Jurnal de cumpărături dezordonate

#AsteaAșaSeFac
pixabay

Jurnal de Coronavirus ziua…

Glumesc. Nu am ţinut jurnal deşi poate aş avea ceva de învăţat din asta. Aş vedea activităţile făcute în casă, de ce am ieşit din curte, pe ce am cheltuit banii şi cu cine am intrat în contact. Veţi spune că sună mai degrabă a raportare. Se poate spune şi aşa, dar ar fi o raportare a mea către mine. Având în vedere faptul că uneori am momente de scriere compulsivă cred că aş fi în stare să scriu şi ce am mâncat.

Ceea ce vreau să spun este faptul că puţină analiză şi gândit la rece nu strică nimănui. Tot ce este posibil să facem ceva greşeli de cumpărături, de organizare a timpului, de preparat mâncăruri nemaiîncercate şi de folosit diverse soluţii de curăţare casnice. Însă, dacă toate acestea ar fi notate, ar fi mai uşor de trecut prin situaţia tensionată de acum.

#AsteaAșaSeFac
pixabay

Dacă atunci când eram mică se spunea că este bine să ai cei 7 ani de acasă pentru că reprezintă bună ta creştere (ce includea ascultarea de reguli şi recomandări) acum este situaţia de aşa natură încât ar fi bine/obligat să facem ce ni se spune în recomandările oficiale. Aceste recomandări sunt momentan mai slăbuţe decât ar fi bine să existe în contextul unei pandemii.

#AsteaAșaSeFac
pixabay

La capitolul reguli aş putea să menţionez pe cele 8 din „Ghidul cumpărătorului în vremurile Corona”. Acest ghid a fost scris de către Cristian China-Birța, fondatorul BlogalInitiative.ro.

#AsteaAșaSeFac

Ghidul face parte din cadrul inițiativei #AsteaAsaSeFac, prin care îi îndeamnă pe oameni să adopte un comportament responsabil la cumpărături.

#AsteaAșaSeFac

Să vă dau exemplul drojdiei

piglet-237706_640
pixabay

Nu sunt fan preparate ce necesită drojdie pentru că nu am reuşit să desluşesc tainele acestui ingredient. Însă, în asentiment cu limitatul ieşitului din casă am spus să încerc să fac şi eu pâine acasă. Păi fă Mariţo pâine dacă ai cu ce drojdie. Acum sincer, nu ştiu câte doamne şi domnişoare s-au apucat să facă preparate făinoase în casă sau a fost panică alimentară. Zău dacă nu am început să cred că au luat drojdia ca un produs farmaceutic.

Îmi amintesc când eram mică mama mea şi nu numai, ne dădeau când eram copii mici de grădi câte o bucăţică de drojdie dacă eram prea slăbi. Astăzi nu cred că se aplică, dar cumpăratul acesta dezorganizat a făcut să se destabilizeze piaţa. Acelaşi lucru pot spune despre produsele de dezinfectat (mâinile, casa sau chiar textile), făină şi hârtie igienică.

Deşi nu mi s-a întâmplat să nu am pe ce pune mâna în casă, parcă sunt tentată să fac şi eu ce face turma (adică să îmi cumpăr produse şi alimente de stoc). Dacă în general fac cumpărăturile de două ori pe lună, acum le fac săptămânal. Încerc să mă conving pe mine şi să dau vina pe fructele copiilor, salată şi leurda pentru mine. Ce-i drept se consumă şi cele enumerate mai sus, dar de fiecare dată sunt tentată să mai iau şi ceva în plus, aşa… ca să fie în casă, căci cine ştie când mai ajung la cumpărături.

shopping-bag-231953_640
pixabay

Pe principiul “sunt o femeie descurcăreaţă” am apelat şi la firme de livrat mâncare. Deşi uneori te scuteşte de pregătirea unei mese, per general scade drastic bugetul. Apoi am apelat la Glovo şi Bringo. Bringo nici măcar nu îmi putea aloca un curier. Pe Glovo am prins un curier pe bicicletă dar comanda a fost livrată în aproximativ 3 ore. Am apreciat totuşi curierul de o naţionalitate străină ce vorbea o română aproape perfectă.

ecommerce-2140603_640
pixabay

Şi totuşi…

Nu am scris pe foaie cele cumpărate, nu am făcut verificare de cont pentru a vedea unde s-au dus banii, însă am găsit prin casă bonurile de cumpărături. Uite aşa am văzut că am cumpărat cam aceleaşi lucruri de fiecare dată. Adică am consumat aceleaşi ingrediente în bucătărie, însă combinate diferit şi nu mi-am dat seama. Nu pot spune că am simţit acest lucru, însă am vrut să merg pe o variantă sigură de alimente pe care ştiu sigur că le vor mânca copiii. Adică dacă tot suntem limitai cu ieşirile din casă, măcar să fac o mâncare pe care toată lumea o acceptă.

Însă, cred că mi-ar fi fost mai uşor dacă aş fi făcut un plan alimentar. Nu un regim, nu ceva drastic, ci pur şi simplu să fac un meniu săptămânal, cu posibilitatea mai lejeră de gustări. Sau poate chiar cu o mică raţionalizare a gustărilor şi a băuturilor.

