Am fost crescuta cu obiceiuri bisericesti. Unele imi placeau, altele le simteam cum imi fura din timpul de somn, de joaca sau din alimente. Nu le intelegeam si nici nu mi se explica.
“Esti mica, ce sa stii tu?”
“Asa este obiceiu, mama.”
“Asa am crescut eu, asa cresti si tu.”
Cand am mai crescut am inceout sa imi pun intrebari. Leligia in care am crescut avea mari lacune. Lectiile de la facultate mi-au dat mult de gandit. Apoi am ajuns la concluzia ca mai tot este traditie si obicei local.
Nu am nimic cu cei bisericosi care sunt mutumiti cu tot si toate, dar nu ma stresa pe mine cu x si y chestie. A nu se intelge ca nu vreau sa merg la biserica. Ci vreau sa merg cand sunt sanatoasa si cand gasesc un preot cu care sa rezonez. Practic nu inteleg partea cu alocarea zonelor de locatari unei anumite biserici. Mi s-a intamplat sa pot comunica mai bine cu preoti ce au parohia la ceva distanta de casa. De multe ori mi-a parut rau ca nu am revenit la ei.
Dar cand sunt racita, nu ma pune domne sa merg la biserica pentru ca este duminica, sau Paste, Craciun si Sf Maria. Mucii mei, tusea, febra si orice viroza sau gastroenterita se poate transmite numai bine in aglomeratia din biserica.
Inca de cand copiii mei erau bebelusi ma tot bazaia mamaie sa ii duc la biserica, mai ales dupa varsta de un an, pentru domne… au crescut. Dar, fiind dati la cresa, au luat toti balaurii copilariei posibili. Desi nu plecam cu ei pe undeva cand aveau febra sau vreo gastroenterita, la o raceala sau rosu in gat mai mergeam la bunica de nevoie. SI asta numai pentru ca era mare sarbatoare in calentar sau sa ii facem cumparaturile. Tare ma mai apostrofa pentru ca nu ii duceam sa ii impartasesc. Incercam eu sa ii explic ca nu vreau sa duc de buna voie boala in Casa Domnului, dar nu aveai cu cine s ate intelegi. Asa ca imi luam reprosurile, dar aveam constiinta impacata pentru ca nu dadeam mai departe raceala, viroze sau alte balarii.
Nu stiu daca eram eu prea stresata sau prea cu capul pe umeri. Nu stiu daca biserica te pazeste de boli sau poate virusii chiar nu exista si totul este o conspiratie. Dar, macar am bunul simt sa nu imbolnavesc pe altii. Motivul: altii mi-au imbolnavit prea des copiii de am capiat stand la capul lor de veghe. Si cum la mine totul este la patrat, nu stiu cum sa va explic starea de neputinta si sa nu ai patru brate pentru a alina durerile copiilor. Deci am ales de fiecare data o mica izolare. Si am facut cumparaturi online. De pe eMag, Cora, PromoMix, Farmacia Tei. Nu am crapat ca nu am iesit din casa. Nu am murit de foame. Am respectat indicatiile medicilor de fiecare data. Am spalat si igienizat casa si hainele. Ba chiar am dat catel sau pisica afara din casa. Dar, nu am mers in parc, in centre comerciale sau in transportul in comun bolnavi. Ce-i drept nu aveam restrictii sociale.
Dar, cu acest COVID nu cred ca este de glumit. Cred ca totul a fost mai mult psihologic pentru cei sanatosi. Cum sa le impuna cineva sa nu iasa din casa? Cum sa scrie ei declaratie de fiecare data si eventual sa o scrie corect? Cum sa nu simta adrenalina si sa mearga intr-un parc sau in mai stiu eu ce loc public interzis? Cum sa nu se abtina ei de la comentarii acide pe internet?
Romanul a uitat de bun simt si de reguli.
De la revolutie toti au impresia ca totul este permis. Scuipi seminte in parc, langa cosul de gunoi, ca de, avem maturatori. Trebuia sa faca ceva si ei. Spargem mobilier urban pentru c aputem. Stricam locuri de joaca pentru ca suntem smecheri. Vopsim geamuri de autobuz si tren… pentru ca putem. SI oice tine de vandalism si rebeliune.
Nu mai spun de instigarea la ura, la violenta sau la abuz sexual. Nici de copilele cretine care umbla cu haine nepotrivite cand parintii nu sunt atenti. Sunt sigura ca ele ies din casa imbracate “regulamentar” dar pe dedesubt au cele interzise.
