În ultima vreme am început să căutăm ” Sănătatea la cutie”. Indiferent că este vorba de suplimente alimentare, produse dermatocosmetice, nutricosmetice sau pline de nanotehnologie, este mai uşor să luăm totul de-a gata, decât să depunem puţin efort. Şi nu mă refer neapărat la efortul depus la un curs de fitness sau o oră de „sală”.
Ce presupune „efortul”?
În primul rând, este recomandat să foloseşti o aparatură specială, în intimitatea casei tale. Acolo poţi testa lichide, consistenţe, fructe, legume şi de ce nu frunze. Sănătatea are nevoie de acest început.
PENTRU MINE, SĂNĂTATEA ARE GUSTUL COPILĂRIEI
Când eram mică, ceea ce îmi doream cel mai mult era să cresc mare, să am voie să fac tot ceea ce doream. Dar era tare frumos să fiu strigată la ora mesei şi să primesc mereu ceva bun fie ca mâncare, fie ca desert. Timpul a trecut şi am rămas cu o mare nostalgie. Nu am mai fost atrasă să îmi fac limonadă, sosuri cremă de legume, sucuri proaspete… pentru că necesitau timp. Timp de cumpărături, timp de informare, timp de preparare şi de curăţat ustensilele. Mai ales de curăţat ustensilele. Mă everva faptul că era nevoie de atât de „multă muncă” pentru un pahar de ceva, ce se consuma şi în 30 de secunde. Dar erau atât de savuroase acele 30 de secunde 🙂
A fost nevoie de o perioadă de 25 de ani ca să îmi dau seama că mâncarea şi sucurile copilăriei sunt gustoase la orice vârstă.
Sănătatea are mai ales gust!
Urmează să vorbesc acum în general despre tine, adultule. Ai avut timp toată copilăria să descoperi ce gusturi, arome şi combinaţii îţi plac. În adolescenţă, ai încercat să dai şi o mână de ajutor mamei în bucătărie. Acum, ajuns mare, te-ai lenevit. Dai vina pe stres, pe locul de muncă, pe obligaţiile din familie. Ba şi pe finanţe. În jurul vârstei de 35 de ani începe să scadă nivelul colagenului din organism, dar și calitatea lui. Vei spune că sunt numeroase creme pe bază de colagen, dar poți stimula producția de acestuia incluzând în dieta ta anumite alimente, precum:
Tonul și somonul, care întăresc celulele, pentru că este bogat în omega 3.
Legumele verzi, ca spanacul ori varza kale, sunt bogate în vitamina C și fier, crescând producția de colagen. Vitamina C are proprietăți antioxidante ce stabilizează enzimea care distruge colagenul. În plus, protejează împotriva radicalilor liberi ce scad nivelul acestuia.
Legumele şi fructele roșii, ca tomatele, ardeii roșii, mărul, căpșuna, cireșele şi sfecla roșie conțin un antioxidant natural numit licopen, ce protejează pielea de ultraviolete și crește nivelul de colagen.
Soia, conține genisteină, o substanță ce acționează ca un antioxidant și stimulează producția de colagen. În plus, blochează enzimea responsabilă cu îmbătrânirea pielii.
Proteinele din ouă sunt bogate în colagen și sprijină producția naturală a acestei substanțe. Vegetarienii le pot înlocui cu nucile, care au cam același rol.
Legumele portocalii, precum morcovii sau cartofii dulci, restaurează și regenerează pielea, datorită vitaminei A pe care o conțin.
Ceaiul alb protejează proteinele pielii, în special colagenul. În plus, previne activitatea enzimelor care distrug colagenul și duc la apariția ridurilor.
Citricele, din care portocalele, lămâile sau grapefruit-ul sunt bogate în vitamina C și au capacitatea de a transforma anumiți amino-acizi în colagen. Alte fructe bogate în vitamina C sunt kiwi, mango și ananasul.
Alimentele bogate în sulf precum țelina, măslinele verzi sau negre, usturoiul, castravetele, banana, ceapa și tofu stimulează producția de colagen. Toate acestea, în combinaţia potrivită, vă pot aduce un stil de viaţă 100% natural.
„Trăieşte sănătos” nu mai este ceva greu de înţeles acum pentru mine, mai ales odată începută diversificarea alimentară pentru copiii mei.
