recenzie Kiraze

Recenzie Kirâze, de Solmaz Kâmuran

Cumpărată cu 5 lei, are multe pagini și nume de autor turc. Acestea au fost motivele pentru care am cumpărat cartea Kirâze, după ce cumpărasem deja destule cărți pentru copii de la târgul de carte de anul trecut (2022) de la Romexpo.

De citit am terminat-o luna trecută, în noiembrie. Am citit puțin câte puțin, mai ales seara, după ce le citeam copiilor rația lor de poveste de seară.

kiraze coperta

Primele rânduri m-au atras și respins în același timp. M-a atras zona spaniolă, câteva tradiții și menționafrea mâncării. M-a respins partea de religie evreiască. Dar nu cu repulsie, ci pur și simplu nu a fost un subiect care să mă atragă de-a lungul anilor; mi-a fost indiferent, iar acum se amestecă cu partea spaniolă ce îmi este dragă. Totuși, am învățat ceva istorie din partea care m-a deranjat la început.

Cartea începe drăguț, pare că se infiripă o idilă adolescentină, dar se termină tragic cu moartea unui frate în râu. Inchiziția a acționat agresiv, mârșav, grotesc. Părțile acestea aș fi vrut să le sar, să fie acoperite de ceață…

Exodul către Turcia, zona care acum, în poveste, se crează ca „cea istorică” de astăzi, a fost ceea ce m-a făcut să citesc pagină cu pagină cartea, pe parcursul căreia, ce să vezi, nu mai apare chestiunea evreiască decât ocazional și muuuuuult prea mult seraiul.

Apar banii, interesele politice, dispar iubirea, apare un umăr impresionant de copii, apar războaie pentru putere, teritoriu și ambiții. Un evreu a îndrăznit să se gândească că poate pune mâna pe Cipru, să-i ajungă rege iar toată viața sa de adult și-a trăit-o pe lângă sultan pentru a obține promisiunea supremă și decretul final. Însă viața îl duce către depresie odată cu moartea sultanului pe care l-a linguşit.

Știi că spuneam la început de o idilă adolescentină ce începea să se contureze? Ei bine, ei se reîntâlnesc în Istanbul. Emoția descrisă este mare, mi-a zburlit părul și mi-au curs 3 lacrimi.

Se creează o nouă familie, pe urmele unei familii recent distruse. Iubirea există în noua familie, apare un copil mult dorit, dar care totodată aduce tristețe la gândul copilului pierdut…

coperta kiraze turca

Soarta face ca copilul noii familii evreiești să cunoască copilul pierdut și să se îndrăgostească nebunește de el, ceea ce ulterior va duce la mari frustrări. Acest copil al evreilor este Kirâze, femeia ce va intra în harem cu tupeu, va face bani, va manevra bărbați, va influența istoria și va suferi crunt când va naște și ea un copil la fel de diform precum copilul lui Hurem Sultan. Se va urî toată viața pentru acest copil, dar într-un final va face o pace emoționantă cu el.

Cam tot ce se întâmplă în Turcia lui 1500 îmi pare fascinant. Bine, mai puțin războaiele, comploturile și crimele pentru tron. Însă, festivalurile, moscheile construite, odăile din haremurile și comunitățile bine sudate din cartierele religioase și etnice sunt povești de neratat în Istanbul.

Cartea Kirâze, scrisă de autoarea turcă Solmaz Kâmuran, este o plăcere de citit, bine, dacă nu ai și tu ceva pitici pe creier cu alte culte religioase sau cu etnii greu încercate.

Ce am învățat din cartea Kirâze ?

Am învățat despre evreii sefarzi, despre Decretul de la Alhambra sau Edictul de Granada din 1492, despre alegerea făcută de aproximativ 200.000 de evrei de a se converti la creștinism, dar și despre exodul a aproximativ 100.000 de evrei care au plecat din Castilia și Aragon către nordul Africii, în Italia, în Orientul Apropiat, în peninsula Balcanică și în sudul României actuale, ulterior în Anglia, Olanda și America.

Am învățat despre așezările religioase și etnice din Istanbul și despre cât de permisivi au fost sultanii turci la valul de emigranți de tot felul.

Am aflat unde au ajuns o parte din prăzile de război turc de pe teritoriul României actuale, dar și faptul că turcii redenumesc toate numele străine în limba lor.

Cartea are aproximativ 400 de pagini. Te invit să o citești cu calm și cu mintea deschisă. Aș recomanda cartea Kirâze începând cu vârsta de 16 ani. Sigur va avea un impact puternic asupra tânărului cititor.

Cartea este disponibilă pe Carturești, librărie.net, eMAG și clb.ro.


Vezi aici ce carti am mai citit 🙂

2 comentarii

  1. Și mie mi-a plăcut cartea. Dacă mai vrei ceva despre prigoana evreilor de rit spaniol, sefarzii, citește și Ultimul evreu, autor Noah Gordon. Eu am citit-o în format e-book și mi-a prins bine când am vizitat unele zone spaniole.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc pentru recomandare, insa religia evreilor nu ma atrage decat caparte a istorie religiilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!