Unele cărți vin în viața mea atunci când am nevoie. Așa s-a întâmplat și cu cartea „Emoțiile negative. Cum să ne eliberăm de frică, anxietate, tristețe, furie, agresivitate, rușine”, apărută la Editura Niculescu.
În urma participării la concursul SuperBlog am primit un mesaj de la Editura Niculescu. Eram întrebată dacă doresc o colaborare cu ei. Am spus da, cu mare drag, dar în sufletul meu mă rugam să nu primesc cărți din zona de parenting, căci nu rezonez cu multe dintre ele.
Se pare că cineva acolo sus mă iubește 😄 , căci am primit cartea „Emoțiile negative. Cum să ne eliberăm de frică, anxietate, tristețe, furie, agresivitate, rușine”. Deși subțirică, este precum zicala: „Esențele tari se țin în sticluțe mici!” În cazul meu, în puține pagini.
Cartea a venit la fix, aveam drumuri la tribunal, cu dus acte și pus întrebări. Am avut un schimb de mesaje în contradictoriu cu o persoană pe care o credeam mai maleabilă. Am avut gânduri, furii și necazuri multe într-un timp relativ scurt.
Ce a făcut cartea aceasta pentru mine?
În primul rând, mi-a explicat că reacția celui din fața mea are prea puțin legătură cu mine și mai mult legătură cu starea lui de spirit, cu starea sa emoțională și echilibrul psihologic. Da, eu, ceea ce am spus sau am făcut influențează ceea ce a rezultat, dar numai ca și declanșator.
Logic că și acțiunea mea trebuie să mi-o analizez, nu mă pot disculpa total de efectul rezultat. Asta am făcut cu fiecare pagină citită din carte, cu fiecare temă nouă abordată. Așa am înțeles diferite reacții acasă, la locul de muncă, cu copiii sau chiar cu mine însumi.
Am ajuns să cred că o mare parte a reacțiilor noastre negative sunt o manifestare a necunoscutului, a schimbărilor, a despărțirilor sau a ceva considerat insuficient de către noi.
Cartea „Emoțiile negative. Cum să ne eliberăm de frică, anxietate, tristețe, furie, agresivitate, rușine” este atât de complexă, atât de interesantă. Face parte din noua generație de cărți-caiete de lucru. Complexitatea îi este dată de cele 12 capitole ce însumează un total de 142 de teme abordate și explicate pe înțelesul tuturor.
Iată câteva dintre ele:
Ceea ce mi-a plăcut la această carte este completarea cu texte din viața reală, marcate în text cu cuvintele: „EXPERINȚĂ TRĂITĂ„. Din unele texte de acest fel ai ceva de învățat sau chiar rezonezi cu ele, pentru că ai fost în acea situație.
Iată un astfel de text:
Cartea am primit-o pe 1 sau 2 martie. Am început să citesc din ea câte puțin, mai ales seara, când culcam copiii. Efectiv aveam momente când mă opream din citit și încercam să analizez sau să-mi explic ceva petrecut în acea zi sau recent, pe baza noilor informații și explicații din carte.
Nu știu să spun în cât timp am terminat de citit cartea, pentru că nu știu să spun. Recunosc că am rămas restantă cu multe exerciții. Unele dintre ele te răscolesc rău, mai rău decât la psiholog, pentru că tu singur îți cauți în amintiri situațiile pe care le analizezi conform recomandării de la subiectul respectiv. Ar fi bine să fii sincer cu tine când faci astfel de exerciții sau să le sari pentru momente când emoțional ești capabil să le faci.
Iată acum câteva tipuri de exerciții pentru a-ți face o idee despre ceea ce găsești în carte.
Dacă ești interesat de cartea „Emoțiile negative. Cum să ne eliberăm de frică, anxietate, tristețe, furie, agresivitate, rușine”, o găsești pe site-ul Niculescu.
Cumpărând această carte faci o investiție în detensionarea ta, în înțelegerea emoțiilor negative și în transformarea lor în ceva pozitiv sau neutru.