Am primit o provocare de la Editura Litera 🙂 : să citesc cartea ”Viața ca un râu” scrisă de Shelley Read.
Cartea este apariție nouă, publicată în luna aprilie. Până în acest moment am văzut o singură recenzie a ei și aceeași prezentare din site-ul Litera la mai mulți comercianți de cărți tip librării online sau supermarketuri.
Cartea este prezentată ca un roman care gravitează în jurul ideii de casă. Prologul îi cere cititorului să-și imagineze ce se află pe fundul unui lac apoi dezvăluie că ferma familiei personajului principal, casa și valea unde a crescut ea se află acum la fundul unui nou lac, lac creat cu bune intenții.
Prima parte a povești are loc între anii 1948-1949 și urmărește viața protagonistei, Victoria Nash.
Începe cu ideea că ”Nu părea mare lucru de capul lui” a noului străin bărbat, văzut pe Strada Mare. Totul părea normal iar ea, Victoria, își făcea comisioanele în mod normal. Ba chiar ajunse să aibă același drum cu necunoscutul. Și mai mult, începea să simtă ceva ciudat, prima senzație simțindu-se în grumaz.

Ce-i drept, era prea mică când a murit mama ei și nimeni nu i-a spus nimic despre atracția dintre sexe. Cum mama ei a fost o femeie cuviincioasă, un bun partener al tatălui ei pentru administrarea fermei, sigur nu ar fi văzut de la ea sfaturi despre iubire atât timp cât nu o arăta nici măcar față de soțul ei.
Un accident pornit de la un frate bețiv, două brațe care o vor căra și gânduri de prima iubire de găsesc la pagina 27.
Cartea creează o atmosferă magică care învăluie cititorul și îi pune viața personală pe pauză. Cititorul este transportat în poveste și trăiește toate emoțiile și sentimentele personajelor.
Pe parcursul romanului autorul și cititorul au o conversație intimă care pare a fi un pact de încredere, iubire și suport moral între femei.
Romanul spune povestea emoționantă și reconfortantă a unei fete care devine o femeie într-o lume a bărbaților.
Victoria Nash este la fel de puternică și viguroasă precum munții din Colorado, unde găsește refugiu, având în același timp și o misiune, să îngrijească bărbații familiei. Cumva se aseamănă cu jumătate din povestea Victoriei Lipan, din povestea Baltagul. Care jumătate, vă las pe voi să ghiciți.
Victoria nouă, din Colorado, se trezise prinsă într-o lume cu prea multe griji și prea puține răspunsuri. În același timp este totuși la fel de delicată precum piersicile care constituie moștenirea familiei sale.
Victoria Nash nu știe să fie femei, folosește o armură să o protejeze de loviturile vieții, dar, cumva mișelește, în corpul iei prind rădăcini necazuri care o determină să fugă în munți, promițându-și ei că vă revenii când va fi pregătită. Un mare necaz al ei este dragostea pe care o percepe ca un zumzet în corp.
În romanul ”Viața ca un râu” se vorbește și de gunoaiele ”aduse” de râul vieții, gunoaie făcute de unii, cu consecințe asupra altora. Se mai vorbește de începuturi și renunțări, de decizii și maturitate.
Shelley Read a reușit să împletească în romanul său de debut o poveste care combină elemente ale naturii cu viețile și personalitățile personajelor. Cartea subliniază legătura minunată pe care oamenii o creează cu natura și locul care îi hrănește și îi reconfortează.
În ciuda faptului că este un roman de debut, „Viața ca un râu” arată abilități remarcabile de povestire și o capacitate de a aduce împreună toate piesele poveștii.
Sentimente, emoții, trăiri, fete și femei cu atribuții de bărbat, supraviețuire și renaștere în cuprinsul a 336 de pagini. Sunt păreri cum că ar mai fi fost nevoie de câteva pagini pentru a scurge și ultima picătură de emoție din vârful peniței doamnei Shelley Read.
În concluzie, cartea: ”Viața ca un râu” este o poveste impresionantă despre lupta unei femei puternice și curajoase pentru a-și găsi locul în lumea dominată de bărbați. Victoria Nash este un personaj memorabil, care ne inspiră să fim mai puternici și mai hotărâți în fața provocărilor vieții. Această carte este o lectură obligatorie pentru toți cei care caută o poveste emoționantă și plină de învățăminte despre viață.
Cartea „Viața ca un râu” de Shelley Read a apărut în România pe data de 6 aprilie. O găsiți pe site-ul Litera.ro.
Vezi aici ce alte recenzii de cărți am mai făcut 🙂