personal medical

Rinoplastia este o operație de chirurgie estetică a nasului

De când mă ştiu greutatea a fost şi încă mai este problema mea legată de corp. Nici când am avut operaţia de apendicită, de amigdalită sau cezariană nu m-a deranjat aspectul lor. Nici miile de zgârieturi de pisici sau muşcături de câine nu m-au deranjat estetic. Nu vorbesc acum de durere 😛

Însă, o problemă ce mi-am creat-o singură când eram copilă şi în vacanţă la ţară îmi dă acum bari bătăi de cap. Mai ales că acum se asociază cu problemele la urechea stângă. Pe scurt îmi este imposibil să mă aplec în jos sau să stau pe vine câteva minute fără să mă ia ameţeală sau să simt că nu mai am aer.

nas cu deviatie de sept

Problema mea principală este nasul. Pe acesta l-am lovit bine când eram mică. Îmi făcusem o rană destul de adâncă de mi se vedea osul şi eram tare panicată. Stăteam ascunsă în casă şi mă feream de toată lumea. Acum dacă stau bine să mă gândesc, nu ştiu dacă am avut un tratament şi cum de nu am rămas cu semne urâte.

Şi acum dacă închid ochii pot să văd imaginea mea în oglindă cu nasul fracturat chiar. O fi ţinut Doamne-Doamne cu mine căci acum după mai bine de 20 de ani am două probleme, din care una puţin inestetică de care nu mă leg şi una respiratorie ce începe să mă afecteze destul de tare.

Dacă la partea estetică este vorba de o deviaţie de sept rezultată în urma incidentului din copilărie, la partea cu respiraţia este mai mult de vorbit.

Oboseală, răcelile dese aduse acasă de toţi membrii familiei şi alţi factori independent de voinţele noastre ne pot face probleme sistemului respirator.

Dacă pentru mine rezolvarea poate sta într-o intervenţie de rinoplastie, pentru alţii poate fi o serie de intervenţii corelate cu obrajii, pleoapele, urechile sau amigdalele.

Chiar ţin minte că doctora care m-a operat de amigdalită dorea să facem în aceeaşi operaţie şi pe cea de rinoplastie şi polipi. Sau îmi oferise şi varianta de a le face pe ultimele două la 6 luni după operaţia de amigdalită. Nu am mai revenit de teamă, şi aşa am avut o operaţie dificilă de amigdalită ce a durat numai 5 ore…

Revenind la operaţia de rinoplastie pot să spun că mult timp am considerat-o o operaţie de nevoie, din categoria de chirurgie. Nu am greşit cu mult, dar în prezent operaţia intră pe subcategoria de operaţii estetice ce are rolul de a da o formă şi o mărime nasului în echilibru şi simetrie cu restul feţei. Dar, rinoplastia implică remodelarea osului şi cartilajului, deci necesită anestezie, fie anestezie generală sau locală, în funcţie de opţiunea pacientului şi medicului. Deşi eu cred că ţine mai mult de istoricul medical al pacientului şi de decizia medicului anestezist.

Căutând ceva informaţii pe internet am găsit două tipuri de operaţii de rinoplastie: operaţie deschisă şi operaţie închisă.

La cea deschisă este mai mult loc de manevrare a ustensilelor medicale iar la cea închisă mai puţin. La cea deschisă va exista un mic semn al operaţiei, la cea închisă toată intervenţia va fi în interior, deci fără urme. Uneori, poate fi nevoie de implant sintetic pentru reconstrucţia sau corectarea unei deviaţii mari. Ca alternativă, se pot folosi carilaje de la nivelul septului nazal, urechii sau coastelor.

Ca durată a intervenţiei văd că informaţiile de pe internet îmi arată o medie de 1-2 ore cu posibilitatea de a pleca acasă după intervenţie. Timpul de refacere mi se spune undeva la o săptămână, dar fără activităţi de muncă.

Să vă spun că am văzut un clip video pe YouTube cu o tipă care spune că i-a luat 2 ani ca să se vindece complet după operaţie?! Nu vă spun, mi se pare ciudat de lung timpul… Până şi operaţia mea de cezariană s-a refăcut mai repede. Deşi… cred că în cazul ei s-a apelat la o a doua operaţie de rinoplastie, dar pentru corecţie.

În cazul în care aveţi probleme de aspect care va crează un mare disconfort în societate, dacă aveţi probleme de respiraţie sau ati suferit un accident, cel mai bine este să apelaţi la un medic de specialitate.

Dr. Chertif
Dr. Costache Chertif, Dr. Chertif Mihai- Medici primari chirurgie plastica si reconstructiva

Împreună cu el puteţi să stabiliţi varianta optimă de rezolvare. Dar, dacă nu vă simţiţi bine cu acele răspunsuri, nu evitaţi să cereri şi părerea cu numărul 2, sau 3.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!