De-a lungul timpului copiii au avut câmpii şi dealuri de cercetat. Apoi au avut parcuri mai mari sau mai mici. Acum… sunt prea puţine parcuri în aer liber ce încă mai sunt funcţionale pentru copii. Şi nu mă refer la parcurile acelea mari din Bucureşti precum Herăstrău, Cişmigiu, Moghioroş.
Copiii nu au nevoie numai de parcurile tip “poieniţe”. Copiii au nevoie de provocări, de sisteme de joacă şi ansambluri ce le pun creativitatea şi forţa la încercare. Copii au nevoie să simuleze diverse meserii indiferent de genul lor. Copiii trebuie să cunoască texturi de materiale, culori, forme şi câte şi mai câte.
Dacă acum vreo 7-8 ani blamam părinţii ce îşi aduceau copiii la locurile de joacă din centrele comerciale, acum sunt şi eu din acea categorie. Nu suntem clienţi constanţi. Nu aleg locurile de joacă scumpe. Nu stăm în general mai mult de o oră şi jumătate.
Am ales aceste locuri în zile ploioase, geroase, în zile de cumpărături, în zile de cursuri. Dar cu toate acestea constat că sunt puţine, departe de casă, slab echipate sau strict pe o categorie mică de vârstă. Sau cea mai mare problemă: NU SUNT ÎNTREŢINUTE.
Ştiu că lucrurile se pot strica, dar nu te apuci să le ignori până nu se mai poate sau le cârpeşti cu un scoci lat.
Acum vin cu propuneri de antreprenoriat către acei părinţi care sunt şi ei sătui de lipsa locurilor de joacă sau de calitatea lor îndoielnică
Dragi părinţi,
Puteţi să accesaţi Fonduri Europene pentru a crea ceva frumos, durabil şi educaţional. Puteţi să dezvoltaţi o afacere pornind de la dorinţa de a vă duce copiii într-un loc potrivit vârstei lor şi abilităţilor lor. Prin intermediul Fondurilor Europene nerambursabile aveţi un start incredibil. Dar şi copiii.
În lumea copiilor totul este de escaladat. Totul este de rearanjat. Totul este de reinterpretat. Nimic nu este numai tobogan, morişcă sau salteluţa de exerciţii.
În lumea copiilor de azi nu mai există acel tobogan de beton, acel melc din ţeavă ameţitor de răsucit sau gărgăriţele pe şine. Da, le mai găsiţi la bâlciuri sau în parcurile de distracţie însă mereu stai la coadă.
Ce este frumos în povestea asta cu locurile noi joacă este faptul că Uniunea Europeană ne susţine. Din totalul de 200 de milioane de euro alocate pentru fondurile nerambursabile o sumă considerabilă poate fi atribuită către aceste locuri ce pot devenii cluburi de copii sau chiar centre comunitare.
Cum ar suna:
“Casa de cultură Petrăchioaia are un nou loc de joacă pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.,,
Frumos spun eu. Acum Casa de Cultură ar avea de făcut aşa:
1. Să se informeze cu privire la Fondurile Europene nerambursabile.
2. Află de existenţa programelor pentru accesarea de fonduri europene P.O.R 2.2, P.O.C 2014 – 2020.
3. Află că programul Start Up Nation 2020 încurajează antreprenorii să iniţieze afaceri în nișa de amenajări de locuri de joacă.
4. Este încurajată să angajeze tineri, studenţi şi persoane cu dizabilităţi.
Deşi nu mă opresc aici cu procedura de accesare a fondurilor, fac o mică pauză. Voi reda un fragment de pe site-ul Ministerului pentru Fonduri Europene.
Cine poate avea acces la fondurile europene?
Cei care solicită finanțare pot fi:
– Entităţi cu personalitate juridică (persoane juridice) înregistrate în România
-Societăți comerciale (întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi mari, microîntreprinderi)
– ONG-urile
– Companii naționale
– Autorități publice locale și asociații ale acestora
– Instituții de învățământ
– Institute de cercetare
– Instituții publice.
Pentru finanțarea de afaceri non-agricole în mediul rural (pentru diversificarea surselor de venit), pot contracta fonduri europene:
– Fermierii sau membrii unei gospodării agricole din mediul rural (care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată)
– Micro-întreprinderi și întreprinderile mici din spațiul rural (care își propun activități non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării sprijinului)
– Micro-întreprinderi și întreprinderi mici noi (înființate în anul depunerii Cererii de finanțare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii proiectului – start-up-uri).”
Dar beneficiarii cine sunt???
Veţi spune că numai copiii dar răspunsul este greşit. De un loc de joacă nu vor beneficia numai copiii ci şi angajaţii. Dar mai bine redau un alt paragraf preluat de pe site-ul Ministerului pentru Fonduri Europene.
În schimb, în cadrul proiectelor finanțate prin Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, beneficiarii finali sunt persoanele defavorizate (de exemplu: familii în sărăcie severă, familii cu copii care beneficiază de Legea nr. 277/2010 pentru susținerea familiei, persoane/familii fără adăpost, persoane/familii aflate temporar în situații critice de viață, copiii înscrişi în învăţământul de stat, primar şi gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul Național de Rechizite Școlare, copii preșcolari înscriși în învățământul de stat, care sunt eligibili pentru Legea nr. 248/2015, cele mai dezavantajate cupluri mamă-nou-născut, cu risc de sărăcie și excluziune socială, etc.).
Deci, drag părinte care vrei să fi antreprenor, oportunitatea unui nou loc de joacă la interior sau la exterior va oferii benefici atât copiilor cât şi angajaţilor.
Un loc de joacă bine proiectat îţi poate aduce venituri şi din închirierea unui mic spaţiu destinat altor activităţi recreative sau creative. Cu siguranţă se pot face ateliere sau cursuri în toate colţurile ţării. Cu siguranţă vei avea pe cine să angajezi. Cu siguranţă vei găsi acel spaţiu ideal pentru proiectul tău. Indiferent că faci o pistă de biciclete sau alte locuri destinate anumitor sporturi, indiferent că alegi facilitați pentru activităţi sportive, mobilier urban special creat pentru copii, totul va avea un impact social.
În 2017 se spunea că “Alocarea financiară totală pentru Axa prioritară 13 este de 200 de milioane de euro, din care alocarea regională pentru Sud Muntenia este de 24,29 milioane de euro.” Nu ştiu cât % din această sumă este accesată dar şanse ai. În ajutor îţi vine Waterboyz.
“Waterboyz este o companie recunoscută la nivel naţional de zeci de ani, care a ajuns în România lider de piaţă în domeniul amenajării şi al furnizării de locuri de joacă la nivel profesional. Aceasta a coordonat până în prezent multe proiecte de afaceri referitoare la amenajarea modernă a unor jocuri de joacă, ce s-au transformat în afaceri profitabile şi de mare succes, chiar şi în prezent.” Sursa – waterboyz.ro
Ei acceptă plata la termen (adică prin cerere de plată) ceea ce te scuteşte de costuri cu banca. Un proiect Start Up Nation 2020 pentru creare şi amenajări locuri de joacă este foarte fezabil pentru fondurile europene.
O mică explicaţie pentru Start Up Nation 2020:
“Pentru a fi eligibili, fiecare companie şi/sau antreprenor trebuie să dobândească o serie de condiţii de bază şi, ulterior, să-şi depună candidatura pentru obţinerea fondurilor care vor servi drept bază financiară în vederea unei bune derulări a afacerii. Este unul dintre puţinele programe care sprijină dobândirea de fonduri în vederea creşterii mediului antreprenorial şi al susţinerii unor afaceri la cheie.” Sursa – waterboyz.ro
După cum bine şti viitorul ţării este legat de copii. Aşa cum îi creştem şi îi educăm, aşa îi vom avea pe viitor. Da, ştiu că educaţia şcolară “face oameni mari” dar până la partea de tocit cărţi eu spun că partea cu învăţatul prin joc şi joacă este mai importantă.
Trei sugestii am pentru tine antreprenorule ce vrei să accesezi fonduri europene pentru locurile de joacă la interior:
1. Crează un spaţiu cu cât mai multă lumină naturală
2. Implementează o bună ventilaţie şi aerisire
3. Inseră cât mai natural posibil verdeaţă şi plante verzi.
Cu acestea fiind spuse sper să trezesc o dorinţă cât mai mare de antreprenoriat pe nişa amenajărilor de locuri de joacă. Nu ar fi rău dacă aţi organiza unul şi pentru adulţi. Până la urmă în fiecare adult sălăşluieşte un copil.
este mare nevoie de locuri de joaca, cel putin in Bucuresti. Au daramat si revendicat tot ce era loc de joaca printre blocuri, nu mai e cum era cand eram copil. Bine ar fi ca macar sectorul privat sa investeasca mai mult la acest capitol si sa creeze locuri noi de joaca. Eu as face abonament daca as avea loc de joaca in zona pentru nepoata-mea.
Si eu m-am gandit la un abonament. In zona noastra ar fi centrul Liberty dar nu ofera nimic interesant.
Este un articol bine informat, multumim, felicitari!
Multumesc
Sper sa gasesti si pe viitor articole la fel de bine informate.
Foarte faina Initiativa! Felicitări!
Multumesc
Sper sa prinda la antreprenori.
Mi-a plăcut mult articolul și te felicit încă din început!
Locuri de joacă pentru copii. Pfui, ăsta da obiectiv! Da, un obiectiv care să definească vieți și viitorul atâtora.
Argumentele tale sunt irefutabile. Te susțin întru totul, deși se pare că ai în spate o echipă excelentă. Ce de la Waterboyz.ro știu ce să facă. În plus, banii pot fi obținuți atunci când există determinare.
Uh, am rostit cuvântul păcătos, „determinare”…
Aici trebuie să îmi iau avânt… trebuie să țip. Nu de alta, dar unii ar putea să zică, că nu au auzit sau știut.
Viitorul Copiillor Voștrii CONTEAZĂ!
O implicare masivă ar fi de preferat. Tineri viitori antreprenori pot începe cu acest proiect. Din punctul meu de vedere, cu un plan bine întocmit, acele fonduri necesare sunt ca și intrate în cont.
Oh, și încă un lucru…
Aș spune că acest proiect nu-i ajută doar pe cei defavorizați sau pe copii în general, ci și pe părinți, care pot da copiilor lor o educație plină de farmec și creativitate.
Mulțumesc, Georgiana pentru acest articol, chiar mi-a plăcut mult. Informațiile prezente aici sunt excelente.
Felicitări!
Multumesc pentru apreciere. As vrea sa vada si antreprenorii sau cei cu o situatie financiara buna. Dar si autoritati locale, asociatii si ONG-uri nisate.
Este foarte important sa ai cat mai multe locuri de joaca. Si am observat ca in timp nu sunt la fel de bine intretinute. O sa le spun despre aceaste fonduri si sa le recomand articolul celor unde mergem cel mai des
Multumesc pentru sustinere.
Su la mine în oraș locurile de joacă lipsesc cu desăvârșire, deși cerere este.
Poate le spui de aceasta oportunitate.
Mama din mine se bucura pentru astfel de proiecte. Mult succes in concurs cu articolul tau foarte misto!
Multumesc
As vrea sa sa poata face mult mai mult prin intermediu acestor proiecte europene.
Un articol foarte foarte bine scris și informat, iar de subiect nici nu mai zic!
Felicitări Georgiana🌸
Sa fie cu noroc și sa aducă mulți colaboratori, pentru a înfăptui aceasta idee minunata.
Copiii, experiențele și educația lor, amintirile traite in copilăria lor, toate devin ceea ce vor creste mari, astfel se construiește viitorul nostru, al tuturor!
PS: cât pt cei mari, cu siguranța este nevoie de ceva. Ceva unde sa se relaxeze, sa fie mai buni, mai linistiti și sa nu alerge ca nebunii fără rasuflare, e destul, căci timpul fuge mai repede decât noi!
Sa inteleg ca si locurile de distractie inteligente pentru adulti devin o necesitate?