Conform Federației Române de Baschet în România există 256 de cluburi pentru acest joc, dintre care 52 sunt în București. Dintre acestea, 3 sunt chiar în apropiere de domiciliul meu, pe o rază de 3 km. Acestea se găsesc conform datelor înregistrate la Federația Română la următoarele adrese:
1.Asociația Clubul Sportiv Artesania Bucureşti, Strada Constantin Brâncoveanu
2.Asociația Baschet Club Star Bucureşti, Strada Emil Racoviţa
3.Asociaţia Club Sportiv de Baschet Vipo, Aleea Secuilor
Totuși, parcurile din apropierea casei nu sunt sau nu mai sunt dotate cu echipament pentru baschet. Cumva locul specific este distrus repede, pentru a „crea” loc pentru fotbal sau nimic.
Parcă în Parcul Tineretului la terenurile de sus, de pe deal, direcție spre Cuțitul de Argint, am mai văzut persoane jucând sau exersând baschetul. În Parcul Lumea Copiilor cred că am văzut și câteva antrenamente cu copii adolescenți.
Îmi este drag să îi privesc și mă încearcă firav note de nostalgie. De ce? Păi să vă spun:
În copilărie am cochetat cu baschetul. Vreo 6 luni, în două locații. Adică am început în sala unei școli, apoi am fost mutați la sala de sport de la un liceu din Drumul Taberei. Atunci a început să nu îmi mai placă, mai mult din cauza atitudinii colegelor mai mari. Prea multă ironie la adresa noastră, a bobocilor.
În ordinea sporturilor practicate în copilărie nu știu să spun al câtelea era. Dar știu că mă duceam cu bucurie și mult entuziasm. Când am primit și legitimația cum că am fost înregistrată la CSS Nr 6 eram deja în al șaselea cer. Deja mă visam campioană și dată mereu la televizor.
Echipamentul meu era rudimentar, poate cam cum era și la începuturile baschetului pe la 1891. Dacă nu mă înșel, în picioare aveam espadrile sau teniși. Acum ar părea un fals grosolan la modelul Converse. Dar atunci erau numiți gumari și erau cei mai cumpărați pentru că… erau cei mai ieftini pentru joacă și pentru orele de sport.
Atunci nu conta pentru mine ce port, cu ce mă încalț sau cu ce mingie fac antrenamentul. Pur și simplu făceam.
Conform Wikipedia astăzi baschetul este
„unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume;
se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă. „
Astăzi acest sport este admirat de la distanță pentru jucătorii deosebit de înalți și pentru echipamentul special folosit. Acest echipament dă o #poftadesport incredibilă. Mulți copii cred (naiv) că unele perechi de ghete pentru baschet vin la pachet și cu performanţa.
Aici este cazul să apelez iar la #DecathlonRomania pentru a prezenta echipamente de #baschet dar și coșuri, panouri și plase de baschet.
Mesajul principal al #DecathlonRomania în privința echipamentului de baschet este următorul:
„Echipamentul de baschet NBA de la Decathlon presupune o colecție specială de îmbrăcăminte și accesorii de baschet precum și ghete pentru baschet, protecții, tricouri și maieuri de baschet NBA, șorturi termice, create prin colaborarea dintre Tarmak, gama proprie de produse pentru baschet de la Decathlon, împreună cu Naţional Basketball Association.„
Acum dacă aș căuta cele necesare pentru jocul de baschet pentru copii aș începe cu un coș micuț, precum cel din imagine.
Copiii mei în curând fac 6 ani dar cred că important este exersarea și acomodarea cu părțile fixe, precum stâlpul și coșul.
CUM SĂ ALEGI CORECT GHETELE DE BASCHET PENTRU COPII?
Următoarea etapă pentru mine, ca părinte, ar fi căutarea unor încălțări adecvate vârstei și sportului.
Din câte îmi amintesc din copilărie și îmi pare și logic ca adult, glezna este esențială în acest sport. Mulți jucători de baschet sar constant la coș iar susținerea gleznei este esențială.
Inițial m-am gândit că până în 5-6 ani nu voi găsi ghete de baschet potrivite ca mărime, dar m-am înșelat. Ba mai mult, am găsit pe site-ul Decathlon și o explicație mai bună pentru găsirea acelor ghete de baschet potrivite copilului.
*Ia în calcul factori precum greutatea, înălțimea și mobilitatea.
*Un copil înalt cu o greutate peste medie are nevoie de susținere suplimentară la nivelul gleznelor pentru a evita accidentările.
*Un copil mai mic de înălțime va avea nevoie de ghete de baschet cu talpă flexibilă pentru mai multă mobilitate în mișcare.
*Vei schimba mai multe perechi de adidaşi în fiecare an.
*Oferă-i copilului maximum jumătate de număr pentru a avea libertate de mișcare.
*Încălțămintea trebuie să ofere stabilitate piciorului pentru a evita mișcări necontrolate care pot duce la accidentarea celui mic.
Următoarea etapă în antrenamentele de baschet eu aș vedea folosirea genunchierelor și a cotierelor. Copiii încep să prindă încredere în mișcările lor și își folosesc toată forța când sar sau se aruncă, moment în care o cotieră sau genunchierele sunt foarte benefice.
Hainele specifice jocului de baschet cred că pot fi alese la final. Deși sunt materiale create special pentru o activitate intensă, nu pot spune că sunt cele mai urgente sau mai importante.
Recunosc că și aici am avut dubii în privința măsurilor pentru copiii de 5-6 ani, dar, Decathlon are și aici colanți și maiouri cu măsuri aferente categoriei de 5-6 ani.
Sper să țineți cont de informațiile din articol și să le folosiți cu încredere când copilul vă anunță că va participa la o preselecție de baschet pentru echipa școlii sau a unui club sportiv de copii.
Lăsaţi-vă copiii să încerce sporturi, chiar dacă în prima fază nu sunt echipați corespunzător. Vedeți pe parcuri dacă îi atrage sau nu acel sport 😛
Cu mare drag.