1394410 10151721607921612 1351734633 n

Muzica, o pasiune ce înflorește femeia

     Când viaţa ţi-a dat lovitură după lovitură, când simți că ai rămas fără pasiune şi fără vlagă, câteva acorduri muzicale, te pun pe picioare.

     Deşi educaţia muzicală se face în familie, uneori, pasiunea pentru muzica de calitate poate să apară după ce asculţi fie şi numai jumătate de melodie. Sunetele melodioase, rezonează cu corpul tău, dându-ţi o stare de spirit minunată. Poţi plutii sau poţi să te transformi în pasăre, vânt sau clopoţei.

     Cu durere în suflet, spun că am cunoscut muzica bună, în cea mai oribilă parte a existenţei mele. În acele momente, nu realizăm cât de calitativă era muzica ascultată. Erau melodii şi interpreţi „la modă” atunci. După ce am divorţat, am avut acea senzaţie de” Eu ce fac acum?” În acele momente, am realizat că muzica ascultată uneori, a fost singurul lucru frumos dintr-o relaţie puţin spus „toxică”.

     Odată cu redescoperirea mea, am decis să testez noi orizonturi, să gust noi ritmuri şi să simt alte vibraţii. În acea perioadă, conversam pe internet cu un băiat ce îmi era simpatic. Când el mi-a spus că face cursuri de dansuri, prima dată am început să râd. Tipul era jandarm solid, avea mereu o faţă inexpresivă şi o atitudine serioasă. Mi-a trimis o melodie să o ascult, apoi un videoclip pe YouTube.¹ A fost un fel de şoc. Muzica lent-ritmată, m-a făcut imediat să mă mişc. Apoi, videoclipul plin de eleganţă, presărat cu mişcări provocatoare, m-a captivat imediat. Experienţa dansatorilor era de necontestat. Acele atingeri exacte, acele piruete şi prinderi în braţe… au fost suficiente cât să îmi doresc să încerc şi eu.

     După numai două săptămâni, m-am înscrie la un curs de dansuri latino. Exact acelaşi stil, ca cel început şi de amicul meu. Prima lună, a fost dificilă, uneori monotonă. Numai stângăcia colegilor de curs m-a făcut să rămân.

     În momentul când am terminat paşii de bază şi am început că legăm elementele în mici secvenţe, parcă începu minunea. Acum, puteam să executăm în pereche mici secvenţe. Simţeam pe mijlocul meu mâna altui bărbat. Apoi, după 15 minute, schimbam partenerii. Melodia pe care exersam acum, era mai ritmată. Secvenţa de dans, se cerea executată mai rapid. Stângace şi cu încrederea în mine foarte scăzută, nu mă lăsam condusă de partenerul de dans.

     Am fost un stres permanent. Am călcat pe picioare, am lovit cu coatele şi am reuşit performanţa să sparg o buză, numai la exersat. Instructorii spuneau zâmbind că încă nu am găsit partenerul potrivit pentru mine. Stânjenită de stângăciile mele, am fost cât pe ce să renunţ. Apoi, un necaz minune s-a petrecut. Şcoala de dansuri unde activam eu, a fost obligată să se asocieze cu o altă, pentru a nu se desfiinţa.

Oameni noi, stiluri noi, ustensile noi.

     pasiune pentru muzicaPasiune pentru muzică, avem toţi. Numai unii o duc la extrem cu boxe sau sistem audio performant. Instructorii de la şcoala asociată, aveau două pasiuni: sunetul şi dansul. Când se refereau la sunet, nu făceau decât să laude sistemul „Edifier R2730DB, ce este de tipul 2.0 şi oferă o soluție Tri-amp cu trei căi.”∗ Nu de puţine ori, după fiecare melodie folosită în exerciţii sau la partea de practică, recalibrau sistemul. Adorau partea frontală a boxelor, pentru că avea montat Bass reflex-ul, ” ce ajută la extinderea efectului de frecvență joasă și, în același timp, la eliminarea turbulențelor de aer”∗. Ţineau atât de mult la un „sunet curat” şi la o execuţie elegantă a dansului, încât opreau totul şi reluau de câte ori considerau că este necesar.
boxele ce cresc din pasiuneCea mai problematică serie de figuri, de data aceasta pentru toţi cursanţii, a fost „Crossover”. Deşi semnalele de plecare în execuţie ale fetelor erau date de degetele băieţilor, la această figură, nu era o fată care să nu caute dublarea semnalului de ochii partenerului. Şi uite aşa, au început câteva idile dansante. Numai vocea instructorilor ne scoteau din fierbinţeala strânsorilor pasionante: „Sistemul utilizează procesorul audio profesional de la Texas Instruments, procesarea complexă incluzând crossover electronic, compensare audio și dynamic range.”∗ De aţi avea şi voi un procesor făcut de cei de la Texas Instruments, nu aţi mai greşii atât de mult această figură. Deşi, dacă nu mă înşel, unii dintre voi o faceţi intenţionat, amorezaţilor: P.” Nu cred că au greşit mult la această parte: D.

     Şedinţele de dans treceau atât de repede. Bachata, salsa sau rueda de casino, au devenit preferatele mele. Cel mai îndrăgit stil de dans pentru mine, este bachata. Acesta îşi găseşte originile în Republica Dominicană, atât ca stil de dans cât şi ca gen de muzică. Accentul cade pe o conexiune foarte subtilă între parteneri, realizată prin împingeri şi apropieri uşoare, care indică şi viitorii paşi. Acest dans este cu siguranţă unul extrem de senzual, ilustrând mai mult decât evident conexiunea formată între parteneri.