La recomandarea pediatrului, am început treptat cu legume, apoi cu fructe, sucuri şi nu în ultimul rând cu sosuri pentru cărniţă. Fără condimente speciale, fără coloranţi, fără cantităţi mari. Totul potrivit pentru ei. Totul gustat de mine înaintea lor. Reintram în perioada copilăriei numai gustând acele combinaţii inedite. Sănătatea… ah, sănătateaaa.
Păcat de adultul din zilele noastre, care mănâncă şi bea pe fugă pseudo-alimente. Care cheltuie o sumă considerabilă, pentru a nu avea vase de spălat acasă. Dragilor, sănătatea nu este atât de scumpă şi nu este o corvoadă în bucătărie. Aş putea să gândesc o campanie întreagă pe această temă.
Aş implementa în şcoli şi grădiniţe programul „Un pahar de suc natural”. Aș planifica toată ,,Săptămâna Altfel,, cu evenimente gastronomice educaționale. Mi-aș fi dorit ca Ministerul Educației să găsească câțiva Chefi carismatici și producători de legume și fructe BIO, care să interacționeze foarte bine cu copiii. Să se facă un program național de gătit sănătos. Cu siguranță va fi o investiție bună în viitorul adult de mâine. În acest fel, vom putea modifica acea statistică ce spune că în prezent, adulții nu consumă suficiente legume și fructe.
De asemenea, aş pune la vânzare sucuri naturare și în cantinele studenţeşti, spitalele de stat, evenimente mondene şi lansări în aer liber.
În funcție de anotim, aș propune whorkshop-uri culinare și de nutriţioniste pentru copii, sau pentru copii şi familie, unde aş prezenta şi cel mai nou storcător prin presare la rece Hurom.
Aş merge și în hiper magazine să împart câte un coş cu legume și fructe 100% natural, ca apoi să îi invit pe curioși să testeze un storcător prin presare la rece Hurom.
Putem să luăm legătura cu reprezentanţii mediului on-line, bloggeri, vloggeri, influenceri în Instagram din categoria de parenting si nutriție. Nu voi miza pe statistici, nu voi apela la persoane publice şi campanii bazate pe reclame în mass-media. Mai bine aş amplasa un punct de lucru de tipul maşinuţelor de cafea în zonele aglomerate, cum ar fi staţiile de metrou, zonele industriale, zonele de birouri. Sănătatea din pahar va atrage cel puțin curioși la început.
La fel de bine am putea implica primăria orașului într-un proiect ECO, unde putem aduce împreună producători de legume și fructe, cîteva biciclete ce vor genera curent electric prin pedalare. Energia obținută astfel, o putem capta într-un generator. Ulterior, acesta va fi direcționată către o bucătărie amplasată într-o zonă publică. Energia acumulată în generator, va deservi bucătăria în prepararea mâncărurilor și gustărilor naturale, cu ajutorul produselor Hurom și a bucătarilor renumiți. Putem avea și un slogan precum: „Sănătate cu un consum mic de energie!,,
Poţi găsi oricând la reduceri storcătoare Hurom, dar este important să înveţi şi ce să faci cu el. Producătorul îl recomandă pentru sucuri, smoothie-uri, pentru pasarea preparatelor pentru bebeluși, prepararea supelor, înghețatelor, șerbeturilor dar și multe altele.
Vă pot enumera o listă pe ingrediente pentru o băutură energizantă, din care vă puteţi alege ce variantă vi se pare mai potrivită:
- Un fruct cremos, ca banană sau avocado,
- O cană sau două cu fructe de sezon pe care puteți să le congelați, ca să aveți smoothie rece, aducând a milkshake, gen căpşuni, cireşe, vişine, fructe de pădure,
- Lapte, iaurt, apă plus nuci sau unt de nuci,
- Super-alimentele alge, ca spirulina, chlorella, maca, MSM, boabe crude de cacao, proteină de cânepă,
- Miere, sirop de arţar, fructe dulci uscate precum curmale, smochine, caise, stafide,
- Seminţe de in, floarea soarelui, susan, dovleac, cânepă.
Dacă fructele nu sunt congelate, mai puteți pune gheaţă.
Nu vreau să reinventez roata! Vreau să arăt că o nouă diversificare alimentară, adică ,,Sănătatea,, este posibilă şi la maturitate. Legumele, fructele, seminţele, rădăcinoasele, frunzele şi nucile, sunt 100% naturale şi este de preferat să le consumăm ca atare, cât mai puţin procesare, presate sau pasate.
Acest articol participa la proba 2 SuperBlog 2017
Logo si poza produs din arhiva Hurom.
[…] Sănătatea are gust bun […]