Uite ce poți face cu fier beton românesc

    fier beton romanesc de 20 mm

 

Când spui fier beton, te gândeşti la construcţii. Îţi vin în minte etrieri, plasă de Buzău, stâlpi, grinzi şi fundaţii dacă eşti bărbat. Dacă eşti femeie… sigur nu îţi stă mintea în loc şi te gândeşti la o utilizare mai abstractă. Propun să le luăm pe rând (gândurile bărbăteşti şi cele femeieşti   😀   )


Ca bărbat, te gândeşti în primul rând la grosime: 10, 12, 14, 16, 18 sau 20 de milimetrii. Apoi „vezi” în faţa ta etrieri.

Explicaţie pentru femei:

etrieri din fier beton
Sursa- lajumate.ro

 

ETRIERI= rame transversale confecţionate din fier beton care „îmbracă” barele longitudinale de fie striat pentru confecţionarea stâlpilor, grinzilor sau a scărilor.

 

 

 

 

Am căutat pe internet şi am găsit trei metode de a realiza aceşti etrieri.

1. Cea mai rudimentară

2. Cea cu un „aparat” confecţionat acasă

3. Cea cu un utilaj profesionist

Etrierii pot fi —-închişi, sub formă de ramă închisă

                         —-deschişi, sub formă de ramă fără o latură.

Este recomandat să se folosească o foarfecă pentru fier beton. Cea pentru filat părul nu cred că reuşeşte nici să gâdile fierul.

De preferat este să se apeleze la un inginer structurist pentru a decide tipul de material necesar. Acesta poate recomanda şi pistolul profesionist de legat etrieri. Am găsit un filmuleţ pe YouTube cu un astfel de produs.

 

     În procesul de montare al etrierilor aceştia se poziţionează cu „mustăţile” de legătură pe interiorul fierului de rezistenţă. Etrierii asigură rezistenţa armăturii, numită şi armătură transversală. Ca distanţare, etrierii sunt dispuşi mai des la capetele stâlpilor iar la centrul acestora mă rări.

Greşeli în construcţie

     Nu este benefică cumpărarea fierului beton cu muuuuuuuuuuuuuult înaintea începerii construcţiei propriu zise. Apariţia ruginei şi rămânerea ei pe fier în momentul realizării construcţiei poate duce la neaderarea betonului la structura de fier, deoarece rugina este un strat neaderent. De aceea este bine de îndepărtat rugina înainte de lucrare sau livrarea lui în ziua prelucrării fierului.

Recomandări

     *Betonul se toarnă la o temperatură între 13 şi 27 de grade celsius. Sub aceste valori sau peste acestea rezultă un produs periculos.
*Dacă din senin se schimbă vremea şi temperatura scade brusc, este recomandat să acoperiţi betonul cu material împotriva îngheţului.
*Dacă începe o ploaie torenţială, este recomandat să se acopere betonul cu folie.

     Mă voi opri aici cu gândurile bărbaţilor legate de fier beton. Acum vine rândul femeilor. Unele chiar cred că fierul este modelabil precum plastelina. Cred că pot să îl frământe puţin în timp ce se gândesc la un obiect în format 3D şi imediat vezi că face „o foaie de plăcintă” sau un fir lung, de crezi că va realiza „un covrig Braşovean” cu sare şi mac.

Ei bine, nu numai femeile cred că pot realiza alt ceva din fier beton. Şi artistul român Ion Pop a crezut şi chiar a realizat ceva minunat.

Artistul Ion Pop

Am preluat câteva fotografi sugestive de pe pagina de Facebook a domnului. Acolo ne invită să îi vedem lucrările.

“Vă invit să vedeți lucrările mele. Prin ele bate vântul, trece ploaia, curge râul, se joacă razele de soare, zboară păsările…” Ion Pop

 

 

     După părerea mea, lucrările domnului Ion Pop sunt ca nişte caricaturi realizate cu „creioane” din fier beton.

Ştiu că încă este ianuarie şi început de an, dar dacă aveţi în plan să confecţionat „nişte” etrieri sau doriţi o lucrare artistică de la domnul Ion Pop, puteţi să comandaţi cât fier beton românesc doriţi dumneavoastră de pe site-ul www.fier.online

     Site-ul este o firmă românească cu sediul în satul Ducu, Comuna Chiaja. Au numai 6 zile lucrătoare şi două numere de telefon pentru suport tehnic.

Poţi să primeşti transportul gratuit dacă plasezi comandă de cel puţin 1500 de lei pe care o poţi achita prin OP sau în numerar la livrare.

Ce spui, vei folosi fier beton românesc la următoarea ta construcţie?
De vei executa o lucrare artistică, îmi vei trimite fotografii?

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

14 thoughts on “Uite ce poți face cu fier beton românesc

  1. Ce minunate sunt lucrările domnului din articol. Felicitări și lui si tie pentru că îl promovezi! Chiar si un asemenea metal banal poate deveni prețios în mâinile cui trebuie.

  2. Felicitari pentru articol, Georgiana! Sincer… am fost placut surprinsa de abordare. Nu doar pentru ca sunt blogger si-mi dau seama de intensitatea pregatirilor si cercetarilor facute pentru finalizarea articolului… dar… si pentru ca in viata de zi cu zi, sunt inginer. In plus, romanca get-beget, si categoric, prefer tot ce e fabricat in Romania.

  3. Fier beton romanesc, sigur un barbat il percepe intr-un fel. O femeie in alt fel :-)) (de etrieri am auzit chiar si eu)
    Cand ma gandesc cat a durat si fundatia casei noastre si cati bani a absorbit. Dar aia e baza si de calitatea materialelor si a lucrarii va depinde viitorul casei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cărțile lunii ianuarie 2019

mar feb. 5 , 2019
     Ianuarie 2019. Început de an. Nimic nu se întrezăreşte la orizont. După un revelion deprimant şi primele zile din an cu ceva presiuni familiale, încerc să îmi găsesc oaza mea de relaxare. Încerc să îmi fac un program de citit.
%d blogeri au apreciat: