Vacanţă în Bulgăria

După prima vacanţă în Bulgăria parcă mi s-a deschis apetitul de cunoaştere a acestui vecin al nostru. Parcurile incredibil de mari, drumurile aproape” line”, magazinele cu produse locale (Cima, Cima, numai Cima am în cap, acel sirop cu aromă suavă de brad, o nebunie pe clătite), seriozitatea cu care se ocupă de administrarea patrimoniului naţional (auzi tu, mormânt roman în Gărdina Botanică din Varna, cel puţin 4 locuri pentru grătar în Grădina Botanică) şi calitatea serviciilor din zona de vânzări îmi sunt mai mult decât suficiente pentru a vrea o altă vacanţă în Bulgăria.
Cu speranţă în suflet îmi fac planurile pentru două zile în zona cascadelor KRUSHUNA.

cascadele din bulgaria

Dar şi Peștera Devetàshka mi-a atras atenţia, aşa că o includ în mică vacanţă cu iz de drumeţie. Îmi place această peşteră Devetàshka pentru că este o peșteră carstică mare, la 7 km est de Letnitsa și 15 km nord-est de Lovech. Fiind în apropierea satului Devetaki, am decis ca locul de cazare să fie în sat, pe malul estic al râului Osam. Costurile de cazare pentru două nopţi şi 4 persoane încep cu 40 de euro.

DAR…

Dar, cum acasă mai am şi două patrupede pe care nu am cui să le las în grijă, trebuie să caut o facilitate la maşină pentru transportarea lor, o cazare ce permite accesul, dar şi regulile pentru animalele de companie în zona de vacanţă.

Căţelul se poate ţine după noi, dar ce fac cu pisica?! Nu ştie să meargă “la pas”… Poate o las în camera de cazare. Până una-alta, trebuie întâi să bag maşina în service pentru o inspecţie. Mai bine amân plecarea decât să mă trezesc cu “bucurii” pe câmpurile bulgarilor şi nema română sau engleză la purtător.

Cercetând bine traseul pe teritoriul bulgar, bag de seamă că voi avea nevoie de scut motor VW Golf. Ca şi avantaje ale folosirii acestui scut ar fi aşa:
scut motor vw

– Rezistenţă mărită la impactul cu diferite obiecte aflate pe carosabil;
– Acoperă compartimentul din faţă al maşinii, astfel defecţiunile cauzate de praful şi noroiul ce intră în zona motorului sunt reduse;
– Durata de viaţă mai mare datorită tablei de oţel din care este confecţionată, cu o grosime de 2 mm;
– Protejează bara faţă, radiator, motor, baie de ulei şi cutie de viteze;
– Este compatibil pe toate tipurile de motorizări şi vine cu kit-ul de montare inclus.

Acum nu vă uitaţi în gura mea ca şi cum am înghiţit o carte tehnică de maşină. Informaţiile astea le spune soţul care a lucrat la o firmă de distribuţie piese auto, dar şi Google, dacă îi dau căutare după “scut motor VW Golf”. Daaaaaaaar şi AutoGedal.ro, site-ul unde am găsit şi “chestia” ce mă va ajuta cu transportul animăluţelor.

La o primă căutare nu găsisem acea cutie ce poate fi compartimentată aşa că am apelat la ajutorul consilierului de pe site.

robotel.png

Conversaţia a fost drăguţă, dar recomandarea ca pisica şi căţelul să fie transportate împreună nu a fost pe placul lor. În mod special pisica a spus că îşi vrea spaţiul intim, prea o spală în urechi căţelul când se plictiseşte. Apoi vine link-ul salvator. Produsul recomandat se numeşte “Cutie portbagaj transport animale de companie/vânătoare Towbox V2 DOG”.

cutie portbagaj pentru animale
Mi-a atras atenţia acest produs prin aerisirea vizibilă, prin dublul acces, partea inferioară este demontabilă şi prevăzută cu găuri de scurgere. Şi tratarea anti UV a materialului din care este confecţionată cutia mi-a atras atenţia. Produsul este un tip special de portbagaj, certificat medico-veterinar la nivel EU şi atestat R.A.R. Deci numai bun de luat la vecinii bulgari. Montarea se realizează direct pe cârligul de remorcare cu ajutorul unei manete, complet automat.

Faptul că pot lua animalele de companie într-un portbagaj suplimentar este un beneficiu, mai ales că nu este prima plecare cu copiii din ţară cu maşina. Dacă până la mare luam un portbagaj plin, acum când ei au mai crescut au pretenţii de bagaj personal. Anul acesta au vrut trotinetele pe care le-am obosit cu brio în parcul din Varna. Pe lângă trotinete am făcut şi noi, părinţii, ceva sprinturi. Eram priveliştea perfectă, mama împiedicată cu rochie lungă până în pământ, cumpărată din LIDL-ul din colţul Staţiunii Constantin şi Elena.

Revenind la dorinţa mea cu plecarea în mica drumeţie stau puţin şi mă gândesc dacă nu cumva trebuie să îmi procur şi o mini farmacie. Julituri, insecte, alergii la buruieni bulgăreşti îmi trec prin minte. Pentru toate acestea, mâncarea la animale şi cele necesare lor pentru igienă îmi vor necesita un alt portbagaj. Posibil unul din acela “la etaj”. Cum portbagajul pentru transportul animalelor este cu dublu acces, mă gândeam să fie la fel şi portbagajul de pe plafon. Un model drăguţ este cel numit JUNIOR ALTRO 460 DUAL SIDE.

Ca şi culoare prefer variantele deschise, negrul în general creşte temperatura la interior şi nu aş vrea să mă trezesc cu friptură de animale de companie sau praf de aspirină şi Cocculine (dap, am rău de maşină şi cu toate astea tot merg în vacanţe cu maşina, deşi aş prefera trenul).

Să vă mai spun că mintea mea analitică a căutat inclusiv service-uri auto pe ruta noastră în caz de…? Să vă mai spun că am refăcut trusa soţului de prim ajutor şi i-am verificat existenţa roţii de rezervă? Sau să vă spun că în realitate am ajuns în Vama Veche cu cortul o zi şi am mâncat peştele cu cea mai verde şira a spinării? Păi nu vă spun, rămâne pentru anul viitor această dorinţă a mea cu mersul la cascadele bulgăreşti.

Acest articol a fost scris pentru SuperBLOG 2019

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

1 comentariu

  1. […] Vacanţă în Bulgăria […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: