rulment min

Cine a creat roata, a creat apoi un rulment

Deşi nu este un cuvânt des folosit în viaţa de zi cu zi, rulmentul este o bucăţică din mecanismul ce ne uşurează viaţa.

Găsim rulmenţi în utilaje agricole, camioane, autoturisme, ATV-uri, scutere, biciclete. Şi mai ales industrial. “Drăcovenia,, asta rotundă este un 2 în 1 veritabil, încă de la prima ei creare. Probabil și pliculeţele de cafea tot de acolo s-au inspirat 😛

Lăsând gluma de-o parte, rulmentul este acel element mecanic ce constrânge mișcarea relativă într-o anumită mișcare dorită și reduce fricțiunea între elementele mobile⁠. Aceasta ar fi partea I din acel 2 în 1 menţionat mai sus. Partea a II-a este reprezentantă de către terminologia engleză:


„bearing” (rulment) este derivat din verbul „to bear” (a suporta/susține); un rulment (bearing) fiind acel element mecanic ce permite unei componente să o susțină (suporte) pe o alta. Sursa wikipedia

Deci acest element mecanic susține și constrânge la o anumită mișcare. Curând a devenit cam indispensabil și l-au adaptat la 6 categorii generale:

***Rulment plan
***Rulment cu element rulant 
***Rulment bijuterie
***Rulment fluid
***Rulment magnetic
***Rulment prin flexiune
***Rulment pe aer

Descompus în părți componente, rulmentul are următoarele elementele principale din care este compus: inelul interior, inelul exterior, colivia, etanșările şi elementele de rostogolire

Cel mai cunoscut rulment este tipul cu bile

Dacă folosiți rulmentul în cadrul unui ansamblu complex, trebuie să analizați bine locul (poziționarea) și scopul acestui element mecanic.

Trebuie să țineți cont de sarcina pe care rulmentul o poate suporta: axială, radială sau combinată.


Viteza de rotaţie este un alt element, urmat de prezența sau lipsa unei colivii pentru rulmenţi.

Un ultim element de care trebuie ținut cont este durata de viață.

La toate acestea, vine ca o completare și experiența celui ce crează sau execută un ansamblu complex.

Insă, dacă piesa ta este parte dintr-un vehicul, schimbarea rulmentului este mai ușor de realizat în cadrul unui services autorizat sau de marcă.

Aflat într-un alternator, cutie viteze, climă, pivot, diferenţial sau roată, rulmentul își face treaba pe toată durata lui de viața. Un personal calificat știe să îți scoată piesa defectă și să ți-o monteze pe cea nouă în loc.

Personal nu știu să îți recomand un producător bun de rulmenți. Numai pe site-ul rulmentika.ro am găsit 72. Impresionant nu? Uite, ți-i listez mai jos:

BLRCTSFKDISBLUKNEURULTIMKEN
BSNCXFKLJEDLZWBNIKOSKFTMB
CHALLENGEDKFFYHKBSMBFNISSKLURB
CHBDLTGASPARDOKFBMBYNIKESLBWBF
CHFDPIGPZKGMGMNSKSNRWRB
CMBDYZVGREENLYKISMPZNTNSRBZEN
CODEXFAGIBBKOYONACHIPEERSRBFZIN
CRAFFFBJINAKOYO ROMNBBPFISTEYERZKL
CSCFERSAIRBLDINBRPSLTECZWZ

Uf, gata, am scris 72 de producători de rulmenţi 🙂

Acum aș vrea să vă arăt câțiva rulmenţi împărțiți și ei pe categorii aparte:

Rulmenţi temperatură – 60 GRADE
15O GRADE
200 GRADE
350 GRADE

RULMENT TEMPERATURA min


Acești rulmenţii de temperatură sunt concepuţi pentru fiabilitate crescută. Performanţa lor suferă un impact minim indiferent de mediul înconjurător. Sursa-rulmentika.ro

Rulmenţi unisens– Bile
Ace
Role

rulment unisens min

Acești rulmenții unisens sunt folosiți cel mai des în domeniul mașinilor agricole și a echipamentelor industriale. După cum și numele îl spune, acest tip de rulment permite rotația doar într-un singur sens.

Rulmenţi combinaţi cu Ace
Tip MR

rulment combinat min

Aceşti rulmenţi combinaţi pot facilita atât mişcări radiale cât şi axiale de mare viteză, economisind spaţiu. Mecanismul asigură performanţa pe termen lung.

Așa cum am scris și în titlul acestui articol, cel care a creat roata a creat și rulmentul după o pauză bine meritată 😛

Oare crezi că reușești să numeri toți rulmenții pe care îi întâlnești în calea ta? Or fi 10, 15 sau 100?

Dacă ai constatat că unul sau mai mulți rulmenți din gospodăria ta sau de la utilajele tale nu mai sunt funcționali, te rog să iei în considerare acest site. Sigur găsești ceea ce ai nevoie.

contact site rulmenti min

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.