Nu ştiu cât bine sau cât rău am făcut în acţiunile mele de până acum, însă toate acestea au fost încercarea mea de a limita:

Ieşirile din casă
Contactul cu mulţi oameni
Cumpărăturile excesive
Transportul public
Utilizarea banilor

 

 

Ce am făcut în plus cu ocazia acestui virus?

Am explicat copiilor diferenţa dintre soluţiile de curăţat prin casă.
Am folosit soluţie de dezinfectat suprafeţe pe mânerele de la uşi, geamuri şi dulapuri.
I-am făcut lui tati o mică trusă de curăţat şi dezinfectat pe care o ia la muncă.
Am restricţionat săritul în braţele lui tati imediat ce a intrat pe uşă în casă.
Am impus dezbrăcarea şi descălţarea în hol (deşi are aproximativ 1m2.
Am pus săpun inclusiv la bucătărie.
Am cumpărat pastile de deparazitat pentru căţel şi pisică, inclusiv zgardă antipurici.

Cu toate acestea, încă nu am găsit un echilibru. Voi ce faceţi de acest Corona? Ce fel de cumpărător sunteţi? Vă aştept cu comentarii cât mai detaliate. Cine ştie, poate chiar învăţ ceva de la voi.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

21 de comentarii

  1. Ana Maria B spune:

    Cred ca majoritatea cumpără pe fond de stres,teama,habar n-am. Am observat ca acest comportament îl găsești la bătrâni. Poate ca și regimul Ceaușescu a avut ceva de spus.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      O influenta simt, desi aveam 3 ani in momentul revolutiei.

  2. Sabina Rusescu spune:

    Eu in doua saptamani am iesit o singura data, ai mei se ocupa de cumparaturi. Aleg sa mearga mai des sa ia cand se termina ceva.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Uneori nu avem de ales. Astazi a plecat sotul dupa ipsos, racord de apa si aracet.

  3. Cred ca va mai trece oleaca de timp pana sa ne gasim noi echilibrul in astfel de situatii noi. Insa cu rabdare si exercitiu sigur se poate!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Sper cat mai repede.

  4. Eu am cumpărat un pic mai mult, dar nu cantități industriale. Încerc să ies o dată – de două ori pe săptămână până la magazinul de la colț unde nu vine multă lume oricum (e un magazin mic de cartier). La 50 de metri mai încolo e un magazin ceva mai mare și e puzderie de pensionari…

    1. Ordine sau dezordine spune:

      La mine in zona toate magazinele sunt pline, cozi. Si ma refer la cele mici. Cele mai marisoare n u sunt chiar aproape, ci la 2-3 stati de autobuz.

  5. Raluca Anghel spune:

    Super sfaturile si atitudinea ta. Igiena e mereu importanta iar acum realizăm cât de importantă este de fapt. Si eu voiam sa-mi fac clatite sau o pizza dar nu am mai gasit faina. De drojdie nu mai zic. Chiar ma intreb sincer cati dintre cei care au facut stoc de faina si drojdie le folosesc în mod frecvent. In fine, vom trece si peste asta, fara panica si cu multa credinta.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Eu am facut o painica. Partea de sus a crescut precum palaria la ciuperca. Era si plina de seminte. S-a devorat prima.

  6. Razvan spune:

    Foarte bune articolele de genul asta în perioada asta.
    Cu cât mai multă lume e informată, cu atât mai bine…

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Sper sa si inteleaga ce citesc, nu sa o faca pentru ca alt ceva nu mai gaseste in aceasta perioada.

  7. Cumpărături am făcut peste limita lunară, recunosc. Și am început moderat încă din februarie. Dar fără stat la cozi că întâmplător am intrat în magazine care sunt departe de blocuri. Târziu ne-am dat seama ce norocoși am fost din pură intâmplare. Am intuit că vin aceste vremuri după cum s-au schimbat regulile pe la soț la serviciu.
    La mine erau necesare niște alimente în plus. Stau dincolo de linia Bucureștiului, soțul se așteaptă oricând să fie reținut pe „front”, generația doi lucrează de acasă dar cu program foarte aglomerat și lung, eu sunt bucătar, ospătar și picolo cu program prelungit și mesaje de genul „pot manca in 5 minute că urmează o sedință lungă”…😅.
    Din fericire mă ajut cu o vecină. Ea cumpără verdețuri în cursul săptămânii, noi la sfârșit când putem merge la piață. Cum va fi dacă vom fi nevoiți să ne izolă sau ai rău ? Vom vedea. Sper să ne recăpătăm iar libertatea.
    Sănătate multă!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc pentru urari. Libertate vreau, dar ceva mai mult decat posibilitatea de a iesii din casa neingradita.

  8. Gabriela Alexandra Andrei spune:

    Foarte bune masurile luate de voi! Din păcate multora încă li se pare o gluma.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Macar sa fie luate de gluma si sa nu pateasca ceva.

  9. lucruriprivitedejosinsus spune:

    Ma bucur sa vad ca sunt si oameni care iau in serios aceasta pandemie. Sper sa tercem cu bine peste tot.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Si eu sper. Tocmai imi spunea sotul ca la Cora Drive el avea cosul de cumparaturi 80 dar a vazut la ridicare si unul cu nr 135. Sau la un magazin mic de cartier se certau doi clienti pe o punga de faina.

  10. Castigatori "Comportamentul tau de cumparator in vremurile Corona" - Blogal Initiative spune:

    […] Tonel Filip Georgiana – https://ordinesaudezordine.com/20830-2/ […]

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.