     Aveam momente în pauzele de execuţie când ne sprijineam de boxe. Imediat eram apostrofaţi de instructori. Aceştia doreau să păstreze intactă carcasa din lemn al sistemului Edifier. Îi şi auzeam spunând că aceasta „menține sistemul de boxe bine ancorat pentru volumele mari, reducând, în același timp, rezonanța acustică.”∗ Cum vreţi voi să menţineţi corect ritmul instrumental dacă stricaţi carcasă? Ia spuneţi, cum?

     Omul ţinea mult şi la design. A căutat să se integreze perfect în sala de curs acest sistem ce are „conectivitatea 4.0 Bluetooth pentru playback şi echipat cu multiple intrări: optic, coaxial, RCA şi AUX.”∗ Nu ştiam noi atunci ce ne pregăteşte domnul instructor.

     După 3 luni de cursuri, într-o zi oarecum banală, am fost opriţi la intrarea în sala de curs. Ni s-a spus că este ziua EXAMENULUI. Surprinşi de veste, am început cu toţii să ne văităm de hainele nu prea inspirate pentru acea zi, de încălţămintea nepotrivită pentru dans, sau de părul lăsat mult prea liber, cum era şi cazul meu. Nici nu ştiu cum am improvizat un elastic/sfoară să îmi prind părul, combinat cu un pix luat din recepţia sălii de dansuri.

     După ce am fiert toţi în suc propriu cam 15 minute, am fost lăsaţi să intrăm în sală. Acolo ne aşteptau instructorii noştrii, împreună cu două perechi de dansatori profesionişti. Aceştia s-au prezentat, apoi au dat drumul la muzică, la un volum destul de tare. Sunetul pare atât de natural, chiar şi cu „totalul de 136 Watt care creează un bass puternic și adânc”. ∗ Cele două melodii au fost dansate impecabil. Atitudinea, costumaţia, gesturile semi-erotice şi micile şicane dansante, au făcut deliciul audienţei. Pun pariu că fiecare cursant se şi vedea în postura dansatorului preferat.

     În mică pauză creată, liniştea a fost apăsătoare. Nu tu fâs sau cuvânt adresat. Doamna instructoare, a venit la fiecare fată în parte şi a legat-o la ochi cu o eşarfă de mătase densă, apoi a luat-o de mână şi a poziţionat-o într-un anume loc în sală. După ce a legat şi ultima fată, s-a auzit o uşă, apoi o serie de paşi. Mai mulţi paşi. Arome necunoscute de parfum scump şi-au făcut simţită prezenţa. Două mâini mari, m-au tras ferm către posesorul lor. Am simţit o cămaşă la dungă. Am presupus că este un bărbat plin de eleganţă, judecând după cămaşă şi aroma purtată.

– Doamnelor şi domnilor, vă las în compania lui Edifier R2730DB şi a melodiei „Săbor A Menta”.²
Tensiunea o puteam simţii în aer, iar pulsul era o melodie secundă în urechile mele. O voce matură şi calmă, mi-a spus să îmi iau câtă muzică simţeam că am nevoie. Cu siguranţă vorbea experienţa bărbatului din faţa mea. Nu am plecat la primul ritm în dans. Am respirat adânc şi m-am conectat cu sunetul şi cu sufletul la noua melodie.

     Mi-am dat seama că bărbatul din faţa mea, este destul de înalt. Îmi ridica mâna pentru piruete deasupra capului, ceea ce nu reuşeau partenerii de la cursuri. Impulsurile ferme şi opririle discrete din execuţie, le-am simţit imediat. Mâinile lui, erau o prelungire a mâinilor mele. Şoldurile lui, un sprijin pentru figurile stilate de aplecare. Simţeam pasiune şi emanam pasiune. Nu ştiu când au trecut cele trei minute şi jumătate. Am fost parcă întreruptă din dans de un ropot de aplauze. Ni s-a spus să ne scoatem eşarfele şi să ne vedem partenerii. Nu m-am înşelat. Cămaşa la dungă şi înălţime mult prea mare pentru a estima valoarea reală.

– Doamnelor, acesta a fost testul vostru. Bag de seamă că un bărbat cu mişcări ferme, vă poate conduce legate la ochi într-un dans, mai bine decât libere. Aşa este şi în viaţă. Dansul este o căsnicie, în care femeia uneori trebuie condusă de bărbat, dar muzica şi stilul, îl aleg împreună.

     Ciudate vorbe, dar adevărate. Ieşită recent dintr-o căsnicie violentă, atingerea unui bărbat străin, o muzică ritmată şi un colectiv pe aceeaşi lungime de undă, fac minuni. „Muzica face ritmul” spunea bunicul meu, chiar dacă el asculta numai muzică populară. Ce o mai dansa pe bunica în sat la hram sau sărbători săteşti.

     Din muzică se nasc pasiuni. Din pasiune, o femeie se naşte sau renaşte. Din pasiune, facem lucruri excepţionale, devenim mai buni, mai înţelegători.

Acest text, a fost scris pentru SuperBlog 2017

∗Sursa textului  Magazinultau.ro

Videoclipul numarul 1 este preluat de pe YouTube-https://www.youtube.com/watch?v=eR-avS5xmvY

Videoclipul numarul 2 este preluat de pe YouTube-https://www.youtube.com/watch?v=aOjT7_OAQoI

 

 

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

1 comentariu

  1. […] Muzica, o pasiune ce înflorește femeia […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.