Ieri am ajuns în Parcul Sebastian cu copiii. Am crezut că vom prinde măcar o parte din concert. În realitate am prins mult mai mult de atât.
Într-una din zilele trecute, când am luat copiii de la grădiniţă cam cu jumătate de oră mai devreme decât în mod normal am mers cu ei puţin în Parcul Humulești. Deasupra la intrarea în parc era un banner mare pe care se anunţa 2 sau 3 zile de concerte în Parcul Sebastian. Nu ştiu sigur dacă 3, dar după ce am văzut puţină agitaţie în această dimineaţă în Parcul Sebastian, aşa cred.
În prima fază m-am ofticat pentru că aş fi vrut să fie mai aproape. Apoi am ignorat, în ideea că nu credeam să ajung având-o pe mama acasă.
Cu chiu cu vai (spun asta pentru că în ultima vreme avem probleme la schimbatul în timp util) ajungem în parc. Încă de la intrare copiii au fost atraşi de luminiţe. Decoraţiunile de sărbători încă erau acolo şi intacte. Arătau aproape bine. Logic că cei mici au vrut să vireze către locul de joacă, dar i-am deturnat cu gândul la o gogoaşă (ei doreau cu gem, noi nişte langoși cu brânză, smântâna şi usturoi).
Am trecut pe lângă căsuţele de tip târg de Crăciun şi ne îndreptam către scenă. Apoi am văzut primul aranjament.
Apoi altul.
Apoi saci de nisip şi două uniforme. Era o mică reconstituire a tranşeelor.
Au urmat panourile cu imagini şi fotocopii ale actelor importante din vremea lui Cuza.
Am văzut că steguleţe şi concarde se împărţeau la vizitatori.
Corturile mari şi albe mi-au atras atenţia prin forma lor ce imitau un iglu. Am intrat în primul ce era destinat copiilor. Pe partea dreaptă se făceau desene sau tatuaje colorate. Pe partea stângă erau măsuţe cu creioane şi carioci pentru desenat. Copiii ar fi vrut să stea, dar le-am spus că mai sunt două astfel de corturi de vizitat.
Următorul în care am intrat era cel cu uniforme, muniţie şi arme din timpul războiului. M-a atras un aparat de comunicaţie special. Un fel de telefon cu transmisie codată. Copiii s-au jucat puţin cu o casma şi cu o puşcă în plastic.
În ultimul cort nu am putut să intrăm. Era plin până la refuz. Ca temă avea ceva legat de fotografii. Mai era un stand de tir ce mi s-a părut interesant, apoi locurile de joacă pentru copii specifice parcurilor.
Muzica a fost acceptabilă. Nu am înţeles numele celor doi interpreţi pe care i-am auzit. Însă, ultimul, care s-a declarat autorul melodiei ,,Fata Morgana,, a făcut un carcalete de interpretare. Sau trebuia să spun un purpuriu?! Vocea lui nu era rea, dar felul cum vorbea între melodii şi schimbarea bruscă de un gen la altul mi-a dat impresia că este pus pe acea scenă fix de umplutură pentru că poate interpreta aproape acceptabil mai multe genuri muzicale.
Pentru că am avut şi azi o zi bună de ieşit afară, am profitat şi am mers iar în Parcul Sebastian. Mă gândeam că vom prinde corturile deschise şi mai puţină lume.
Ce-i drept era puţină lume, dar corturile erau închise, fără un program sau notificare legată de deschidere sau de eveniment. Am profitat de ocazie şi am făcut poze la aranjamentele ţărăneşti.
Obiecte din lemn, lut, piele de miel, război de ţesut şi căruţa cu fân au fost bine reprezentate. Nu cred că era pază în parc la acea oră, dar cu o seară înainte era. Nu numai eu, dar şi alţi oameni din parc au apreciat rezistenţa produselor (în ideea că nu au fost vandalizate) apoi au început să discute despre cum erau lucrurile pe vremea lor.
Deşi ştiu că Sectorul 5 este întins pe o suprafaţă destul de mare, în zona unde locuiesc eu şi unde îmi fac cumpărăturile nu se prea fac evenimente culturale. Un aşa zis târg de toamnă s-a făcut la Piaţa Ferentari, dar fără prea mare organizare sau interes din partea localnicilor. Poate un miros de mic şi grătar ce i-a mai scos din casă.
Parcul sau zona cu cele mai multe evenimente organizate în ultimii ani este Parcul Sebastian. Însă, nu voi uita seara când în Parcul Humulești au poposit Statuile Vivante. Efectiv toţi ne uitam la ele ca la muzeu. Ne învârteam pe lângă ele şi le făceam poze de numa…
Ceea ce vreau să spun este faptul că omul prinde gust de cultură, dar trebuie să îi dai. Chiar dacă vine la pachet cu o căsuţă care face langoși şi una ce face grătar. Nu ai cum să scoţi grătarul din român, aşa cum nu ai cum să scoţi joacă din copii. Dar premarule care eşti(știu că nu este Vanghelie), oferă mai multe evenimente culturale, te roagă o mamă de copii la grădi. Promitem să venit cât de des putem.
Sunt scandalizată de articolul postat de catre cotidianul Libertatea. Nu a făcut decît sa își bată joc de organizatori și de personalul implicat în organizarea acestui eveniment. Și ce dacă erau doi figuranți ce au ajutat la căratul fasolei? Și ce dacă poliția a făcut poze cu alți figuranți? Și ce dacă a lipsit personajul lui Cuza dintre figuranți? Și ce dacă era o normă de 2000 de porții pe zi? Și ce dacă au pus garduri polițiștii pe lîngă cazanele de mîncare? Sunteți ofticați că nu ați prins?
Personal nu am știut de aceste ,,neplăceri/incidente,, decît după ce am căutat alte imagini cu evenimentul.