Europeană, România, India, Indonezia, Mexic, Africa de Sud, Venezuela și Statele Unite.
4.Ministerul Educației a publicat în consultare proiectul de calendar al anului școlar 2024-2025.
5.Cursurile anului școlar 2024 – 2025 încep la data de 9 septembrie 2024. Ultima zi de cursuri este pe 20 iunie 2025. Propunerile de modificare/completare pot fi trimise până în data de 10 ianuarie 2024, inclusiv, pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro, potrivit instituției.
6.Pentru firme, ANAF cere semnătură electronică, certificat digital, sistem de operare Windows, motor de căutare Opera, Mozilla sau Internet Explorer, adresă de e-mail pe Gmail, toate pentru o bună funcționare în trimiterea facturilor în e-factură.
7.A început fuziunea Orange România cu fostul Romtelecom. Finalizarea tranzacției este așteptată să fie terminată în prima jumătate a anului 2024. Statul român, prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, va deține 20% din acțiunile noii companii. În trecut, statul român a deținut 46% din fostul Romtelecom.
8.Supermarketurile se „mănâncă” unele pe altele: Carrefour a „înghițit” Cora, iar acționarii lui Mega Image au „înghițit” Profi.
9.Irina Pencea a făcut rapid switch între rolul de CMO și cel de CEO, preluând cârma e-MAG, liderul pieței locale de e-commerce.
10.Cristina și Radu Timiș, fondatorii Cris-Tim, au refuzat recent o ofertă foarte bună de vânzare a companiei Cris-Tim. Aceștia au declarat pentru Zf.ro că „Am avut pe masă oferte de vânzare de nerefuzat. Dar ce să facem cu un cont în bancă? Care mai e frumusețea vieții?! Compania asta este viața noastră”.
11.În următorul deceniu, România va deveni un hub de cercetare și inovație în producția de electro-IT, este de părere Murat Buyukerk, CEO al Arctic, cel mai mare producător local de electrocasnice, cu două fabrici în județul Dâmbovița.
12.Guvernul a aprobat, pentru anul 2024, un contingent de 100.000 de lucrători străini noi – admiși pe piața forței de muncă din România.
13.Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a declarat pe 27 decembrie că a finalizat Metodologia pentru Concursul Național de proiecte pentru tineret și studenți și Metodologia pentru taberele studențești, pentru anul 2024.
14.Birourile vamale de frontieră vor fi dotate cu 26 de sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară.
15.Guvernul României a aprobat înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare. Aceasta are următoarele obiective: a) facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderi mici și mijlocii;
b) asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile și atragerea capitalului privat în investiții;
c) sprijinirea procesului de accesare și utilizare a fondurilor europene și a efectului de multiplicare asociat;
d) furnizarea de asistenţă tehnică.
Cu toate acestea, nu uitati ca a mai existat o astfel de institutie…
16.Școlile din România pot primi până la 22.000 de euro granturi de la Comisia Europeană în proiectul Jean Monnet, pentru activități de promovare a identității europene. Înscrierile, deschise până pe 1 februarie – criteriile de participare.
17.O navă spațială a Japoniei a intrat pe orbita Lunii și urmează să aselenizeze pe 20 ianuarie pentru a-i explora suprafața.
18.Ministerul Educației din Bulgaria a anunțat pentru 2024 prima olimpiadă internațională dedicată inteligenței artificiale. Echipe de tineri din 15 țări s-au înscris deja.
19.Tichetele educaționale de 500 de lei vor fi gata de livrare, după Crăciun. Lista beneficiarilor, blocată de o lună, a fost trimisă de STS Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, iar tichetele urmează să fie trimise la școli, aflate în plină vacanță de iarnă.
20.Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 1 al anului 2024 va fi de 5.97%, față de 5.96%, cât era în trimestrul 4 al anului 2023. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ.
21.Bucureștenii pot circula pe 16.3 km de autostradă între Cornetu-Bragadiru și Jilava-1 Decembrie, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scriosteanu.
22.Anul Nou vine cu scumpiri pe bandă rulantă. Accizele la carburanți se vor majora de la 1 ianuarie. Astfel, în cazul benzinei fără plumb, acciza va urca la 2.019 lei/1000 litri, de la 1.776,30 lei/1000 litri în 2023, iar la motorină la 1.850 lei/1000 litri, de la 1.632,81 lei/1000 litri.
23.Aeroporturile din București vor trece instantaneu la operarea în sistem Schengen, declară surse din sistem. „De exemplu, sunt deja amplasate pe poziție și conectate la sistemul informatic ghișeele de control de frontieră pentru fluxurile non-Schengen și este amplasată signalistica aferentă acestor fluxuri”, precizează profit.ro.
24.S-a deschis circulația prin pasajele din centrul Oradei. Primii șoferi care le-au încercat au claxonat ca la nuntă.
Cu atât de multe aspecte care evoluează rapid, fiecare zi aduce cu sine potențialul de a descoperi ceva nou și surprinzător. În lumina acestor informații proaspete, este evident că societatea noastră se află într-un moment crucial al dezvoltării și schimbării. Fiecare pas înainte, indiferent de domeniul în care se manifestă, contribuie la formarea unui peisaj global în continuă transformare.
Prin urmare, ne aflăm în fața unei realități în care adaptabilitatea și capacitatea de a învăța continuu devin cheia succesului și a prosperității. În concluzie, anul 2024 promite să fie un capitol fascinant în cartea istoriei noastre colective, plin de descoperiri și schimbări care vor modela direcția viitorului. Este imperativ să fim deschiși la noutate, să abordăm provocările cu curaj și să căutăm întotdeauna să înțelegem și să contribuim la această panoramă în schimbare constantă.
Îmi doresc ca noul an, 2024, să vă aducă tot mai des pe blogul meu. La mulţi ani şi la mult timp pentru citit 🙂
La multi ani și mulțumim pentru atâtea informații!Un an binecuvântat cu sănătate și bunăstare!
Bun gasit in noul an Tantia! Sper sa gasesti pe tot parcursul anului 2024 articole interesante pe acest blog.