testul cafelei

Testul cafelei – test de personalitate

 -Tu fată, nu auzi că mor de dragul lui. Este mişto tare tipul. Încep să cred că el este alesul.
– Hai fată, tu la 6 luni crezi că îţi găseşti alesul până la testul cafelei.
– Ai dreptate. Nu l-am trimis la test. Ia zi… când ai programul mai lejer pentru a face testul?
– Ar trebui să mă plăteşti pentru favorurile făcute. Sau mai bine să îmi plăteşti taxa la Facultate de Psihologie.
– Nu ştiu dacă taxa la facultate sau taxa de barista dar îmi place şi se potriveşte ce spui matale acolo în rezultatele testelor. Unii ghicesc în cafea și caută să deslușească în ea viitorul. Tu reuşeşti să îmi spui ce personalitate este acum, în prezent, cel ce îşi bea cafeaua în faţa ta.
– Bine faţa, miercuri pe la ora 14.
– Dar nu am cum să vin, am seminar cu ciufutul. Şi aşa nu înţeleg materia, dacă mai şi lipsesc îngroş rândurile restanţierilor pe vară.
– Dar nu vi tu, ci tipul de analizat. Cu tine aici nu dă rezultate testarea.

Aceasta era conversaţia de dimineaţă a două prietene în timp ce aşteptau în faţa unui espressor automat Philips ce ajustează concentraţia şi aroma băuturii.

espressor automat Philips
– Auzi, sper că acest Cappuccino este făcut cu apă pusă acum, de dimineaţă, nu cu cea rămasă de ieri. Trebuie să ţi cont că totuşi apa este un aliment şi trebuie consumată, nu lăsată în diverse aparate timp îndelungat.
– Stai liniştită fată. Capacitatea rezervorului de apă deşi este de 1,8 L este mai mereu gol. Se fac atât de multe cafele cu spumă de lapte fină cu LatteGo  încât ai crede că este trendul momentului. La fiecare 12 cafele trebuie să golesc recipientul pentru reziduuri şi tot atunci completez apa. Când sunt în schimbul 2 înainte de plecare scot apa şi laptele din aparate. Numai cafeaua o las pentru că aparatul are Aroma Seal.

Mai sporovăiesc ele ceva apoi îşi iau “la revedere”. Ana, studenta ce lucrează ca barista într-o cafenea micuţa dar cu vad deschide un manual de psihologie la capitolul “Tipuri de personalitate”.

stidenta invata in cafenea

Începe să citească cu voce tare dar mai mult recita în timp ce curăţa sistemul LatteGo format din două piese fără tuburi.

curatare sistem de lapte
“Sunt 16 tipuri de personalitate împărţite pe 4 categorii mari şi anume ANALITICII cu subgrupele arhitect, logic, conducător şi polemist, DIPLOMAŢII cu subgrupele susţinător, mediator, protagonist şi activist, SANTINELELE cu subgrupele logistician, apărător, director şi consul şi EXPLORATORII cu subgrupele virtuos, aventurier, antreprenor şi animator. Cele 16 tipuri sunt determinate de un test ce ar fi bine să fie făcut de subiectul de analizat. Limbajul nonverbal nu este suficient pentru a caracteriza un om.”

Uşa cafenelei se deschide şi un tânăr prezentabil intră grăbit. Ana ascunde repede cartea şi îşi pune şorţul-uniformă. “Scanează” tânărul până ajunge la tejghea şi îi face semn să ia loc. Îl opreşte când vrea să dea comanda şi îi spune cu o voce calmă în timp ce se întoarce către primul “espressor automat Philips” apoi “ajustează cantitatea de cafea şi de lapte”.

ecran esspressor Philips
– Vrei o cafea neagră la pachet iar paharul să aibă protecţie pentru băuturi fierbinţi.
– Da, cum ai ghicit?
– Eu nu ghicesc, eu citesc în comportamentul oamenilor. Uite tu de exemplu. Eşti îmbrăcat de birou, curat, culori neutre. Eşti mereu serios, conştiincios şi realizezi tot ce îţi propui, cel puţin pe plan profesional. Acum te văd tensionat, grăbit şi puţin şifonat. Bănuiesc că ai schimbat locul de muncă, este prima zi şi ai cam întârziat.

