Comunitatea DPT

Recomandări SEO din partea lui Alexandru Guzi

     Obiective, indicatori de performanţă, target, articol holitic, liste, AMP, Tools, Yoast, SEO, sitemap, hașuri, tehnici, keyword, promovare, strategie, ranking. Aţi înţeles ceva? Iniţial nici eu, dar un profesor tânăr şi iscusit precum ALEXANDRU GUZI a făcut posibil să pricep ceva. Nu pot spune că am învăţat, pentru ca mai am de căutat şi testat şi înţeles diverse modificări din partea de administrare blog – aka stat pe capul soţului ce ştie a se juca cu secvenţele de cod 😀

     #DPT14Lăsând gluma, am înţeles ca bloggingul nu este numai despre scris, adică despre povestea/mesajul transmis. Este şi despre aspectul blogului, despre setările de tool-uri care să te ajute la o mai bună indexare şi prezentare. Este despre relaţia blogului tău cu motoarele de căutare şi în mod special cu Google. Este despre prezentarea în pagină a articolului şi menţionarea sursei, a fotografiilor folosite, a clipurilor preluate. Este despre dimensiunea textului, folosirea diacriticelor şi setarea categoriilor. Despre Politica de Confidenţialitate şi newsletter. Despre cuvinte cheie şi traficul atras de acestea.

     Toate acestea le-am aflat la #DPT14, susţinut în cadrul OK Center în data de 30 iunie. Tot atunci am aflat că:

*scrisul pe blog ca terapie tot trebuie să îndeplinească condiţii de performanţă. Să conţină obiective, target, cuvinte cheie (încă din titlu)

*să nu promovez un articol din secunda 2 de publicare pe canalele media, ci să îl las să crească puţin organic şi apoi în funcţie de ceea ce doresc să obţin pot să creez o reclamă.

*reacţiile cititorilor sub forma inimioarelor sunt mai apreciate de către Fb

*articolele holistice sunt printre cele mai bine indexate de Google ( atenție, acesta este un articol holistic)

*în curând adresele cu HTTP vor trebui şterse

*este recomandat să faci toate update-urile recomandate în administrare cont

*articolele ce conţin link-uri din aceeaşi categorie este recomandat să nu se deschidă în altă pagină.

     Cred că în acest moment trebuie să o iau cu începutul şi să explic de ce această tevatură. #DPT 14 a avut ca temă Sfaturi SEO în 2018.

Sfaturi seo in 2018

     #DPT 14 Mai tânărul şi experimentatul Alexandru Guzi a reuşit să ne încingă circuitele şi mina la pix. Am făcut atât de multe liniuţe pe ciornă încât îmi este greu să fac acum un text compact, drept urmare voi folosi listele ordonate şi cele neordonate aşa cum apreciază motorul de căutare numit Google.

     Prezentarea a început cu o introducere în SEO, adică

*când,

*unde şi

*de ce a apărut acesta.

.

evolutie SEO 1990-2018

     În această parte am aflat de supra optimizarea articolelor publicate până în anul 2014 când a fost cea mai mare curăţare de site-uri de pe întreg www-ul. Am primit recomandarea ca cei care utilizăm tool-ul Yoast să nu transformăm toate bulinele în culoarea verde, pentru că riscăm să cădem în prăpastia supra optimizării. Ba mai mult, utilizarea cuvintelor cheie să fie undeva la 1% începând din titlu. Ba mai mult, se pot folosi variaţiuni şi „diluări” ale cuvântului/cuvintelor cheie. (La acest capitol mai am de muncit, nu m-am prins care sunt cuvintele „diluate”).

     Apoi… începe greul şi anume Structura de tool-uri

.

Structura de tool-uri pentru SEO

1.AMP -pe scurt înseamnă că site-ul este în versiunea de mobil. Pe lung, explicaţia ar fi cam aşa:

* nu se mai creează versiuni separate pentru desktop și pentru telefoanele mobile              * încă din faza de realizare, sau ulterior la actualizarea site-urilor acestea sunt setate în aşa fel încât să poate fi accesate ușor de pe orice dispozitiv utilizat, adică să fie RESPONSIVE
*acestea sunt capabile să își adapteze layout-urile paginilor în funcție de rezoluția ecranului de pe care este accesat.
*tipul de site adaptat pentru dispozitivele mobile se numește mobile-friendly
* Google penalizează site-urile care nu au versiune responsive.

2.Google Webmaster Tools– este aplicaţia gratuită de la Google, creată pentru îmbunătăţirea performanţei site-ului şi descoperirea rapidă a eventualelor probleme care pot apărea de-a lungul timpului. Orice site este compatibil cu contul de Webmaster Tools. Cele mai comune metode de verificare a unui site sunt adăugarea unui meta tag în codul sursă sau încărcarea unui fişier în contul tău de ftp. AICI AM PICAT PE GÂNDURI, sau mai bine spus mă întrebam de ce în liceu am făcut Turbo Pascal şi Fox Pro la informatică…

3. Robots. Txt– este un fișier text mic care se găseşte în directorul rădăcină al unui site Web. Spune crawlerelor bine comportate dacă să acceseze cu crawlere anumite părți ale site-ului sau nu. Fișierul folosește o sintaxă simplă pentru a fi ușor de instalat de crawlere – ceea ce face ușor pentru webmasteri să pună în aplicare. Dacă o faci bine vei fi indexat bine. Scrieți-l prost și s-ar putea să vă ascundeți întregul site de la motoarele de căutare.

4. Sitemap-este o hartă a unui site web ce constă dintr-o listă a paginilor ce intră în componenţa sa. Variantele utilizate cel mai frecvent sunt: sitemap XML şi sitemap HTML. a. sitemap XML este o hartă adresată adresat exclusiv motoarelor de căutare
b. Sitemap HTML este o pagină web şi se adresează vizitatorilor.

5. Google Analytics-este o aplicaţie oferită gratuit de către Google care monitorizează aproape întreaga activitate dintr-o pagină web. Mai explicit se utilizează acest tool pentru a vedea traficul general din pagina respectivă, timpul mediu petrecut de vizitatori în site, numărul de pagini vizitate, sursele de trafic organic şi referinţe, plus cuvintele cheie care au generat traficul organic.

6. Breadcrumbs– sunt nişte „urme” virtuale. Dacă te uiţi după ele vezi de unde ai plecat şi unde eşti în acel moment. Un “breadcrumb” este un tip de structură de navigare care informează vizitatorul uman despre principalele categorii şi subcategorii a paginii web accesate. Acesta este de obicei plasat sub titlul principal al paginii şi conţine legături la categoriile şi subcategoriile respective. De asemenea, dacă tastezi în bara de căutare un fragment de titlu, motorul de căutare ţi-l recunoaşte accesând şi arătând toată calea (urma) până la el.

7. Ierarhie şi link-uri interne – Nu ştiu cât de bine am înţeles acesta parte, dar voi spune câteva idei pe care le consider importante:

*Site-urile nu ar trebui să aibă pagini care să fie la distanţă mai mare de 3 link-uri. +3 link-uri înseamnă că ai o structură a site-ului de tip “vagon”, care este obositoare pentru cititor.

*Prin construcţia unor link-uri interne inteligente (forma piramidală, având homepage-ul în vârful piramidei, urmat de categorii şi subcategorii) creşti ranking-ul potenţial pentru fiecare dintre pagini.

*Nu folosi acelaşi keyword pentru a evidenţia pagini diferite.

Continuăm cu partea de CONŢINUT

continut SEO

     La această parte pot să fac o serie de enumerări, iar părţile mai complexe le voi explica ulterior.

