Poveştile istorice m-au captivat de mică. Avea tata un mare dar de a povesti întâmplările lui Ştefan cel Mare în pădurile din Moldova. Mândria de a fi moldovean i se vedea pe faţă. Mânca istorie pe pâine şi era înverşunat pe mine ca să învăţ corect istoria românilor şi cu precădere istoria Moldovei. Toate mânăstirile ,,lui Ștefan,, mi le enumera şi îmi spunea cum se putea ajunge la ele din Vinderei, satul lui natal.
Astăzi, tata nu mai este. Am rămas eu să le povestesc copiilor mei despre istoria românilor, despre moldovenii lui Ştefan, despre mândria tatălui meu de a fi moldovean.
Deşi sunt mici băieţii mei, le mai povestesc frânturi de istoriei însă uneori mă împotmolesc şi tare aş vrea să am ceva ca o enciclopedie pentru a putea să mă dumiresc eu, dar să îmi pot continua şi povestioarele pentru copii.
Tot căutând pe internet am observat că o enciclopedie sau un manual atotcuprinzător nu voi găsi prea curând. Însă, cărţi bine structurate pe un anumit eveniment sau o perioadă de timp sunt cu sutele. Din aceste sute, o carte despre identitate naţională ce o consider importantă în orice casă de români alături de cartea religioasă de căpătâi este Marea Unire 1918 Acte şi Documente.
Ştiu că va fi greu să le explic copiilor despre Marea Unire de la Alba Iulia.
Imediat vor începe cu întrebări precum “De ce mare?” şi “De ce la Alba Iulia?”. Poate ar trebui să încep eu cu explicaţia ,,de ce 1918,,. Pentru asta am căutat tot pe internet şi am găsit o mică lecţie de istorie.
Deşi materialul de mai sus este special pentru copii şi esenţialul din povestea cu unirea, pentru cei ce doresc o adevărată avalanşă de informaţii recomand cartea Marea Unire 1918- România Mare, Acte şi documente.
Cartea este o adevărată enciclopedie cu imagini ale unor texte vechi, poze de epocă şi documente istorice relevante în contextual Marii Uniri. Informaţii ce nu sunt uşor de găsit şi nici nu sunt făcute cunoscute marelui public.
Ca aspect, cartea se găseşte în două variante, din care una îmbrăcată în piele. Poate fi un cadou minunat sau un material concentrat pentru cei ce aprofundează istoria naţională şi cu precădere Marea Unire de la 1918.
În cele 302 pagini de format 24*32 cm găsim 360 de fotografii alb-negru şi color dar şi relatări prilejuite de evenimentele din anul 1918. Autor lucrării este Prof. Univ. Dr. Vasile Pușcaș, reputat istoric al fenomenelor româneşţi şi europene din sec. al XX-lea.
Cartea a văzut lumina zilei la editura STUDIA şi vine împreună cu un semn de carte tricolor, cutie personalizată din carton şi scris imprimat.
Deşi preţul nu este unul modic, vă asigur că nici munca şi timpul investit în această lucrarea nu a fost ieftin deloc. Însă, veţi avea o lucrarea excepţională, demnă de lăsat moştenire sau de arătat tuturor străinilor cu care intraţi în contact.