Multi oameni cred ca regulile sunt facute a fi incalcate. Ca regulile sunt facute pentru prosti. Ca nu ai tupeu sa incalci o regula. Ca esti prostit sa stai in casa, sa nu iti duci copilul la scoala, sa nu te duci la munca daca nu este vital pentru tara. Sa nu te duci in vizite. Sa nu te muti la tara/socrii dupa 2 saptamani de carantina recomandata.
Sincer, nu cred ca am auzit pe nimeni sa spuna ca moare de foame, decat daca nu a deschis gura sa ceara. Nu am auzit pe nimeni sa se imbolnaveasca stand in casa.
Dar, invatati cu libertatea pana peste limitele libertatii, tot romanul se crede in drepturi, dar fara indatoriri. Stiu ca nu am gustat prea mult din regimul comunist. Stiu ca am crescut cu multe “premiere” in viata romanilor. Stiu ca ai mei copii nu vor cunoaste multe sechele ale poporului decat din lectii de istorie. Dar, mai stiu ca pentru a ajunge ei acolo, TREBUIE SA RESPECTAM REGULILE celor ce administreaza aceasta poveste cu COVID 19.
Am invatat lectia dela stomatologie. Mai bine previn, decat sa tratez. Fiind intr-o situatie ingrata, am referat izolarea decat riscul de a ma trezi in spital cu una din cele 3 fiinte de care am grija. Am incercat sa scot total din cap posibilitatea de a se imbolnavii sotul, pentru a nu ne imbolnavii si noi. Pentru ca sotul a lucrat in aceasta perioada si a intrat in contact nu sute de oameni, am incercat sa creez spatii tematice in casa. In holul de la intrare a pus un cos de rufe. Cand se putea dezbraca acolo de hainele de la munca, o facea. Cand nu, adica cand mama era reaza, se ducea direct in baie si le punea la cosul din baie. Dezinfectant a avut mereu. Fie cumparat d emine, fie primit de la munca. Masti textile am cumparat si le dezinfectam si fierbeam cu sarg.
Am dezinfectat casa ca pentru izolator antiseptic. Ba mai mult, am combinat 2-3 solutii de dezinfectare. Inclusiv cel dubios primit de la Primaria Sectorului 5. Copii au fost bucurosi pentru ca au facut treaba de om mare.
Daca tot am pomenit de copii… Nu pricep de ce copiii mici pot sa inteleaga ideea de nu avem voie iar cei mari, majori, dar cu mintea in colturi nu vor sa priceapa. Cum sa inventezi pretexte cu pestisorul in punga ce il scoti la plimbare? Cum sa iesi cu catelul afara la doua ore si sa faci si schimb cu sotul? Cum sa te duci la restaurant si sa mananci chircit si ascuns in bucatarie? De ce ai face aceste teribilisme daca nu sunt vitale? Si ce daca nu sti s afaci mancare? Si ce daca nu sti sa speli? Si ce daca nu iti faci manichiura? Nu cred ca ii cade cuiva frangul daca omite o perioada sa faca aceste actiuni. Sau, daca iti permiteai cand nu erau restrictii, nu faci tu mai bine acum sa iti comanzi acasa tot ce se poate comanda si eventual sa ti le faci tu?
De ce ne este greu sa respectam reguli? De ce dam exemple negative copiilor? De ce ne ingreunam singuri situatia?
Nu biserica este cea care iti face sarbatoarea. Nu toalele sunt cele care arata ce fel de om esti. Nu cafeaua pozata prin mall arata cata potenta financiara ai. Nu teribilismul arata din ce aluat esti facut.
Nu cred ca numai atat putem. Nu cred ca politia si tribunalele nu au ce face. Consider sanctiunile sjnt prea lejere. Sunt amante din motive inexplicabile sau nu avem o legislatie in acest sens. Avem nevoie de pedepse exemplare. Avem nevoie de munca in folosul comunitatii. Avem nevoie de jandarmerie activa pe strazi. Ca in Maroc. Politia, armata si jandarmeria fac patrule mixte. Nu cred ca m-a afectat cu ceva prezenta lor. Dar nici nu am simtit sa fac ceva mai mult decat imi dicta bunul simt si educatia.
Deci, de ce ne cacam pe noi pentru niste restrictii, apoi ne chioraie matele pentru ca nu avem ce pune pe masa?
Acest text este despre teribilisti, smardoi, patachine, analfabeti tehnici si alte categorii sociale ce incalca regulile de dragul de a le incalca. Daca am facut ceva greseli de scriere, te rog sa le ignori. Daca altii nu respecta regulie, eu de ce sa scriu corect, cu diacritice si aliniate? Zi, de ce?!