Vineri am fost singură să iau copiii de la creşă. În general nu am timp să mă uit sau să ascult ce fac alte mame în jurul meu, au grijă picii să mă ţină în alertă. De această dată am auzit ceva legat de miere. O tânără mămică încerca să îi spună unui copilaş de un an şi puţin că acasă îi va da miere, care îi va face bine la burtică. Am intrat puţin în vorbă cu ea şi mi-a spus că nu reuşeşte neam să îl facă pe bebe să pape miere. A încercat să îi dea cu linguriţa, în ceai sau cu seriga ca pe siropel, dar mereu a primit acelaşi refuz. Mămica era cam supărată pentru că încerca să evite produsele de farmacie pentru imunitate sau vitaminizare, vrând să meargă pe varianta “leacurilor băbeşti”. I-am urât “bafta” şi am plecat spre casă. Nu sunt genul care să ofere sfaturi, mai ales dacă nu ne cunoaștem.
Acum, nu ştiu care sunt motivele pentru care copilul nu dorea să pape miere, dar ai mei de când au prins gustul… nu se mai satură. “Bobo bâz” pe limba gemenilor înseamnă că vor miere, iar o sigură linguriţă niciodată nu este de ajuns.
Am început să o folosesc dimineaţa pe stomacul gol înainte de plecarea la creşă. Apoi în turtă dulce şi în ruladă cu biscuiţi şi creme cu pudră de roşcove.
Dacă tot am început să enumăr preparate în care am introdus mierea ca îndulcitor, am decis să vă prezint câteva variante de servire a mierii. Toate sunt potrivite pentru copiii de peste 1 an. Specific acest lucru pentru că mierea poate conţine bacteria Clostridium botulinum iar stomăcelul unui copil sub un an nu este pregătit să consume produsul şi să facă faţă acestei bacterii. Abia după vârsta de un an tractul digestive al unui bebeluş este pregătit cu o floră intestinală sănătoasă.
Preparatele nu au o ordine anume, ci au fost notate așa cum mi-au venit în minte. Uneori nu le am cu listele ordonate… Deci să purcedem la prezentat:
1. Ceai îndulcit cu miere
În primul rând ceaiul, de orice tip va fi el, va fi răcit şi apoi îndulcit cu miere. Peste temperature de 45 de grade mierea devine toxică şi îşi pierde toată valoarea nutritivă şi minerală.
2. Limonadă cu miere
În timpul verii, dar nu numai, atât noi cât şi copiii noştri avem nevoie să ne răcorim. și să ne hidratăm. Băuturile făcute în casă, reci, sănătoase şi hidratante sunt cea mai bună opţiune. Poţi să prepari o limonadă cu apă semi-carbogazoasă dacă la 3 părţi de apă minerală plată adaugi o parte de apă minerală carbogazoasă. Fâsâitul din pahar sigur va atrage copilul.
De asemenea, o limonadă din fructe precum nectarine, piersici, fructe de pădure, pepene, mango, prune, caise, kiwi sau ananas blenduite bine şi amestecate cu apă, felii de lămâie sau portocale şi puţină miere este o altă variantă de a servi binecunoscuta limonadă.
3. Smoothie delicios
Spală şi curăţă legumele de coajă, de seminţe sau de sâmburi. Pune-le în blender şi pasează-le bine. Adaugă laptele, iaurtul, mierea şi esenţa de ce vrei tu şi amestecă bine. Pune în pahar câteva cuburi de gheaţă.
4. Pâine cu miere şi scorţişoară
La micul dejun puteţi să serviți pâine prăjită sau normală unsă cu miere peste care puteţi să presăraţi un praf de scorţişoară. Ajută la tratarea infecțiilor vezicii biliare, pentru reducerea colesterolului, tratarea răcelilor, durerilor de stomac, dar și în diete.
5. Orez cu lapte şi miere
Preparaţi orezul cu lapte în mod normal, iar după răcire adăugaţi miere cât să vă îndulcească ziua. Însă este de preferat să păstraţi un echilibru între un dulce bun şi un dulce exagerat de dulce, ce poate să deranjeze stomacul.
6. Lapte cu miere
Unele persoane sau copii consumă o cană de lapte cu puţină miere înainte de culcare sau dimineaţa pe stomacul gol. Este o variantă hrănitoare şi aromată de a începe sau de a încheia o zi.
7 Clătite cu fructe, migdale şi miere
De fapt pot să fie tot felul de clătite care nu au o cremă în ele. Indiferent că au seminţe, fructe sau numai miere, acest produs poate să fie desertul ideal sau un mic dejun gustos.
8. Biscuiţi cu miere
Vestiţii „biscuiţi populari” sunt încă la mare căutare. Mai ales iarna, când poţi să îi transformi în cam tot ce vrei tu ca desert. Însă, ei sunt destul de buni şi serviți numai cu miere.
9. Iaurt cu cereale/seminţe/fructe şi miere
Un iaurt bun pentru copii este cel de tipul „grecesc”. Noi consumăm cel de 10% grăsime şi pot să spun că este foarte consistent şi hrănitor. În completare cu fructe, seminţe şi cu miere este un mic dejun micuţ dar foarte consistent.
10. Ciocolată vegană
Este un desert sănătos, fără coacere şi cu o preparare rapidă. Se poate personaliza în funcție de preferinţe. Eu la reţeta „de bază” am scos fulgii de cocos şi am înlocuit cu biscuiţi populari zobiţi. Mai puteţi să puneţi alune de pădure, migdale sau fructe uscate. Pentru a realiza această ciocolată aveţi nevoie de:
25 grame fulgi de cocos măcinaţi
50 ml ulei de cocos topit
150 ml unt de cacao topit
50 grame miere, sau după gust
50 grame cacao pudră
Fiind preparate pe care le ofer copiilor, în general le pregătesc cu miere de salcâm ecologică de la Apidava. De ce? În primul rând este românească, din flori ce îşi fac veacul pe Podişul Transilvaniei. „Este recomandată copiilor bolnavi, poate fi utilizată chiar pentru a determina recăpătarea apetitului persoanelor bolnave, pentru că, conţinutul important în zahăr al mierii (glucoză şi fructoză) este direct absorbit în sânge. Acest sortiment de miere este preferat în special de copii pentru că are un gust dulce şi nu are o aromă atât de puternică ca alte sortimente.” Sursa http://apidava.ro/miere-salcam-bio/
O altă miere pe care o folosesc tot pentru copii este cea polifloră, tot ecologică. Aceasta este o miere de fânaţ. “Este considerată a fi o miere uşoară, de aceea este recomandată în alimentaţia copiilor, adolescenţilor şi a vârstnicilor. Mierea polifloră este recomandată în special celor care au probleme cardiace şi hipotensivilor.” Sursa http://apidava.ro/miere-poliflora-bio/
Sper să vă fie utile recomandările mele iar copilaşii să vă fie sănătoşi şi energici. Să vă mai spun un sfat: ŞI VOI PUTEȚI SĂ MÂNCAŢI COT LA COT CU COPIII PRODUSELE CU MIERE ECOLOGICĂ DE LA APIDAVA.
Sursa foto- pixabay.com
Si eu folosesc in fiecare zi miere in ceai, cafea, limonada. Chiar si in prajituri inlocuiesc zaharul.
Am incercat unde se poate sa pun miere, sotul cam stramba din nas.