Cum m-a determinat frustrarea să creez un blog

     Prima dată am auzit în facultate de posibilitatea creări unui blog pe o platformă gratuită. Andrei Păunescu, profesorul meu din acel moment, ne spunea că era o variantă bună de a ne exersa stilul şi de a testa diferite variante de aspecte vizuale ale blogului.

     Nu mai ţin minte ce platformă gratuită ne recomanda el în acel moment, însă, ne spunea să intrăm pe blogul lui, iar în josul paginii era o iconiţă sau un cuvânt cheie pe care dacă făceam click, puteam să intrăm pe platforma unde era găzduit blogul şi puteam să ne creăm propriul blog, independent de al lui.

Ţin mintă că la început nu am intrat de jenă pe acel blog, pentru că nu aveam internet acasă. După un an, mi-am făcut curaj şi l-am accesat, în ideea de a face şi eu unul. Fiind primul contact cu ceva atât de tehnic pentru mine, m-am panicat şi nu am reuşit să duc procesul până la capăt. Sincer, nici nu mai ştiu ce platformă era, cei 11 ani ce au trecut peste îşi spun cuvântul.

Cum m-am decis să mă apuc de blogging?

     Primul meu blog l-am creat dintr-o frustrare. Eram o femeie proaspăt divorţată care era foarte supărată pe bărbaţi. Peste tot pe unde mergeam auzeam jigniri, umilinţe şi atacuri la adresa femeilor. Uneori nu conta statutul, educaţia sau provenienţa rural/urbană. De vârstă nu mai spun…

Cum au fost începuturile mele în blogosfera?

Când am decis să îmi fac blog, aveam 27 de ani. Recent ieşită dintr-o relaţie toxică, am pus piciorul în prag şi am spus că aşa nu se mai poate. Vroiam să fac cel mai tare blog de recomandări şi sfaturi în legătură cu sexul şi relaţiile de cuplu.

Ce platforme am folosit până în prezent?

Sincer, nu mai ştiu cum am ajuns la platforma wordpress şi cum mi-am setat contul ori thema grafică. Cert este că numele în “ţopăia” în creieri de ceva timp: “De la sex la dragoste”.

La început, făceam postări zilnice sau chiar de două-trei ori pe zi. Postam o poză şi 2-3 rânduri de text sau numai text, dar mic, cam cât o idee. Eram tare entuziasmată de noua mea “jucărie” şi eram mai tot timpul “călare” pe calculator.

Cum a evoluat în timp activitatea mea pe blog?

Au trecut ceva ani până să învăţ să scriu un text demn de luat în calcul de către motoarele de căutare. Între timp, mă abonasem la tot ceea ce înseamnă reviste feminine pe online şi îmi cumpărasem 3-4 cărţi pe tema anatomiei şi a educaţiei sexuale.

      Intenţionam să postez mici lecţii despre fiecare cm² de piele sau corp, în ideea de a se ajunge la o mai bună înţelegere între parteneri.

Cu trecerea timpului, am mai schimbat theme la blog, am mai aflat una-alta şi am creat şi blogul cu numărul 2, odată cu înscrierea la concursul SuperBlog în anul 2015. A fost o ediţie în care am început pe repede înainte procesul de învăţare ce continuă şi în acest moment. Atunci, eram setată pe texte de tip poveste şi soţul “mă citea” cu drag. Între timp, am aflat de existenţa domeniului, de mentenanţă, de tool-uri şi de bani ce trebuiesc investiţi în blog. Am început să frecventez cursurile DPT şi recent şi pe cele ale Parenting Ads. Am fost la evenimente pe nişa blogului meu cu numărul 1 şi am aflat noutăţi şi statistici de la persoane din ţară cât şi din afară, calificate şi recunoscute în domeniul lor de activitate.

Cu timpul, mi-am dorit şi mai mult şi am aspirat la un domeniu personal. Am întrebat în dreapta şi în stânga şi mă minunam de preţurile aflate. Asta până să vorbesc cu Raluca şi am apelat la persoana recomandată de ea. Însă, blogul ce l-am trecut pe domeniu.com nu a fost cel numit “De la sex la dragoste” ci “Ordine sau dezordine”.

     Aventura mea cu mutatul pe domeniu şi tot tămbălăul ce a urmat a început cu două advertoriale plătite despre mentenanţa conturilor de videochat postate pe blogul “De la sex la dragoste”. Luată ca din găleată, m-am panicat puţin când au început întrebările:
*ce domeniu vrei?
*ai verificat dacă este disponibil?
*pe cât timp vrei să achiţi taxele?
*vrei adresă de mail dedicată?
*care sunt datele de acces ale blogului pe care vrei să îl muţi?
*ce tool-uri vrei să îţi preinstalez?
*ți-ai ales o themă?

Singurul termen cunoscut în această ecuaţie cu jdemii de necunoscute era platforma wordpress ce era instalată în noul blog pe domeniu.

Apoi au urmat o serie de notificări pe mail despre contul meu la departamentul de contabilitate pentru a putea să fac plata domeniului şi a mentenanţei. A urmat un alt mail cu datele de acces ale noului blog şi apoi un altul cu ale adresei de mail dedicate.

Au fost atât de multe informaţii noi încât am crezut că trebuie să învăţ o limbă străină nouă în numai câteva ore, altfel nu voi putea să ţin pasul cu restul blogosferei.

Între timp, am aflat de SEO, SEM, Google Analytics, H-uri, haș-taguri şi alte tooll-uri utile şi inutile pentru blog. Să vă mai spun că o themă m-a făcut cât pe ce să îmi pierd site-ul?!

Acum, după un an şi opt luni de blog pe domeniu, am alte preocupări: prelungire domeniu, GDRP-ul, Logo, campanii sociale şi proiecte noi pentru ambele bloguri.

domaz
Pot să spun că am fost o “casnică” atipică şi am fugit la tot ce înseamnă cursuri pentru dezvoltare personală sau utile pentru boguri. Cu ajutorul soţului am reuşit să am şi ceva rezultate precum apariţie tv sau apariţie în revista aniversară a Editurii All în urma câştigării unui concurs de creaţie.

Comunitatea mea este formată din oameni fie prea curioşi, fie oameni ce au tupeul de a trece peste orice înseamnă tabu, ruşine, penibil şi tot ce ţine de educaţia sexuală. Grupul meu de pe Facebook are în acest moment 850 de membri ce au rezonat cu stilul meu de a scrie critic dar şi real despre sex şi sexualitate. Despre contraceptive şi despre maternitate. Despre sexul în pat şi nu pe maşina de spălat.

Acum, dacă aş crea un blog nou, aş face totul cât se poate de serios.

*Ştiu să verific dacă domeniul este liber sau ocupat.
*Ştiu să caut înregistrare domenii pe Domaz.ro.
*Ştiu că pot să îmi aleg domeniul pe o perioadă de 1 până la 10 ani.
* Poţi comanda şi achita mai multe domenii cu perioade diferite de înregistrare într-o singură comandă.

lista domenii de plata

aprecieri domaz.ro

 

Nu ştiu dacă m-am familiarizat eu cu terminologia şi procedura sau cei de la Domaz.ro au simplificat cumpărarea, înregistrarea şi prelungirea domeniilor în aşa fel încât toţi clienţii să priceapă ce este de făcut.
„În peste 7 ani de activitate, Domaz.ro – partener autorizat RoTLD, a înregistrat peste 1.750 de domenii, procesând rezervări pe o durată totală de peste 5.500 de ani.”

Nu ştiu dacă la fel de uşor vor percepe bloggeri care au ceva vechime cu blogul de pe subdomeniu şi acum doresc o mutare serioasă. Uneori, ca şi mine, avem nevoie de timp (mai mult sau mai puţin) pentru a ne orienta către un procesator de înregistrare domenii.

 

logo domaz.ro

Tu, cititorule, ţi-ai face blog dacă ai ştii că procedura şi realizarea lui efectivă ar dura mai puţin de câteva ore?
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018.

 

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

3 comentarii

  1. […] Cum m-a determinat frustrarea să creez un blog […]

  2. O poveste faina din partea unui om (blogger) fain. Felicitari pentru articol si succes in tot ceea ce faci. 🙂

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc om fain 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.