  • Meta Title şi Meta Description „le-am învățat” prin intermediul toolului Yoast. Deşi recunosc că nu le folosesc mereu, ele sunt utilizate pentru a arăta o mică descriere a ceea ce caută vizitatorul în motorul de căutare.
  • Ordinea H-urilor aka mărimea titlurilor şi a subtitlurilor este importantă nu numai pentru aspect. Decât să facem o „salată” din titluri de dimensiuni diferite, mai bine utilizăm numai titluri de tipul H2 sau H3.
  • Listele ordonate sunt cele numerotate cu numere, cele neordonate sunt precedate de litere, buline, x-uri, liniuţe. Orice listă este recomandat să aibe cel puţin o exemplificare. Cert este că lui Nenea Google îi plac tare mult şi le apreciază ridicându-le în poziţii superioare de căutare.
  • Esenţa textului poate fi prezentată şi în Meta Description, dar poate să fie şi un paragraf de încheiere. Ideea este să nu deraiem de la subiectul ales în acel articol.
    Informaţii detaliate se cer în corpul textului. Acolo poţi să detaliezi cât crezi tu de cuviinţă, să dai exemple.
  • Adaptarea la temă trebuie făcută în funcţie de publicul ţintă. Contează vârsta, nivelul de educaţie sau de cunoştinţe în acel domeniu.
  • Titlul, descrierea să fiu mai exactă este recomandat să se facă în aproximativ 80 de caractere.
  • Imagini şi link-uri informative este o temă ce ar putea fi abordată individual. Pe scurt descrierea ar fi aşa:

* Fiecare imagine inserată în articol trebuie să aibă nume încă din faza de salvare în pc. Acest lucru ajută la o mai bună indexare pe google. Poţi fi găsit fie după textul relevant fie după imaginea denumită cât mai adecvat textului din care face parte.

*Link-urile sunt o completare/exemplificare a textului realizat de tine. Ele se folosesc cât mai natural în text şi nu exagerat pentru a nu deranja cititorul sau boţii de căutare Google.

  • Font diferenţiat se referă la scoaterea în evidenţă a anumitor cuvinte sau expresii. Cu toate acestea nu este recomandat să folosim mai multe culori de evidenţiere sau mai multe dimensiuni de font într-un text. De ex. Putem să avem maxim 3 culori în text şi două fonturi diferite în afara H-urilor.

Despre ANALIZA COMPETITORILOR, KEYWORD RESEARCH ŞI TOOL-URI FOLOSITE ÎN BLOG am decis să scriu în alt articol. Nu am înţeles cum şi ce fac de aceea am decis să învăţ apoi să vă prezint şi vouă.

Urmează partea de Promovare. Începem prin CUM promovăm

Promovarea articolelor in Social Media

  1. În acest moment partea de promovare plătită nu mai merge aşa de bine. Sau cel puţin eu nu mai reuşesc să am rezultatele avute până în acest moment. Se întâmplă ceva și încă nu pricep ce.
  2. Cunoaşterea nişei presupune în primul rând să te documentezi din timp ce categorie de persoane sunt interesate de ceea ce vrei tu să transmiţi, dar şi reacţiile celor care te citesc efectiv, plus rapoartele din Google Analytics.
  3. Facebook este în acest moment cel mai mare canal de socializare. De arătat/lăudat cu ceea ce faci tu. Indiferent că este o poză, un articol sau un manifest, imediat îl „urci” pe Facebook. Uneori nu lucrează în favoarea noastră sau nu ştim noi cum să ne setăm contul în aşa fel încât să avem parte şi de public şi de setări private.
  4. Instagram se dezvoltă ca Făt-Frumos. De pe data de 20 iunie are şi o televiziune. Mai nou, reclama făcută pe Instagram are rezultate mai bune decât cele pe Facebook.
  5. YouTube şi canalele de video shering sunt un alt ajutor în transmiterea mesajului tău ce este video de această dată. Ai mare grijă cu conţinutul mesajului încărcat pe aceste canale căci te poţi trezi „dezindexat”.
  6. Reddit, Pinterest şi Twitter sunt canale pe care nu le-am încercat până în acest moment. Nu pot să îmi exprim o părere în acest sens.
  7. Integrarea şi implicarea în grupuri, forumuri sau bloguri este destul de dificilă. Cititorul care are sigur ceva de spus va interacţiona cu tine virtual. Numărul celor care reacţionează este infinit mai mic decât cei care te citesc sau urmăresc. Nu cred că există o metodă care să dea rezultate garantate în antrenarea comunităţii în articolele sau materialele realizate de către tine. Poate numai PERSEVERENŢA.

Am ajuns la partea cea mai complexa – cu ce promovăm?!

Cu ce promovam materialele noastre in 2018?

     Mulţi încă mai cred că o reclamă înseamnă acel spot publicitar din pauaă la film, o pagină din revista preferată, un pop-up pe internet sau revistele marilor centre comerciale. Nu se ţine cont de afişajele stradale, standurile din centrele comerciale, maşini inscripţionate, tot ceea ce se transmite în presa scrisă, video, audio, pliante, fluturaşi, haine şi materiale promoţionale.

     Mai nou, folosim o combinaţie ciudată de infografice, Google AdWords, Advertoriale, Facebook Ads, forumuri, Short Video Presentations, influenceri, bannere, YouTube video, concursuri, tutoriale, email marketing, testimoniale, campanii produse targetate şi link building. Fiecare în parte are o anumită valoare şi efect pe nişa ei de acţiune. Împreună însă… pot să face  o mare diferenţă.

     Cu cât avansăm şi mai mult cu

strategia SEO,

cu atât ne dăm seama de avantajele muncii noastre. Dacă este făcută din timp şi corect, urmează să vedem efectele.

Avantajele pe termen lung ale unei strategii SEP

  1. Investiţie pe termen lung – asta dacă începem cu chestiile acelea numite AMP, Sitemap, Robot, domeniu, hosting, Tema de prezentare a blogului. Toate acestea implică în primul rând bani şi timp alocat pentru implementare.
  2. Risc scăzut de penalizare Google-acest aspect are efect dacă nu supra optimizăm materialul nostru, dacă indexăm corect fotografiile şi nu le atribuim acelaşi atribut ALT la toate pozele din articol, dacă folosim corect listele ordonate şi neordonate sau implementăm corect acele tool-uri ce necesită adăugare de secvenţă de cod.
  3. Structura tehnică relevantă este compusă din toată partea de administrate a site-ului plus totalitatea de tool-uri adăugate spre o mai bună indexare, compartimentate sau uşiţa de ajutor.
  4. Îmbunătăţirea Ranking-ului este toată povestea cu implementarea SEO pe site.
    Creşterea vitezei de încărcate pe Google este posibilă prin următoarele:
    a. redimensionarea pozelor inserate în articole,
    b. folosirea unei teme de prezentare a site-ului ce nu încarcă memoria din contul de administrare site,
    c. setarea site-ului ca „prietenos mobilului”.
  5. Creşterea traficul este „o consecinţă” a lucrului bine făcut. Prin perseverenţă, prin articole bine documentate şi materiale explicite, prin interacţiunea cu cititorul şi update-uri la materiale se poate creşte nu numai traficul ci şi o comunitate în jurul acelui site.
  6. La creşterea raţei de conversie mai am de lucru. Încă nu am înţeles dacă se referă strict la platformele de afiliere sau la minicolaborari strict cu un anume client.
  7. Creşterea Brand Awarenes-ului este pe lista de căutat informaţii.
  8. Deşi este ultima listată în această enumerare, Experienţa utilizatorului este cea mai importantă. Aici se referă fie la cunoştinţele lui de navigare şi utilizare a internetului, fie la cum apreciază interacţiunea lui cu site-ul unde ai postat tu articolele tale cele mult muncite.Cum ar arăta

    VIITORUL SEO?

    Păi ar fi puţin cam ca în poza de mai jos

Cum arata viitorul SEO?

*Realitatea Virtuală începe să ne înconjoare din ce în ce mai mult. Sunt cabinete medicale ce folosesc această metodă pentru a transpune un pacient în diverse locaţii pentru a-l motiva să meargă. Sunt trasee virtuale făcute pentru a vedea procesul de creaţie sau drumul făcut de la ingrediente la produs finit. Cine ştie cum poate arăta combinarea unui blog cu Realitatea Virtuală?!

*Inteligenţa artificială este deja implementată în baze militare, la Nasa, la baze de cercetare sau biblioteci de servere.

*Voice search– creat pentru comoditatea americanilor, aplicaţia este disponibilă de câţiva ani şi pe telefoanele mobile. Ar fi interesat să dai comenzi vocale unui site, practic nu ai mai face tu acele minim 3 clik-uri de trecere de la un articol la altul.

*AMP-ul este în floare şi va rămâne pentru mult timp în actualitate.

*Conţinutul video place, a plăcut şi va plăcea şi în viitor. Dacă este făcut calitativ, 1 minut de video este echivalentul a 5 minute de citit. Acum să nu cădem în partea leneşă a situaţiei 😛

     Deşi am ajuns la finalul părţii stresante din acest articol, încă mai am câteva cuvinte pentru voi. Toate cele enumerate mai sus nu le-aş fi aflat dacă nu erau cei de la:

OK Center
LIDL
Dolce Gusto
ParentingPR

Spaţiul pus la dispoziţie de cei de la OK Center este unul neconvenţional, împărţit interesant şi mai ales cu o cămăruţă pentru joacă. Ador locurile care se gândesc şi la copiii celor ce le trec pragul.

     LIDL iar a fost hrănitorul de creiere încinse. La pauză nu ştiu dacă s-a tăbărât pe acele „sendvişuri” sau direct pe deşert 😛

     Cert este că toţi am băut minim două cafele, sau o cafea şi un lapte, în funcţie de ce năzbâtii am reuşit să facem cu cele 3 aparate de cafea.

     Dacă aţi avut răbdarea necesară pentru a parcurge acest text scris în numai 7 zile… vă felicit. Meritaţi un premiu de cititor destoinic.

 

Dacă aveți nevoie de servicii optimizare SEO București, vă recomand pe Alexandru. Dacă nu dă randament, promit să îl bat eu 😛

Cu drag,
Ordine sau dezordine 🙂

 

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

11 comentarii

  1. Ma bucur ca ai scris cum a fost. Nu sunt din Bucuresti si prin articolul tau am inteles cate lucruri avem de invatat.Si eu trebuie sa le rumeg. De obicei acord atentie articolului.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur.

  2. Salutare si imi cer scuze ca-mi permit sa intervin, dar am cateva completari de facut.

    1. Un site sau blog realizat cu CMS-ul WordPress si cu o tema actualizata constant (cu un design decent pentru 2018) este automat responsive pe dispozitivele mobile.

    2. Implementarea AMP-ului este un proces mult prea tehnic pentru a fi inteles si implementat de cineva fara experienta practica in SEO si realizare de website-uri / bloguri.

    3. AMP-ul este o versiune a unui site sau blog, oferita de Google direct de pe serverele lor, pentru cautarile realizate de pe mobil. AMP-ul implementat prost mai rau afecteaza la SEO decat sa aiba un efect pozitiv si am vazut AMP-uri mai lente decat versiuni de mobile responsive pe baza CMS-ului, totul datorita implementarii defectuoase.

    4. Voice Search-ul (cautarile vocale) va distruge notiunea de SEO asa cum o cunoastem in prezent, accentul se va pune pe brandingul personal al fiecaruia.

    5. Inteligenta artificiala este deja implementata in Google si se numeste RankBrain.

    6. AMP-ul in timp se va schimba sau va fi inlocuit de un alt proiect marca Google prin care se va incerca tranzitia tuturor site-urilor catre ceva sistem care sa permita o incarcare mult mai rapida pe mobile.

    7. Continutul video va fi depasit in viitor de continutul audio pe anumite zone, daca nu chiar per total.

    Multumesc anticipat pentru atentie si sper ca nu am reusit sa deranjez cu cele 7 completari. 🙂

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Stiu ca totul este intr-o continua evolutie. Am scris ce am reusit sa inteleg la momentul respectiv. Partea tehnica nu este pentru mine si am inteles acest lucru. Nu pot decat sa iti multumesc pentru timpul acordat citirii acestui text. Spor in toate proiectele tale.

  3. Multumesc

  4. […] – Filip Irina Georgiana – RECOMANDĂRI SEO DIN PARTEA LUI ALEXANDRU GUZI (mi-au plăcut complexitatea și calitatea articolului […]

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc

  5. […] persoană fără copii şi cu carieră mi-a atras resentimente (asta ca să nu spun ură). Deşi la întâlnirea precedentă Alexandru Gruzi era tot un carierist convins şi fără copii, interacţiunea cu el a fost mult mai […]

  6. […] aveam şi încă am bloguri pe alte nişe. După un an calendaristic, timp în care am învăţat puţin SEO, puţină economie, tooluri, brand personal, cum să scriu texte cu engagement (ocazie cu care am […]

  7. Best app that I don’t see here but hear other blogers raving about is „INK for ALL”. As a freelance editor, being able to pay all the bills essentially means that I have to edit at least more than 10 articles every day. Using one platform vs. several is fantastic.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Thx 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.