De când mama m-a făcut am fost curioasă de cum merg lucrurile. Mai ales după câteva faze cu orele de franceză şi fizică în generală. Cred că rusa împreună cu greaca veche mi s-ar fi părut mai uşoare. Atunci a fost momentul când a început mama să bage Vitamina C în mine. Îi plăcea cu precădere cea efervescentă. Or fi fost bulele de vină.
19 ani mai târziu am încercat să înţeleg şi eu fenomenul CĂTINĂ. A se înţelege că zbiera curiozitatea din mine. Însă, văzând preţurile din magazinele atât fizice cât şi online am spus că trebuie să decid dacă vreau cătină sau mâncare în acea zi.
Ce frumos se auzea din gurile mămicuţelor mândre de folosirea cătinei:
“Am făcut miere cu polen şi suc de cătină şi nu a mai răcit nimeni de 3 ani!” (5,7,9 după caz…)
Bun, deci am decis să “atac” tufele de cătină din cel mai abject parc din zonă, Parcul Humulești. În anii trecuţi am văzut cum lucrătorii la salubritate tot culegeau din el şi mi se părea că se umileau. Nu ştiu de ce am gândit asta atunci, acum îmi este ruşine. 🙁
Procedura de culegere a cătinei a fost presărată cu multe înjurături şi soldată cu chelirea tufelor şi zgârierea braţelor mele şi ale soţului ca după o luptă cu o pisică turbată. Motivarea era scutirea copiilor de jdemii de viroze, gripe şi balauri de colectiv.
Prelucrarea cătinei a fost iar o muncă silnică. După două proceduri soţul îmi spune botos că este dispus să cumpere direct produsul finit şi începe să îmi numere semnele de “cătinită”. Produsul nostru rezultat a fost lăsat la fermentat în frigider 7 zile şi apoi împărţit cu regularitate la membrii familiei până au căpiat şi nu mai vor. Dar asta este o altă poveste 🙂
Totuşi, din pasta rămasă de la stors m-am încăpăţânat să fac şi un gem de mere cu pastă de cătină, să nu care cumva să pierd din Vitamina C colectată.
Am ales să vorbesc despre cătină în acest text pentru că este un fruct cu un conţinut bogat în ulei, extrem de benefic în afecţiunile pielii dar şi Vitamina C cu o concentraţie de 27,7 ori faţă de kiwi, 50 ori mai mare faţă de portocale, 62,5 faţă de lămâie şi 83,3 faţă de gref.
Vitamina C este hidrosolubilă şi se dizolvă în prezența apei. Din păcate, aceasta se pierde foarte ușor în timpul preparării alimentelor. Recomandarea medicilor şi nutriţioniştilor este de a se consuma cât mai multe fructe şi legume neprocesate sau slab procesate. Nu cred că are rost să menţionez importanţă acestei vitamine în corpul omenesc.
Nici un organ nu face rezerve de ascorbat ca funcție principală a sa, așa că organismul rămâne foarte repede fără această substanță dacă nu există un aport continuu care să fie absorbit prin sistemul digestiv.
Când avem însă urgent nevoie de un aport semnificativ de Vitamina C, eu dau copiilor acadele Bombovit.
Pentru noi, adulţii, legendarele pastile efervescente. Cele de la Redoxon conţin doxa de 1000 mg în fiecare din cele 30 de comprimate.
Cantitatea zilnică recomandată de Vitamina C variază în funcţie de vârstă, greutate, gen şi istoricul medical, dar nu mai mult de 1000 mg pre zi.
Voi puteţi să apelaţi şi la Farmacia La Preț Mic unde găseşti vitamine ieftine. Indiferent că alegeţi farmacia fizică sau platforma online veţi găsi o gamă variată de vitamine, suplimente, dermatocosmetice şi produse pentru copii, atent selecţionate, de la cei mai prestigioşi şi de încredere producători de profil, la preţuri foarte mici, accesibile tuturor! Produsele sunt notificate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare şi Cosmetic Products Notification Portal (CPNP), portal al Uniunii Europene.
Ce am înţeles eu din cercetarea mai atentă a Vitaminei C:
*Consumul de fructe şi legume este suficient pentru doza zilnică recomandată pentru persoanele sănătoase.
*Vitamina C din alimente nu te fereşte de gripe ci îţi menţine nivelul optim de sănătate.
*Suplimentele alimentare cu Vitamina C cresc şansele de vindecare ale rănilor, recuperările după operaţii şi diverse boli.
*Lipsa sau excesul de Vitamina C este un dezastru în organism.
Recomandare pentru sănătate: consumaţi salate de fructe şi legume de sezon.
Felicitari pentru rabdare si documentare. Am citit povestea ta cu placere. Succes in competitie
Multumesc 🙂
[…] Vitamina C de la CURIOASĂ […]