Conform unui articol din noiembrie 2021 de pe site-ul economedia.ro joburi precum cele de mai jos vor avea mare căutare, dar, în același timp necesită și o mare specializare:
„Chief Sanity Officer” – Director de Sănătate & Wellbeing la nivelul organizației
„Digital Resource Conductor” -Coordonator al Resurselor Digitale
„Director of Storytelling” – Director Comunicare Modernă
„Human AI Ambassador” -Promotor al Programelor de Inteligență Artificială la nivelul organizației
”Director Employee/Stakeholder Experience”- Responsabil cu experiența angajaților/partenerilor.
Aceste viitoare meserii se vor căuta tot mai des pe fondu diferitelor crize precum Covid, războiul din Ucraina sau al dezastrelor naturale.
Recrutarea deja se face semirobotizată, pe baza informațiilor deja existente în online și în diferite profile personale de pe canalele de Social Media.
„Din punctul de vedere al rolurilor, cele mai vulnerabile la automatizare vor fi cele care vizează activități de rutină sau cu valoare adăugată redusă pentru clienții companiei”, scrie site-ul agro-business.ro
Pe fondul automatizării se va produce o transformare digitala a producătorilor, organizaţiilor sau afacerilor. Toate vor necesita competente de IT dacă nu au, astfel încât o mare parte dintre angajatori preconizează că-şi vor mari departamentele de IT.
Automatizarea va avea un efect diferenţiat asupra diverselor funcţiuni si departamente din organizații, producători sau afaceri.
Sunt însă și job-uri unde robotizarea nu dă la o parte angajații, ci îi completează. Cel puțin asta spune medicul Victor Tomulescu, coordonatorul Centrului de Excelenta in Chirurgia Colorectală din cadrul Ponderas Academic Hospital. Acest medic lucrează cu tehnologia robotizată în chirurgie încă din anul 2008, când făcea parte din programul-pilot de chirurgie robotică al Ministerului Sănătăţii condus de Prof. Dr. Irinel Popescu, program în care au fost operaţi peste 1.500 de pacienţi.
“Nu este vorba însă de o robotizare a actului chirurgical. Chirurgul cu experiență în chirurgia colorectală observă adevărata valoare a sistemului robotic în cazurile cu dificultate crescută, în care imaginea tridimensională de o calitate neegalată și instrumentele fine cu 7 grade de libertate fac diferenţa”. Sursa – reginamaria.ro
Cu toate acestea digitalizarea se întâmplă, robotizarea există în marile fabrici producătoare de produse finite mari iar automatizarea se petrece preponderent în zona de IT.
Monica Jiman, Chief Customer Success Officer Pentalog Europe & Asia a declarat la un forumul economic franco-roman:
„Este de datoria angajatorilor sa le spună angajaţilor că vor gestiona împreună incertitudinile care vin odată cu revoluţia digitala”.
Totuși, ceva încurajări avem din partea lui Costin Borc, director SNEF Europa de Est și fost ministru al Economiei:
„In România există forțe extraordinare. Avem o mână de lucru calificată la toate nivelurile, o infrastructură IT de bună calitate, educaţie, inovaţie, o dezvoltare a economiei competitivă și un mediu de afaceri care încurajează permanent această dezvoltare. Avem resurse, însă nu le folosim suficient. Trebuie să oferim antreprenorilor și lucrătorilor din România și străinătate şansa de a avea o viziune de lucru pentru viitor.” Sursa- wall-street.ro
Teoretic avem valuri de informații, rânduri de tineri și angajați capabili medical să lucreze, dar, sistemele de muncă și organizările interne din instituții și firme lasă de dorit. Cred cu tărie că de acolo trebuie să începem cu adevărat digitalizarea, robotizarea și automatizarea afacerilor.