Cu un zâmbet în colţul gurii tânărul aprobă caracterizarea. Trage adânc aer în piept iar la expirare umerii îi coboară la un nivel oarecum relaxant faţă de locul acela înalt unde i-a trimis prin postura de om de office.

– Uite, nu îţi dau cafeaua ta pentru că te va tensiona şi mai tare. Dintr-o varietate de cafele îţi propun un Cappuccino şi bonus îţi mai pun un strat de spumă de lapte fină şi cremoasă.
– Nu vreau să îţi dau de lucru aşa… la prima oră.
– Stai liniştit. LatteGo amestecă laptele cu aer la viteză mare şi aşa se produse acel strat cremos de spumă de lapte, fără stropi şi exact la temperatura potrivită. Ce spui, vrei acest Cappuccino?
– Da, sună interesant. Şi iar da, ai citit corect. Acum îmi dai voie şi mie să fac o încercare?
– Sigur, spune Ana în timp ce completează rezervoarele de cafea de la cele două Espressoare.
– Păi ar fi aşa: eşti studentă la Psihologie, vrei să testezi ce ai reţinut din capitolul Comportament nonverbal şi vrei să completezi cu informaţiile din cele 16 tipuri de personalităţi. Numai că nu ai nimerit “subiectul” potrivit pentru analizat.

Ana, puţin ofticată că a fost prinsă în jocul ei se întoarce botoasă. Chipul ei rotund şi cu un ten perfect de culoarea cafelei cu lapte era tare drăgălaş pentru cineva prins în fapt.

– Bănuiesc că tu eşti Ana, studentă la Psihologie. Nu a aşteptat răspunsul ei şi a continuat să vorbească în timp ce bătea cu degetele în tejghea un fel de ritm. Numele meu este Sandu Matei şi sunt lector la facultatea unde înveţi. Te caut cu intenţia de a te integra într-un centru de cercetare şi dezvoltare a personalităţilor. Am urmărit din umbră testele făcute de tine şi aş vrea să aflu mai multe despre ele, dacă au la bază psihologia sau numai studiul limbajului nonverbal completat de cititul în cafea.

Cu o mimă interesantă Ana răspunde:

– Cred că sunt singura din această lume ce reuşeşte să citească într-un espresso făcut din cafeaua măcinată în 12 trepte de către un Espressor Philips.
– “Nu mă interesează cu ce te ocupi. Vreau să știu ce îți dorești – și dacă îndrăznești să visezi să îndeplinești dorința inimii tale. “(ORIAH MOUNTAIN DREAMER)
– Frumos jucat cu acest citat! Încântată de cunoştinţă Sandu Matei. Vreau să intru în acest proiect de care spui tu dar nu înainte de a termina obligaţiile faţă de Dana, prietena mea. Joi seară cred că mă pot alătura colectivului de cercetare. Şi… înainte să pleci, te rog frumos să plăteşti consumaţia, numai aşa îmi pot plăti studiile.

Tânărul zâmbi şi plecă mulţumit. Echipa lui era completă acum. Dar stai, se întoarce îngândurat.
magNET-Logo-500x500-300x300.jpg– Ana, ai idee de unde putem să cumpărăm şi noi un espressor automat Philips? Va curge multă cafea în laboratoarele de cercetare.
– Sigur, îţi spun de unde au fost cumpărate acestea. Caută pe net “magazin online magNET.ro” şi găseşti oferta completă pentru espressoarelor automate Philips cu tehnologia LatteGo.

 

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2019.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: