Mâncare Vegană- moft sau necesar?

În timpul pandemiei am descoperit că pot să fac mâncare din te miri ce, dar gustoasă. Însă, partea de fresh era puţin cam neglijată. Mă refer la partea cu fructe şi legume proaspete. Deşi făceam comandă de acestea, zău dacă le puteai folosii mai mult de 3 zile.

Fiind şi 5 persoane în casă, fructele dispăreau primele. Să comand cele necesare pentru mâncare la 3-4 zile era destul de costisitor. Iar acum, la cum se prezintă situaţi persoanelor ce se îmbolnăvesc zilnic de acest virus presimt că voi ajunge iar în această lipsă de produse proaspete.

Ştiu că sunt cultivatori ce se adună în asociaţii sau pe un site şi pot livra fructe şi legume proaspete constant. Însă oferte de ceva la sac sau ladă cu X produse presetate nu mă încântă. Ba mai mult, intru într-o criză de timp. Copiii îmi solicită atenţia, au nevoie de program tip rutină, dar şi de activităţi educative. Mama are nevoie de îngrijiri specifice persoanelor cu handicap. Două pisici şi un câine fac şi ele ca toate lighioanele când uit să le dau de mâncare. Curăţenia se face undeva după ora 22. Florile sunt fără flori. Aka au fost “analizate” de către copii iar planta a spus că nu merită să le arate culoarea petalelor. Ce mai, sunt un dezastru în organizarea casei şi a vieţuitoarelor de sub acelaşi acoperiş.

L.E. Continui acest articol după o pauză de aproximativ o lună. În acest timp mama a fost internată 26 de zile în reprize de 3 internări. Motivul şi diagnosticele puse nu le voi menţiona aici. Însă, ceea ce are legătură cu acest articol este regimul ei alimentar.

Mama a primit recomandarea de a consuma alimente fără sare, grăsimi şi adaptate persoanelor ce au făcut dializă. În consecinţă trebuie să îi prepar mâncare cu legume, puţină carne şi numai proaspătă. De exclus porc, icre, organe. Ulterior am aflat de mere, banane şi struguri   🙁

Am ajuns în faza în care deşi am legume, carne şi fructe, nu ştiu ce să pregătesc pentru mama ştiind că nu trebuie să îi pun sare şi carne are voie odată la două zile. Mai intru şi în panică de timp că de, grădi încă este online.

Uite aşa am găsit pe net ceva ce nu credeam a fi util. Ceva ce îl credeam fiţe, mofturi şi chiar fuduleală la ce preţuri sunt.

Mâncare de tip Raw Vegan & Vegan consider că este regimul alimentar potrivit pentru o persoană ca mama.

Dacă în general pentru familia mea mâncare vegană însemna mâncare de post sau cartofi prăjiţi şi salate, pentru alţii este un stil de viaţă asumat din proprie iniţiativă. Mai sunt câţiva care au ajuns la acest stil tot din cauza problemelor de sănătate.

Ştiu de la începutul pandemiei că au început să se caute din ce în ce mai mult “Catering Raw Vegan & Vegan” sau expresii similare.

Un site pe care l-am aprofundat este bistrorawvegan.com Acesta m-a surprins plăcut prin abonamentele create în funcţie de nevoile clienţilor. Aici se găseşte mâncare:

Vegan
Vegan fără gluten
Raw
Raw fără gluten

Personal consider mai atrăgătoare mâncarea vigană. Asta dacă excludem ciupercile pe care le urăsc.

Tot butonând site-ul bistrorawvegan.com am găsit câteva preparate care mi-au trezit interesul:

Năut cu lapte de cocos – vegan/fără gluten/caserolă bio/300 g (năut, lapte de cocos, ardei capia, morcov, ceapă roşie, sare de himalaya, condimente naturale, pătrunjel) → nu îmi dau seama dacă este mâncare sau deşert 😛

Chifteluţe din năut cu piure păstârnac şi ţelină – vegan/fără gluten/caserolă bio/300 g (năut, mălai, pătrunjel, păstârnac, ţelină, cartof, morcov, ulei de măsline extra-virgin presat la rece, condimente naturale, sare de himalaya) → nu ştiu cât de tare se vă simţii aroma lemnoasă a legumelor, cred că este un fel de esenţă tare în farfurie 😀

Tabbouleh cu quinoa – raw/fără gluten/100 g (pătrunjel, roşie, ceapă roşie, quinoa, ulei de măsline extra virgin presat la rece, condimente naturale, sare de himalaya) → preparatul mă duce cu gândul la mâncarea arabă, libaneză.

Mai sunt şi deserturi ce ştiu că îmi vor lăsa gura apă, dar nu vorbesc despre asta acum, scopul meu este strict mâncarea. La cât gem am în casă, deşertul nu va fi o problemă.

Ceea ce voiam să spun este faptul că mâncarea fără carne este uneori deosebit de gustoasă. Am văzut asta în excursia mea în Măroc. De atunci încerc diferite combinaţii de legume şi condimente acasă (când am timp).

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: