Accesoriul numit pălărie de damă

Păr lung, păr scurt, păr creţ, păr ondulat sau tapetat. Păr vopsit, păr natural, păr îndreptat, păr cu extensii. Vară, iarnă, toamnă, primăvară. Ploaie, soare, vânt, ninsoare. Cam acestea sunt punctele importante pe care trebuie să le acopere la propriu o pălărie.

Indiferent din ce material este făcută, pălăria trebuie să fie în primul rând utilă (după părerea mea), apoi confortabilă şi în ultimul rând estetică.

Rezistenţa produsului este dată în primul rând de materialele din care este confecţionată. Modul cum este purtată şi apoi modul cum este păstrată completează acţiunile ce determină rezistenţa produsului numit pălărie.

Sintetică, din fibre naturale sau paie de cereale, cu pene de păun sau mărgele, cu panglică sau plasă, pălălia de damă este un accesoriu mai greu de purtat în zilele noastre când femeia doreşte drepturi egale cu bărbatul şi utilizează în garderoba ei produse masculine precum hanoracele şi şepcile de baseball.

În tot acest timp la noi în ţară există o afacere de familie ce confecţionează pălării de 5 generaţii. Mai precis de 124 de ani fabrică acest accesoriu.

Foto-6-Dadarlat-Foto-Mira-Kaliani-1024x512
foto credit Mira Kaliani

Dacă la început mergeau strict pe modele masculine, acum în portofoliul lor sunt şi pălăriile de damă.

 “Astăzi vânzările de pălării pentru dame înseamnă cam 80 la sută din afacere. “

Pălăriile se aleg și în funcție de categoria de vârstă. Dacă mai sus am spus că în general femeile tind către produse cu aspect de putere, cele de peste 40 de ani tind către eleganţă. Până la această vârstă se caută acele produse versatile ce pot fi purtate cu uşurinţă atât la pantofi cu toc cui cât şi la tenişi roz bonbon.

Dacă ar fi să îi întrebi pe membrii familiei Dădârlat cum ar descrie produsele vândute de ei, următorul paragraf răspunde cu claritate:

Nu vindem numai un produs. Vindem un produs care are o poveste ce merită să fie auzită”.

După ce am citit articolul de prezentare de pe site-ul celor de la Pălăria Dădârlat am ales să vă scriu şi vouă despre pălăria de damă.

Personal mereu mi-am dorit o pălărie cu boruri largi. Le consideram feminine şi potrivite pentru verile noastre sufocante. Îmi dădeau impresia de umbrelă mobilă. Şi am căutat vreo doi ani până am luat ceva acceptabil, dar nu potrivit pentru capul meu. Abia acum, după ce am citit prezentarea pălăriilor Dădârlat am înţeles că sunt diferite calapoade în funcţie de modelul de pălărie sau de personalizarea ei.

Pentru că au o calitate foarte bună, pălăriile produse la Sebeş sunt purtate în întreaga lume. Livrează în general în România, însă, atunci când au avut comenzi ferme, au trimis pălării în Australia, Germania, America, Grecia, Italia ori Israel.

După ce am deschis de vreo 5 ori site-ul palariadadarlat.ro  am decis să vă prezint 3 dintre ele.

Prima este de un roz timid, dar de efect. Este construită pe tipar de Fedora cu material realizată din păr de iepure. Se găseşte în mărimi de la 53 la 58.

palarie de dama din par de iepure

Modelul este disponibil pe roz pal, alb, bordo, roşu aprins, negru, bleumarin și bej. Ar fi accesoriul perfect pentru o ieşire de seară într-o ţinută cu blugi, tocuri şi o bluză de voal sau mătase asimetrică.

Pălăria cu numărul doi este tot pe calapod de Fedora, dar este realizată din lână şi are ca accesoriu o bandă de mărgele. Culoarea este un fucsia ţipător. Va da bine unei femei ce are o atitudine degajată, se simte bine în pielea ei şi are o viaţă socială activă.

palarie fedora fucsia

Acest model se găseşte în mărimi de la 53 la 59.

Ultimul model de pălărie pe care vreau să vi-l prezint este cu boruri mari, dar se pretează mai ales pentru primăvară/toamnă. Este realizabilă pe mai multe mărimi, de la 52 la 62. Materialul din care este lucrată este lâna.

palarie cu boruri mari

Modelul acesta are culoarea verde, dar puteţi să o personalizaţi cu una din următoarele culori: negru, gri melange, gri închis, gri deschis, albastru închis, verde închis, cărămiziu, roşu aprins, roz fuxia, mov închis, maro închis, maro cacao.

Pălăria este de un elegant discret. Deşi este un model mare, consider că se potriveşte de minune femeilor ce au părul lung, ondulat şi buclat. Dă aspectul acela diafan când adierea de seară pune romantismul în mişcare, alături de mirosul florilor timide sau a frunzelor tomnatice, după caz.

Pălăria este o poveste. Dacă vreţi să auziţi povestea pălăriilor Dădârlat vă invit să vă comandaţi acest accesoriu unic, pe care vi-l puteţi personaliza cum doriţi voi. Sau, puteţi să mergeţi la Sebeş, unde Dan şi Mădălina Dădârlat vă aşteaptă la atelierul lor.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: