Făina o vedeam pe masa din bucătărie la sfârșit de săptămână sau înainte de sărbători. Mama se ,,împrietenise,, tare bine cu emisiunea de la postul Acasă unde o actriță cu aspect de bunicuță prezenta zilnic o mâncare și un desert. Făcuse mama așa două caiete pline de rețete, la care mai adăuga și foi din când în când. Și tare mândră era de agoniseala ei și de rezultatul muncii sale.
Dar iată-mă pe mine în impas acum. Am fost provocată de către Băneasa să scriu despre un preparat festiv de Crăciun, făcut cu faină.

Păi dacă mama avea două caiete pline de rețete și săptămânal încerca câte una… efectiv nu aveam un preparat anume de Crăciun în afară de cozonac. Cum eu nu fac cozonac pentru că este sărbătoare ci numai pentru a mă lua la întrecere cu domnul soț, pot scrie un articol despre ce obiceiuri cu produse pe bază ce făină 000 ne-am creat noi iarna și în preajma sărbătorilor de iarnă. (Legat de cozonac, am vrut unul albastru💙, am folosit colorant, dar compoziția mi-a ieșit verde, de, am uitat lecția de albastru colorant+ galben gălbenuș -> clar nu cozonac albastru 😛 )
Până mă hotărăsc la ce preparat sau preparate mai sărbătorești mă rezum, m-am decis să vorbesc despre ce fac eu și soțul meu în bucătărie. Musai trebuie să îl pârăsc: îi place de Jamila. 😀 Da, da, de Jamila. Ce și cum gătește dulce, la ce te gândești. 🤔Bine, și la faptul că are soț marocan și ce mișto este în Maroc. 😁

Găteala i se trage soțului de la început de pandemie de când a trecut de la șoferie la laboratorul de testat materiale de construcții, cu precădere rețete de beton, rețete pe care acum tot el le execută 😀 Strictețea pe care a învățat-o în laboratorul de la muncă a adus-o și în bucătăria de acasă, eu fiind numai ajutorul ce îi dă la mână ustensile și ingrediente. Mă amuză copios seriozitatea cu care urmărește filmulețele Jamilei, adună, toarnă, amestecă, pune pe pauză filmulețul, caută sau cere X lucru apoi revin la filmuleț.

Ca o regulă generală am setat ca fiecare nouă rețetă să fie testată la jumătate din greutatea ingredientelor, asta bazându-mă pe mărimea sau cantitatea de produse rezultate în filmarea urmărită. Și tare bine ne-a fost, căci ceea ce se face pentru un clip este clar muuult mai mult decât consumă o familie cu doi copii mici odată.
A, și încă un lucru. Soțului nu îi place să prăjiturească cu făină neagră sau de alte cereale, musai grâu. Asta pentru că am tot testat eu 😁 în ultimii 3 ani diferite rețete de pâine cu făină neagră, de ovăz sau amestec de 3 sau 4 tipuri de făină. Vă las acest articol pentru a vedea câteva variante de pâine, chifle și melci enormi .
Sau, vă arăt această pâine împletită, făcută săptămâna trecută cu făină Băneasa Albă Superioară 000.

Pe scurt am făcut așa: am adunat laolaltă pe masa din bucătărie 500 de grame de făină Băneasa Albă Superioară 000, 250 ml apă, un plic de drojdie uscată, o doză de sare rasă (eu folosesc doza de la laptele praf NAN 😀 ), aproximativ jumătate de pliculeț de praf de copt și 50 ml de ulei de floarea soarelui.

Am amestecat conținutul până s-a omogenizat, am pus aluatul într-un castron cu capac, am pus castronul pentru aproximativ o oră pe calorifer (avem centrală, deci noi controlăm temperatura 😛 ).

După ce a trecut timpul am luat aluatul, l-am frământat cât să fiu sigură că nu mai are cocoloașe de făină apoi am împărțit în 3 părți, pe care la rândul lor le-am împărțit în 3 părți. Am rulat din fiecare grămăjoară de aluat câte un „cârnat” de aproximativ 40 cm, apoi am început împletesc câte 3 „cârnați” ca la final să împletesc cele 3 împletituri. Pe deasupra am pus semințe de susan, apoi am dat la cuptor 30 de minute.

Pâinea împletită a fost joi, dar vineri am făcut turtă dulce, tot din făină Băneasa Albă Superioară 000. Cred că este unul dintre obiceiurile ce le-am creat pentru copii. Asta pentru că după coacere îi chem la decorat, atât pe copiii mei, cât și pe colegii de la grădiniță sau prietenii de familie aflați în vizită.

Vineri îmi propusesem să fac această turtă dulce pentru că duminică chemasem colegi de-ai copiilor de la școală pentru a face decorațiuni de iarnă pentru clasă. În insistențele mămicilor de a aduce atât materiale pentru lucrul manual cât și dulciuri, că de, vin în vizită, le-am spus zâmbind mustăcește că am tot ce îmi trebuie: conuri de brand, acuarele lichide, pensule, sclipici și turtă dulce 😛 . Ba mai mult, pentru anul acesta am cumpărat și ștampile cu model de iarnă. Vezi în poze cum mi-au ieșit aceste turtițe 🙂

La realizarea turcei dulci am folosit 300 gr făină Băneasa Albă Superioară 000, 100 gr unt, 3 linguri de miere de rapiță, un plic cu condimente de turtă dulce de la LIDL (pentru grabă de această dată, dar în general cumpăr fiecare condiment în parte), 2 ouă și jumătate de pliculeț de praf de copt. Adică jumătatea rămasă de la pâine.
Am amestecat toate ingredientele, am întins o foaie de aproximativ 1cm grosime apoi am decupat formele cu ajutorul ștampilelor și copiilor. Am așezat aluatul pe o foaie de copt, foaia am pus-o în tavă și tava în cuptor pentru aproximativ 30 de minute, dar cu câteva verificări, pentru a prevenii arderea turtițelor. Dar na, mereu se ard 3-4 de zici că îmi fac în ciudă…
Voi ce spuneţi, sunt de mâncat? 🙂

Și uite cum am ajuns la ziua de astăzi, când constat că turtă dulce s-a terminat ieri, zi când eu am fost plecată toată ziua la conferinţa Maratonul sănătății. De, 3 ani de stat acasă fără un eveniment semnificativ de educație părintească și-au spus cuvântul… Bine, mint, am vrut să fug de acasă ferm convinsă că am lăsat măcar ceva dulce pentru ziua cu invitații.
Vei întreba ce am făcut dulce. Păi nu eu, am pus soțul să caute ACEA rețetă de cozonac cu cremă de cacao ce arată atât de divin în filmarea de pe YouTube. A, nu era rețetă prezentată de Jamila, pe semne că s-a desprins de „fusta ei” 😀
Din păcate nu vă pot detalia ce conține pentru că nu am fost în bucătărie când s-a apucat soțul de acest dulce. Eram în casă prinsă cu ultimele retușuri de curățenie 😀 Singurul lucru pe care îl pot spune cert este că eu am făcut compoziția pentru crema preparatului: o parte de cremă de ciocolată la care am adăugat aceeași parte de iaurt grecesc, de 10% grăsime. Fix aceeași combinație pe care o folosim la torturile din familie.
De curiozitate însă am întrebat soțul ce a folosit. Am reținut 500 gr Făină pentru cozonac Băneasa și 1 ou. Îi spun că el râde de mine, cum adică un ou la cozonac? Dar soțul foarte calm îmi spune că atât era menţionat la rețetă, de ce să pună mai mult. Ți-am spus eu că este riguros 😀
Ca de fiecare dată aspectul lasă de dorit dar deschide și râsul. Încă de la aranjarea estetică a cozonacului a început să curgă din crema cozonacului, rezultând o baltă de mai mare frumusețea pe masa din bucătărie. Dar nici soțul nu s-a lăsat mai prejos, a adunat tot și a pus în tavă 😀

Înainte de a da cozonacul la cuptor a uns pe deasupra cu ou amestecat cu lapte. Noi am pus cozonacul în tavă rotundă cu margine mică. Probabil dacă îl puneam în tavă de cozonac sau într-o tavă mai mică de aduna compoziția mai mult, ar fi avut un aspect mai înalt cozonacul nostru, așa ne-a ieșit mai mult pe lățime 😛 Dar nu-i bai, jur pe Nutella că a fost moale, pufos și dulce potrivit, asta pentru că în compoziția cozonacului nu s-a pus prea mult zahăr, ținând cont că urma să se folosească cremă de ciocolată. Plus iaurtul grecesc ce a diminuat puțin și cu tentă de acrișor.
Ce bine că nu știu rețeta, pun pariu că te gândești să mi-o ceri 😀 Aș putea în schimb să îți recomand cozonacul Băneasa pentru că este fix acel tip de cozonac pe care nu îl frămânți. De asemenea mai poți vedea și alte Bunătăți Băneasa .
În acest moment mai am 500 de grame de Făină pentru cozonac Băneasa și aproximativ 100 de făină Băneasa Albă Superioară 000. Revenind la provocarea Băneasa cu rețete de preparat festiv de făcut cu făină… aș spune că tot ce este dulce și se poate mânca imediat ce este gata. De la gogoşi turcești, adică acele micuțe biluțe ce se mai găsesc pe la târguri de iarnă sau parcurile mari, la gofre, de la brioșe la pandișpan cu nucă și coajă de portocale.
De ți-am făcut poftă de dulce îmi cer scuze. Pot să îți recomand să cumperi și tu făină Băneasa, să intri pe site-ul oficial, să citești câteva rețete și să iei un bărbat riguros lângă tine 😀 Împarte făina în două părți apoi faceți fiecare câte un dulce. Și nu ezita să râzi dacă rezultatul arată ca o clătită explodată, dar are gust de prăjitură regală. 😛
Acest articol a fost scris „contra” făină, din aceea ieftină și bună 🙂 dar și pentru competiția SuperBlog 2022 😀
P.S. Domnul soț s-a gândit și la mine, îmi făcuse poză la rețeta de cozonac și cremă de ciocolată.
